Истории от комунистическа България

• 158 579
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 2 025
  • София
Интересно, ако не беше соцът, как ли пък резко щяхме да се окажем като една Австрия или Дания, та да си мерим почивките и статуса с тях? Thinking Twisted Evil
Сигурно и инфраструктурата, и транспорта, и здравеопазването щяха да са ни на ниво поне средноевропейска колониална държава.  tooth
Живот щяхме да си живеем...

# 2 026
  • Пазете Гор
...Учудва ме, че се споменават правдиво фактите, а съпоставка не се случва.

Не се случва, вярно е. Причината е в разполагаемия инструментариум за осмисляне, доста вехт и червенеещ, а и безполезен по природа.

И в липсата на тишина за осмисляне, от славословенето тия поголовни щастливи почивки на морета и планини, жалейки по вкусни изобилни салами и ракии, дълбокоумни медийни анализи от болшевишки умове - всичко това пречи.

# 2 027
  • София
Скрит текст:
Огромна част от публичната реабилитация на комунизма премина по линия на личните спомени. Покрай любовта към детство, роден край, баби и дядовци умели пропагандисти пробутаха мита, че това е соц, зер ако не беше соц - не би го имало.

Малцина успяват да преценят, че спомените - били те пълни дворове с играещи деца, вечери край лагерния огън и преживявания с милите им баби - не са благодарение на режима, а често въпреки него.

Скрит текст:
Всички ходели на море... някъде из прашасалите папки стоят цифрите - колко легла е имнло, колко нощувки са реализирани, в това число от български граждани. Лесно ще се види дали са били всички на море. После тая цифра да се съпостави с Австрия, с Гърция или Дания, да речем, просто да сравним, какво са правели хората без партия - закрилница. После да се съпостави с днешните данни. Пък който има ум - да мисли.

Но каквото и да излезе - защо си мислим, че сме отивали на море благодарение на партията? По-скоро въпреки тях. Ходели сме на море, защото баща ми бачкаше на три места.

Да, на абсолютно същото мнение съм.

# 2 028
  • волно калдъръмче
Интересно, ако не беше соцът, как ли пък резко щяхме да се окажем като една Австрия или Дания, та да си мерим почивките и статуса с тях? Thinking Twisted Evil
Сигурно и инфраструктурата, и транспорта, и здравеопазването щяха да са ни на ниво поне средноевропейска колониална държава.  tooth
Е, няма начин. Трябва да се върнем още по-назад и да затрием моментите с Османската империя.

# 2 029
...Учудва ме, че се споменават правдиво фактите, а съпоставка не се случва.

Не се случва, вярно е. Причината е в разполагаемия инструментариум за осмисляне, доста вехт и червенеещ, а и безполезен по природа.

И в липсата на тишина за осмисляне, от славословенето тия поголовни щастливи почивки на морета и планини, жалейки по вкусни изобилни салами и ракии, дълбокоумни медийни анализи от болшевишки умове - всичко това пречи.
Написала съм я аз моята съпоставка.  Peace   Wink В личните ми усещания. Ясно и точно, само че не е посочена тази част от цитата.
....' Контрастът е чувствителен' ........

# 2 030
Живота е толкова кратък, че не е ли по-добре човек да се примири
с миналото си - своето и на държавата си?
Не можеш да го върнеш, за да промениш фактите.
Защо трябва да си угнетен, като мислиш за "едно време",
защо трябва обезателно и докато си жив да плюеш по соца?
Това е товар, ненужен, да не можеш да се отърсиш от злобата и безсилието,
които ти носят спомените за соц. България ...

# 2 031
  • волно калдъръмче
За мен в "Невидимите кризи" и "Физика на тъгата" е обяснено всичко без излишни приказки.

# 2 032

Преди соца прапрадядо ми е бил "градинар", от тези, които пътуват на гурбет да работят в Австрия и другите страни. Имал е 13 деца, от които 7 момчета и според неговите си разбирания тогава, на седемте си синове е построил по къща.  Просто тогава хората са били по-работливи или по-инициативни или светът е бил по-друг, а не изпълнен с ненавист към всеки, който изкарва повече пари от съседите си.
П.П. Връстниците на моите баба и дядо, преживели детството си между двете световни войни, говореха с носталгия за хубавото време, в което са живяли.

# 2 033
  • волно калдъръмче
Времето, в което си млад и жизнен, винаги е хубаво. Някои просто са имали малшанс да си изживеят младините през соца  Wink

# 2 034

Мисля, че надценяваш човечеството. В крайна сметка, малко хора искат повече от храна три пъти дневно, покрив над главата и закрила от физическа агресия. Е, и някакви сплетни в службата, за да не умрат от скука.

Свободата не е непременно някакъв постоянен и повсеместен идеал. Всъщност, тя често поражда повече страх, отколкото див възторг.

Ако вземем едно Средновековие - с всичките му там феодали, войни, чуми - няма как да го наречем добро време от сегашна гледна точка. Но за един селянин, роден и остарял по този начин, това е единственият възможен ред под слънцето. Прогони го от селото му и му кажи, че вече сам ще се грижи за себе си - и той ще безкрайно нещастен и безпомощен. В повечето случаи де.

Тъй че не мисля, че хората са били нещастни по онова време - даже може и по сегашните му критерии за измерване на щастието да са си били много по-щастливи. Както казах, не това беше проблемът на социализма.

# 2 035
защо трябва обезателно и докато си жив да плюеш по соца?

По същата причина, по която някои възхваляват соца - в определени среди се осребрява доволно добре - кеш, растеж кариерен, двете заедно.
Това едно. Друга причина, съдейки по мои близки и познати (тук пишещите нямат нищо общо, всички прилики са абсолютно случайни! Peace), продължават по инерция да препират мътно комунистическо/комсомолско/номенклатурно минало. Като че ли вече на някого му пука имал ли си навремето партийна книжка, или не. Ама... Страх лозе пази. А и нали вече толкова години си плюл с пяна на уста целия строй, замитайки под килима партийно секретарство, агентурно минало или някой дядо - активен борец против фашизма и капитализма, и изравяйки другия - с национализираната земя/фабрика/дюкян, от когото цялата ти рода се е отрекла дор до три пъти по времето на соца, как да се спреш?
Абе... Прекален светец и богу не е драг, пресолен дисидент - също.
Аз така и не разбрах като как се е проявявала омразата към комунизма преди 89-та от толкова омерзените съфорумци? Освен дисидентския отказ да запаметиш цяло стихотворение. Нещо по-съществено? Като нарочно да пееш фалшиво в строя, да бъркаш маршировката или само да си мърдаш устата, имитирайки, че викаш "КПСС, БКП!" по време на манифестация? Да не изпълняваш нормите по време на бригада? Да си извадиш фалшиво медицинско и изобщо да не отидеш? Да разказваш политически вицове?
Както се рояха чрез пъпкуване активните борци, така се роят днес и дисидентите. Че май даже ги надминаха по брой. Нищо, че вече никой не се вълнува от бурното им антикомунистическо минало, ама като си се хванал на хорото...
То една десета от тях да ги имаше навремето, ехе-е-е. Откога да сме ги задминали унгарците и чехите. Да, ама не. Иначе е много лесно да вадиш нож на умряло куче (и на строй, който никога няма да се върне, колкото и да им се иска на някои). Нищо, че край теб подлайват неговите кутрета, та и ти им пригласяш в хор. Иначе няма да те пуснат да гризнеш от техния кокал - онзи, дето умрялото куче беше грижливо приготвило за потомците си.

Последна редакция: сб, 08 ное 2014, 20:28 от Как` Сийка

# 2 036
Хубав и красноречив пост, Како Сийке, но не, няма мастърплан и гузна съвест зад всяко полярно мнение Grinning колкото и на някои хора да им се ще.

Прост и несвързан пример - нямам нито интерес, нито скрупули да плюя чалгата или тъпите български филми (да речем), т.е. правя го по сърце. Защо трябва да имам по отношение на нещо далеч по-травматично?

Между другото мисля, че темата е полезна и в добър тон.

# 2 037
  • Пазете Гор
...Аз така и не разбрах като как се е проявявала омразата към комунизма преди 89-та от толкова омерзените съфорумци? ....

Краткият отговор е  - външно най-често никак.

По-дългият ще ни отведе из разните форми на пасивна съпротива, често несъзнавана, нерядко смесвана с обикновения младежки бунт, дето го има и в страни без соц. Е, и показването на среден пръст в джоба.

Бива обаче да се отчете невръстната възраст (особено на на съфорумките), на която са се срещали с това чудо неземно. Правя това уточнение не само от куртоазия, а да подскажа, че волно или неволно мнозина си служат със взети назаем спомени и анализи.

# 2 038
Аз показах среден пръст, когато въведоха самооблагането.Помните ли коя година беше?И това след като видях как живеят във Франция, Швейцария,Монако, Люксембург и къде още...

# 2 039
  • волно калдъръмче
Преди това данъци не е ли имало?

Ергенският данък е бил голям смях. Дали има нещо общо с това, че детските градини и паралелките в училищата, за които спомена Трещерица, се пукаха по шевовете?

Общи условия

Активация на акаунт