Истории от комунистическа България

• 157 990
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 3 075
Нашия касетофон го купихме в края на 80-те за 95 долара, беше в периода, когато почнаха да издават задгранични паспорти и на всеки се "полагаха" по 30 долара на приличен курс... или нещо такова беше. Взехме 4-мата вкъщи доларите и купихме касетофона и някакви шоколадови яйца, японски уискита Suntory и други тъпотии.

Хич не са тъпотии, ами си умирах за тези шоколадови яйца и за Тоблерон. Само два пъти през живота си съм ял такива през времето на комунизма:) само в Кореком ги имаше. Втория път като бях на 16, добре, че имах интерес към английския и бях научил доста повече, отколкото предвиждаше програмата в училище - по 2 часа седмично имахме, та тогава се запознах с едно семейство англичани на Златните пясъци, говорихме си цял ден и те, макар че идвали за пета поредна година в България, не можеха да повярват, че не можем свободно да пътуваме и че аз не мога да отида до Англия. Бяха семейство на около 45 години. Също не повярваха като им казах каква е заплатата на майка ми, инженер. Та вечерта ме заведоха в Кореком и казаха - казвай какво искаш да ти купим за спомен, и аз естествено викам - нищо. Те ме питаха касетофон искам ли, такива работи, и аз - ама как, в никакъв случай и те решиха, че много ще се обидя и жената ми каза - ок, чакай тук отвън. И след това се появи с една голяма торба, пълна с тоблерони, дъвки и шоколадови яйца:) Седмици ги ядох после. Щяха да ми намерят адрес на някоя англичанка, та да се оженя за нея и да замина, след като тук било толкова ужасно и аз верно им се вързах и като заседнах да уча английски, денонощно, много дръпнах тогава с английския:) а те само една картичка ми пратиха от Лондон с три реда и това беше, никакъв адрес на никаква англичанка не ми дадоха, та не стана нищо и си останах тук:)

# 3 076
  • София
Специално грамофони си имаше в почти всяка къща, аз съм изгледана, дет се вика, с плочи с приказки. Касетофон имахме един Унитра, полски, много скъп беше.
Касетките бяха кът, купувахме от книжарницата такива с приказки, като избирахме по-дългите, с повече лента. Sunglasses

# 3 077
Ооо аз изпаднах в кулинарен оргазъм с едно корекомско Баунти
После вече като имаше навсякъде, май изядох наведнъж няколко и от тогава не съм ги поглеждала
Сега синчето ги хапва, а на мен ми става зле от миризмата им, явно не са кой знае какво, ама тогава с първата хапка се възкачих на небето

# 3 078
Мецане,
тъпотии сега ми се виждат, иначе тогава е ясно, че бяха копнеж. Аз също бях доста голяма, когато ги опитах.
Преди това в началото на 80-те един наш съсед, хорист, пътуваше доста в чужбина и ми беше донесъл западногермански шоколади. Пазех шлюпките години наред. Имаше един Tobler (напълно различен от Тоблерон), в по-нови времена го търсих из цяла Европа заради сантимента.

По-късно и аз пътувах с музикален състав, ама беше само за да видя как комунизмът рухва (няма да забравя Румъния лятото на 1989 г....)

# 3 079
  Че аз още умирам за киндер яйца.
  Ама нещо много развалиха играчките. Grinning

# 3 080
Играчките ги правят в Пловдив, затова Grinning

Между другото яйцата са били съвсем "хот" в епохата на нашите детски копнежи - наскоро Киндерсюрприз стана на 40 години.
А в Щатите са забранени за продажба. Ей така тръгват да се срутват системите Grinning

# 3 081
По-късно и аз пътувах с музикален състав, ама беше само за да видя как комунизмът рухва (няма да забравя Румъния лятото на 1989 г....)

Спомням си на приятелчето ми от училище майка му беше в Полша 1989. Бяхме трети клас. Много се вълнувахме какви подаръци ще му донесе от чужбината.  Grinning  А тя, жената, не донесе нищичко. Щото магазините били абсолютно празни.  ooooh!

# 3 082
 Егати разочарованието. Полският и Чешкият център бяха местата в които - макар и скъпо - можеха да се намерят хубави неща.

Верно ли?

# 3 083
Ооо страшна колекция играчки бяхме събрали край синчето и май на нас ни беше повече мерак, на стари години да запълним тази липса
С голяма болка ги изхвърлих при първото ни заминаване, хич не ми се даваха

И моята майка беше в Полша лятото на 89
Едва намерила какво да донесе
Нейните приятели от групата носели коняк от БГ, продавали го там и купували кожени палта
Тя не знаела и нищо не носела
Аз получих един спортен екип, яке в шарени ярки цветове, което беше като слънце на сивочерния фон по улиците

Но разказваше потресена как хората си купували по две ябълки, не като нас по 5 кг
После обаче и ние го преживяхме същото

# 3 084
Верно ли?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4318104

И за Щатите е вярно - забранено е да се продават храни, в които вътре има нехранителен компонент, от съображения за безопасност, казват Grinning (но пушките за деца са разрешени).

# 3 085
Майка ми беше на турне в Чехословакия и ми донесе невероятна чанта за първия учебен ден. Приличаше на куфар, с място за името ми, в синьо и червено и със светлоотразители. Чантите на съучениците бяха еднотипни, черни, сиви или кафеви, с клипсове и помня, че някое дете ми я беше одраскало и раздрало. Отделно шоколадови яйчица и играчка Хелоу кити с молив, плюс несесер - съучениците ме гледаха като извънземно.

# 3 086
Егати разочарованието. Полският и Чешкият център бяха местата в които - макар и скъпо - можеха да се намерят хубави неща.

Ще кажеш, че е й така са се намирали. И там пускаха и имаше бой.

# 3 087

Нейните приятели от групата носели коняк от БГ, продавали го там и купували кожени палта

И в СССР конякът "Слънчев бряг" беше абсолютно пропуск за навсякъде, всичко можеше да получиш срещу него, абсолютно конвертируем също като доларите беше:)

# 3 088

Спомням си на приятелчето ми от училище майка му беше в Полша 1989. Бяхме трети клас. Много се вълнувахме какви подаръци ще му донесе от чужбината.  Grinning  А тя, жената, не донесе нищичко. Щото магазините били абсолютно празни.  ooooh!

Хм. Аз ходих 1988 и магазините пращяха от стока. Може за една година да са се опразнили, не знам. Имаше обаче срив на полската крона и се сещам много добре, че купих за бебето на една роднина пухен гащеризон за 1 долар. И крещящо розови обувки за 1 долар купих за мен.  Laughing
Друго ми направи впечатление тогава. Полетът ни на заминаване закъсня много по причина, че служителите на летището във Варшава решиха да стачкуват. И то бяха подбрали момент, когато се очакваше да пристигне Роналд Рейгън на същото летище. Не знаех, че братски народ е способен на такава дързост.  Mr. Green

# 3 089
А копнежът по Барби? ООО! Едно съседско дете имаше и как му завиждахме! Лелле! То съзнаваше своето превъзходство над нас, които не притежавахме такова чудо и благоволяваше да го изнася на двора понякога и да ни позволява да го поддържим за десетина секунди по ред на номерата....  Crazy

Когато отидох в Гърция през 1990 това беше първото нещо, което си купих - Барби! Пък вече бях големичка, ама пусти мерак!
Това пътуване до Гърция също е оставило силни спомени в главата ми. Как криехме на едната граница валутата, а на другата трябваше да я показваме... какво пребъркване на куфари беше, как се изсипваше всичко на земята, как треперехме дали ще ни пуснат или няма...
Ужасно, ужасно...!

Check, имаше някаква драма 1989 г. в Полша. Не помня вече, трябва да прочета.

Общи условия

Активация на акаунт