Истории от комунистическа България

• 158 006
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 3 150
Депеш дойдоха за първи път лятото на 2006 г. Цели 16 години по-късно след началото на прехода.

Последна редакция: пт, 14 ное 2014, 15:49 от Cygnus

# 3 151
Има такава плоча на Куин, издадена от Балкантон, двойният Greatest Hits от 1981г.
Но изключението не потвърждава, че е имало "всичко" Grinning

# 3 152
Този списък за България ли е? Факт е, че Heavy metal и punk групи не съм виждала, но Тина Търнър я знам от дете, продаваше й се плочата, дори помня дизайна на обложката. Официално.

Тина Търнър имаше концерт във Варна, на който родителите ми ходиха. Може и в други градове да е имала, не знам. Според Уикипедия в България е бил само един концертът, но не знам колко е сигурно.

# 3 153
Това са снимки на „хулигани”, арестувани през януари 1958 г. за хулиганско държание и облекло (съжалявам за грубото заличаване на лицата от комисията по досиетата.) Момичетата на снимките са касиерка, служителка и студентки в консерваторията, във ВИТИЗ и по журналистика. Кратките справки гласят:

„Задържана без паспорт с късо палто тип „ямурлук”, родителите й са бивши търговски деятели, зле настроени към народната власт...” „Задържана за носене на „ямурлук”, и неприлична прическа...” „Задържана без личен паспорт, с тесен разцепен панталон и прическа „конска опашка”, баща й е офицер от бившата царска армия.” „Задържана за неприлични танци в ресторанта на ЦУМ...”

„Ямурлуците” се продавали в ЦУМ и въпреки това за властта те били изобличителният белег на „подражателите на Запада”, предизвикателният знак на „хулигана”, отхвърлящ социалистическия начин на живот.

Скрит текст:

1958 е родена майка ми.

# 3 154
Баба ми ми беше купила такъв ямурлук за училище и аз естествено изобщо не го облякох, защото ми изглеждаше много задръстено.  Laughing

# 3 155
Баба ми ми беше купила такъв ямурлук за училище и аз естествено изобщо не го облякох, защото ми изглеждаше много задръстено.  Laughing

Па то ни е да го облечеш, че е западен, ни да не го облечеш, се пак у цума го продават.

Анализ във вестник Дневник. С виц  Laughing

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/11/13/2418417_v_siankata_na_jivkov/

# 3 156
Има такава плоча на Куин, издадена от Балкантон, двойният Greatest Hits от 1981г.
Но изключението не потвърждава, че е имало "всичко" Grinning
никой не е твърдял това Simple Smile

# 3 157
  • София
Ето това ме подразни:

подразнило те е, защото не четеш внимателно. аз написах "имаше и се слушаше всичко", а не "издаваше се всичко" - има голяма разлика.
както вече написах, масово се презаписваше и можеше да се намери всичко.

# 3 158
Продаваха ги, избеляваха по витрините, никой не ги забелязваше тогава.

Joy Joy Joy

Преди стотина страници твърдяха, че и памперси имало, но не сме ги видели.

А, знам ги аз и памперсите. Една огромна дамска превръзка - ама такива, каквито по-младите не могат да си представят. Отгоре хартията като тънък целофан - не попива, а се стича, а вътре дреп. А, бе, не било компютри , а компоти.

# 3 159
Значи не е "имало всичко", както се писа по-горе, а се "слушаше всичко". Никой не твърди обратното.
Малко по малко се доближаваме до истината.

ми напротив, тук не повярваха, че изобщо е можело да се слуша западна музика, при това открито. то оттам тръгнахме да си спомняме по тая тема.

та не е "никой не твърди обратното"... все пак, беше само 2 страници назад Simple Smile

Вярно, твърдят, но за по-стари времена. Аз лично реагирах на твърдението, че през 80-те години е имало всичко. Значи, през 80-те години се слушаше всичко, но на презаписани касети. "Имаше" бг естрада и някои "западни" изпълнители, най-вече диско бози. Други западни изпълнители никога не се издаваха, въпреки че бяха изключително популярни. Това твърдя аз.

# 3 160
Ето това ме подразни:

подразнило те е, защото не четеш внимателно. аз написах "имаше и се слушаше всичко", а не "издаваше се всичко" - има голяма разлика.

Пропусна края на изречението - "като на Запад" или нещо подобно. На запад не слушаха пиратски касетки, а си купуваха всичко от магазина. Такъв е смисълът на сравнението, което правиш, прочетен внимателно.

# 3 161
  • София
фатумата, хайде да не изпадаме в буквоедство, само и само да не паднем по гръб, а?

много е ясно, че съм имала предвид, че сме имали достъп до същата музика, която са слушали на Запад.

също така е много ясно, че не сме можели да си купим свободно банани, памперси, мерцедеси, оригинални плочи на Кисс и каквото там още се сетите.

не беше в това смисъла на цялото отклонение около музиката, което се започна....

какво искаме реално - да създадем образ на миналото, който ни уйдисва на личния мироглед или семейните легенди, или да се опитаме да си спомним какво наистина е било и да разкажем на онези, които не са били там и не знаят?

аз се шокирах да прочета, че хора с изявен форумски имидж не знаят нищо за Солидарност, от които изобщо тръгна целия разпад на социалистическия лагер. това е фундаментален отрязък от историята, бе хора - как може да коментирате неща, за които не знаете нищо? ако не помните, има къде да се прочете...

# 3 162
  Кой не знае нищо за Солидарност? Аз лично си спомням прекрасно и посещенията на папата (Йоан Павел ) в Полша, и Солидарност и Лех Валенса...

Не сме говорили още за Солидарност, като че ли newsm78... нито за папата, атентата, Агджа...

Ще се върна назад явно.

# 3 163
Само аз ли не съм се вълнувала от шоколадовите яйца? Crazy
Какво им харесвате толкова?
Шоколадът е в символични количества, играчките ми бяха суперизнервящи за сглобяване, дори за моето дете.

# 3 164
https://
Само аз ли не съм се вълнувала от шоколадовите яйца? Crazy
Какво им харесвате толкова?
Шоколадът е в символични количества, играчките ми бяха суперизнервящи за сглобяване, дори за моето дете.

Полъхът на Запада, на гнилия капитализъм, нещо рядко, чудно. Сега пука им на децата за яйца.

Общи условия

Активация на акаунт