Истории от комунистическа България

• 158 602
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 1 575
  • Куциндрел
 newsm78 Че какво им има на брашното и яйцата? Нали за десерт говорим, не за основно ядене?
Какви точно празни калории са?

Истината е, че сега ни мързи, имаме много изкушения, които ни пречат на кексо-бъркането.
Сега гледам да сложа малкия да спи до към 21 и нещо, че в 21:30 ми почва СървайвърО. Де ще ти бъркам и пека. Whistling

# 1 576
 Моята майка не умее/ше да прави сладки, затова е и детската ми травма с черпенето за рожден ден с лимонови резанки, които споменах по напред. Другите деца черпеха с фунийки с крем, локумки. В нашия град шоколадовите бонбони са били дефицитна стока.

# 1 577
 Сега е пълно със сладкиши, кой ще отделя време да прави. Има и  без консерванти и оцветители, но са скъпи.

# 1 578
Шоколадови бонбони имаше, аз със сладки не съм черпила.
Или с Бояна, или с Фини млечни.

# 1 579
Аз отделям време и правя!  bowuu Но само, когато съм на кеф. Ако мъжът ми ме ядосва - не правя.

# 1 580
newsm78 Че какво им има на брашното и яйцата? Нали за десерт говорим, не за основно ядене?

На мен са ми хипер гадни и не намирам за голяма трагедия факта, че не съм ги предлагала в менюто на детето- за следобедна закуска трябвало да се яде това, не точно десерт  Laughing Препечено брашно, захар и яйца- каша един вид  Confused Не че е вредно, но знаем, че има по-полезни алтернативи.
Иначе наистина си е до човек, майка ми и сега прави всевъзможни домашни неща, сладки и какви ли не, както винаги е правила. Просто сега е въпрос на желание, а тогава си е било необходимост, ако искаш семейството ти да има и десерт, да го направиш сам.

# 1 581
  • Varna
Момичета,
Майките ни правеха сладки,  бисквити и какви ли не още сладости. И на работа ходеха. Не говоря за бабите ни, а за майките ни. Намираха време някак си. Аз писах по-нагоре, че те сякаш се състезаваха коя по-голяма вкусотия да направи. Не ги мързеше.
Нас ни мързи....

# 1 582
  • Куциндрел

На мен са ми хипер гадни и не намирам за голяма трагедия факта, че не съм ги предлагала в менюто на детето- за следобедна закуска трябвало да се яде това, не точно десерт  Laughing Препечено брашно, захар и яйца- каша един вид  Confused Не че е вредно, но знаем, че има по-полезни алтернативи.
Нито яйцата, нито брашното са празни калории. Мисля, че проблема в сладкишите идва от захарта и особено от комбинацията захар + въглехидрати.
Човек е свободен да храни себе си и потомството си с каквото иска.
Но е хубаво поне малко да има задържи като обсъжда избора на хранене на другите.
Домашен кекс никога няма да откажа. Че ще пъхам и в джобовите за вкъщи. Blush

# 1 583
Не всички правеха.
Моята майка не правеше сладки. Много рядко някой сладкиш в тава. Бабите ми също.
Леля ми обаче, беше голяма сладкарка, страхотни торти правеше.
Даже за други хора, ако я помолят.

# 1 584
Абе. Сега се правят много по-сложни и връткави сладкиши и ястия - съдейки по мен и околните ми жени.
Майките и бабите правеха едни и същи двайсет рецепти отколе... то и продукти за повече нямаше.

Да се върна по темата с книгите - колко много се било чело и издавало.
Понеже днес по друг повод работих с тази информация, ще дам пример. Фантастиката беше сравнително на почит през соца, нали нация техническа сме, космическа и т.н. Е, да видим сега: Артър Кларк има двайсетина написани книги преди 1990 г., започвайки още от 1948 г.
От всички тях на български преди 1987-88 са издадени три - "Лунен прах" (1975), "Среща с Рама" през 1979 и "2001: Една одисея в Космоса" през 1982 г.
Е, какво му е било на Кларк? Некадърен ли е, реакционен ли е? Не, просто не е съветски фантаст Grinning

П.П. Най-много е превеждан и издаван между 1988 и 1998 г.

Последна редакция: чт, 06 ное 2014, 14:59 от Параход

# 1 585
  • София
А, да бе, в библиотегка Галактика все съветски фантасти издаваха... Stop

Дами, смес за кекс се забърква точно за 5 мин и се пече за 30, като не е нужно да му светиш през това време. Flutter

# 1 586
  Аз вече спорих с някого по тоя въпрос, не не можах да го убедя.. Имало всички книги свободно и нямало нужда от връзки.
 По едно време щях да вадя книжлетата на "Книгоиздаване и печат" от Националната статистика.

# 1 587
Елица,
ти прочете ли изобщо какво написах, със заглавията и годините? Или спорим за спорта?

Точно в края на 70-те и началото на 80-те бяха Библиотека Галактика и Фантастика, та за тях са преведени втората и третата. На Лунен прах не съм виждала старото издание, но то е преди да почнат тези серии.
А преди да има "Галактика", баш в най-активните за фантастичния жанр години - 50, 60, 70-те - дедовия. Не става дума само за Кларк, разбира се.

# 1 588
  • Varna
И за хубави заглавия съм чакала на опашки.
По едно време се сближих с една продавачка в книжарницата която е до нас. Голям кеф,  много ми помогна момичето. Тогава с малко бебе, не можех да стоя дълго на опашките. И аз връзкарка Laughing
А, за да се абонираш за някое интересно печатно издание, те караха насила да се абонираш за Работническо дело Sick

# 1 589
  • София
Елица,
ти прочете ли изобщо какво написах, със заглавията и годините? Или спорим за спорта?

Точно в края на 70-те и началото на 80-те бяха Библиотека Галактика и Фантастика, та за тях са преведени втората и третата. На Лунен прах не съм виждала старото издание, но то е преди да почнат тези серии.
А преди да има "Галактика", баш в най-активните за фантастичния жанр години - 50, 60, 70-те - дедовия. Не става дума само за Кларк, разбира се.
Прочетох, и? Какво желаеш, не разбрах. Толкова са превели, платили правата и издали.
Кажи ти какво ме у на Кларк, айде. Sunglasses

Общи условия

Активация на акаунт