Но където и да е, не точно предварителните споразумения са решили съдбата на Европа, а чии войски докъде са стигнали. А това с процентите влияние, дето обясняват по-добрия хал на Полша и Чехия примерно, е импровизация. Никакви проценти никъде не е спазвал другарят Сталин, ще им спазва той на гадните империалисти процентите, щото бил подписал някаква хартийка. Ай ще им...
Комунистическата пропаганда беше особено свенлива по отношение на бедствията, екологичните показатели и престъпността. Малко повече се говори за Русе, но малко се знае какво се дишаше в Перник, Гълъбово, Темелково (Батановци), Пирдоп, какво се случваше под урановите рудници на Бухово, Сеславци и много други още кървящи екологични язви.
Чернобил беше удостоен с две изречения, в рубриката "Накратко" в Работническо дело на 28 април, два дена след аварията. За ония времена беше горе-долу навреме. Информацията? 250-300 знака: станала е авария, двама загинали, последиците се отстраняват. Толкоз.
Беше преломът към гласност. Не мисля, че точно в този случай медиите имаха забрани, по-скоро нямаха инструкции, а без инструкции тогава никой нищо не правеше. Занимавали се половин век да баламосват, медиите се оказаха безсилни, когато им се наложи да информират, те просто не знаеха как става това. Властите също не умееха да комуникират кризи, и си затраяха, пускайки чат-пат някакви казионни комюникета, но информацията от тях беше такава, сякаш всички всичко знаят и само уточняват туй-онуй.
Промяната обаче идеше и само 2,5 години по-късно ужасяващото земетресение в Армения беше отразено почти по съвременен стандарт. И се видя защо комунистите толкова се пестяха да информират ненапудрено - зад трагедията прозираше хаос, беднотия и една объркана и неспособна на каквото и да е власт. Мисля, че на третия ден успяха да доставят... само ковчези. Планини от ковчези*. Френските спасители пристигнаха преди съветските. Това беше началото на края, според мен. Могъщестовото на Червената империя се оказа илюзорно.
* не помня къде четох, че през Руско-японската война през 1905 изнемогващите от лошото снабдяване в Далечния Изток руски войски получили вместо муниции и продоволствие една влакова композиция - с икони и ковчези. И разгромът станал неизбежен. Както и да е , това не е по темата.[/i]