Истории от комунистическа България

• 158 289
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 3 420
разбирам накъде биете, ама това просто не е вярно. висшите учебни заведения в България изобщо не са били само две. как може да се твърдят изобщо такива неща?

Къде прочете това? Защо извърташ думи, които явно не разбираш?
Статут на университет са имали три вуза - вярно ли е?
Другите вузови са имали статут на институти - вярно ли е?
Промяната на статута след 10.11. подобрил ли е качеството на образованието в съответните училища или реформата е била до промяна на името?
На къде бием?

# 3 421
Може ли да чуем, кои са имали "статут на университет" и то точно три броя?

# 3 422

Върни се назад и прочети.

# 3 423
 Според
разбирам накъде биете, ама това просто не е вярно. висшите учебни заведения в България изобщо не са били само две. как може да се твърдят изобщо такива неща?

Къде прочете това? Защо извърташ думи, които явно не разбираш?
Статут на университет са имали три вуза - вярно ли е?
Другите вузови са имали статут на институти - вярно ли е?
Промяната на статута след 10.11. подобрил ли е качеството на образованието в съответните училища или реформата е била до промяна на името?
На къде бием?

И аз не разбирам какъв ти е аргумента, а Джем е съвсем права какво е университет. Названието на университет идва от "общ", това е висше училище с разнообразни дисциплини.

Какво като другите са имали статут  на институти? Пак е висше училище, а образованието му е равностойно висше образование на университетското.

.

# 3 424
  • Пловдив
София, Пловдив, Търново - там са били трите ВУЗ-а с университет в името си. Останалите - както каза и Нана - институт. То дори и сега в Свищов не е университет, а академия - Стопанска академия "Д. А. Ценов"

# 3 425
 Е, та какво от това?

# 3 426

Върни се назад и прочети.

Значи спорим за името

Ето един списък в Уикипедия с дати на основаването на учебните заведения:

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B8%D1%81%D1%88%D0%B8_%D1% … D1%80%D0%B8%D1%8F

Пловдивският и ВТУ са основани през 60-те години, за да има във всеки град и просто са били наречени така.
Другите училища са имали по-големи традиции, ама не и лъскаво име. Смяната на името не е подобрила нищо, но пренебрежението към други учебни заведения на по сто години е просто неуместно. Университет, инситут - все тая. Всеки път се изумявам от продължението, до което тук не сме стигнали - как трябвало да се закрият всички университети /защото не били университети/ и да се остави само СУ и едно две други /все в София/. Няколко пъти срещам това в други форуми.

# 3 427
  • Вън от пространство и време

1989-та година, новозназначен висшист започваше с 240

90 лв беше стипендията на петокурсник за отличен успех през 1985-1990-та.

В някои стратегически обекти на Партията верните ѝ люде може и да са започвали с 240, но редовите учители и инженери започваха с по 170 - 180 лева до 10.10.1989г. През 1990 г. заплатите мръднаха малко, но не помня как.

Стипендията за отличен успех в СУ наистина беше 80 - 90 лева в СУ, в зависимост от курса.

# 3 428
  • Пловдив
За мен, Ирис, нищо, но пък явно за някой друг е важно това нещо.

Между друтото, моите родители са завършили в Свищов - говорят добре за подготовката си там. Обаче пък баща ми никога не е крил, че след като средното му образование е от Икономически техникум, висшето му е било по-леко.

# 3 429
  • София
А защо се цитират тия цифри за заплати с такъв драматизъм, като ключовият момент е каква е била покупателната способност? И сякаш сега масово стартовата заплата е 1000 лв.
Ами не е, че и 5-600 лв заплата не се равнява на тогавашните 100 Tired

# 3 430
  • Пловдив
Е, то в Свищов е завършил още дядо ми, и яко се е учело. Нищо, че не е университет.

# 3 431
  • Пловдив
Октомври 1979 година - започва работа, заплата 100 лева.
Януари 1980 година - 155 лева. Както и някой по-горе спомена, увеличението минава през някакво постановление.
Декември 1982 - 170 лева.
и т.н до Януари 1987 - 250 лева.

Джем, а това е 10 години по-рано.

Свищов и сега не е уни, ако ще спорим за името. Ама още тогава и той, и всички институти са били Висши институти.

# 3 432
За мен, Ирис, нищо, но пък явно за някой друг е важно това нещо.

Аз съм учила в университет от предишния модел, но не мога да кажа, че образованието, което се получава в Софийския по някоя хуманитарна дисциплина, преди или сега, е по-непрестижно или ценно от образованието , примерно, в архитектурния, не знам сега как му викат.
   Даже бих казала, че университетите - от стария вид - подготвят добре предимно учители, или хора, които, по някакъв начин ще се занимават с научни изследвания - ако искате можем да си поговорим за нАучната дейност по времето на социализма Grinning,  докато висшите училища, наречени тук с известна небрежност "институти"   подготвяха/ подготвят практици и то не лошо.

# 3 433
  • Пловдив
Ирис, аз точно това се замислих. Навремето в университетите специалностите като че ли са били насочени, за да вадят в масовия случай учители.

# 3 434
А защо се цитират тия цифри за заплати с такъв драматизъм, като ключовият момент е каква е била покупателната способност? И сякаш сега масово стартовата заплата е 1000 лв.
Ами не е, че и 5-600 лв заплата не се равнява на тогавашните 100 Tired
Точно така, дали са взимали 80лв през 70-те, 150лв през 80-те или 500-600лв сега, горе долу е еднакво. Много неща са били на идентични цени, други са били много по-скъпи, а трети по-евтини и накрая е същото.

Общи условия

Активация на акаунт