Истории от комунистическа България

• 157 990
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 3 120
  • София
Cygnus,
тука има и по-големи от тебе.

Параходе, случайно знам, че Cygnus е по-голяма от тебе. Аз също съм по-голяма от тебе. И на моите съученици противогазите, които ползваха вместо училищни чанти, бяха изрисувани с Venom, Deff Lepard, Manowar, AC/DC, KISS и нам си кво още.  интересно откъде са ги чували... Simple Smile

и в масова ученическа спортна композиция на 9-то септемврийска манифестация съм участвала, понеже попита.

п.п. сега се сетих, че парчета от албума Animals на Пинк Флойд чух за пръв път от една плоча от мека синя пластмаса, която беше вложка в някакво младежко съветско списание  - името му не помня. ще да е било не по-късно от 1980-81 година

Последна редакция: пт, 14 ное 2014, 14:14 от jam

# 3 121
И на моите съученици противогазите, които ползваха вместо училищни чанти, бяха изрисувани с Venom, Deff Lepard, Manowar, AC/DC, KISS и нам си кво още.  интересно откъде са ги чували... Simple Smile

Ми просто ги преписвахме от чантите на другите, и аз в пети клас си бях изрисувал чантата с Абба, БониМ, Смоуки и Дийп Пърпъл и кво ли не, а никога не бях слушал Пърпъл например, просто го пишеше на чантите на другите...НИКОГА не съм виждал да се продават плочи на Пърпъл, хеле пък в кварталната книжарница. Вие с Cygnus ще го изкарате, че никакви ограничения не е имало. Имаше и още как. Слушали сме Ей Си Ди Си и Пърпъл, но никога никъде не съм виждал да се продават. По всякакви апокрифни начини се намираха записите.
И не са ни гонили за това, ама не беше и съвсем разрешено, по дискотеките например не ги пускаха.

# 3 122
Продаваха ги, избеляваха по витрините, никой не ги забелязваше тогава. Аз лично също ги прослушах доста по-късно, откакто ги виждах по витрините. Heavy metal наистина не се продаваше, но rock групи се издаваха. Говоря за 80-те. Искаш да кажеш, че нямаше плочи на Queen?
татко мецан, като бях в 1 клас (вече говорим за 70-те) АББА ги пускаха по радиото, слушахме ги в колата. За 80-те АББА е стара.

Последна редакция: пт, 14 ное 2014, 14:45 от Cygnus

# 3 123
  • София
Мецане, разните разновидности на хеви-метъла никога не са били супер пазарни, очевидно е (прочети статията от Монитор, към която дадоха линк по-горе), че в условия на недостиг на валута, се е купувало за продан само най-вървежното - мейнстрийма, така да се каже.

Това е причината да е нямало "всичко" в магазина, а не идеологически забрани. Особено пък след началото на 70-те години. Факт е, че се слушаше абсолютно всичко, начини винаги се намираха. Презаписът беше масово практикуван от всички. И апропо, касетофоните не струваха толкова, колкото ти пишеш. Цифрата на Параход е достоверна, нашият двукасетъчен Хитачи го купихме 78-ма година за около 120 долара с помощта на африкански студенти от Кореком - пълно беше с такива в София. Хубавите касетки (TDK< JVC, BASF) наистина бяха много скъпи, имаше евтини български и полски. Мъжът ми имаше 3 куфарчета с презаписани касетки, още не му дава сърце да ги изхвърли Simple Smile

Нищо не "изкарваме" и не измисляме ние със Cygnus - така беше наистина. Аз съм удивена, че след 25 години е настъпила такова масово промиване на мозъците относно реалностите на соц-а.

# 3 124
Jam,
не визирах лично себе си сред "дъртаците" - в темата има и хора над 50 г.
----------

Ето и обещания списък на "идейно вредните произведения", за съжаление съм запазила само превода на български! Оригиналът звучеше по-забавно.

Всесъюзен Ленински комунистически съюз на младежта
10 януари 1985
за служебно ползване на секретарите на градските и районните комитети на ЛКСМ, Украйна

Списък на групите, чийто репертоар съдържа "идейно вредни произведения". Препоръчва се използването на сведенията за засилен контрол върху дейността на дискотеките.

"Секс пистълс" - пънк, насилие
"Кис" - неофашизъм, пънк, насилие
"Айрън Мейдън" - насилие, религиозно мракобесие
"Джудас Прийст" - антикомунизъм, расизъм
"Стикс" - насилие, вандализъм
"Блек Сабат" - насилие, религиозно мракобесие
"Назарет" - насилие, религиозен мистицизъм, садизъм
"Пинк Флойд" (1983) - извращаване на външната политика на СССР ("Агресията на СССР в Афганистан)
"Толкинг Хедс" - мит за съветската военна заплаха
"Ван Хален" - антисъветска пропаганда
Хулио Иглесиас  - неофашизъм
"Кенд Хийт" - хомосексуализъм
Тина Търнър - секс
Дона Самър - еротизъм
"Депеш Мод" - пънк, насилие

Последна редакция: пт, 14 ное 2014, 14:59 от Параход

# 3 125
  • София
п.п. сега се сетих, че парчета от албума Animals на Пинк Флойд чух за пръв път от една плоча от мека синя пластмаса, която беше вложка в някакво младежко съветско списание  - името му не помня. ще да е било не по-късно от 1980-81 година
Помня тези плочи, макар и от едно детско списание - "Колобок". Но имам и смътен спомен за песни на АББА на такъв носител.
Скоро с мъжа ми коментирахме клип на АББА - изглеждат като естествени жени на годините си, без подобрения. За по-младите сигурно приличат на бабички.

# 3 126
Сините найлонови плочи и аз ги засякох, но дали качеството на просвирване е било трагично или не е имало нещо ценно на тях - не помня съдържанието.

# 3 127
  Те не бяха ли от Мурзилка?  Много хубаво списание беше тая Мурзилка, и още си съществува.

# 3 128
Този списък за България ли е? Факт е, че Heavy metal и punk групи не съм виждала, но Тина Търнър я знам от дете, продаваше й се плочата, дори помня дизайна на обложката. Официално. Неофициално си записвахме всичко и през ум не ни е минало, че не е редно, после се появиха авторските права. на депеш strange love беше хит в дискотеките, пускаха я по  няколко пъти.

# 3 129
  • София
Параходе,

цитираното от теб все пак касае СССР, където нещата бяха ама коренно различни. Освен това, касае конкретен период - заради Афганистан, много затегнаха кранчето на отношенията със Запада там. да припомня моя спомен за плочата на Пинк Флойд (също цитирани в твоя списък), която имах от съветско списание, няколко години преди въпросния списък.

тъй че, няма отношение това към "комунистическа България", няма какво да го обсъждаме повече.

п.п. мерси за "дъртаците" ...

Iris, и в Мурзилка ги имаше тия плочи, но музиката там беше детска. а това списание с песните на Флойд не го помня като име, случайно беше попаднало у нас, но още помня музиката - въртях я до скъсване...

# 3 130
  • Пловдив
(Някой да помни дуета "Мей ууд" или Анита Хегерланд?)

Баба ми още си пазят плочите, барабар с грамофона - едно голямо чудо, половината грамофон, другата половина радио. Та сред плочите има и една на Анита Хегерланд - обожавах я, когато бях дете, в средата на 80-те. По семейни сбирки все ги карах да ми я пускат.

# 3 131
Играчките ги правят в Пловдив, затова Grinning

Между другото яйцата са били съвсем "хот" в епохата на нашите детски копнежи - наскоро Киндерсюрприз стана на 40 години.
А в Щатите са забранени за продажба. Ей така тръгват да се срутват системите Grinning

Не само за продажба, ами и за внос. На границата бяха върнали Канадка, защото пренасяла контрабанда - шоколадово яйце.  Laughing

Като ви чета се зачудих колко много от вас имат сериозни спомени от "онези" години. Аз се мислех за древна, но явно не съм чак толкова древна. Или поне не съм сама.

# 3 132
  • София
Аз пък си имах магнетофон, купен от наш магазин, за левове - подарък за рожденния ми ден, марка "Тесла", ролков.  smile3503
Имаше и полски - "Грундиг", ей такова чудо на техниката:
Скрит текст:
И презаписи от плочи се намираха, и по радиото пускаха чат-пат отделни хитове.
В Москва, където отидох да следвам, концертите по радиото "Зарубежная эстрада" започваха с ... "ЛилИ ИвАнова" (така го произнасяха).  Grinning

PS Поздрав за наборките!

# 3 133
Друго специфично за тези времена беше, че в заведенията музиката трябваше задължително да е определени проценти българска (забравила съм точно колко, май 60 или 70%), а останалата част - чужда.Мисля, че такива правила имаше и за радиостанциите.

Това, всъщност, не е свързано с режима. В Канада също има квота. Предполагам и на други места.

# 3 134
Да, списъка аз няколко пъти вече писах, че е за СССР, не за България, пуснах го за забавление Simple Smile

Но и още нещо.
Мецане, разните разновидности на хеви-метъла никога не са били супер пазарни... в условия на недостиг на валута, се е купувало за продан само най-вървежното - мейнстрийма, така да се каже.

Е, това не отговаря съвсем на истината.
"Пинк Флойд" (не че са хеви-метъл Simple Smile) и "Лед Цепелин" са две от най-касовите групи в историята, on par с Мадона и Майкъл Джексън. Имат по 300 милиона продадени албума, 25 млн. са само продажбите на Dark Side.
AC/DC също са от най-продаваните (АББА е след тях). Та не е поради пазарност липсата им.

Ама някак си не е удобно и възпитателно вместо "Dancing Queen" да пуснеш The Wall и Hell's Bells.

За треторазрядни групички като Venom и Kreator, които бяха популярни сред надписите по раниците, не говорим. Вероятно такива касетки и нашивки е донесъл тираджията.

Общи условия

Активация на акаунт