Българите винаги са мразели руснаците и никога, ама никога не са изпитвали почит и признание за освобождението си от робство, каквото, естествено, никога не е съществувало.

Да бяхте го казали и на Цар Борис и на Хитлер ли? Жалко, че не сте били родени тогава, да им спретнете един урок по история.
На мен ми е смешно, когато представят Хитлер и Сталин като противоположности.
Българите винаги сме чувствали спрямо Русия това, което ни казват да чувстваме. И аз, презобена с партизански романи и партийна пропаганда, изпитвах голяма благодарност. Докато не пораснах, почетох, попътувах. И не видях и други народи, които имат такъв популярен израз "Русия ни освободи и забрави да си тръгне".
Никой не ни е освобождавал, просто сме имали късмет да сме от добрата страна на геопоплитическите интереси на Русия.
А после лекичко се оказа, че моите "освободители" са избили половината от носителите на генетичната информация на моя син - роднини по права линия. Ей така, щото са литовци, защото са имали пари, образование и мнение, и не са щели в колхоза. И ги е сполетяла съдаба на една четвърт от всички литовци между 1945 и 55-та - Сибир и смърт.
Благодаря, да ходят да освобождават някой друг.
Срамувам се еднакво от всички прояви на насилие - и насилственото помохамеданчване, и насилствената смяна на имената. Едно и също варварство е.
От там, където са живели стотици години? 
)