Истории от комунистическа България

• 158 327
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 2 370
  • София
Също и да си извоюваш свободата.
Другото го кажи на пенсионерите.

Интересно как да си извоюваш свободата...
Скрит текст:
да идеш на почивка до Париж например, като не те пускат и не те пускат  Thinking

Как да си извоюваш свободата да предпазиш семейството си след аварията в Чернобил, като държавата те държи в информационно затъмнение, изкарва те навън на парад и не ти казва да не хапваш марулки, а партията дори питейната вода за своите хора подигурява от чужбина?

Сегашните пенсионери, страдат от последиците на онова време - на губещата икономика, изкуствено поддържана с години, докато не издъхва под собствентата си абсурдност. Страдат и заради онези с куфарчетата, които накрая изнасят каквото е останало.

Да не подхващаме пак и темата за това, как мнозина смятат, че данъците са излишна и ужасна работа, която можем да заобиколим, но пък парите за здравеопазване и пенсии трябва да идват сигурно от космоса.
Е, никак де. Седиш си, живееш си добре и чакаш да "падне комунизма". bowuu
Другото е бла-бла.

# 2 371
Варненки пазехме пантеона /да не избяга/ ... hahaha Joy Crazy
Или надувахме свирката на някое кръстовище .

Като сте балами, пазили сте. Аз бях болна.  Mr. Green
И аз Mr. Green , но моите съученички , наборки и т.н. го пазиха.
Обаче неможе да се отрече , че и за този тип бригада си трябваха връзки и пак за богоизбрани /или комсомолски избрани/, че по това време за господ бог не се говореше..ако трябва да съм точна. hahaha Joy

# 2 372
  • София
И още нещо да допълня, по повод държавите от Източния блок.
Вероятно знаете, че след Втората световна, сядат Великите сили на една маса и си делят териториите, като в тази делба влизат така наречените степени на влияние.
Унгария, Чехословакия и Полша, примерно са с умерено влияние, докато България и Румъния, за съжаление влизат в листата на територия със силно влияние, с две думи, директно територия на великия съветски съюз.
Съответно и щетите в обществото са тотал щета, така да се каже, за разлика от останалите с умерено влияние, където се запазват обръщенията като г-жа и г-н, частен бизнес, толерантност към вероизповеданията, образованието, режим на пътуванията, на собствеността и прочие параметри на едно сравнително спокойно и осигурено съществуване и влиянието касае по-скоро икономически параметри, зона на търговия и осигурени пазари и проекти.
Затова в тези държави, преходът има по-различни параметри и съответно резултатите в много по-кратки срокове се наблюдават и без подобни сътресение, изобщо говорим за ябълки и круши и сравнението на България с една Чехия, примерно, бих го определила като сравнението между ябълки и круши, грубо казано.

# 2 373
  • Blondeville

Скрит текст:
да идеш на почивка до Париж например, като не те пускат и не те пускат  Thinking

Как да си извоюваш свободата да предпазиш семейството си след аварията в Чернобил, като държавата те държи в информационно затъмнение, изкарва те навън на парад и не ти казва да не хапваш марулки, а партията дори питейната вода за своите хора подигурява от чужбина?

Сегашните пенсионери, страдат от последиците на онова време - на губещата икономика, изкуствено поддържана с години, докато не издъхва под собствентата си абсурдност. Страдат и заради онези с куфарчетата, които накрая изнасят каквото е останало.

Да не подхващаме пак и темата за това, как мнозина смятат, че данъците са излишна и ужасна работа, която можем да заобиколим, но пък парите за здравеопазване и пенсии трябва да идват сигурно от космоса.
Другото е бла-бла.

Не - работиш и градиш за да живееш добре, въпреки комунизма, опитваш се да си извоюваш маскимална свобода, но не погазваш принципите си и не ставаш партиен член.

А това със "седенето и чакането" е патент баш на другарите, "борците от народа", които решили, че не е нужно да работят, като могат да вземат от работещите и печелещи "буржоа",  и така да си турят салама на масата. Както писа една потребителка по-назад  - "комунизмът им е слагал хляба на масата".

А докато човек чака някой друг да му сложи хляба на масата, а не вземе да се понапъне за него, държавата няма да има ни за здравеопазване, ни за образование, ни за пенсии, 'щото тя хазанта не се пълни от въздуха.

Последна редакция: вт, 11 ное 2014, 12:52 от blondie_anna

# 2 374

Скрит текст:
да идеш на почивка до Париж например, като не те пускат и не те пускат  Thinking

Другото е бла-бла.

Не - работиш и градиш за да живееш добре, въпреки комунизма, опитваш се да си извоюваш маскимална свобода, но не погазваш принципите си и не ставаш партиен член.

Ауу, ми то голяма борба е паднало значи, защото почти всички точно това правеха.

Като чета темата оставам с впечатление, че това с партийното членство е било нещо като сектите. Едни хора вербуват масово другите и който се върже.  Crazy

# 2 375
  • София
Ау, какъв патос. Ставаш за партиен секретар, blondie_anna. Laughing
Добре че сте вий, да пълните хазната...

# 2 376

Да, семейството ми е пример за това. И двамата ми дядовци са канени и са отказали да станат партийни членове по принципни съображения. На 9 септември дядо ми се "спасяваше" на Черни връх, толкова не можеше да ги понася.
Авторката я боли, защото й разваляме идилията и внасяме нежелана от нея информация.

# 2 377

Така, че в заключение, животът и здравето и свободата на хората е от второстепенно значение. истинската цел и мотив на подобни преврати и режими е една и само една- натрупване на капитал и трансформация на политическа в икономическа власт.

Да, но има една особено гнусна идеологическа окраска, която промива трайно мозъци.

# 2 378
  • Blondeville

Скрит текст:

Другото е бла-бла.

Ауу, ми то голяма борба е паднало значи, защото повечето хора точно това правеха.

Като чета темата оставам с впечатление, че това с партийното членство е било нещо като сектите. Едни хора вербуват масово другите и който се върже.  Crazy

Ми интересно каква борба очаквате в държава, в която член от семейтвото ти е убит като куче, а друг е лежал по затворите, в държава, в която други партии, освен партията майка са забранени, и комшийката те докладва ако слушаш упадъчна музика?!?!?!

# 2 379
  Вчера при президента наградиха хора, които не са седяли така. Част от тях вече не са между живите.

Предполагам, че това ще предизвика нов изблик на присмех, но може да се информирате малко.

И да - комунистическата партия, разбира се, прилича много на секта. Ръководителите и внушават публично на хората принципи, които нарушават в личния си живот и се възползват от благата, които отричат  на балъците, за лично облагодетелстване. Типичен случай на "Не ме гледай какво върша, а слушай какво ти говоря", което е основния признак на всяка секта.

# 2 380
  • Blondeville
 Вчера при президента наградиха хора, които не са седяли така. Част от тях вече не са между живите.

Предполагам, че това ще предизвика нов изблик на присмех, но може да се информирате малко.

И да - комунистическата партия, разбира се, прилича много на секта. Ръководителите и внушават публично на хората принципи, които нарушават в личния си живот и се възползват от благата, които отричат  на балъците, за лично облагодетелстване. Типичен случай на "Не ме гледай какво върша, а слушай какво ти говоря", което е основния признак на всяка секта.

+ 100  Peace

Промиване на мозъци, информационно затъмнение, зад завесите на което висшите партийни членове ползват всички благинки и достижения на "гнилия капитализъм", докато народът се радва на банана и салама. Разбира се, че за партията всички стоки след Чернобил се внасят от гадната капиталстическа чужбина, дори водата, а народът  се тъпче с марулки. Как ще оправдаете това пълно мълчание след аварията, на тази тъй хуманна власт?

# 2 381
А кой нарича тази власт тъй хуманна?
Никой, не знам защо се превъзнасяте толкова и изопачавате нещата.
Сякаш някой като е написал, че е направил нещо без да е ползвал връзки или е имал това или онова, нарича онази власт хуманна. Нищо подобно. Няма хуманно нито в капитализма, нито в социализма, всеки строй си има проблеми и лишава едни за сметка на други. Всичко е борба за блага и парични разпределения.

# 2 382

Като чета темата оставам с впечатление, че това с партийното членство е било нещо като сектите. Едни хора вербуват масово другите и който се върже.  Crazy
Нещо като секта беше да. Влизаха проверени хора с покани и влезеш ли почват привилегиите като част от тях бяха по-малко работа, повече пари и никаква отговорност за нищо.

Когато партията удари 1 милион членове, щото в България всички сме рода, или майстори на родата, и КомунизЪма паднА, щото нямаше вече кой да бачка....Освен това се и крадеше-МАСОВО!
Един колега на баща ми твърдеше, " бавно крадат-ей го Соца още стои"-това беше през 88-ма Joy

# 2 383
Блонди, това сме го коментирали в други теми.
Аварията не е била потулена, но ти си била малка, ако изобщо си била родена, май не. Sunglasses
Аз бях студентка и изрично ни обясняваха какво да правим, имахме един професор по ОЗННС, той даже прекалено страховито представи ситуацията.
Точно тогава стана известна и болестта СПИН, та ние с черен хумор се смеехме, че то все ще се мре, но поне да купон да има. Mr. Green

# 2 384

Аварията не е била потулена...

Shocked

Това е вече прекалено.

тука вече става прекалено сюрреалистично, дори за моята общо взето жизнерадостна душевност. Направо ме плашите.

Общи условия

Активация на акаунт