Истории от комунистическа България

• 158 280
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 2 385
  • София
Значи толкова сте наивни и заблудени, че не само ще ви върнат комунизма, ами нов преход ще ви организират, та пак да им се радвате.

# 2 386
  • Blondeville
А кой нарича тази власт тъй хуманна?
Никой, не знам защо се превъзнасяте толкова и изопачавате нещата.

Е как да не е хуманна, слагала е хляба на масата, а и колко хора гледат назад с носталгия и милеят за салама...И точно те са тези превъзнасящите се, и изопачаващите, които повтарят като мантра "При мен не е било така, значи си измисляте".

# 2 387

Е как да не е хуманна, слагала е хляба на масата, а и колко хора гледат назад с носталгия и милеят за салама...И точно те са тези превъзнасящите се, и изопачаващите, които повтарят като мантра "При мен не е било така, значи си измисляте".

Ти защото не си падаш по изопачаването, затова от цяла тема се хвана за изказванията на двама-трима участници в разговора. Да не говорим, че всичките ти "впечатления" са от разкази. Еми и тук има хора, които могат да разказват от първо лице.

# 2 388
  • Blondeville

Аварията не е била потулена...

Shocked

Това е вече прекалено.

тука вече става прекалено сюрреалистично, дори за моята общо взето жизнерадостна душевност. Направо ме плашите.

Прекалено е, Iris, не вярвах, че и този геноцид на соца може да бъде отречен...

Писах някъде назад - лелята на баща ми по майчина линия е била женена за голям по онова време човек, виден деец на партията, и нейната част на родата за живеели в соц приказката. Те  са казали на баща ми за аварията след няколко дни и са дали инструкции какво да правим. Тогава хората от цялата страна са били на паради и са папкали марулки, защото нищо не са знаели. На когото са могли са казали нашите. Официално държавата признава много след аварията. А властта се запасява веднага след нея.

http://www.webcafe.bg/id_357398214

Последна редакция: вт, 11 ное 2014, 15:53 от blondie_anna

# 2 389

Е как да не е хуманна, слагала е хляба на масата, а и колко хора гледат назад с носталгия и милеят за салама...

Защото това е вълшебен комунистически салам. Все го ядат и все не свършва....И дойде Рейгън, масоните и ЦРУ и им открадна салама да си го ядат те....

# 2 390
  • Blondeville

Ти защото не си падаш по изопачаването, затова от цяла тема се хвана за изказванията на двама-трима участници в разговора. Да не говорим, че всичките ти "впечатления" са от разкази. Еми и тук има хора, които могат да разказват от първо лице.

Точно така, не си падам по изопачаването, и никъде не съм изопачила и един факт. И пак ще попитам, това, че имам убит роднина намалява ли по някакъв начин ефекта на убийството, щом не съм била там лично, или да сме на принципа "щом не съм видял, значи не се е случило", точно в духа на онова време...

# 2 391

Писах някъде назад - лелята на баща ми по майчина линия е била женена за голям по онова време човек, виден деец на партията, и нейната част на родата за живеели в соц приказката. Те  са казали на баща ми за аварията след няколко дни и ни дадоха инструкции какво да правим. Тогава хората от цялата страна са били на паради и са папкали марулки, защото нищо не са знаели. На когото са могли са казали нашите. Официално държавата признава много след аварията. А властта се запасява веднага след нея.

Моля ти се Блонди, много добре си спомням и на манифестация съм била, и марулки... На всичкото отгоре във всички основни документи,  източници, книги, статии, отнасящи се до аварията в Чернобил опитът на властта да отрече и укрие аварията е основен момент. Но...  абе ясно.

Гери, давай да се махаме от тая тема, преди да сме получили психически увреди.

# 2 392

Това не е съвсем така.
Това, че някой е казал нещо за хляб и салам, не значи, че милее за това точно. Аз споделих, че сме имали телефон без връзки и без да сме никои, но не милея за това например, а при първия удобен случай се разделих с тази глупава "екстра". Но остава факта, че имахме телефон, без опашки, ходатайстване и връзки.

# 2 393
  • София

Така, че в заключение, животът и здравето и свободата на хората е от второстепенно значение. истинската цел и мотив на подобни преврати и режими е една и само една- натрупване на капитал и трансформация на политическа в икономическа власт.

Да, но има една особено гнусна идеологическа окраска, която промива трайно мозъци.

Да, де, да.
Сега въпросът е точно чии мозъци може да се промият с идеология като тази.
Защото аз не съм срещала нито един главен идеолог и виден партиен деятел от онези дни, настоящ капиталист, който да има някакви колебания или съмнения за нещата и истинските им имена.
Или обратната. Която е същата, на практика, само наименованията за разменени.
Забраняваме комунистическата партия и всичките ни проблеми се решават. И не, не капиталите са важни, друго било. Ами не е друго.
Идеологията е част от указаното по-горе.

Разбира се, че се криеше за Чернобил.

# 2 394
  • Blondeville

Това не е съвсем така.
Това, че някой е казал нещо за хляб и салам, не значи, че милее за това точно. Аз споделих, че сме имали телефон без връзки и без да сме никои, но не милея за това например, а при първия удобен случай се разделих с тази глупава "екстра". Но остава факта, че имахме телефон, без опашки, ходатайстване и връзки.

Ние също сме имали телефон без всички останали "екстри", придружаващи сдобиването с него.

Обаче значи ли, че щом аз и ти сме имали, то всички са имали? Витае този неприятен дух в темата на "Аааа, не, аз ходих до еди си къде, значи всички са можели, аз бях в чудна станцийка на морето, значи всички са били и т.н."

# 2 395
Не, не значи разбира се.
Аз не чета това, не и по този начин. Не е и написано така.
Абсолютно същото реално прави и "другата" страна, пропагандирайки обратното-сякаш отрича, че е имало и без връзки и без проблеми.
Нали си говорехме за разкази, за факти?
Фактите са факти, и са различни в различните ситуации за различните участници, защо не го приемете?
Ако искате официално да бъде писано след всяка лична изповед, нещо като мото:
Знам, че не всички са били така, аз бил еди-как си.

# 2 396
Не, не значи разбира се.
Аз не чета това, не и по този начин. Не е и написано така.
Абсолютно същото реално прави и "другата" страна, пропагандирайки обратното-сякаш отрича, че е имало и без връзки и без проблеми.
Няма друга страна. Няма две тези една срещу друга или две идеи.
Има един престъпен режим и хора, които са срещу него.
А-има и безброй други, които им беше добре в килията....те извършваха трудно мисловните дейности.
Такива хора сега мечтаят за ОНЗИ безкраен салам.

# 2 397
Вероятно знаете, че след Втората световна, сядат Великите сили на една маса и си делят териториите, като в тази делба влизат така наречените степени на влияние.

След войната? Абе, днес какво учите по история?
Техеран 1943
Тогава е голямото разпределение на баницата. Малкото парченце България се пада не на този, на когото трябва. Съдба.

# 2 398
  • София
АМи аз това имам предвид:

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%B … D0%BD%D0%B8%D0%B5

Ето и цитат от Уики, касателно за България и т. нар. комунизъм, като се извинявам, защото действително промените настъпват реално след края на войната, но дефакто още по време официално на войната баницата е разпределена, както каза Сийка от великите сили.
След това директно се прилага в присъствието на войска и до там било, каквото било.
Мерси много, Сийке.

"Последици

Въпреки показаните от Българската армия високи бойни качества на териториите на Унгария и Югославия и приноса ѝ за окончателния разгром на Нацистка Германия, страната остава в международна изолация и попада в съветската сфера на влияние. На 8 септември 1946 в присъствие на съветски войски в България се провежда референдум, след който страната е обявена за "народна република". Новият министър-председател Георги Димитров започва политика на постепенен преход към комунистически модел на управление и тоталитарна държава. Води курс на тясно сближение с комунистическа Югославия. Съвместно с нея и с гръцките комунисти продължава целенасочената политика на македонизация на населението в Македония. Димитров се ориентира към Югославия, тъй като целта му е обединение на България с тази страна. За спойващо звено трябва да послужи Македония, която трябва да се влее във федерацията като единна федеративна република, а в замяна България ще получи обратно Западните покрайнини. По това време се води гражданска война в Гърция и България прави сондажи за откъсване на контролираната от гръцките комунисти Западна Тракия, а Югославия на Егейска Македония с цел присъединяването им към бъдещата федерация. Политиката на БРП е подчертано против националните интереси на България и е подчинена на идеята за Балканска федерация, прокламирана преди това от Коминтерна, чийто бивш генерален секретар е Димитров. На Парижката мирна конференция през 1947 г. e подписан мирен договор, според който границите на България се възстановяват във вида, в който са съществували до 1 януари 1941 г., т. е. преди подписването на Тристранния пакт. Искането на България за Западна Тракия е отхвърлено, освен това тя се задължава да демилитаризира южната си граница. Парижкият договор предвижда репарации, които в много отношения са по-тежки от наложените от Ньойския договор в края на Първата световна война. Подписването на мирния договор лишава западните съюзници от основното им средство за политически натиск върху режима в България. Следва провеждане на нов референдум, отново в присъствие на съветски войски, на който е приета републиканска конституция, известна като Димитровска. Така през същата година са положени и правните основи на комунистическия режим, който ще управлява страната през следващите десетилетия. С това се слага край на фасадната многопартийност от първите години след Деветосептемврийския преврат и окончателно се утвърждава тоталитарната система. Скоро след това, през 1948 г. поради разрива в отношенията между Тито и Сталин, проектът за южнославянска федерация е изоставен, а България недвусмислено се оформя като сателит на СССР."

Последна редакция: вт, 11 ное 2014, 14:24 от Azzy

# 2 399
На площад Журналист беше издигнат паметник на Георги Марков.
Време е вече да влезе и в учебниците по литература. Крайно време е.

На мечтателите за салама и евтините панелки ще пожелая само да прочетат поне нещичко от задочните му репортажи...

Общи условия

Активация на акаунт