Веганството - да споделим опит - тема 15

• 40 430
  • 743
  •   1
Отговори
# 225
...
Не знам от белене на много зарзават или от какво, но показалецът и палецът на дясната ми ръка са се напукали и ръката ми изглежда все едно всеки ден копая на нивата. Хем беля само за два сока и едно готвено за вечеря.
И аз съм така, само на дясната ръка, но при мен е в сгъвките на пръстите. При всяко застудяване ми се получава. Обяснението ми е, че повече работя с тази ръка, по-често я мокря и не изсушавам добре. Друго не ми идва на ум ...

# 226
Дъждец, ползвам готова фурикаке японска добавка за ориза. Рядко готвя такъв ориз обаче, защото нямам контрол над съставките в добавката.

На мен палецът на дясната ръка миньор бели, но това е защото рядко ползвам дъска, когато режа зеленчуци и плодове.

Иначе дойде ли зима, сменям кокосовото масло с тлъст крем за ръце (Eucerin).

# 227
Момичета, ще ви питам за съвет.
Преди около два месеца се оказах с много сериозна анемия, поради която имаше опасност от спукване на околоплодния мехур. Започнах да ям месо. Покрай него му изтървахме края и започнахме с млечните и с всякакви други боклуци (ние по принцип млечни не ядем, даже по-стриктно отколкото месо).
Резултатът - бебето ми е дебело. Казаха ми да спра въглехидратите, в противен случай щяло да стане почти 5 кг и нямало да мога да го родя по естествен път. В момента е почти 3 в 33 г.с.

Сега съм в голяма дилема. Всички безвъглехидратни диети намирам за ужасни! Съдържат само месо, млечни, яйца и много малко видове зеленчук. Варивата също било добре да са в малки количества. Вие ще ме разберете най-добре защо намирам този режим за вреден. Някой има ли идея как да постъпя?

Действително това, което си причиних с лоша храна, трябва по някакъв начин да се неутрализира. Не разполагам с много време за това - докторът смята, че дори и да спра въглехидратите, известно време след това те ще имат някакво остатъчно действие.

Идеи по отношение на менюто?

# 228
Някой има ли идея как да постъпя?

Наслаждавай се на бременността си! Родих 4кг. бебе, без нито един шев, вагинално!

Не винаги ехографа дава точните килограми на бебето, не бързай да се шашкаш!

Яж балансирано, усмихвай се повече и всичко ще си дойде на мястото! Движи се!

# 229
Едно четири килограмово и аз родих Simple Smile Борбата е да не стане 5. Но за положителното мислене си права. В последно време не ми се получава добре.

# 230
  • София
Шоколадче, нека не те шашкат. И на мен така ми казваха - голямо бебе - в 35 г.с. беше 3.5 кг, роди се в 39 г.с -  3700. Наскоро една приятелка в Германия роди естествено!! бебе 5200, 59 см!!! при все, че трима лекари на ехограф са го изкарвали 4 кг преди това.

Относно менюто ти - препоръчвам за анемията директно да пиеш добавка, по-добре е от месо, защото се усвоява много лесно (моля другите да не ме линчуват!), аз бях със силно кървене след раждането, много вътрешни разкъсвания и в резултат излязох с хемоглобин 80 от болницата - един месец пих Тотема и се закрепих много бързо - веднага се почувствах по-добре още от първата ампула, а иначе едвам дишах, камо ли да ходя. Евтина е и много ефикасна. Също така витамин Ц - не само заради това, че спомага за усвояването на желязото, но и заради това, че укрепва стените на кръвоносните съдове.

Мога и да ти кажа, че въглехидратните храни са много и различни. Например картофите изобщо не са калорични - в 100 гр варени картофи (без мазнина разбира се) има около 80 калории. Въглехидрати са и тортите, така че не го приемай толкова буквално съветът на лекаря. Хапвай си умерено до 2500 калории на ден, бих посъветвала дори това да са калорични храни - основно сурови орехи, бобови (основно нахут и червена леща- тя има желязо доста), ориз. От млечните яж единствено кис. мляко, защото кашкавалът запича, сирене - безсолно да не задържаш вода. Ако ти позволяват или решиш, месото можеш да го спреш. Хапвай яйца, но умерено, да не се товари жлъчката, те помагат за желязото също. Мда - и можеш да си правиш какао - хем е ободряващо, хем и то има желязо  Peace Успех, мила!  Hug

Моля да ме извинят всички за споменаването на невеган продукти!

# 231
A някакви изследвания пуснаха ли ти? За гестационен диабет например.

# 232
Дао,  Hug След първоначалната паника вече съм доста по-добре. Сега си погледнах данните от прегледа. На този етап ехографът дава +/-400 гр отклонение! Не знам защо, но нямам страх от раждане на голямо бебе. Тазът ми е широк като на българска майка юнашка  Simple Smile Поне за нещо да има полза. Опитвам се да си направя някакво меню. Закуската ме затруднява. Овесените ядки ги ям обикновено с компот, но в него има захар. А киселото мляко не ми действа добре и избягвам...

# 233
  • София
О, природата подготвя такъв хормонален коктейл за майката, няма място за страх! Важното е и ти, и бебето да сте добре и така и ще бъде!!  Hug

За закуска давай с плодове, приготвяй си сухари + чай.

# 234
За закуска давай с плодове, приготвяй си сухари + чай.

Дао, Шоколад каза, че иска да намали въглехидратите, а ти предлагаш захари за закуска. Как изчисли, че са й нужни 2500 калории на ден?

Шоколад, прави салати. Гледай да са шарени. Ако това ще ти е от полза, разгледай снимките на мои салати в темата. Все ще ти даде идея.

Прави зелени смутита за закуска. Хем ще помагат на перисталтиката.

Ако държиш да продължаваш с месото, яж го. Аз бих наблегнала на желязосъдържащи зеленчуци, а ако се налага и на добавка. Но нито съм на твое място, нито съм при твоя лекар.

Спокойно за бебето. Второто раждане е по-лесно и по-бързо.

# 235
Аз съм на добавка вече втори месец. Жск ми е въпреки това извън норма. Преди добавката се наливах с лимони и червено цвекло, но без ефект. Така че едва ли и месото сега ще повлияе лой знае колко.

Какво слагаш в зелените смутита? Сега сезонно май има само зеле, моркови и репи. Знам, че има и марули, но те така са пили химия, че май са по-скоро вредни. С какво разреждаш и с какво овкусяваш?

# 236
  • София
Фея, Шоколадче не иска да намали въглехидратите, така ѝ е казано. Конкретно тя има проблем със закуската. Ако ще се яде плод - винаги е най-добре сутрин, тогава нивата на захар в организма са най-ниски. Плодовете са най-лесният начин, а и доста по-засищащ. Не всички са с висок гликемичен индекс. Освен това се избягва вариант въглехидрат+мазнина (хляб и зехтин например), който е убиец за метаболизма. Пък и понеже с нея се "познаваме" малко по-отдавна не съм останала с впечатлението, че ще яде салата в 8 сутринта.

Забравих и да питам това, което Пролетен дъждец вече е питала - Шоколадче, правила ли си тест за гестационен диабет? Това ли е причината лекарят ти да казва да спреш въглехидратите? Не би трябвало да го прави, ако няма черно на бяло основателна причина за това. Тестът е гадничък (аз съм го правила), но ако решиш може да го направиш и ти (евтино е, ако не искат да ти дадат направление).

Спомням си, че Impatiens пиеше на Floradix Булкова кръв (Билково-плодов еликсир с желязо) - то е като сокче, ама е скъпичко.

Последна редакция: сб, 13 дек 2014, 10:24 от Dao

# 237
Дао, не съм правила такъв тест. При последния преглед докторът ми показа кривата на растежа на бебето от началото до сега, то си вървеше едро и от начало ми го предричаше да стане към 4,5 кг. Но през последния месец е излязло над типичната му до момента крива. Показа ми и че има натрупана тлъстина по корема (бебето). Въз основа на тези две неща ми каза да спирам въглехидратите (каза, че намаляване няма да свърши работа, спомена, че не трябва да ям дори чушки или домати, в които също имало въглехидрати. аз не знаех).

При всяко положение ще се лиша от сладкото и тестените - били те и пълнозърнести, защото всъщност ние ядем пълнозърнест хляб. Не, че ще ми е особено хубаво, но ... нали е за каузата.

Преди време, когато си говорих с дулата ми, че бебето се очаква голямо, тя също ми предложи подобна диета, която аз отказах. Сега я питах отново и ще ви постна това, което ми е написала за коментар.

Цитат
Бобови, месо, млечни, яйца, кисели плодове, киноа, елда, варени зеленчуци. По малко пълнозърнест хляб, картофи. Без бял ориз, бяло брашно, захар, мед, сокове, фрешове. Може сухи плодове за сладко и малко черен шоколад, но не на гладно.
Сурови зеленчуци и несладки плодове може много.

Кои са всъщност тези несладки плодове?

# 238
  • София
До утре има в София Сити Център  грамадно веган събитие Simple Smile - уж е Моята еко Коледа, но такова изобилие на веган храни, ще се пръснем! И безглутенови Simple Smile
Непременно се разходете!
На Вега китчън (веганите от Пловдив) палачинките без глутен ни разказаха играта, една палачинка не можем да изядем общо аз и двете деца, озорихме се!  За 3 лева. Много ме е яд за какви боклуци сме принудени да си даваме парите, а това питателно нещо, приготвено от прекрасни хора да струва само 1 лев на човек...

Преди време писах за швейцарските белачки, в дъното, зад машините за сок, е микрощандчето им. Човекът си е донесъл собствената 10-годишна белачка, бели като нова . Пак много ме е яд какви псевдо уреди сме принудени да купуваме, а тая вечна белачка не можеш да се отървеш от нея като ти писне  hahaha Но е забранена за децата ми, свръхостра и бърза е.

Има музикално ателие във фоайето и децата се забавляват прекрасно, цялата организация е много по-добра от миналата година и предлагането на храни е много по- голямо.

Утре ще ходя в ранния следобяд, някой иска ли да се видим там?
Деца вършеят на тайфи, бебета в колички и слингове, майки разхождат кореми... елате!

# 239
  • София
Аха, значи има някаква причина все пак. Сладкото и тестените с изключение на хляба по презумпция не ги ям и затова дори и не ги допускам като вариант, за което моля да ме извиниш.

Имам само някои малки коментари по нещата, които си постнала. Мисля, че е най-добре да прецениш ти сама какво да направиш.

1. Мазнината не тежи, сланинките по корема на бебето, не значи, че точно заради тях ще стане 1 кг повече. И наша шишка вървеше с 2-3 седмици по-голяма. Имай предвид, че теглото се изчислява на база на ехографските мерки като дължина на бедрената кост и раменната, обиколка на главата. Ако е дълго и с голяма глава, ще дава, че е по-тежко, отколкото е в действителност.
2. В последните г.с. бебетата наддават най-много. Спрямо медианата къде сте като резултат? Там има ли отклонение? Имам предвид, ако в началото сте вървели със 7-10 дни по-големи от медианата, после с 15-18, това е нормално.
3. Бобовите като фасул и леща съдържат над 55% въглехидрати!! Аз също не бих ги отказала въпреки това, но нека не се заблуждаваме, че това са безвъглехидратни храни.
4. Това, което е дала твоята дула като диета е с ужасно високо съдържание на протеини и имайки предвид, че има и животински протеин може да се отрази зле на бъбреците. Високопротеиновите диети с животински протеини, прилагани дълго време със сигурност водят до болни бъбреци.
5. Не знам защо от диетата са пропуснати ядките. Орехите са супер важни, заради омегите, йода и други работи.
6. Да се върна към мазнинките, обикновено бебнца с гест.диабет на майката стават 5 и повече кила, макар че има изключения разбира се. Именно преработката на глюкозата в мазнини води до натрупване на тези мазнинки. Питай директно твоя лекар дали се опасява за гест. диабет. Ако решиш да правиш изследването, един малък съвет - не изпивай целият глюкозен разтвор наведнъж - на малки глътки и постепенно, за да не ти прилошее. Носи със себе си ябълка или мандаринка, защото след няколко часа, когато глюкозата се преработи ще има рязко сваляне на кръвната захар от високи до нормални нива и може да ти прилошее.

Според мен трябва да гледаш на избора какво да ядеш като избор на здраве за теб и бебето, а не колко кг ще тежи при раждането.

Несладки плодове може да има предвид авокадо (то няма никакви въглехидрати), ябълки, боровинки, грейпфрут и подобни с кисела нотка.

Общи условия

Активация на акаунт