Истории от комунистическа България

• 158 473
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 2 160
Куркума, и други недоволстват срещу "тато", бай Тошо си било по-добре.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1030068

# 2 161
Всичко си беше точно така.Супер си беше.

# 2 162
  • Пазете Гор
Само преди 3 години е писано това, Нино, а забелязваш ли каква разлика има с пмедийното (вкл. форумно) говорене днес. Така е де, очакваше се - една петролна империя се изправи от коленете си. Имаше един готин виц за Тошко Електрокарчето, помните ли го?

По въпроса с почивните станции - моите впечатления са, че беше въпрос на станция (едни бяха чувствително по-калпави от други), и можеше да се случи на читава, както и на отвратителна  - както дойде.

Не това беше гадостта тогава, а че често за да отидеш на тая пуста станция не беше достатъчно просто да си платиш. И още  - каквато и да е храната в стола, да почиваш (почти неизбежно) ведно с една гора началници, профпредседатели и обикновени доносници, а и изобщо неприятни, втръснали от цяла година служба типове - някои не искаха това. Баща ми - категорично не. Беше му скучно, унизително и противно. Пък и съумяваше да изкара пари и за нещо повече.

Аз, селянчето, по сложно стечение на обстоятелствата се случи да почивам на станция на софийско геоложко предприятие. Ехаа! Можеше да изберем между три ястия обяд за следващия ден! Келнерът почистваше масата с някакво устройство на батерии и имаше алуминиева количка за манджите! Чудо! Имаше турнир по табла! Било е 1980 , вървеше Московската Олимпиада.

# 2 163
  • София
А къде са вноските на многото работещи преди, т.е. на сегашните пенсионери.И къде отиват вноските на всички, които внасят сега.Потъват в бездънния чувал на Гери ли.Аз лично предпочитам да се осигурявам индивидуално и да знам къде ми е всеки лев.Примерно:три апартамента по 200 евро наем, са една прилична пенсия, която ще остане и след мен, за децата ми.Вероятно тия, които се осигуряват до стотинка ще вземат по-прилична пенсия, но на мен и 1200лв. ми стигат...
Изядени и откраднати. Една част от влачещите разсъждават подобно на теб. А една част от плащащите може и да имат вече и трите апартамента и акъла си в главите. Предполагам ще се прибираш към трите апартамента по чакълен път насипан с натрошени от неосигурената ти рода камъни, а децата ти ще учат дОма. Ще ги учиш ти, докато не въртиш прахосмукачката.
От една утопия право У друга. Нали знаете за "Крава кара колело...".
Андрешковците за съжаление са много и не са продукт само на соц-а.

# 2 164
  • София
В поредна тема призовавам - прочетете го най-сетне тоя Андрешко Tired

# 2 165
Само преди 3 години е писано това, Нино, а забелязваш ли каква разлика има с пмедийното (вкл. форумно) говорене днес. Така е де, очакваше се - една петролна империя се изправи от коленете си. Имаше един готин виц за Тошко Електрокарчето, помните ли го?

Забелязвам и още как.

Кажи го за Електрокарчето.

bib.bib, напълно си права.

# 2 166
  • София
В поредна тема призовавам - прочетете го най-сетне тоя Андрешко Tired
Не разбра ли в поредна тема, че само ти си го чела. Даже само ти можеш да четеш. Аз лично само мога да пиша, а твоите постове ми ги чете комшийката Андрешка.
Не само това - ти знаеш и разбираш всичко, ама наистина всичко. И винаги, винаги си само и единствено права.

# 2 167
И сега е СУПЕР за около 10% от българите. За останалите т.н. демокрация донесе едно  голямо НИЩО.
Гредах филма за асамблеята. Чудя се Иво Инджев защо е толкоз критичен и злобен.  Колко хубави песни  и стихотворения за деца бяха написани  тогава, колко рисунки се рисуваха,  децата  развиваха способности в областта на изкуството и се учеха на толерантност, на другарство. И не само асамблеята. Имаше чудесни ТВ предавания за деца, чудесни  български детски игрални  филми. Дайте  пример има ли такива предавания и филми  от толкова  много съвременни  телевизии. Аз не се сещам за нито едно, а гледам доста  телевизия. Същият  г-н Инджев каза, че онези деца били изгубено и осакатено поколение.  Той явно няма никаква представа за сегашното поколение. Ако можех да споря с него, бих му казала, че сегашното  е тотално осакатено, бездуховно, агресивно и нетолерантно.
Казвам това на база на лични наблюдения на младото поколение от онова "тоталитарно"  и сегашно "демократично" време.
Жалко! Ама за демокрацията  , а не за комунистическата действителност преди 25 г..

# 2 168
  • София
... децата  развиваха способности в областта на изкуството и се учеха на толерантност, на другарство... бих му казала, че сегашното  е тотално осакатено, бездуховно, агресивно и нетолерантно.
Каква толерантност в общество, което криеше болните си и различните по села и паланки в институции, където са живи само телом. Не намирам себе си за особено толерантна. Соц+25 години преход не оставят много място за толерантност.
Никак не смятам децата си или приятелите им за бездуховни и агресивни. За мой срам, мисля че са по-толерантни и широкоскроени от мен. И не намирам нищо толерантно във форум на майки да наричаш децата им по такъв груб начин. То верно едната грубост винаги е с нас - и преди и сега. Иначе сме гостоприемни, Убави, умни и душевно богати.

# 2 169
... децата  развиваха способности в областта на изкуството и се учеха на толерантност, на другарство... бих му казала, че сегашното  е тотално осакатено, бездуховно, агресивно и нетолерантно.
Каква толерантност в общество, което криеше болните си и различните по села и паланки в институции, където са живи само телом. Не намирам себе си за особено толерантна. Соц+25 години преход не оставят много място за толерантност.
Никак не смятам децата си или приятелите им за бездуховни и агресивни. За мой срам, мисля че са по-толерантни и широкоскроени от мен. И не намирам нищо толерантно във форум на майки да наричаш децата им по такъв груб начин. То верно едната грубост винаги е с нас - и преди и сега. Иначе сме гостоприемни, Убави, умни и душевно богати.

Bib, не си длъжна да се съгласяваш с мен. Изразих лично мнение. Разбира се, че и сега има чудесни млади хора, но говоря като цяло за поколенията тогава и сега. 

# 2 170
  • София
Чудя се Иво Инджев защо е толкоз критичен и злобен.  
И аз съм се чудила. Московски възпитаник, агент на ДС, резко обръща палачинката и влиза в ролята на виден демократ.
Нещо не е успял да намаже явно.

# 2 171
http://e-vestnik.bg/21649/10-noemvri-1989-g-ot-tato-do-boko-za-t … nyat-onova-vreme/

Скрит текст:
"Когато у нас се говорят за комунизъм и за режим, често забравят, че това беше едноличен режим на Тодор Живков. Лична власт, облечена в комунистическа идеология, лицемерни приказки за демократичен централизъм, грижа за народа, възход и социална справедливост. Зад всичко това основната грижа на властта беше да не би да се разклати личния режим на Живков, заобиколен на висши партийни и държавни постове със своите правешки роднини и приятели.

Живковия режим беше създал стройна система за привилегии, която, в тогавашните условия на пазарен дефицит дори за елементарни стоки, осигуряваше с всичко партийния елит и специално семейство Живкови. Докато хората чакаха ред за руски автомобил лада по 14-15 години, синът му Владко Живков се возеше на спортно БМВ, а непълнолетната дъщеря-внучка Жени Живкова - на бял мерцедес. Докато мнозинството софиянци живееха в панелки, за партийния елит строяха специални блокове и вили. И т. н.

Когато Живков беше отстранен от власт, народът ликуваше. За сравнение, при социологическо проучване от НЦИОМ от март 1991 г., едва 16% от българите са имали положителна оценка за Живков, а 76% са били с отрицателна.
Онези, които не са живели тогава или са били в несъзнателна възраст, нека си представят, че от момента в който са се родили, докато навършат христова възраст, все един и същи човек управлява държавата, като цар самодържец.

Нещо като Бойко Борисов, но с абсолютна власт,

без опозиционни партии, без парламент, който да му пречи, без съдебна власт, която с нещо може да го застраши (не че сегашният е много застрашен, но…). Без медии или личности, които да го изобличат с някоя статия, предаване, с някоя книга, изказване. Пълно мълчание и официално одобрение, дитирамби, поеми и речи във възхвала. Само чуждите радиостанции казват по нещо грубо против него. И след всичко това още има 55% одобрение… Нещо се случи през прехода, което обърна общественото мнение."

# 2 172
"И след всичко това още има 55% одобрение… Нещо се случи през прехода, което обърна общественото мнение."

Стокхолмски синдром!

Някой по-напред не се ли чудеше кои са тия хора, дето одобрявали?

Това е тъжно и срамно! Честит 10 ноември.

# 2 173
Елементарно, Уотсън!

Прочетете статията, добра ретроспекция е. Всъщност всичко е наистина толкова далечно...

"Сега България е пълна с антикомунисти и декомунизатори. След дъжд качулка. Много сегашни писатели и интелектуалци се изказват радикално срещу комунизма, но са закъснели с 30 години. Пропуснали са шанса да станат българския Хавел, българския Сахаров…"

Последна редакция: пн, 10 ное 2014, 09:06 от Анонимен

# 2 174
Искрено ме учуди споделеното за почивките.
Нашето семейство ходеше всяко лято на море на Златните и на планина-в Чифлика. Карти, от работата на майка ми (обикновен лаборант), в страхотни станции.

моето пък не е хохиЛо , да вземеш карта не става всяка година
миЛионите бъЛгарски семейства не са ходиЛи - не е имаЛо къде ,
коЛко почивни станции е имало с колко ЛегЛа ?
обясни даЛи стигат за 7 мЛн / да речем м че 2 млн не искат да отидат /
сега половин миЛион само ходи в Гърция и още толкова в Турция , за всичко има статистика ,
къде е статистиката от социализма ?

кажи в коя красива станция вие сте почиваЛи ?

например , това грозотиЛо е почивната станция на ВМЗ Сопот :

Това грозотиЛо на Кремиковци :

Общи условия

Активация на акаунт