Веганството - да споделим опит - тема 15

• 40 403
  • 743
  •   1
Отговори
# 210
  • на острова на мечтите
 :hug:blagodarq

# 211
  • на острова на мечтите
Благодаря

# 212
# 213
  • София
ако някой се интересува от училищното хранене в БГ(конкретно за софия става въпрос, но то си е по принцип за решаване), ето някакво подобрение, за съжаление не е още факт
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=594332.msg29640943#msg29640943
моля, разпишете се в темата с мнение! трябва подкрепа...

# 214
Днес купих българска зелена салата от един магазин. Вкъщи като реших да я измия, видях, че на много места има сини петна като от препарат. Не са оцветяване на самите листа, а като напръскано на места. Прилича н асин камък, но едва ли в индустриалните зеленчуци някой го ползва. Какво може да е това според вас? Естествено отказах се да я ядем, но се чудя дали е пестицид.

# 215
Ако е син камък - ще се измие. Ако не се измие - може би някаква болест, знам ли? newsm78

# 216
Ужас. Каквото и да е,  не е приемливо и лично аз също бих изхвърлила веднага. Знам,  че понякога слагат ПАВ за задържане на свежестта,  но толкова ясно синьо......100% е някакъв химикал.

# 217
  • София
Много гнусно, на мен не ми прилича на син камък, той се "утаява" в капката си, не изглежда така, като латекс.

Цоцоланке, не винаги се мие, аз съм чегъртала с нож по кората на домати за да падне, а после ги билех, защото така и не падаше (иначе доматите ОК, само син камък в повече)

Откакто направиха новата форма за онлайн сигнал в БАБХ можеш да приложиш снимката си! Пусни непременнно сигнал, те ще си закупят марули по установения ред от посочения адрес и ще си ги изследват.
Лошото е , че не разполагат с тестове за всички пестициди, никоя лаборатория не разполага. В света.

# 218
Честно казано,  не съм сигурна дали това е пестицид или ако е,  то е сложен по крайно неграмотен начин. На пазарчето на производители една клиентка пред мен попита веднъж дали салатите са доп. третирани. Каква беше учудата ми ,  когато продавачката отговори утвърдително. Това било вездесъщ прийом за запазване на свежестта и здравината - т.е да не се нападат листата от охлюви и пр. лакомници....

# 219
Доколкото знам, салатите се топят в коктейл от химия, за да се запазват свежи. Особено айсбергът, който идва отдалече. Затова взех и българска салата. Баща ми все говори, че имал познати производители, които пръскали и на следващия ден изкарвали на пазара, без да се съобразяват със срокове на разпад на химиите. Та, явно и с тази салата се е случило нещо такова.
Не съм я хвърлила, защото смятам утре да се оплача и да пратя снимка.
Иначе се мие, не е болест със сигурност.

# 220
Ууу, че гадост!

# 221
Пфффф, пиша след себе си

Ориз с фурикаке и водораслени листчета:

Салата от сурови брюкселски зелки, домати "Кумато", краставица, червена чушка, лещени кълнове, зехтин, оцет и сол:

# 222
получих снимките от фирменото Коледно парти, на които обаче акцентът е върху хората, не върху блюдата.  Laughing
Все пак успях да спретна едно колажче с моите неща. В чинията със салати има и от моята салата с киноата- в долната дясна част на чинията. Simple Smile  За съжаление отделна снимка на  купата със салата няма.

Последна редакция: чт, 11 дек 2014, 23:18 от take a smile

# 223
Щом всички, което си направила е било изядено, значи си успяла. Благодаря за снимките, Смайл!

# 224
Фея, как се прави този ориз?

Много са ви хубави снимките и на двете ви Grinning

Не знам от белене на много зарзават или от какво, но показалецът и палецът на дясната ми ръка са се напукали и ръката ми изглежда все едно всеки ден копая на нивата. Хем беля само за два сока и едно готвено за вечеря.

Общи условия

Активация на акаунт