България през 90 те

• 6 077
  • 22
  •   1
Отговори
# 15
Тези, които заминаха навън много липсват. Млади, образовани, пробивни, трудолюбиви. Обществото се обезкървави и продължава да се обезкървавява. Това е голяма рана.
Предполагам, че има шанс децата им да се върнат един ден, ако нещата потръгнат. Говорила съм с такива деца - почти непознаващи България. Някои имат по-голямо желание от родителите си да се върнат в непознатата родина. Може и това да стане един ден, дай Боже.
Нищо не е загубено, да сме живи и здрави, и да има мирно време.

# 16
  • Ямбол
Най-хубавите ми години - 5 години гимназия и още пет студентство. Нито политика ме вълнуваше, нито как родителите са ме издържали да уча.

# 17
Странно newsm78 за някои са най-хубавите години...и изнасяне от страната.Защо?Защото все пак се изнесохте ли? JoyЗа мен са отвратителни,фалшиви години,рекет,пирамиди,зараждането на чалгата.....

и на мен ми е странно Laughing
такива хубави години, и такова масово изнасяне  Twisted Evil

иначе годините за мен бяха точно - ''... отвратителни,фалшиви години,рекет,пирамиди,зараждането на чалгата.''

# 18
Странно newsm78 за някои са най-хубавите години...и изнасяне от страната.Защо?Защото все пак се изнесохте ли? JoyЗа мен са отвратителни,фалшиви години,рекет,пирамиди,зараждането на чалгата.....

и на мен ми е странно Laughing
такива хубави години, и такова масово изнасяне  Twisted Evil

иначе годините за мен бяха точно - ''... отвратителни,фалшиви години,рекет,пирамиди,зараждането на чалгата.''

Стига пък вие. Сега все едно няма пирамиди, фараони, рекет и чалга....
Лошото е, че сега и надежда няма...или има, но хората не могат да я видят...
Уморени са вече.

# 19

Стига пък вие. Сега все едно няма пирамиди, фараони, рекет и чалга....
Лошото е, че сега и надежда няма...или има, но хората не могат да я видят...
Уморени са вече.

Тоооочно това щях да напиша преди малко, но реших да не бълвам негативизъм и в тази тема, тъй като свързвам периода с предимно хубави спомени.
Но истината е точно такава. С тази разлика, че сега чалгата е начин на живот, манталитет, дълбоко вкоренена в мозъците и начина на мислене, пуснала корени навсякъде, във всяко поприще. Диагноза.
С мутрите положението си е същото, но са бизнесмени, а не едновремешните борчета. Затова пък масовата мода на съвременния български "мъж" /не случайно е в кавички/ е борчески тип външност и поведение, "батка" типажът.
Разликата е, че сега е по-лъскаво, има молове, кина, различни вериги и т.н. но стоките в голямата си част пак са некачествени боклуци, правени за скапани страни.

# 20
Моите 90 не са като вашите 90...  Родителите ми правеха всичко възможно да не ни липсва нищо. Аз си спомням бананите по Коледа и трепетното очакване на кака Лара по телевизията, агнето, което кръстих Жан и най-хубавият първи учебен ден, с раницата, която вуйчо ми донесе от Дубай и синята рокля подарък от леля.
Знам обаче, че не е било никак лесно, но... то и сега не е.

# 21
90-те си ги спомням с... всичко, и хубавото, и лошото - сякаш изведнъж животът се "отпуши" и потече като стихия, след застоялото блато, което представляваше соцът. Може и да е било поради възрастта ми, не знам.
Време на огромен ентусиазъм, търпение, изненада, лишения, разгул, бруталност, липса на всякакъв финес и опит как да се живее и какво да се направи. Но най-вече - невежество. Бяхме общество от пълни невежи, егати Simple Smile Единственото време, в което можеш да търпиш цяла година да ти пускат вода веднъж на три дни - и в което беше нормално да издрънкаш половин заплата за една вечер, не само поради настъпилата в един момент хиперинфлация.

Има една фраза, че Средновековието е детството на човечеството - 90-те май бяха нашата родна младост/детство/незрелост (впрочем години на големи промени за целия околен свят, не само с падането на Желязната завеса и първата война на европейския континент след ВСВ, но и с навлизането на интернет и персоналните технологии). Кой каквото научил и можал през тях - после си сърба последствията.

За щастие, никога няма да се повтарят.
Понякога ги гледам от разстояние: никога с омерзение - както се случва с годините преди 1989-а; но понякога с малко презрение, друг път с лека възхита - и се чудя аз ли съм преживяла всичко това. (После си викам - боже, добре, че сега, на години, не се налага да живея в толкова интересни времена! Макар че то не се знае, знае ли се...)

90-те, от моя гледна точка, са еманацията на "интересни времена" в смисъла на китайското проклятие Sunglasses

------------------------------------------------
П.П. Сега видях, че темата е зададена по доста неграмотен и елементарен начин от новорегистрирана потребителка, и ме хвана яд, че писах. Какво пък, най-много в някой пеевски парцал да ни препишат.

Последна редакция: нд, 02 ное 2014, 00:34 от Параход

# 22
Носталгията по 90-те е като носталгията по комунистическия режим и е най-вече нашата носталгия по едни луди, млади години.
Май при всеки от нас  Laughing
Но поне знаем какво е анархия, инфлация и слободия.
За мен лично режимът на тока е един от най-ярките ми спомени.
Но и всичко се променяше, непрекъснато - мисля, че това беше най-хубавото на 90-те.
Първите персонални компютри, първите мобилни телефони, първият бизнес за много от тогавашните възрастни, първата частна собственост, възможността за пътуване и убеждението, че всеки може да стане всякакъв, стига да поиска.

Общи условия

Активация на акаунт