Истории от комунистическа България

• 158 212
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 2 790
Аз пък съжалих, че Георги Марков не е направил такава дисекция на Запада, каквато на комунизма, със Записките си.
Убедена съм, че щеше да е пак нелицеприятна истина, критика и точни анализи.
Абсолютнито до същите изводи бях стигнала и аз, когато попаднах на Запад за 1 път, като студентка:

Това с химна времето го доказа едно към едно.

Да, ама ще ти кажат, че четеш както дявола евангелието.
Пак се върнахме на негрите и на империализЪма.
Тежко се живее на Запад, няма права, няма свободи, няма демокрация, няма съд... Всеки гледа да те натопи за няма нищо, за да заеме твоето място в службата и по възможност да ти вземе и децата. Само контролираната демокрация на кремълското джудже комай работи в свят като днешния  Rolling Eyes
Разбира се, че не е така, но все пак в това, дето го болднах, има доста голяма доза истина. Но до голяма степен там хората са като автомати, спазват сляпо правилата, никога няма "да ти влязат в положение" и да направят изключение от правилото, защото си се объркал, или не си разбрал и т.н.

Не е правилно в момента да противопоставяме животът "на Запад" и тук, защото до голяма степен ние сме същото общество, със същите цивилизационни ценности, евро-атлантическите и всъщност страшно много си приличаме.

Когато за пръв път посетих "западни страни", не толкова отдавна, ме учуди точно голямата прилика, а не разлика с България, каквато очаквах. Почти същото е всичко при тях, само в доходите се различаваме, но ако вземем София и стандарта на София, то и в стандарта няма особено голяма разлика:) ми масово "там" работят за около 3000 евра, което като стандарт отговаря на около 2000лв в София, особено пък ако има човек собствено жилище.

# 2 791
Да, големите разлики бяха тогава, сега не са чак толкова големи. И въпреки това хиляди българи всяка година си стягат багажа за еднопосочна емиграция.
Скрит текст:
Вместо да стоят тук с нас и да строят демократичното общество. Wink
Шегичка!
Всъщност има и такива, които се връщат. И ще продължава да има. Надявам да са повече.

# 2 792
Дали някой ще бъде любезен да ми изброи страните, които са еквиваленти на нашата държав тогава? По всички въпроси, които дискутирахме? В мащабите, с мерките, които могат да се предприемат?
Мерси!

Хайде нека бъдем обективни.

Ирис  Peace

Ами СССР, СР Румъния, Куба, и до много голяма степен ЧССР, ГДР, ПНР, макар че там имаше повече свобода от тук, но като цяло същата помия беше в целия соц.-лагер.

И сега няма големи разлики, особено пък със споменатите страни, и в Унгария, и в Чехия не видях много по-добър стандарт от тук, унгарците ми разказваха за сума ти корупционни практики и там...е, разбира се, Прага е на светлинни години напред от София, никакво сравнение не може да има, но това си е от векове и честно казано, според мен Прага е много по-добре уредена и много по-приятно място и от Лондон, и от Рим /в Париж не съм бил и не знам/.

# 2 793
но ако вземем София и стандарта на София, то и в стандарта няма особено голяма разлика:) ми масово "там" работят за около 3000 евра, което като стандарт отговаря на около 2000лв в София, особено пък ако има човек собствено жилище.
2000 лв. заплата получават много малко от хората в София. В частния сектор заплата от 2000лв. се среща рядко.
Заплатите за хора специалисти с образование и чужди езици  са по мои наблюдения от около 800-до към 1000, 1400 в най-добрия случай.

Тези дето вземат 2000лв. са в общи линии привилегировани по една или друга линия.
На работниците им дават надници около 30 лв. на ден. А една продавачка взема 600-800лв.

На запад 3000 евро е доста висока заплата също. Не знам в какви хай-фай мега- супер среди се движиш, но аз познавам италианци, които работят и за 800 евро заплата и то в голям град, от които им се налага да плащат 400 евро наем. И са хора с образование, току-що завършили...Работа в Италия и Испания даже и Франция вече трудно се намира.
Засега в Германия е добре, но и там много от заплатите са по-ниски от 3000 евро.

Но. да. Стандарта почва да се доближава. Нашия се повдигна, а на част от западните страни падна.... Laughing

Последна редакция: чт, 13 ное 2014, 11:07 от Герри

# 2 794
Eто един текст с цифри. Изисква добър английски, но казва болезнен за носталгиците и ченгетата факт - България има стабилен, постоянен растеж на БВП от 1990 г. насам и това я слага в челната група на бившите соцстрани, пред Унгария, Чехия и всички югорепублики.

Резултатите са изненадващи, знам - сред причините е изостаналостта ни преди 1989 г. в сравнение с тях, както и малкото население (резултатите са на глава).

# 2 795
  • София
Ох, четох назад за тоя смешник Васко Кръпката... Laughing
Първо чакаха червените бабички да измрат, те измряха. Сега чакали пребоядисаните, кои са тия, не е ясно, но нали им се привиждат постоянно "ченгета" и "комуняги"... Направо репликите им наизуст ги научих, мога да вляза в роля и да ги изиграя. Sunglasses

(Ето в горния коментар hahaha)

# 2 796
но ако вземем София и стандарта на София, то и в стандарта няма особено голяма разлика:) ми масово "там" работят за около 3000 евра, което като стандарт отговаря на около 2000лв в София, особено пък ако има човек собствено жилище.
2000 лв. заплата получават много малко от хората в София. В частния сектор заплата от 2000лв. се среща рядко.
Заплатите за хора специалисти с образование и чужди езици  са по мои наблюдения от около 800-до към 1000, 1400 в най-добрия случай.

Тези дето вземат 2000лв. са в общи линии привилегировани по една или друга линия.
На работниците им дават надници около 30 лв. на ден. А една продавачка взема 600-800лв.

На запад 3000 евро е доста висока заплата също. Не знам в какви хай-фай мега- супер среди се движиш, но аз познавам италианци, които работят и за 800 евро заплата и то в голям град, от които им се налага да плащат 400 евро наем. И са хора с образование, току-що завършили...Работа в Италия и Испания даже и Франция вече трудно се намира.
Засега в Германия е добре, но и там много от заплатите са по-ниски от 3000 евро. 3000евро се смята за много добра заплата на запад.

това за привилегированите хора е интересно. Какво точно имаш предвид?

# 2 797
Совите не са това, което са!  Crazy  Търсиш комунягата зад борчето, а той след хитър маньовър изскача от коминчето!

# 2 798
3000 евро е също толкова нереалистична средна заплата за повечето европейски страни, колкото 2000 за София.
От опита и наблюденията си смятам, че адекватните числа се движат около 1200-1500 евро и 800 лв. Разбира се, това също са субективни числа, но във всеки случай по-близо до истината.

# 2 799
Гери, не е вярно, страшно много хора в София получават и много повече от 2000лв. Че и форума виж, колко семейства имат по две, че и по три деца в частни училища и смятай колко прави три такси плюс поне още три пъти по толкова вероятно им остава и за живеене.

Точно защото не е омразният и на теб, и на мен комунизъм, сега има възможност кадърните хора да изкарват по честен начин много добри доходи. Хич не са привилегировани тези с над 2000лв, като се замисля, повечето ми познати са над този доход, а са обикновени хора, не познавам нито политици, нито крупни бизнесмени:)

Но да, ако твърдиш, че на Запад стандартът е по-висок, ами разбира се, това е безспорен факт и само луд човек ще го оспори. Но не е чак толкова по-висок, не е в пъти. И далеч не за всички.

Продавачките ако гледаме, колко пък получават там? И като махнеш данъците, колко остава? Ами ако плащат и наем?

Мче то, даже и продавачка тук, ако е в собствено жилище, има напълно сравним стандарт с една продавачка в Германия, която плаща наем.

Разликата е в културата, че немците поздравяват, не плюят по улиците, пазят чисто и сградите им светят, но пък в Италия е в пъти по-мръсно от тук, хвърлят си боклуците по улицата, просяци има в пъти повече от тук, в Лондон също е доста мърляво, та има Запад и Запад.Simple Smile

В магазините няма никаква разлика - и в Германия и в България магазините са абсолютно едно към едно, а колкото до кръчмите и хотелите- нашите са по-хубави и доста по-евтини.

# 2 800
За културата и плюенето е така, Мецане, прави по-добро впечатление на други места - не ни е силна страна то. Но това, което ме дразни "на Запад", е че наистина всеки е вглъбен в своето его и свят и никой не обръща внимание на другия.

В България отношенията (все още) са по-различни. Може би щото съм млада и красива  Wink, не знам, но като се спъна на стълбите на трамвая, винаги се намира кой да ме хване, за да не се утрепя; а оня ден една жена ми навлезе в личното пространство на спирката и аз аха по западняшки образец да й се скарам Grinning - а то какво се оказа, на обувката ми се беше залепила някаква гадост - нещо като дълга лента скоч - и жената настъпи другия й край, за да ме отърве от нея.

Подобни неща не се случват на северозапад и определено биха ми липсвали там.

# 2 801
A, не, не е смешко Васко КРъпката. Напълно прав е човекът. Просто не му минава номера, че нищо не се е променило. Променило се е и му е много добре. Както и на мен.
Той си каза на Цветков - аз съм музикант и при мен комунизма си отиде - пея си квото си искам, пиша си квато музика си искам, правя си турнета къде ли не, последно 6000 километра е изминал.
Обаче, каза, при вас журналистите, комунизмът още не си е отишъл. И е прав, факт.
Нова телевизия на 10 ноември ми дават филм за Людмила Живкова и Жени Живкова ми разтяга локуми   Sick  Още има червени лелички, мани ги бабичките. Ще ни мъчат тия до второто пришествие.

# 2 802
3000 евро е също толкова нереалистична средна заплата за повечето европейски страни, колкото 2000 за София.
От опита и наблюденията си смятам, че адекватните числа се движат около 1200-1500 евро и 800 лв. Разбира се, това също са субективни числа, но във всеки случай по-близо до истината.

Разбира се  - това още повече подкрепя моята теза. Като писах 3000 евра, имах предвид най-вече Германия, а в Италия, и то в Рим, местни хора ми казаха, че масовата заплата е около 1000 евра. Има разлики и между отделните западни страни. Общо взето, никъде не растат еврата по дърветата и никъде масата хора не живеят като лордове, освен ако не са си лордове наистина:)

# 2 803
Eто един текст с цифри. Изисква добър английски, но казва болезнен за носталгиците и ченгетата факт - България има стабилен, постоянен растеж на БВП от 1990 г. насам и това я слага в челната група на бившите соцстрани, пред Унгария, Чехия и всички югорепублики.

Не бих се гордяла с голям ръст на БВП точно. Защото в него влизат и всички раздути разходи на администрацията, полицията и прочее хрантутници при един отрицателен търговски баланс и растеж на сивата икономика.
По-добре погледни данните ни за износ и ги сравни с Полша, Чехия или Унгария....
 Тва БВП е въздух под налягане.

За протокола: Не съм носталгик, но не мога да отрека и кризата, в която сме в момента...а тя се дължи на некадърността на милиционерската шайка, които от соц плановици се превърнаха на първи капиталисти.
Татко Мецан: Форума не е София. И в София голяма част от хората все още живеят по панелите и пътуват с градския транспорт и децата им са по държавните училища. И лошото е, че не са те некадърните. Ако всички кадърни изкарваха по 2000 и повече сега щяхме да цъфтим и връзваме...ама уви...не е така.
Ти може да си супер , оценен, специалист и високо платен без връзки и протекции   , но действителността на повечето хора е д-р-у-г-а и доста по-различна. И тази действителност ги кара да си стягат багажа, защото на запад на който му се работи му плащат без да гледат кой е вуйчо му или татко му...

# 2 804
  • Куциндрел
Гери, ти от кои си? От привилегированите или от тези недооценените?

Общи условия

Активация на акаунт