Веганството - да споделим опит - тема 15

• 40 462
  • 743
  •   1
Отговори
# 525
Пролетен дъждец,
Помня, че Щастливата беше споделила, че не й върши работата, която очаква. Не помня подробности, само, че искаше да я продава.
Жалко, че отдавна не пише в темата! Някои съфорумнички определено ми липсват Heart Eyes
За озонатор и йонизатор нямам представа, не съм чела отдавна, всичко съм забравила. Навремето имах нещо- сега се чудя йонизатор ли беше или озонатор.......включвахме го за кратък период на време, уж за свеж, планински въздух  и прочее реклами. Crazy  Синът ми беше новороден.
Не продължи дълго тази мода, предпочитах да си проветрявам по- често Laughing
Какво стана с резултатите от лабораторните изследвания на салата? Писа ли, може  нещо да съм пропуснала?
adelinda , изглеждат много апетитни твоите милинки. Как бухват така? В машина ли ги правиш? Тази тъмната подправка я обожавам.
Фея Кръстница , добре, че е ябълката отдолу, за малко лекота и свежест. Много конц. мазило си спретнала Simple Smile
Такива масла ползвам за салатните си майонези. Миксирам ги с авокадо, ябълков оцет, микс от свежи салатни подправки, понякога и някой зеленчук.

# 526
take a smile," тайната" на тестото е малко олио и захар, иначе си е най-нормално с бяло брашно и мая. На ръка меся. Като втаса, се прави на малки топчета, топнати е малко зехтин, слагат се в тавичка и като втасат пак, не прекалено, се слагат в студена фурна на 220 градуса. Със същото правя, пици, мекици, пърленки, все си стават. И са веган, най-важното.

# 527
Браво, че можеш да месиш и печеш такива неща. Звучи ми много сложно, едва ли някога ще усвоя това умение. Blush
единствената питка, която мога да пека е за Бъдни вечер. И тя е веган, но не втасва и не се меси така. По- скоро само обърквам съставките и слагам да се пече.

# 528
  • София
Днес се натъкнах на солети от лимец (смлян на каменна мелница), квас и  хималайска сол.
При цена 24 лв/кг съм взела само по едно пакетче за децата и още не съм ги опитала  Joy
За училище! Ужас Simple Smile (смея се на себе си)

# 529
Сурова гъбена крем супа

Смайл, това с ядково-дренковото масло е много за един човек. Поне двама трябва да го ядат.

# 530
  • на острова на мечтите
HugБлагодаря и за рецептата за синузит. Има ефект и макар че я правя само от една седмица,започна да ми изчезва болката в главата.
Днес ми подариха половин голяма тиква. Смятам, част от нея, да  направя панирана. Имам и вар и ми се иска да направя и рачел, но, понеже много го обичам и си знам, че ще ям, ще си помисля дали да се пробвам.В краен случай ще я сваря. Така я ям и на зкуска, а и на обяд.

# 531
@ Фея дай рецептата за тези шоколадови бонбони с бадеми и годжи бери. От 3 часа все са ми пред очите  #Crazy

Бобо, ето рецептата за бонбоните

3 ч.ч. бадемово брашно
1 и 1/2 ч.ч. овесено брашно
1 ч.ч. какао (аз ползвах сурово)
1 шепа годжи бери
3/4 ч.ч. вода
3/4 ч.ч. размекнато кокосово масло
1/2 ч.ч. кленов сироп
1/2 ч.ч. сироп от агаве

1. Разбъркай сухите съставки
2. Разбий мокрите съставки
3. Прибави мокрите към сухите продукти и разбъркай до еднородна смес
4. Направи топчета. Ще са лепкави.
5. Можеш като мен да ги сложиш в дехидратор за 7-8 часа, а можеш и да ги оваляш в кокос, какао, настъргани ядки...

# 532
Момичета, стискайте ми палци, пробвам се в момента да правя доматено чътни, ако не оплескам нещата, ще кача снимки Simple Smile

# 533
Sahasrara Praynig стиииискаааммм!!!!
любопитна съм и какво е това 'чътни'.

danilu , много се радвам! ама много! спазвай я стриктно, би трябвало да те оттърве завинаги от синузита Hug Peace

Елдата със зеленчуци: карфиол, настъргани моркови, праз лук, магданоз, зехтин и хималайска сол.

Обожавам печената елда. Grinning Готвя я в различни варианти, основно на кюфтета и със зеленчуци.

# 534
Май стана работата, като облизах лъжицата, беше добре. Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Чътни е традиционно индийско ястие, днес в Индия честват Деня на републиката, та реших да го спретна по този повод. Доматеното, каквото е моето в случая, прилича на лютеница, само че е с доста повече подправки. Иначе те имат и плодово такова, най-често от манго го правят, доколкото знам.
Ето я манджицата, по-долу съм пуснала и рецептата. Simple Smile

Скрит текст:
Доматено чътни
Продукти
4 обелени домата
0.5-1 с.л. захар
сол
Първа група подправки:
1/2 пръчка канела
3-4 карамфила
0.5 ч.л. синап
0.5 ч.л. кимион
Втора група подправки:
1 дафинов лист
0.5 см пресен джинджифил (или 0.25 ч.л. сух)
0.25 ч.л. асафетида (трудничко се намира и може да се замести с лук или чесън, които по принцип не се ползват в аюрведа)
Трета група подправки:
1 ч.л. кориандър, смлян
0.5 ч.л куркума
0.25-0.5 ч.л. чили (лют пипер)
Приготвяне
Нарязваме доматите на кубчета от по 2 см. В по-широка и плитка тенджера или висок тиган загряваме гхи (за веган цели го заместваме с олио). Сипваме първата група от подправки и пържим докато синапът запука. Добавяме втората група подправки и запържваме за 10-15 сек. Добавяме доматите и разбъркваме. Прибавяме третата група подправки и отново разбъркваме. Готвим на среден огън, докато водата напълно се изпари и стане гъсто като сос (ако ползваме по-широк съд това ще стане по-бързо). Накрая добавяме солта и захарта и готвим още 1-2 мин.

# 535
Сахасрара, върху наан ли си сипала чътнито? Много апетитно изглежда. Поздравления!

Смути от моркови, карфиол, пашън фрут и конопено семе:

Суров веган бъгър:

Меки сурови бонбони с асаи и мескит:

# 536
Благодаря, Фея! Simple Smile Не е наан, още си е тиганът Simple Smile)) Нямах време за наан, но някой път ще пробвам Simple Smile

# 537
Благодаря, Фея! Simple Smile Не е наан, още си е тиганът Simple Smile))
Laughing Ами кадърът е толкова малък...

# 538
Sahasrara, много апетитно!  Такива гозби само в ресторант ям. Сама не мога да ги готвя. Peace
Фея Кръстница, твоите снимки са фото -кулинарни шедьоври. Май си учила фотография поне като хоби Wink
Показах бонбонките на сина ми и резултатът беше мигновен - нападнахме плодовите ни и мюсли барчета,  запаси от шкафа  Grinning
(Обаче,  беше съвсем сигурен, че това са сладоледени топки Laughing)

# 539
Дааа, на Фея са много хубави снимките, аз нещо не се справям, ама колкото мога, поне си личи, че не е мляко с ориз, примерно.  hahaha

Общи условия

Активация на акаунт