Истории от комунистическа България

• 158 261
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 3 450
Ако е било толкова добро образованието по време на соца, защо децата на партийните величия са учили на запад, включително и Людмила Живкова?
Конкретно Людмила Живкова е завършила СУ, преди да учи в Москва и да специализира в Англия.
ами защото 2 е повече от 1.
Затова.  Simple Smile
Защото всеки език е прозорец към света, разширява кръгозора и познанията. Защото винаги е хубаво да надграждаш. А ако това надграждане става от извора, още по- добре.
В днешно време също, за да сме конкурентноспособни не можем да лежим на кълки от преди 15-20-25 години. Трябват специализации, преквалификации и/или доп. квалификации и т.н. Т.е. опресняване и актуализаране на знанията и нивото. И не е до това дали е било комунистическо или западно образованието, а е до времената.
Имам колежка, която е завършила в друга Бундес Република и на която дипломата й не се зачита в Баден Вюртемберг. За да й се зачете, трябва да полага още изпити. Моята диплома се зачита, въпреки, че е извън Федералната Република.(и е от 'черната' за някои  България)

# 3 451
Дали наученото от времената, когато ходехме на хадж при мумията на Вожда, е благодарение на мъдрата партийна политика, или въпреки нея? Аз мисля, че е въпреки.

Аз не мисля, че е въпреки. Такава беше образователната система, защо го отричате?
Не съм сигурна дали е било за добро, дали за лошо, защото файда реална от голямото учене и знаене не виждам. Дъщеря ми сега учи по една много либерална (за мен) система. Разхождат се по 1-2 пъти седмично насам-натам, оцветяват като замаяни (в осми клас!!) , принтират и прикачат в папки вместо да пишат, даже тетрадки нямат, оценки няма през годината, накрая някакви точки на тестове само, всички много треперят децата да не са стресирани и да са щастливи и те са толкова щастливи и нестресирани, че няма накъде. Само дето ако така продължава нищо няма да знае за нищо, единствено езици ще научи. Нещо до което пък ние нямахме достъп, а се оказа важно. Е, ако извадим достатъчно парички ще влезе в някои европейски университет и всъщност всичко ще е наред. Сега, че не знаела това-онова, много важно. Не забелязвам незнаенето напоследък да прави лошо впечатление. Напротив, многото знаене прави такова, че и неприятности може да навлече.*

*Емотикони не слагам, но е ясно, надявам се.

# 3 452

В днешно време също, за да сме конкурентноспособни не можем да лежим на кълки от преди 15-20-25 години. Трябват специализации, преквалификации и/или доп. квалификации и т.н. Т.е. опресняване и актуализаране на знанията и нивото. И не е до това дали е било комунистическо или западно образованието, а е до времената.

newsm10
Точно така е.
Check Please   bouquet

# 3 453
Чек, не си ли в БГ в момента? Wink

# 3 454
  • София
Сега, че не знаела това-онова, много важно. Не забелязвам незнаенето напоследък да прави лошо впечатление. Напротив, многото знаене прави такова, че и неприятности може да навлече.*

баш!

# 3 455
Не помня онова време, но в зората на демокрацията имаше още следи от него. В единия ми род са кулаци, които са живеели без привилегии, в другия комунисти с редовни почивки на море. Смятам, че децата забелязват предимно хубавото, затова ще кажа какво ми лисва от зората на демокрацията (1990-1994).

Липсва ми това че нямаше толкова коли по тротоарите, нямаше задръствания, позьорството и парадирането с пари и лукс беше рядкост, нямаше толкова плакати и реклами по улиците, витрините на магазините бяха минималистични, без тази грозна, кичозна шарения, която е сега. Нямаше толкова графити по стените и драскано. Хората като цяло пазеха по-чисто и не правеха толкова вандализъм. Като цяло беше по-чисто.

# 3 456
Разхождат се по 1-2 пъти седмично насам-натам, оцветяват като замаяни (в осми клас!!) , принтират и прикачат в папки вместо да пишат, даже тетрадки нямат, оценки няма през годината, накрая някакви точки на тестове само, всички много треперят децата да не са стресирани и да са щастливи и те са толкова щастливи и нестресирани,

Де да знам. Все пак е по-добре, отколкото да ги учат на разни постулати и факти, които да изкарат няма и 50 години и накрая да се окажат неверни, само че вече да няма как да си ги избият от мозъка.

По принцип се гордеехме, че знаем много неща, кое къде е по география, как се решават химични уравнения, основи на биологията и прочие. Като гледам гимназиалните ми учебни.ци от онова време, в тях има много неща, които тотално съм забравила, други явно съм научила добре за момента, защото имах шестици, трети никога не са ми влизали в работа. Хората от моето поколение общо взето са така и трудно биха възпроизвели нещо научено в училище, ако после не са го практикували и надграждали.

Но това е въпрос, който излиза извън рамките на темата, дали е по-добро образование, което създава енциклопедисти, или пък тясно профилирани, или пък набляга на дисциплини с приложение в ежедневната практика...
 Наскоро четох разни неща за обучението във Финландия, което се смята за най-доброто и май е точно такова, каквото ти описваш

Последна редакция: пн, 08 дек 2014, 11:30 от Iris04

# 3 457
  • София
Разхождат се по 1-2 пъти седмично насам-натам, оцветяват като замаяни (в осми клас!!) , принтират и прикачат в папки вместо да пишат, даже тетрадки нямат, оценки няма през годината, накрая някакви точки на тестове само, всички много треперят децата да не са стресирани и да са щастливи и те са толкова щастливи и нестресирани,

Де да знам. Все пак е по-добре, отколкото да ги учат на разни постулати и факти

само дето, в един момент се сблъскваш с някакъв продукт на тоя нестресиран подход в образованието и установяваш, че се блъскаш в стена, опитвайки се да комуникираш с него и да го накараш да мисли. продуктът в най-добрия случай е назубрил добре drill-а за съответната позиция, която заема и не може да мръдне нито на йота от него. най-често дори не те разбира какво го питаш, ако въпросът излиза извън рамките на точното клише.

разликата между предишното и сегашното образование не е в назубрянето на постулати за комунизма преди, което отсъства сега. изумена съм да прочета подобни твърдения от уж интелигентно пишещи хора тук.
аз виждам добре разликата - хората от поколенията, учили при социализма, колкото и там да е имало пороци и недостатъци, като цяло могат много по-добре да възприемат и анализират информация (да мислят). това се дължи най-малкото на факта, че тогава сме "завършили без Google", образно казано.

# 3 458
Ако е било толкова добро образованието по време на соца, защо децата на партийните величия са учили на запад, включително и Людмила Живкова?
Конкретно Людмила Живкова е завършила СУ, преди да учи в Москва и да специализира в Англия.
ами защото 2 е повече от 1.
Затова.  Simple Smile
Защото всеки език е прозорец към света, разширява кръгозора и познанията. Защото винаги е хубаво да надграждаш. А ако това надграждане става от извора, още по- добре.
Имам колежка, която е завършила в друга Бундес Република и на която дипломата й не се зачита в Баден Вюртемберг. За да й се зачете, трябва да полага още изпити. Моята диплома се зачита, въпреки, че е извън Федералната Република.(и е от 'черната' за някои  България)
Прозорец само за малцината избрани, по твоите думи останалите в България не  са надграждали, а са си седяли на кълките.

# 3 459
Mucuni , да за съжаление масово, желаещите да се развиват по- задълбочено, без да се задоволяват само с наложени рамки,  са имали подобна участ- да са като 'обезкрилени', жадно да търсят материали, учебници и начини за информиране и получаване на образование, което да е поне малко извън матрицата, но да са им пресечени пътищата.
Слава Богу, Демокрацията ни даде шанс да имаме свободата да се образоваме без ограничения. Само че се оказа, че винаги има органичения и днес пак има препятствия за постигане на добро ниво знания, но те са от по- друг характер.

# 3 460
аз виждам добре разликата - хората от поколенията, учили при социализма, колкото и там да е имало пороци и недостатъци, като цяло могат много по-добре да възприемат и анализират информация (да мислят). това се дължи най-малкото на факта, че тогава сме "завършили без Google", образно казано.

Joy Joy Joy

25 г. след като комунизмът си отиде, не могат да мислят, а повтарят заученото в часовете по БКП. 

# 3 461

Joy Joy Joy

25 г. след като комунизмът си отиде, не могат да мислят, а повтарят заученото в часовете по БКП. 

Ти пък сега, не можеш ли по-деликатно?  Laughing Пък и крайно неадекватните по темата са малцина, повечето са склонни да изслушат останалите, дори и да не са съгласни.

# 3 462
  • Куциндрел
Сега, който иска да учи, има информация бол. Едно време КБЕ-то ми беше справочника. bowuu

# 3 463
нивото на образованието в България в момента е драматично лошо и ежедневните ми сблъсъци с негови продукти го доказват!
Toва е естествена последица от превръщането му в "бизнес", т.е. в правене на пари.  При социализЪмЪ имаше относително голяма конкуренция за местата , докато сега има повече места, отколкото кандидат-студенти. Именно конкуренцията, а не качеството на учебните програми, правеха лачеството на завършилите по голяма като цяло.

Освен това сега голяма част от качествените кандидат-студенти отиват да следват зад граница. Всичко това занижава изискванията към следващите в българските ВУЗ, което от своя страна рефлектира върху резултата.

Учил съм по времето на соца и в България и в Полша, така че можех да сравнявам качеството на учебните програми и преподавателския състав.  Мога да кажа че поляците бяха много по напред от българите. Там влиянието на западната наука беше изключително осезаемо.

# 3 464
случайно попаднах на този клип и се сетих за темата.  Grinning 

https://www.youtube.com/watch?v=malrJmMYWis

Вижте как изглежда и пее групата, каква е залата, какво е представянето на конферансието, как гледа публиката ... абе въобще соц. Поне соцът, който аз помня.  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт