Истории от комунистическа България

• 158 302
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 2 355
Линкът е към книга, ако нея имаш предвид. Чела съм я, не е лоша.
Да, към книга е. Потърсих откъси в нета, но няма.

# 2 356
Не, правилно си прочела. Не са несъвместими. При нас също е имало взимане на земи и отнемане на имоти, но не сме живели зле.

И при нас е било така. Peace
И не мога да разбера като го кажеш, защо те обявяват, че славословиш комунизма?
Или изпитваш носталгия?

Какви такси за включване сте плащали през 2000 г.? Rolling Eyes
Че то имаше мобилни телефони тогава и стационарните вече се предлагаха на промоция! Wink

# 2 357
  • София
Както свободата не става за ядене.

# 2 358
Аз пък не искам да прилагам способността си за нюансирано възприятие, когато става дума за комунизъм. За някои неща е въпрос на здрав разум и елементарно човешко достойнство да останеш в режим "черно - бяло".

Не става въпрос за това да ти отнемат къщата, на нейно място да построят блок и да те обезщетят само с един апартамент. Цинично е да се разсъждава в такива параметри, когато става дума за режим, отнел хиляди и хиляди човешки животи и принудил близките им да живеят в страх и мизерия. Вероятно и в диктата на Хитлер може да се намери нещо добро за определени прослойки, но е въпрос на минимален контакт с реалността и относително психично здраве да осъзнаеш, че това добро не може да компенсира милионите избити хора, подменените ценности, манипулациите.

Сигурно за стотен път ще кажа - държавите от източния блок, в които не се мисли "многопластово и нюансирано" за комунизма, а комунистическите партии и символи се забраниха със закон като античовешки, се възстановиха, излязоха от прехода добре и продължават да прогресират. У нас, където, стане ли въпрос за комунизъм, се говори за това как тогава "имаше ред" и "здравеопазването беше безплатно", е видно какво става. Наистина започвам да си мисля, че всяка нация си изработва съдбата.

И аз така мисля.

# 2 359
  • Blondeville

Ами аз мисля, че да си сложиш яденето на масата си е твоя отговорност, не нечия друга, нали?

# 2 360
  • София
Също и да си извоюваш свободата.
Другото го кажи на пенсионерите.

# 2 361
е, същите 'процедури' и по същия начин действаха новодошлите на власт демократи Mr. Green

майка ми на един 1 април я викнаха и я накараха сама да си подаде оставката по  политически причини. свалиха я от висок пост във водещо министерство. ей така, защото е дъщеря на активен борец. нищо, че е професионалист, това нямаше никакво значение .... вече.
на нейния пост назначиха бивша жена на водещ политик на крехката възраст , има-няма 30-тина години тогава.

та , нищо ново няма под слънцето. каквито едните, такива и другите. стани, да седна.

Последна редакция: вт, 11 ное 2014, 11:35 от April snow

# 2 362

та , нищо ново няма под слънцето. каквито едните, такива и другите.

За съжаление. Много хора го приемат за нормално. Така са ни на учили.

# 2 363
  • Blondeville
Също и да си извоюваш свободата.
Другото го кажи на пенсионерите.

Интересно как да си извоюваш свободата да идеш на почивка до Париж например, като не те пускат и не те пускат  Thinking

Как да си извоюваш свободата да предпазиш семейството си след аварията в Чернобил, като държавата те държи в информационно затъмнение, изкарва те навън на парад и не ти казва да не хапваш марулки, а партията дори питейната вода за своите хора подигурява от чужбина?

Сегашните пенсионери, страдат от последиците на онова време - на губещата икономика, изкуствено поддържана с години, докато не издъхва под собствентата си абсурдност. Страдат и заради онези с куфарчетата, които накрая изнасят каквото е останало.

Да не подхващаме пак и темата за това, как мнозина смятат, че данъците са излишна и ужасна работа, която можем да заобиколим, но пък парите за здравеопазване и пенсии трябва да идват сигурно от космоса.

# 2 364
  Да, това е истинска репресия, да те свалят от висок пост във водещо министерство.
  Сега като мине пак метлата по министерствата, очаквам и в момента да се появят политически репресирани, даже може и в лагер да ги пратят.

# 2 365

Ами аз мисля, че да си сложиш яденето на масата си е твоя отговорност, не нечия друга, нали?

Пиши, привеждай аргументи, позовавай се на факти, те пак - салама, та салама. Просто друг аргумент нямат, за да ни убеждават колко е било хубаво.
Вече научихме, че сме били като Швеция, че сме имали жилище, телефон, кола без връзки, че сме се скъсвали да пътуваме в чужбина, ходили сме на почивка и сме си живели чудесно, но всички тези благини бледнеят пред величието на чудесния евтин салам, който гордо е заемал място на трапезата ни.
Прочее, между свободата и просперитета има тясна връзка, но тя явно не е уловима за всекиго.

# 2 366
вече пет пари не давам кой е на власт - както пяха навремето НЛО - ' ах, мили мои, партии любими, аз ще бъда с таз, която е на власт'.

нито гласувам, нито ме интересуват. да избереш бедняк за политик е като да си сложиш таралеж в гащите. та той първо ще гледа да си напълни джобчето/на някои голяяяяяям джоб/, после да уреди родата, а народа и интересите му - кучета ги яли/към днешно време и диря няма Mr. Green/.

то на повечето им идва отвътре да се сменят политически  Wink, някои и като гащите всеки ден.

# 2 367
Дайте да разказваме истории - затова е темата. Нека читателите сами да си правят изводите:

...

Още една история /в началото припознах моята история, която всъщност е историята на всички деца, живели през 80-те в София, жк. Младост/:
http://www.kafene.bg/index.php?p=article&aid=3841

Линкът е към книга, ако нея имаш предвид. Чела съм я, не е лоша.
Дали я има някъде в електронен вариант , че ме заинтригува ?
Извинявам се за спама. Embarassed

# 2 368
  • София

Аз пък не искам да прилагам способността си за нюансирано възприятие, когато става дума за комунизъм. За някои неща е въпрос на здрав разум и елементарно човешко достойнство да останеш в режим "черно - бяло".

Не става въпрос за това да ти отнемат къщата, на нейно място да построят блок и да те обезщетят само с един апартамент. Цинично е да се разсъждава в такива параметри, когато става дума за режим, отнел хиляди и хиляди човешки животи и принудил близките им да живеят в страх и мизерия. Вероятно и в диктата на Хитлер може да се намери нещо добро за определени прослойки, но е въпрос на минимален контакт с реалността и относително психично здраве да осъзнаеш, че това добро не може да компенсира милионите избити хора, подменените ценности, манипулациите.

Сигурно за стотен път ще кажа - държавите от източния блок, в които не се мисли "многопластово и нюансирано" за комунизма, а комунистическите партии и символи се забраниха със закон като античовешки, се възстановиха, излязоха от прехода добре и продължават да прогресират. У нас, където, стане ли въпрос за комунизъм, се говори за това как тогава "имаше ред" и "здравеопазването беше безплатно", е видно какво става. Наистина започвам да си мисля, че всяка нация си изработва съдбата.

Аз отдавна знам за какво става въпрос и както казах, ако преценя ще разказвам конкретно за избитите членове на семейството ми, включително и деца, другите избити в лагери и конкретните битови подробности около онова, което се нарича репресия.
И само за сведение, в цивилизования свят отнемането насилствено на имущество се нарича с конкретно име.
И пак междувременно, ако някой все още не е разбрал, става дума единствено и само за пари и за нищо друго.

Защото, аз, примерно, ако ей сега дойдат и ми отнемат всичко материално и ме заврят в някое село да работя в някоя консервна фабрика, докато другарките цървули ме наблюдават дали няма някоя буржоазна проява като прическа, например и това е перспективата да прекарам живота си, аз с чисто сърце ти казвам, че макар да ме оставят жива, бих предпочела да ме застрелят на секундата.
В този ред на мисли, много ми е смешно като някой ми напише нещо подобно, поради простата причина, че всъщност говорим за едно и също нещо, без значение как му е наименованието. И то се нарича пари и капитал и икономическа власт.
И няма нито един от тези хора, който да го наречеш комунист и да го забраниш.
И да забраниш комунистическата партия, аз даже не съм сигурна дали изобщо още съществува, а и да съществува, тя се състои от няколко неадекватни старци, тотално и напълно безобидни.
Останалите отдавна са разпределили капитала, изкупили страната и спокойно и осигурено си живеят в ролята на крупни капиталисти, удобно наименовани на хора с леви убеждения, които обещяват на пенсионерите по два лева надбавки и увеличение на детските с по лев и петдесет. Примерно.

Да не казвам, че огромна част от тях изобщо отдавна нямат желания да се появяват в общественото внимание под никаква форма.

Така, че в заключение, животът и здравето и свободата на хората е от второстепенно значение. истинската цел и мотив на подобни преврати и режими е една и само една- натрупване на капитал и трансформация на политическа в икономическа власт.

Животът на дядо ми, примерно изобщо никой, никак не го е вълнувал, нито убежденията му, нито каквото и да било от този сорт. Това, което е било интересно е единствено и само онова с финансовите параметри, грабеж в глобален мащаб.

Последна редакция: вт, 11 ное 2014, 11:52 от Azzy

# 2 369
Варненки пазехме пантеона /да не избяга/ ... hahaha Joy Crazy
Или надувахме свирката на някое кръстовище .

Като сте балами, пазили сте. Аз бях болна.  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт