Веганството - да споделим опит - тема 15

• 40 431
  • 743
  •   1
Отговори
# 240
Mайка и бебе на Дюкяновата диета Grinning. От въглехидрати не се пълнее, а и вече и на диабетиците на не препоръчват да ядат месо повече от другите. А Дюкян е осъден във Франция и изключен от камарата на докторите. Черен хляб но истински ти препоръчвам да ядеш, а ако е рекъл Господ да ти е дебеличко бебето, сега чувам за диета за бременни Rolling Eyes. Дано всичко е наред.

# 241
  • София
Да, диетата на Дюкан е най-показателна за пагубното въздействие на високопротеиновото хранене.

Шоколадче, с риск да стана досадна, само да спомена - при прием на желязо-съдържащи храни и добавки, трябва да се спазва около 2 часа отстояние от прием на храни и добавки, съдържащи калции, понеже калцият инхибира абсорбацията на желязо. Например добавката не бива да се приема с портокалов сок, защото портокалът съдържа калций. Млечните се подразбират. Други, съдържащи калций, са къдраво и листно зеле, таханът се знае, броколи, соя, фасул разни видове, касис, смокини, фурми, сушени кайсии. Има и други, но това касае храните, които са ти препоръчани за консумиране.

# 242
Аделинда, и аз за Дюкан си мислех и това ме накара да поставя под въпрос препоръчания ми хранителен режим.

Дао, ти ме накара сериозно да се замисля. Дали лекарят ми не е направил пропуск като не ме е тествал за гестационен диабет?? Изглежда нещата не са толкова прости. Ако става въпрос само за ограничаване на килограмите, хранителният режим е ясен и честно казано безвъглехидратното хранене е пълна лудост. Има по-здравословни и смислени варианти. Но ако става дума за гестационен диабет? При всяко положение ще направя изследвания. Чудя се дали да започна с кръвна захар на гладно или направо с натоварване с глюкоза. И дали трябва да посетя ендокринолог преди изследването или директно след с резултатите.

Извинявам се, че ви занимавам с проблемите си. Просто знам, че тук няма да чуя лекции от рода на това колко полезно е човек да се изхранва с месо и салати.

# 243
Тъкмо вадя по друга тема, и диабет да е, не е протеинова диета решението. Смени специалиста ако ти е възможно според мен. То едва ли на някой досаждаш, но кой от нас е доктор да каже.

Преди някой фанатик да ме е прочел и да ме е закрритикувал, искам да се изясня, че не казвам да не ядеш месо. Ако ти е притеснено и ако стане нещо, на теб ще ти тежи, но мисля протеиновата диета разболява здрави хора, а не мисля, че бебо няма нужда от разнообразно хранене/пълноценно само, защото е решил да става дебеличък по от рано. Стискам ви палци, всичко да е наред.  Hug

Последна редакция: сб, 13 дек 2014, 21:10 от adelinda

# 244
  • София
Шоколадче, не мисля, че трябва да се тревожиш. Най-накрая ще излезе, че бебко си расте нормално и просто е по-едричък. Българските медици са в двете крайности - или оставят коня да отиде в рЯката или се презастраховат излишно. Консултирай се дали в 33 г.с. може да се прави изследването. Мисля, че макс беше 26-27 г.с. Няма нужда от ендокринолог. Просто разпитай твоя лекар и разбери мотивацията му за препоръчаната диета, сподели и твоите притеснения относно нея. Дано да е отворен откъм диалог. Нямала съм за цел да те тревожа с този гестационен диабет. Той не е чак толкова фатален. Нито бебето ще има диабет след раждането, нито майката, ако се кара гест. диабет. Според мен е по-важно да обърнеш внимание на анемията. Не товариш никой. Споделяй и питай. Сигурна съм, че и другите момичета може да се включат с опит.

Последна редакция: сб, 13 дек 2014, 21:08 от Dao

# 245
Здравейте!
Реших и аз да се включа, не съм веган, но с ММ решихме да постим тази година, та в момента всъщност един вид съм. Simple Smile Малко късничко се записвам, но сега видях темичката.
Покрай тези пости ни хрумнаха доста интересни рецепти, като имам повечко време, ще споделя с вас. Simple Smile  Hug

# 246
Здравейте!
Реших и аз да се включа, не съм веган, но с ММ решихме да постим тази година, та в момента всъщност един вид съм. Simple Smile Малко късничко се записвам, но сега видях темичката.
Покрай тези пости ни хрумнаха доста интересни рецепти, като имам повечко време, ще споделя с вас. Simple Smile  Hug

Има и тема в кулинарния за  репепти за поста специално, иначе си добре дошла.  Hug

# 247
Здравейте!

Има и тема в кулинарния за  репепти за поста специално, иначе си добре дошла.  Hug
О, благодаря, и това не знаех, ще хвърлям по едно око. Simple Smile  Hug

# 248
Предпочитам да съм информирана, отколкото спокойна  Simple Smile Важното е да се направи каквото е необходимо, а останалото - божа работа.

Разбира се, че точно сега ще ми се прияде тиква.... Направете си по една тиква в моя чест. Аз я правя така - на парчета в тава и един компот отгоре. Става хем сладка, хем сочна.  Grinning

# 249
Момичета, имам нужда от помощ.....Около Нова година ще се събираме 3 или 4 приятелски семейства. Винаги, когато  се събираме, аз готвя. Този път искам да ги изненадам с веган меню. Няма проблем, ще ядат, познаваме се отлично, събираме се дълги години с повод и без повод.

Та искам да ми предложите хем нещо традиционно за нашия вкус ястия, хем малко по-завъртяно. Ще имам помощници, няма да готвя сама, но каквото аз кажа - това ще е. Имат ми доверие.

До сега мислих и се спрях на: салата от прясно зеле, моркови и кълнове слънчоглед, бобени и картофени кюфтета, едни солени бонбони от нахут и веган майонеза.

Не искам и да се изхвърляме финансово, просто едно скромно меню. Моля, абстрахирайте се от моята идея, искам да прочета и вашите. Благодаря!

# 250
  • София
Шоколадче, покрай шиши всеки ден ям тиква Grinning

Мама Цоцоланка, можеш да направиш празеник - не е завъртяно, но е вкусно; пастет от патладжани (http://www.bonapeti.bg/recepti/Pastet-ot-patladzhani/) и постни ванилово-бадемови рогчета (http://www.bonapeti.bg/recepti/Vanilovo-bademovi-rogcheta/); въобще на сайта на Бон Апети има супер постни рецепти Simple Smile

Sahasrara, добре дошла!

# 251
До утре има в София Сити Център  грамадно веган събитие Simple Smile - уж е Моята еко Коледа, но такова изобилие на веган храни, ще се пръснем! И безглутенови Simple Smile
Непременно се разходете!
...
Утре ще ходя в ранния следобяд, някой иска ли да се видим там?
Деца вършеят на тайфи, бебета в колички и слингове, майки разхождат кореми... елате!

Благодаря , че сподели , звучи страхотно . Искам да се разходя със сигурност. Как мога да те засека , да те видя там Simple Smile

# 252
Какво слагаш в зелените смутита? Сега сезонно май има само зеле, моркови и репи. Знам, че има и марули, но те така са пили химия, че май са по-скоро вредни. С какво разреждаш и с какво овкусяваш?
Спанак, кейл, манголд, магданоз. Разнообразявам с корени (морков, джинджифил, червено цвекло), добавям източници на белтъчини (конопено семе, чия, тофу), по някоя супер храна (годжи, маки, асаи), ядки (орехи, кедър) или ядкови масла (бадемово, кашу, тахан)...

Разреждам с портокалов сок, кокосова или филтрирана вода.

# 253
Благодаря за посрещането, мили хора! Simple Smile

Сега ми падна малко свободно време и ще споделя какво си правихме досега през постите с ММ, тъкмо Мама Цоцоланка може да си хареса нещо от нашите измишльотини. Simple Smile

Едно от най-вкусните неща го приготви майка ми - леща с праз и спанак. Каза, че е много лесно - вариш си лещата, отделно запържваш праза и спанака и после ги смесваш. Според мен това търпи различни подправки, аз обичам да слагам почти на всичко джинджифил, примерно. Simple Smile
Салата Табуле е много подходяща за пости - стандартната рецепта е с булгур, но аз правя с амарант и също е хубава.
Една много, много проста идея, но с вкусен резултат - печени цели картофи. Измиват се както са с кожата, подреждат се на решетката във фурната и се пекат. Е много са вкусни. Simple Smile
Ако имате кисело зеле, може и постни сармички.
Правих и един десерт, не е като тези във Ванилницата де, Ванилката е виртуоз, но все пак и той беше вкусен. Simple Smile Та - нещо като карамелизирани банани. Обелих два цели банана, сложих ги в тиган, в който имаше мед и водичка, така че да е като сосче, поръсих с какао и добавих малко лешници.

Това се сещам на първо време, извинявам се, не съм чела и може някои неща сте ги обсъждали и преди, дано не съм била отегчителна. Simple Smile

Приятен ден! Simple Smile

# 254
Нахутът бели ли се?

Общи условия

Активация на акаунт