Истории от комунистическа България

• 158 595
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 2 505
Доообре. Взимам си думите назад.
Българите винаги са мразели руснаците и никога, ама никога не са изпитвали почит и признание за освобождението си от робство, каквото, естествено, никога не е съществувало.  Peace
Да бяхте го казали и на Цар Борис и на Хитлер ли? Жалко, че не сте били родени тогава, да им спретнете един урок по история.

Съжалявам, но в много по-голямо робство са живели самите руснаци, при които по това време е имало крепостничество.  Българите  са имали къщи, ниви, търгували са, пътували са...е плащали са данъци на султана, управлявани са от турци, потушавали са им с кръв бунтовете, когато е имало такива.  В същото време руските крепостни селяни са си били живи роби.
За робството в Америка по това време, че и по-късно, няма да коментирам.

По повод прочистването в Гърция, семейството на прадядо ми е било натирено от Северна Гърция. Заселили са се в Петрич, и след години по повелята на великия ни вожд Георги Димитров, биват накарани насила да се пишат македонци в паспортите. #2gunfire

# 2 506
които не говорят български да гласуват за парламента в София.

Вадя го това от контекста, но като отправна реплика. Нека се абстрахираме от досегашния разговор, но отварям скоба - досегашния разговор го приключвам и категорично отказвам да се вкарам в схема-спор дали Възродителният процес и Голямата екскурзия имат някакви положителни нюанси. Ако станцията на морето мога да разбера, че на хората им е харесвала, защо не - за другото съм категорична. Това е абсолютно изродски акт. Няма какво да го коментирам повече.

Та по повод цитата. Гледам филма на Карбовски и служителят на тогавашната милиция казва, че е имало хора в Дулово, които не са говорели изобщо български. Защо?

# 2 507
Тъжно е обаче, заради комунистическо наследие, да се срамуваш от произход. Тъжно е да не искаш да говориш открито на родния си език. Тъжно е, коато причините са извън теб, а ги акумурираш в себе си.
Тъжно е, да, и това най-вероятно не е бил доброволен избор.
Ето за това говорим - принудата да правим "избор", който иначе при други обстоятелства никога не бихме направили.  Peace

# 2 508
Гледам филма на Карбовски и служителят на тогавашната милиция казва, че е имало хора в Дулово, които не са говорели изобщо български. Защо?

Румънски ли са говорели?

# 2 509
хубав абзац си избрала! (Само че не ми е смешен , а ми е противно и ми се плаче). Целите записки са красноречиви за абсудрите, но в този линк има супер сентенция:
Цитат
А когато пийнат повече, се размекват. Гъгнещият партиен глас и фасоните изчезват и изпод кориците на партийния билет изскачат на свобода дълго потискани комплекси. Тогава човек слуша проточени сантиментални изповеди,отровени от горчиво съзнание за собствена и всеобща мръсотия. Може би това е единственото време, когато тези граждани разкриват себе си.

Последна редакция: вт, 11 ное 2014, 19:18 от take a smile

# 2 510
Гледам филма на Карбовски и служителят на тогавашната милиция казва, че е имало хора в Дулово, които не са говорели изобщо български. Защо?

Румънски ли са говорели?

Няма значение. Не са знаели български.

Питам защо?

# 2 511
  • Пазете Гор
Не им се е налагало. Ниско образование, затворена общност. И сега има такива.

# 2 512
Най-вероятно защото не са го научили. До 1940 Южна Добруджа е била румънска територия. Нормално е 20-30-40 години по-късно да е имало и хора, които не са говорели български език.
Някаква уловка ли има във въпроса ти?  Laughing

# 2 513
които не говорят български да гласуват за парламента в София.
Та по повод цитата. Гледам филма на Карбовски и служителят на тогавашната милиция казва, че е имало хора в Дулово, които не са говорели изобщо български. Защо?
Зашото грешката на комунистите бе, че тръгнаха да правят ВП с твърдото на сопата.
Годините от 1947 до 1980 бяха пропуснати от образователна и културна гледна точка.

И решиха да правят ВП точно когато системата рухна.

Къде бяха в най-силните години на строя - 1947-1970... не знам.

Те и тогава работят по въпроса, но предимно с помаците, където също има много бой и куршуми, но ето ти пример всъщност - ВП през 50-те и 60-те години в Родопите вече никой не е чувал за него сякаш.

И мнозина от тогава сменените имена все още си седят сменени. Т.е. Ахмед е станал Асен през 1960 г. и през 1989 г. не е хукнал веднага да си сменя името. Докато турчина Ахмед, чието име е сменено през 1987, само след 3 г. можеше да си го върне. И си го върна.

Т.е. успехът на ВП бе само въпрос на исторически добре подбран момент.

Те просто изчакаха твърде много. И тръгнаха да го правят няколко години пред да паднат от власт...

# 2 514
Най-вероятно защото не са го научили. Някаква уловка ли има във въпроса ти?  Laughing
Wink

В светлия комунизъм с феноменално образование, структури, грижа за народа?
Не ми се вярва.

Абе, да не излезе, че сегашното дередже от тогава е започнало да гние?

Само дето сега има повече видове салам.

# 2 515
Най-вероятно защото не са го научили. Някаква уловка ли има във въпроса ти?  Laughing
Wink

В светлия комунизъм с феноменално образование, структури, грижа за народа?
Не ми се вярва.

Образованието и структурите нямат нищо общо. Прочети по-горе поста ми, редактирах го.

# 2 516
Ама много не си права Нино Тино. Комунистите не можаха за 40 г. да научат всички турци у нас да говорят български - така е.

Но знаеш ли колко от тях са говорели български на 9 септември?

Не мога сега да ровя за данните, но към 9 септември под 50% от турците у нас говорят български, а пишат - едва 10%.

Към 1980 г. %-ът е съвсем различен. Та комунистите в това отношение са направили много.

Аз лично помня как в общежитието срещу моя дом се събираха турци всяка вечер на вечерно училище - 2 часа български всяка вечер.

Лютви Местан, Ахмед Доган.... откъде го знаят този български Simple Smile

# 2 517
По повод прочистването в Гърция, семейството на прадядо ми е било натирено от Северна Гърция. Заселили са се в Петрич, и след години по повелята на великия ни вожд Георги Димитров, биват накарани насила да се пишат македонци в паспортите. #2gunfire
Родителите на моите прадядо и прабаба са също бежанци от северна Гърция. Гърци, преселени от Турция палят селото им и ги прогонват в България през 1913г.Заселват се в Петричко и по повелята на Коминтерна и под вещото управление на Гошо Тарабата също са карани да се "пишат" македонци. Прадядо ми отказва и го награждават с тригодишна почивка в Белене и после преселване в Добричко...Там баба ми си намира жених, който пък е преселник от Румъния и помни как нашите любими и добри комшии румънците са ни забранявали да говорим български-нещо, за което и турците не са се сещали....

# 2 518
Ама много не си права Нино Тино. Комунистите не можаха за 40 г. да научат всички турци у нас да говорят български - така е.

Така е, съгласна съм. И другото не им се получи и изобщо чак ми стана жал за тях.

# 2 519
Предлагам да затваряме темата.
Цял ден президентът лъготи по пресата, че на 10 ноември 1989 г. бил на митинг и рисувал плакати върху тапет.
Е, цяла България, дори и децата тогавашни, знае, че резултатите от пленума за свалянето на Тошо бяха обявени по тв към 19 ч. И никакъв митинг не е имало - митинг имаше на 18-и...

Щом така ачик почнаха да подменят фактите от миналото, работата е ясна, за кво да се хабим по форумите.

Общи условия

Активация на акаунт