Истории от комунистическа България

• 158 369
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 2 400
  • Пазете Гор
Техеран-Ялта-Потсдам. Там е текло нещо като делба, но не съвсем.
Но където и да е, не точно предварителните споразумения са решили съдбата на Европа, а чии войски докъде са стигнали. А това с процентите влияние, дето обясняват по-добрия хал на Полша и Чехия примерно, е импровизация. Никакви проценти никъде не е спазвал другарят Сталин, ще им спазва той на гадните империалисти процентите, щото бил подписал някаква хартийка. Ай ще им...

Комунистическата пропаганда беше особено свенлива по отношение на бедствията, екологичните показатели и престъпността. Малко повече се говори за Русе, но малко се знае какво се дишаше в Перник, Гълъбово, Темелково (Батановци), Пирдоп, какво се случваше под урановите рудници на Бухово, Сеславци и много други още кървящи екологични язви.

Чернобил беше удостоен с две изречения,  в рубриката "Накратко" в Работническо дело на 28 април, два дена след аварията. За ония времена беше горе-долу  навреме. Информацията? 250-300 знака: станала е авария, двама загинали, последиците се отстраняват. Толкоз.

Беше преломът към гласност. Не мисля, че точно в този случай медиите имаха забрани, по-скоро нямаха инструкции, а без инструкции тогава никой нищо не правеше. Занимавали се половин век да баламосват, медиите се оказаха безсилни, когато им се наложи да информират, те просто не знаеха как става това. Властите също не умееха да комуникират кризи, и си затраяха, пускайки чат-пат някакви казионни комюникета, но информацията от тях беше такава, сякаш всички всичко знаят и само уточняват туй-онуй.

Промяната обаче идеше и само 2,5 години по-късно ужасяващото земетресение в Армения беше отразено почти по съвременен стандарт. И се видя защо комунистите толкова се пестяха да информират ненапудрено - зад трагедията прозираше хаос, беднотия и една объркана и неспособна на каквото и да е власт. Мисля, че на третия ден успяха да доставят... само ковчези. Планини от ковчези*. Френските спасители пристигнаха преди съветските. Това беше началото на края, според мен. Могъщестовото на Червената империя се оказа илюзорно.

* не помня къде четох, че през Руско-японската война през 1905 изнемогващите от лошото снабдяване в Далечния Изток руски войски получили вместо муниции и продоволствие една влакова композиция - с икони и ковчези. И  разгромът станал неизбежен. Както и да е , това не е по темата.[/i]

# 2 401
Цитат
По време на срещата Чърчил предлага Съветският съюз да има 90% влияние в Румъния и 75% в България, Великобритания да има 90% влияние в Гърция, а в Югославия и Унгария влиянията да са по 50%.

Така де, човекът предложил, но до какво споразумение точно се е стигнало, не става ясно.  Laughing
Според мен влиянието беше 100%.

Попаднах и аз на тази статия, но ме усъмни фактът, че е прясно качена, информацията - неуточнена и източниците май не са потвърдени.

# 2 402
Не мисля, че е била обсъждана България в Техеран. Или ако е бил обсъждана, до разбирателство не се е стигнало.

Присъдата е написана в Ялта в началото на 1945 г. Нека бъдем точни.

# 2 403
Блонди, това сме го коментирали в други теми.
Аварията не е била потулена, но ти си била малка, ако изобщо си била родена, май не. Sunglasses
Аз бях студентка и изрично ни обясняваха какво да правим, имахме един професор по ОЗННС, той даже прекалено страховито представи ситуацията.
Точно тогава стана известна и болестта СПИН, та ние с черен хумор се смеехме, че то все ще се мре, но поне да купон да има. Mr. Green

Ми ходихме по манифестации и мълчаха като пукали. Само син на колежка на майка ми, моряк е казал на семейството си, а тя в офиса - че миели целите кораби основно, само че никой не е бил сигурен, дали нещо е станало или какво- не са съобразили, или не им е минавало през ума. Денят след дъжда, ходихме на баирите до града, а нашите бяха приготвили пресни салати, цял ден се търкаляхме и играхме бадминтон. След седмици, вече се чу, че не бива да лежим по земята, защото земята е замърсена.

Един източногерманец беше споделил за германските медии миналата година, че били пуснали евтини БГ зеленчуци и те горките там се радвали като невидели, а години по-късно разбрали, че това е заразена продукция - изхвърлена на боклука, т.е. на простолюдието.

Години след демокрацията някаква висша чиновничка с титла "доктор" каза в интервю /не запомних име и източник да ви покажа", че нямало абсолютно никакви доказателства че Чернобил причинявал рак, а повишената заболеваемост се дължала на нездравословната българска кухня - българите масово ядели туршии и това било невъобразимо вредно.

# 2 404
  • Blondeville
На площад Журналист беше издигнат паметник на Георги Марков.
Време е вече да влезе и в учебниците по литература. Крайно време е.

На мечтателите за салама и евтините панелки ще пожелая само да прочетат поне нещичко от задочните му репортажи...

Ох, надявам се да не се намери някой да каже, че сам се е прострелял неволно с отровния чадър...

Ама като гледам как се твърди, че и за Чернобил нямало информационно затъмнение... Sad

# 2 405

На мечтателите за салама и евтините панелки ще пожелая само да прочетат поне нещичко от задочните му репортажи...

Недей, ще получат жлъчна криза. И нас едва ни изтрайват във форума. Книгата му определено не е четиво за соцносталгици.
Сега ще започнат едни писания какъв комунист и уреждач е бил Георги Марков и как само проверени другари са можели да заминат на Запад, и не са го убили комунистите, а това с чадъра е западна пропаганда. Тази плоча се завърта всеки път при споменаването на това име. Изглежда ги е засегнал яко и още не могат да преглътнат случая.

# 2 406

Недей, ще получат жлъчна криза. И нас едва ни изтрайват във форума. Книгата му определено не е четиво за соцносталгици.
Сега ще започнат едни писания какъв комунист и уреждач е бил Георги Марков и как само проверени другари са можели да заминат на Запад, и не са го убили комунистите, а това с чадъра е западна пропаганда. Тази плоча се завърта всеки път при споменаването на това име. Изглежда ги е засегнал яко и още не могат да преглътнат случая.

Георги Марков беше врагът в тяхното легло. Много ги заболя от него. Много. За да устройват подобни представления с рицинови сачми значи наистина ги е настъпал. И самата му наглост да си позволи да пише такива неща......не-до-пу-сти-мо...
Сега ще кажат как е бил агент, комунист и пр. и пр. и пр......

Но това дето го е написал не могат да го изтрият. Факт!

# 2 407

Аварията не е била потулена...

Shocked

Това е вече прекалено.

Да, и на мен ми се струва прекалено подобно твърдение. Вярно, че тогава бях само на 15 години, ама все си спомням как ни изкараха да набиваме крак на манифестация под радиоактивния дъжд. И марули си ядохме, а не е да кажеш, че инфото не е затънало до затънтеното село, в което съм живяла. Уви, в София, в Лозенец живеех. Sad

# 2 408
  • волно калдъръмче
Един източногерманец беше споделил за германските медии миналата година, че били пуснали евтини БГ зеленчуци и те горките там се радвали като невидели, а години по-късно разбрали, че това е заразена продукция - изхвърлена на боклука, т.е. на простолюдието.
А колко години бяха необходими за да изхрупаме негодните според западните стандарти дълбоко замразени патешки и пилешки меса на Европа? Да, те горките си ги изхвърлили, а някой от нашите ги намерил на пътя и ни ги продал  Mr. Green  Никой не е имал резерви по отношение на замразените храни по това време, евтини бяха и ограбеният народ купуваше, какво да прави, нали трябва нещо да се яде.

На нас ни даваха антиструмин, калций и флуор като деца.

# 2 409
  • София
Куркума, категорично не съм съгласна за Чехия, Унгария и Полша.
Не съм историк, но от лични наблюдения, най-малкото знам, че имаше разлика огромна.
Като тази разлика, вече казах касае фундаментални параметри и ги изброих какви са.

Но, понеже както казах, не съм историк, не се наемам да споря кога точно и как е делната баницата и кой, кога е повдигнал въпроса за разпределението на следвоенна Европа, но и ме съмнява дори и историците са са наясно докрай.
Не бих спорила определено за конкретика кога точно се е случило фактологично.

Отделно помня една история с Чърчил, който спрягаше българите като диваци, които си честитят банята и не помня съвсем ясно защо свързвам разпределението с това изказване на Чърчил.

# 2 410
А колко години бяха необходими за да изхрупаме негодните според западните стандарти дълбоко замразени патешки и пилешки меса на Европа? Да, те горките си ги изхвърлили, а някой от нашите ги намерил на пътя и ни ги продал  Mr. Green  Никой не е имал резерви по отношение на замразените храни по това време, евтини бяха и ограбеният народ купуваше, какво да прави, нали трябва нещо да се яде.

Българи са свършили и едното и другото. Патешкото не е дошъл този и онзи да ни го носи на крака  да ни го подарява. БГ бизнесмени, които само далавера им е в ума, щото явно по друг начин не може да се печели - купуват и препродават.
Как можете са свързвате критиките към пороците на комунизма с някаква възхвала на капитализна не е ясно. Това не са скачени съдове. Яростният комунисъм/социализъм (дето все се оправдавате, че това не било комунизъм, щото още не бил настъпил, като се срина) НЕ е алтернатива на дефектите на безогледния капитализъм.  Скандинавия е капиталистическа зона, която прилага много от принципите на комунизма, но умерено и не са фалирали все още.

# 2 411
  • София
Цитат
Чернобил беше удостоен с две изречения,  в рубриката "Накратко" в Работническо дело на 28 април, два дена след аварията. За ония времена беше горе-долу  навреме.
Наистина ли тогава са съобщили? Аз зная, че самите руски власти са крили 2 дни, преди да ги засекат от Скандинавските страни, значи нашите са казали веднага.
Аз не мисля, че управляващите ни са били информирани какво точно се е случило, нито пък на руснаците им е било до информиране, имали са сериозен проблем за разрешаване в собствения си двор.
Освен това по време на прословутата манифестация за 1 май, не парад, радиацията изобщо не е била достигнала страната ни. Иначе е драматично да се разказва как сме марширували под радиационен дъжд, спор няма.

Назад една потребителка писа, как майка й и давала тайно йод. Тайно от кого, може ли да обясни? Забранено е било да се дава йод ли? И защо пък не е казала на съседката примерно, да дава и тя на нейното дете? newsm78

Я кажете сега, 25 години по-късно, японските деца бяха ли предпазени, евакуирани, осигурена ли им е храна и вода от чужбина и защо японците, забележете японците - прословути с дисциплина, спазване на правила и прочее, неадекватстваха месеци наред във Фукушима? И то там аварията е доста по-безобидна, ако може изобщо така да се нарече, от чернобилската. Въобще информирани ли сме за мащабите на трагедията там, за броя на засегнатите, за глобалния ефект? А международната общност адекватни мерки ли е предприела за разрешаване на проблема? Thinking

# 2 412
  • Пазете Гор
Има разлика, Елице - написаха с две изречения, че има авария, а за радиоактивните й  последици у нас не помня да са говорили.

Предлагам да оставим този спор за нарочна тема, Ази. Това е стара пропагандна дъвка. Знам, че за мнозина е удобно да решат, че западните съюзници от чиста проклетия са предали България, а не че СССР я е окупирал безапелационно. И  като как са упражнявали влиянието си в Полша? При 2 милиона солдати там? Ама не, имали влияние, щото Сосо бил обещал...

За аварията в Чернобил все се споменаваше по медиите, доста обрано де, от един момент нататък и по-подробно. Търсеше се оптимистичното - за героизма на "ликвидаторите", за откритията на учените, опитващи се да намерят решение. Сега звучи дребно, но за тогава си беше множко.

Та се спомена тогава за "радиоактивен прах". Пак така, между другото, сякаш всички винаги за такъв прах са говорели и в свободното си време често го изследват. И се получиха едни... Една  съседка, голяма чистница обясняваше на друга " Днеска се пъхнах да изчистя под кушетката, а там в ъгъла цяла топка радиация. Колкото юмрук!"

Информирани или не - за няма седмица изкупиха всичкия йод по аптеките. Подобно нещо се случи и когато беше аварията в Фукушима.

Много си пазим семката, ей! Само дето да се множим не щем.

# 2 413
Скандинавия е капиталистическа зона, която прилага много от принципите на комунизма, но умерено и не са фалирали все още.

Малко по-подробно може ли? Кой комунистически принцип как се прилага и в коя страна точно.

# 2 414
  • волно калдъръмче
А колко години бяха необходими за да изхрупаме негодните според западните стандарти дълбоко замразени патешки и пилешки меса на Европа? Да, те горките си ги изхвърлили, а някой от нашите ги намерил на пътя и ни ги продал  Mr. Green  Никой не е имал резерви по отношение на замразените храни по това време, евтини бяха и ограбеният народ купуваше, какво да прави, нали трябва нещо да се яде.

Българи са свършили и едното и другото. Патешкото не е дошъл този и онзи да ни го носи на крака  да ни го подарява. БГ бизнесмени, които само далавера им е в ума, щото явно по друг начин не може да се печели - купуват и препродават.
Как можете са свързвате критиките към пороците на комунизма с някаква възхвала на капитализна не е ясно. Това не са скачени съдове. Яростният комунисъм/социализъм (дето все се оправдавате, че това не било комунизъм, щото още не бил настъпил, като се срина) НЕ е алтернатива на дефектите на безогледния капитализъм.  Скандинавия е капиталистическа зона, която прилага много от принципите на комунизма, но умерено и не са фалирали все още.
Да де, и аз това казвам. Мръвките са били край някой европейски аутобан и само чакали някой да ги намери, за да ни ги продаде. Ясно е като бял ден - всичко е въпрос на търговски договорки. Някой е бил съгласен, вместо да си гори месата в местния екарисаж, да ги даде на някой печалбар нашенски. За да си мълчат и медиите по тези въпроси, трябва да е било със знанието и съгласието на управляващите. Кой беше тогава на власт?

Общи условия

Активация на акаунт