Истории от комунистическа България

• 158 234
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 2 775
  • София
Колко са подковани демократките само. hahaha smile3544

# 2 776
Гледам как се е възцарила форумна комунистическа радост как и на запад било гадно -не само където се вихри Соца и червените чугуни...
Ама гледам че сите искат да избягат при гадния запад, където отнемат деца от майките им....Явно и в гадостта Комунистическия рай води по точки.
Не бързайте да се радвате толкова. Все още и тук и в Рашата и навсякъде, където е имало комунизъм е в пъти по-гадно....
А ако чакате онези на запад да си построят комунизма няма да дочакате...

# 2 777
Не знам дали доносничеството е поголовно, но е много често срещано. И сега има хора, които трупат активи пред шефовете, като натапят колегите си.  ooooh!

Извинявай, но би ли посочила произволно избран исторически  момент и място на планетата, където да няма хора, които трупат активи пред шефовете си, като натапят колегите си? Защото подозирам, че и шумерските писари са се занимавали с такава дейност и борбата с тези индивиди ще да е много по-епична  от борбата между капитализъма и социализъма. Laughing

не се знае. Както писах и по-рано, сред емиграцията расте поколение, закърмено със социалистически идеали и приказки за Изгубения рай.

Последна редакция: чт, 13 ное 2014, 10:27 от Iris04

# 2 778
  • Пловдив
Много се правеше кърска любов тогава. Хотели нямаше, пък и скъпи бяха, а и не хората не бяха толкоз придирчиви. Имаше край всеки град местности, че и не по една, в които нямаше храстче без паркирана лада или москвич - и денем, и привечер.
Ти какви хотели сънуваш?!!? Никога не биха настанили мъж и жена без брак (айде поне еднакво фамилно име по паспорт).

# 2 779
Прави сте, че винаги е имало ще има слагачи пред шефовете.  Peace
Не е красиво и колегиално. Понякога доста могат да ти вгорчат живота в службата дори и без да си се издънил, но поне не те пращат в лагер и оставаш жив.  Peace

# 2 780
 Оооо, за социалистическата любов ли си говорите? Екстра.

Социалистическата любов е основана предимно на другарството. Мъжът ми непрекъснато ми разправя за някакъв функционер, който се обърнал към баща му със следния въпрос на някакъв банкет, сочейки майка му :
  "Другарю, вие на тази другарка ли сте другарят?".

Пък аз го питам не е ли виц, не , не било. Но това е сред старото поколение, По мое време вече всички си се... хм, най-упадъчно.
  Особено силно се проявяваха тези страсти по време на комсомолски бригади.

# 2 781
Прави сте, че винаги е имало ще има слагачи пред шефовете.  Peace
Не е красиво и колегиално. Понякога доста могат да ти вгорчат живота в службата дори и без да си се издънил, но поне не те пращат в лагер и оставаш жив.  Peace

А, благодаря.  Peace

# 2 782
Пак се върнахме на негрите и на империализЪма.
Тежко се живее на Запад, няма права, няма свободи, няма демокрация, няма съд... Всеки гледа да те натопи за няма нищо, за да заеме твоето място в службата и по възможност да ти вземе и децата. Само контролираната демокрация на кремълското джудже комай работи в свят като днешния  Rolling Eyes

# 2 783
  По въпросите за Путин - професор Вучков го анализира вдъхновено. Случайно видях в транспорта вестник Уикенд Outta Joint

# 2 784

не се знае. Както писах и по-рано, сред емиграцията расте поколение, закърмено със социалистически идеали и приказки за Изгубения рай.
Аз пък писах, че за Раят реват само дечицата на привилегированите по соца или на тотално изтрещелите от соца...А те не са определящото мнозинство.

Моите деца не плачат по никакъв социалистически рай-бъди сигурна.

# 2 785
Освен всичко друго, изкривената социалистическа реалност като реакция на поголовната пропаганда ни създаваше един неестествен, митологизиран образ на "западняка" пред който се благоговееше и от когото се очакваше да е свръхчовек, в чиято страна тече мед и мляко. Те ни разправят, че там е гадно, и хората спят под мостовете, но ние не сме кьорави, и виждаме как самите те тичат натам, а и екскурзиантите носеха суперлативи за уреденост, чистота, пълни магазини, възпитание...

Стигна се дотам, че най висшето постижение беше брак със западняк, спомняте си...
Точно така беше. Хората тук нямаха никакво самочувствие при среща "със западняк". Спомням си колко странно се държах при първите си пътувания в чужбина, какви глупости говорех при първите си разговори с чужденци... Радвам се, че това чувство вече много българи не го изпитват.

Ето пак Георги Марков по темата:

# 2 786
  • Най-сетне у дома
Пак се върнахме на негрите и на империализЪма.
Тежко се живее на Запад, няма права, няма свободи, няма демокрация, няма съд... Всеки гледа да те натопи за няма нищо, за да заеме твоето място в службата и по възможност да ти вземе и децата. Само контролираната демокрация на кремълското джудже комай работи в свят като днешния  Rolling Eyes

мАни да се живее тежко на Запад  Wink (шегуваш се, разбрах те, но ползвам репликата за отправна точка)
Тук, в Белгия, само в Гент има 40 000 българи, още толкова поне равномерно разпилени из тази малка държава.

Някой да ми каже къде в България има 80 000 белгийци. Щото е лошо на Запад, за това целият бивш соцлагер рязко се изтегли натам. Пък ние нека си мислим, че е само заради пустите пари. Не е.

# 2 787
Годината е 2014. От краха на комунизма мина четвърт век. В тази тема говорим за истории от времето на комунизма. Защо постоянно се правят препратки към днешното време - то няма нищо общо с тогавашното?

# 2 788
Гледам как се е възцарила форумна комунистическа радост как и на запад било гадно -не само където се вихри Соца и червените чугуни...
Ама гледам че сите искат да избягат при гадния запад, където отнемат деца от майките им....Явно и в гадостта Комунистическия рай води по точки.
Не бързайте да се радвате толкова. Все още и тук и в Рашата и навсякъде, където е имало комунизъм е в пъти по-гадно....
лично при мен никава радост не се е възцарила, а дълбока тъга. Но не по комунизъм , социализъм, капитализъм  или маймунизъм.  Crazy
А заради така фино, и същевременно дълбоко експресивно засегнатите основни концепции и обществено-морални парадигми.
И не, няма да се възцари никъв Комунизъм . Няма такъв шанс.  Wink
Г. Марков ясно го е казал защо и съм на 100 % съгласна с него.  Peace

Saule
, разбира се, че не е заради пустите пари. Справка- Г. Марков.

Понеже коментираме спомени от комунистическа България, лично аз ще се фокусирам към темата. Не че не ми дойдоха поне 5 примера за тукашни ''истории'.
Но, нека оставим на нашите деца да ги пишат един ден. Peace

# 2 789
Освен всичко друго, изкривената социалистическа реалност като реакция на поголовната пропаганда ни създаваше един неестествен, митологизиран образ на "западняка" пред който се благоговееше и от когото се очакваше да е свръхчовек, в чиято страна тече мед и мляко. Те ни разправят, че там е гадно, и хората спят под мостовете, но ние не сме кьорави, и виждаме как самите те тичат натам, а и екскурзиантите носеха суперлативи за уреденост, чистота, пълни магазини, възпитание...

Стигна се дотам, че най висшето постижение беше брак със западняк, спомняте си...
Точно така беше. Хората тук нямаха никакво самочувствие при среща "със западняк". Спомням си колко странно се държах при първите си пътувания в чужбина, какви глупости говорех при първите си разговори с чужденци... Радвам се, че това чувство вече много българи не го изпитват.

Сега вече сме си рода със западняците, заради ЕС. Фактът, че имаш право да живееш и работиш при тях, неусетно променя и техните нагласи, и твоите.
Само в Англия местните са по-зле настроени заради манипулациите на Камерън. Неотдавна говорих с един интелигентен англичанин, който като разбра откъде съм, веднага ми зацитира какво пише в пресата за българи и румънци. Той лично нямаше лошо отношение, но първата му асоциация бяха писанията във вестниците.
Сори, отклоних се и аз от темата.

Общи условия

Активация на акаунт