Кои има повече права собственната или приемната майка

• 7 851
  • 78
  •   1
Отговори
# 60

При доброволната приемна грижа родителите не получават заплата - детето получава месечна издръжка.

Продължавате да ги наричате "родители", а те са просто "среда", при това стриктно контролирана, и преди всичко - зависима от социалния работник и неговите личностни качества и компетентности.

"Родителите" са формулирани в СК и са носители на права и задължения.

# 61
Последно - приемните родители на трудов или граждански договор са?
Защото, ако са на граждански, не е ли малко нахалничко да им се забранява да работят и на трудов? На граждански няма осигуровки или ако има, не тече трудов стаж. Когато навършат възраст за пенсия, какво ще правят? Те сами ли ще ходят при социалните да ги евтаназират, или социалните ще минават по къщите?
Не се заяждам, стана ми любопитно просто...

# 62
ПР не може да работи на втори трудов договор. Неговият такъв е този, сключен за грижата, която полага за детето.
В крайна сметка градината струва 60 лева. Там ги гледат, хранят ... за тези пари на месец у дома и маргарин и хляб да яде само, няма да стигнат.
На БР заплатата не се спира, но обезщетението за отглеждане на дете- да.
Двуяк е стандартът, като с детските надбавки и сключилите и не брак.

В крайна сметка не броя стотинките, които държавата дава за отглеждане на сираците. Да ги гледат там ПР, това е достатъчно. Ако не, аз като даскалица в ДГ съм насреща.  Sunglasses

Работа на пълен работен ден може и да не започнат, но каква е причината да им се плаща, докато бебе на година, поверено им за грижа и преход между близка до семейната и семейна среда, виси по цял ден в ясла?
Авторката може и да няма нищо конкретно предвид, но аз да. Това беше и причината да се включа.
Вижте, ни най-малко не омаловажавам приемната грижа, но щом се допускат да бъдат приемни родители такива, които не говорят български, а само турски, съответно и дете на близо две години знае само този език, а самите му ПР трудно комуникират с кандидат осиновителите, значи нещата сериозно куцат.

П.П. Работа на зеленчуковия пазар, без договор, е чудесно място за отглеждане на приемно дете.

Благодаря за разбирането!
От самото начало имах точно това в предвид. В тази държава трябва да се мери с един аршин. И имам в предвид точно определено семейство и точно определено дете на 1 година и 5 месеца, което не е било на градина преди да го вземат от месец е на ясла, болно или здраво все е на ясла. И това ако е добро гледане, здраве му кажи и това е нищо. Няма да има място да ви разкажа всичко, но важното е ПР да си вземе заплатата....

# 63
Бяха на трудов договор, от почти две години (дано не ме лъже паметта) са на граждански договор. Не им е забранено да дават детето на ясла или детска градина. Единствено на седмична детска (ясла) не могат да ги оставят, защото това обезсмисля настаняването в приемно семейство.

# 64
raia197 , питането ти беше защо приемния родител може да даде дете под 2 години на ясла и пак да получава заплата, а майките, които са в майчинство - не? А това, което описваш е друго нещо. Излиза, че си загрижена за детето и начина по който се гледа, а не за заплатата им. Защо не подадеш сигнал, че детето не се гледа добре и се пуска дори болно на ясла? В крайна сметка за детето ли ти пука или се ядосваш, че вземат пари?

# 65
Аз пък разбрах, че авторката пита: защо заплатата на приемния родител е пълна, а детето посещава ясла/ДГ, преди задължителната възраст, т.е. грижата за него е споделена с държавата. Детето цял ден е в детско заведение, време, в което грижа от страна на родителя, независимо дали биологичен и приемен, не се полага, поради чистото физическо отсъствие на обекта на грижата, който е и обект на заплатата. Сиреч- няма обект, който да бъде обгрижван, но пари за него се получават.
Честно казано правдиво питане. Може аналогията с майчинството да не е правилна, но до известна степен се припокриват двете положения, защото засягат обекта заради когото се получава въпросната сума.

И точно това питах, но явно не съм се изразила както трябва!

# 66
Не, според мен много добре си се изрази. Но повдигнатият от теб проблем си има "опашка". Confused
Професионалните приемни родители са на граждански договор. Могат едновременно с него да работят и по трудов договор нещо друго. Повечето обаче не са от работливите или са на възраст, в която нещо подходящо не може да се намери. Много от тях са в малките общини, където безработицата за жените е огромен процент извън заетите в администрация и тук - там някой шивашки цех или училище.

Спомняте ли си случая с Тереза от Кнежа. Вижте този материал:http://www.roditeli-varna.org/news/СТАНОВИЩЕ_ПО_СЛУЧАЯ_С_ОТНЕМАНЕТО_НА_ДЕЦАТА_НА_ТЕРЕЗА_ОТ_КНЕЖА

Последна редакция: нд, 02 ное 2014, 20:33 от Мишона

# 67
Ако авторката беше загрижена за детето, темата щеше да е формулирана по друг начин. А иначе - много добре се разбира от какво е недоволна.

# 68
Цитат
от месец е на ясла, болно или здраво все е на ясла. И това ако е добро гледане, здраве му кажи и това е нищо. Няма да има място да ви разкажа всичко, но важното е ПР да си вземе заплатата....

Ако е много болно, с температура и т.н. кой ще го пусне на ясла? Спират ги. Не ги искат в яслите.

# 69
  • Ямбол
...Искам да попитам компетентните органи, който плащат майчинство 340 лева и на приемно семейство около 800 лева, защо приемната майка и дете имат повече права от другите майки и деца.
...
А аз искам да питам, кои права точно са в повече?

# 70
А нали знаете, че приемните деца са под особена протекция. Общинските структури гледат на тях като на Златната гъска...Така че въобще не ме съмнява, че детето си ходи на ясла смърчащо и кашлящо. А приемната, понеже е от компетентните, го самолекува или пести пори от лечение на детето. Всякакви случаи има.

Рая, трябва да попадете сигнал в най-близкия отдел "Закрила на детето". Просто им напишете, че детето ходи болно и след 10 дни вижте къде е сигнала Ви.

Лиляна, едно право в повече е например това, че приемните деца се приемат с предимство в яслите и градините. А това не е малко. Не плащат такси за яслата и градината. Получават, при необходимост, специалист. Докато за едно дете в биологично семейство родителите плащат такси, редят се на "томбола" за прием в градините и много от тях не се дореждат, а в края на краищата е ходене по мъките, ако детето се нуждае от специалист.
А трябва за всички деца да е един и същи достъпът. За всяко едно дете да се гарантира достъп. И без това децата в България са кът и трябва от тук нататък всяко едно да получи нужните грижи, за да има читаво поколение след 15-12 години. Иначе сме загубени.

# 71
  • Варна
...

При доброволната приемна грижа родителите не получават заплата - детето получава месечна издръжка.

При доброволната приемна грижа нито приемните родители, нито детето получават нещо от държавата. Пиша го не защото имам проблем с това, а за да не се заблуди някой.  Peace

# 72
Ми, така пишеше в закона, който четох.

# 73
Ми, така пишеше в закона, който четох.

Да, и аз така съм запозната.
Професионалните приемни родители получават заплата + сума за разходите за дете, която при деца с проблем е малко по-висока. Професионалните не могат да работят друга работа.
Доброволните поучават само сума за разходите, но могат да работят и да получават доходи както всички родители.

# 74
Държавата обаче насърчава именно професионалното приемно семейство. Доброволните такива не са им интересни, тъй като трудно ги контролират.

Общи условия

Активация на акаунт