Истории от комунистическа България

• 158 314
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 3 405
  • София
Само, че заплата на млад висшист под 100лв е била добре

заплатата на младия висшист беше 240 лв. през 1980-те години. не вярвайте на всичко написано.

Не беше толкова, но почти.
Аз започнах със 170 лв., 1987 г.

И аз започнах със 170. А майка ми се пенсионира с 240. Не вярвайте на някои , които сънуват розови сънища.

ама не си започнала нито със 100, нито със 75, нали? Simple Smile а майка ти може да се е пенсионирала с 240, зависи какво е работила.

снимайте трудови книжки, ще е интересно. Simple Smile

http://socbg.com/2014/10/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B8-%D0%B1%D … %D1%80%D0%B5.html

1989-та година, новозназначен висшист започваше с 240. през 1969-та сигурно е почвал с 80, ама тогава и цените са били други.

90 лв беше стипендията на петокурсник за отличен успех през 1985-1990-та.

# 3 406
учителите тогава, както и днес са били с ниско заплащане, но са се ползвали с много по-голямо уважение и авторитет от страна на учениците и техните родители

Нещо, което е безвъзвратно загубено.

конкретни за чуждите езици, опитът ми в Германия показа, че изучавалите ученици чужд език само в училище не винаги могат да се похвалят с успешни знания. Нужни са  допълнителна подготовка или учене и опит.

Руският беше на много добро ниво, още си го ползваме, макар, че отдавна не го говорим. За западен език се искаше повече усилие, но пък завършилите езикови гимназии тогава, владееха езика много добре и дори имам познати, които не ползват учения език, но го помнят много добре. /Как се е учило тогава, че знанията са толкова трайни?/

# 3 407
  • Пловдив
Мама Нана, учили са всички предмети на съответния език. Поне за пловдивската Английска гимназия е било така - разказваше ни го една от преподавателките по езика в университета. Учила е в средата на 70-те години в гимназията. Само часовете по БЕЛ са били на роден език и евентуално руският език, но за него не съм много сигурна.

# 3 408
 tonitabrandtner,

То езиковите гимназии си бяха езикови, не като сега всяко училище дава езикова подготовка.
Специално в образованието нещата бяха прости, ясни  и се учеха.

Имаше два университета /нядявам се не греша/, сега всеки ВУЗ е университет и к во, по добри ли са?

С облекчение гледам назад и с невидение напред.

# 3 409
  • Пловдив
Имаше два университета /нядявам се не греша/, сега всеки ВУЗ е университет и к во, по добри ли са?
Не са били само два. Ти говориш за Софийския и ...? Обаче - Технически, Медицински, повече са.

# 3 410
  • Пловдив
Връщам се на въпроса за заплатите. Порових се в папката на баща ми. Трудовата книжка не му е вкъщи, но тук са му заповедите от БНБ. Няма да си позволя да правя снимки, защото не са мои документи. Ще цитирам обаче заплатите, които виждам:

Октомври 1979 година - започва работа, заплата 100 лева.
Януари 1980 година - 155 лева. Както и някой по-горе спомена, увеличението минава през някакво постановление.
Декември 1982 - 170 лева.
и т.н до Януари 1987 - 250 лева.

# 3 411
tonitabrandtner,

С облекчение гледам назад и с невидение напред.

Варненският икономически е открит през 1922 г. Не е само София в тази държава.   Peace

# 3 412
  • Пловдив
Не са били само два. Ти говориш за Софийския и ...? Обаче - Технически, Медицински, повече са.

Може би СУ И ВТУ има предвид.

# 3 413

Нямаше Технически и Медицински - беше ВМЕИ и ВМИ. Университети бяха Софийски и Пловдивски /други не помня да е имало с такъв статут/, останалото беше институт. И в моята диплома пише университет, но влезнах да уча в институт.

ВТУ "СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ" - това го бях забравила. Значи стават 3.

Последна редакция: пт, 05 дек 2014, 10:18 от Mama_Nana

# 3 414
  • Пловдив

Нямаше Технически и Медицински - беше ВМЕИ и ВМИ. Университети бяха Софийски и Пловдивски /други не помня да е имало с такъв статут/, останалото беше институт. И в моята диплома пише университет, но влезнах да уча в институт.
newsm78 Признавам, чеша се умно по главата. Не мога да реша.

# 3 415
  • Пловдив
1979/1980 учебна и академична година освен СУ и ПУ, има и ВТУ.

# 3 416
Признавам, чеша се умно по главата. Не мога да реша.

Няма какво да решаваш, това са факти. Всички ВУЗ станаха университети.

Варненският икономически е открит през 1922 г. Не е само София в тази държава.   Peace

ВИНС - Висш институт за народно стопанство, не беше университет.

# 3 417
  • Пловдив

Признавам, чеша се умно по главата. Не мога да реша.

Няма какво да решаваш, това са факти. Всички ВУЗ станаха университети.
Бяха повече, не само два. Но не се сещам кои точно. Освен институти. В Свищов какво беше?

# 3 418
  • София

университет е висше учебно заведение, което обучава по множество различни дисциплини, несвързани помежду си.

това, че навремето дадено висше училище не се е наричало "университет" не означава, че там са получавали дипломи за средно специално образование  или че е било с нещо по-нискостоящо от университета Laughing

разбирам накъде биете, ама това просто не е вярно. висшите учебни заведения в България изобщо не са били само две. как може да се твърдят изобщо такива неща?

# 3 419
  • Пловдив
В Свищов също е било институт като наименование

Общи условия

Активация на акаунт