Истории от комунистическа България

• 158 478
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 2 175
Куркума, и други недоволстват срещу "тато", бай Тошо си било по-добре.

и двете са достатъчно иронични и подигравателни ...

# 2 176
Не ходеха всички, и там се уреждаха. Някои всяка година, други - никога. А с деца под 3 години не разрешаваха. 

# 2 177
разбира се , че няма за всички - това са по няколкостотин ЛегЛа
300 по 7 смени - 2100 ,
за завод с 15 хиЛяди работещи , с по трима чЛенове ги сложи -
2100 Легла за 45 хиЛяди ...

комунизмът си е беден  и няма пари ,
иначе по цялото крайбрежие да напЛякаЛи такива 13 грозни ет. сгради ....

Последна редакция: пн, 10 ное 2014, 09:22 от eau

# 2 178
децата  развиваха способности в областта на изкуството и се учеха на толерантност, на другарство.

как точно са се учиЛи на толерантност като всичко , което се откЛонява от нормата - ''семейство с две деца'' е нещо срамно -
срамно е да си разведен , да си гей , да имаш повече от две деца докарва насмешливи погЛеди ,
самотен родител - срам и позор !!
дете с увреждане кой е виждаЛ , няма такива ...
а комунист. творения в обЛастта на изкуството никой днес няма да ги погЛедне ,
както и никой не намира за чудно красиви грозните всъщност
почивни станции , но никой не придиря за това , наЛи , все пак важното е има ли карта или не ?
никой не търси качество в нищо - въпросът е има ли го иЛи не ?

# 2 179
Като чета за картите за почивка, се сещам за още нещо, което ставаше с уреждане - абонамент за определени вестници и списания. Във всяко предприятие имаше бройка на абонаментите. За съветските нямаше проблем, дори беше задължително /поне в училище/ да се абонираш за съветско издания. За вестник Народен спорт и Старт имаше по 1-2 бройки в предприятията. Като си спомня как бяха надписани пощенските кутии с печата, за който си абониран, и с какъв трепет чаках списание Пламъче.

# 2 180
  • София

дете с увреждане кой е виждаЛ , няма такива ...

Какво значи това, някой ще преведе ли?
В съседство до началното ми училище беше помощното, плюс крило, в което живееха, та съм виждала. Имаха занятия, играеха на двора.
В блока при наш'те имаше момиче с ментални увреждания, доста сериозни, отглеждаха си го вкъщи хората. В отсрещния блок пък едно момче, по-голямо от мен. Освен с ментални увреждания и в инвалидна количка. Всъщност и досега ги отглеждат родителите им, да са живи и здрави. После каква ли съдба ги чака...

# 2 181
 Аз имах две деца със СОП в класа си и ние и учителите се държахме добре. Едното в 6 клас го оставиха да повтаря (т.е. след 89г) и вече в новия му клас го тормозеха физически.

# 2 182
Няма да си кривя душата, но отношението към децата с увреждания по соца беше същото като сега.
Хората в България винаги са били толерантни към такива деца. В нашия вход имаше дете с Даун и дете в инвалиден стол. Детето в инвалидния стол му правеха даже и операция в чужбина, за което събирахме пари. А детето с даун ходеше  в помощно училище и пътуваше само в автобуса.

Сега даже тези деца ги тормозят повече -особено ако се приеме закона на Герб от предишния мандат за закриване на помощните училища и интеграция на всяка цена в масово училище...

# 2 183
децата с увреждания се изоставят в домове , подтиквани от Лекарите / преди някоЛко години го направиха наказуемо/ - изискват много ресурс , а както знаем той е в сиЛен недостиг при комунизма ,
никъде няма рампи , няма нищо , което да обЛекчи животът на хората с увреждания ,
те са абсоЛютно изоЛирани от света , а я виж как е Онези страни ....

/помощните у-ща са за деца с изоставане в развитието ,
макар че там и дискЛектици са пращани , а те нямат такова /

# 2 184
  • Куциндрел
И аз съм имала другарчета с едно или друго увреждане.
Но наистина хората с увреждания бяха скрити, нямаше условия за тях. То не, че сега има. Доста трябва да се работи в тази насока.

# 2 185
Няма да си кривя душата, но отношението към децата с увреждания по соца беше същото като сега.

все пак това си е човешкото отношение ,
отхвърЛят се от системата ,
в нашия град имаше един гоЛям дом за такива деца ,
пъЛен с деца с ДЦП , някои от които много Леки случаи , нямам представа какво ставаше с тях  като станат пъЛноЛетни  ....

# 2 186
децата с увреждания се изоставят в домове , подтиквани от Лекарите / преди някоЛко години го направиха наказуемо/ - изискват много ресурс , а както знаем той е в сиЛен недостиг при комунизма ,
никъде няма рампи , няма нищо , което да обЛекчи животът на хората с увреждания ,
те са абсоЛютно изоЛирани от света , а я виж как е Онези страни ....

/помощните у-ща са за деца с изоставане в развитието ,
макар че там и дискЛектици са пращани , а те нямат такова /

Рампи няма защото изискванията от 5% наклон са непосилни за изпълнение, а няма пари за платформи. Не е защото някой нарочно ги тормози инвалидите-по нашите улици и здрав човек трудно се придвижва. Оправията ни е такава.
А аз съм твърдо против затваряне на помощните училища-имам роднина с такова дете и те са в ужас ако се наложи дъщеря им да тръгне в масово училище. Казаха ми че ще я спрат-тя там няма да издържи даже и с ресурсен учител...

Сега хубавото е, че се дават пари за защитени жилища за такива хора, а не както преди да ги тъпчат в отвратителни казармени общежития където да бъдат като затворници...

Последна редакция: пн, 10 ное 2014, 10:09 от Герри

# 2 187
Какво значи това, някой ще преведе ли?
а твоите приказки какво значат ?
и аз познавам много хора , които сега си живеят добре , но ти ще контрираш , наЛи ?

# 2 188
eau,

много моля, никъде не говоря за това колко легла е имало и как са се вземали карти, както и не отричам твърдението, че са се вземали трудно и с връзки.
Признавам, не знаех, че за другите семейства е било трудно да вземат карти, условията не са били добри и го вярвам.
Аз говоря за две определени станции, които бяха много хубави. За другите 123456 и достъпа до тях не мога да отговарям.

# 2 189
  • Пловдив

кажи в коя красива станция вие сте почиваЛи ?

например , това грозотиЛо е почивната станция на ВМЗ Сопот :

Това грозотиЛо на Кремиковци :

Какво им има? Два големи хотела. Новите да не са по-добри!?

Общи условия

Активация на акаунт