Веганството - да споделим опит - тема 15

  • 40 391
  • 743
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 1 745
Например марули, чушки, патладжани, тиквички, броколи, рукола и т.н. в Италия има целогодишно и цената не е много различна през различните сезони? Ако някой се интересува имам страхотна рецепта за артишок   chef

# 61
  • София
  • Мнения: 1 417
armyhousewife, изброените от теб неща ги има целогодишно (освен ако не се забиеш в някое село с пет баби); варират цените, но не много; дори не мога да допусна, че сериозно питаш това, ама хайде. Има и морски дарове целогодишно, при това пресни.

# 62
  • София
  • Мнения: 5 348
Вери, зави ми се свят!  Simple Smile Пожелавам ви още по-забавно и вкусно да ви е!


Беше писано за глада в САЩ - точно днес прегледах статия спонсорирана от Рокфелер, разнищваща защо всеки шести в САЩ е на помощи за храна - от някакви складове за помощи и все джънк.
19 000 000 ученици в САЩ са на безплатен обяд
 2 400 000 ученици в САЩ са с частично безплатен обяд (това запомних)

През зимата нямали "дървени " ваканции, щото не могат да си го позволят, заради децата, да не гладуват....

И са със затлъстяване от безплатните фабрикати-боклуци.

# 63
  • Мнения: 8 163
Все САЩ е трън в очите. Понеже в БГ няма гладуващи и на помощи, нито ядящи джънк. Нито пък в Германия или Франция. Или Русия...

Нищо лично към теб, ЗаСлон. Просто отбелязвам. Знам колко разстройващи са подобни статии и филми. Още по-ужасно е да се сблъскваш с тази реалност. Има я по целия свят.

***

Суров (истински пълнозърнест) хляб от покълнали пшеница и слънчоглед с подправки



Обядът ми: суров хляб с чеснов хумус и любимата ми салата от кълнове

Последна редакция: нд, 09 ное 2014, 20:54 от Фея Кръстница

# 64
  • Мнения: 9 992
САЩ е все трън в очите, от там дойде джънка и нормално там да е меката. В Европа сякаш по има традиции да се готви. И тук нямаме пари, дори сме много бедни, то Макдоналдс идва скъпа храна, ядат го "гъзарите " Flutter Там знам ресторантите са скъпи, работят на по 2-3 места/или си гледат маникюра,  ядат основно полуфабрикати. В Англия мисля също я има тази тенденция, и там мисля има проблем с храненето на хората. В Гърция и Турция не се яде толкова полуфабрикати, ами точно се държи на традициите и домашното готвене, дори уличните им храни са хубави.

Последна редакция: нд, 09 ное 2014, 21:46 от adelinda

# 65
  • Мнения: 8 163
Аделинда, има всякакви ресторанти. И $, и $$, и $$$, даже $$$$.

Далеч не всички си пазят маникюрите, дори в Манхатън. Огромен процент високо образовани и заможни хора изпитват удоволствие от готвенето. Още повече пък разбират връзката между правилното хранене и добрата физическа форма. Спортува се масово, хората си носят храна от вкъщи, вместо да купуват джънк. Навсякъде има смути барове и суровоядски заведения за хранене.

Хората, които ядат джънк и полуфабрикати са основно представители на ниската средна класа и тези, които живеят на помощи. Това е видно още като влезеш в супермаркет. В Уолмарт пазаруващите са масово с наднормено тегло. Много от хората плащат със специална карта, по която им се превеждат помощите. Докато в Хол Фуудс 95% от клиентите са стегнати, здрави и поддържани, а майките обясняват на децата си коя храна за какво е полезна. 

Другото нещо е, че в САЩ се финансират и публикуват изследвания за финансовото здраве на нацията. Затова с лекота можеш да намериш и четеш такива данни. Къде може да се види подобно нещо за Русия, Япония, Франция? Или просто не се сещаме да търсим...

# 66
  • Мнения: 9 992
Фея, не споря, но аз примерно да изям един дюнер са 2.50лв. или Макдоналдс за 5 лв., за тези пари ще сготвя боб/мусака и ще нахраня 4 човека. Тук беднотията е сред работещите, изобщо не говорим за хората с много пари, често на които най-вече има липсва класа и добро хранене в България. Тук бедния и си копа на село и буркани си затваря, стила на живот няма база за сравнение.

П.П. то па американците да им имам класната храна: " пилешко със сладко от ягоди" , " свинско  със сини сливи". От горе упоменатото от тебе, което никой не отрича, но и никой не казва, че там всички са проблеми.  Peace Докато американците са закърмени с джънкфуд и полуфабрикати, то аз в училище като съм расла, категорично мога да кажа, че много хубаво ни готвеха в стола. Комунизма може да е всичко, но запазиха качеството на храната.  Peace

# 67
  • Мнения: 778
Винаги съм се чудил на какво се дължи това. Във всичките тези страни САЩ, Германия, Англия, Франция...храната е буквално без пари. По дяволите 1.5 кг био картофи в Кауфланд в Германия струват  0.89 единици. Тук гадни, мръсни, стари картофи 1 кг - 0,99 единици. В Щатите телешкото буквално ти го подаряват, у нас го няма има говеждо, а ако намериш телешко е по 15 лв кг....

И тези хора продължават да се хранят с кофти храни...

# 68
  • Мнения: 9 992
Винаги съм казвала, че реално плодовете и зеленчуците са храната лукс, защото човек купува калорична храна за да се нахрани, и след това плодове и салати. Като изключим Фея, която се наяжда с такива неща  Hug . Имат пари, но ги дават за ипотеки, нови коли, вили, образование, силикон ако щеш, храната не е на първо място. Също наблюдавам тенденция, че жени които дори не са заможни и живеят в България, купуват готова храна за вкъщи, защото си " имали и друга работа". Маникюра и прическата са по-важни, в което лошо няма, но повечето такава е некачествена и излиза доста по-скъпо.

# 69
  • София
  • Мнения: 5 348
Фея, аз съвсем друг умисъл вложих в поста си, затова и наблегнах на Рокфелер в червено.
А статията ме изненада наистина.

# 70
  • Мнения: 8 163
В Щатите телешкото буквално ти го подаряват, у нас го няма има говеждо, а ако намериш телешко е по 15 лв кг...
Не е съвсем така. И тук телешкото (veal) е скъпо. Не съм сигурна защо beef се превежда като "телешко", щом не е от телета.

Въпрос на засищане на пазара е каква ще е цената на продуктите. В земеделските райони можеш да намериш био храни направо на безценица. Но пък стандартът на живот е коренно различен. Сравнявам два прочути района: Ланкастър, ПА и НЙС. Първият е заселен предимно с амиши. За втория няма защо да обяснявам.

Не мога да обясня защо ниската средна класа и бедните предпочитат джънк и полуфабрикати. Смятам, че е по-скоро въпрос на навици, манталитет и липса на знания. Колкото по-добре финансово е човек, толкова повече време отделя за собственото си умствено и физическо здраве.

ЗаСлон, Peace Аз казах, че не е към теб. Въпросът е принципен.

# 71
  • Мнения: 9 992
Никога не съм била в Америка, от предаванията на Джейми и подобни, на тях им е 1.50 долара примерно един полуфабрикат. Имайки и предвид, че са отраснали с такава храна, така са свикнали, това си ядат и то евтино. Тук в България, полуфабриката е скъп, за тези пари ще ги купя продуктите и ще си го направя вкусно. Също семейните навици, сега се говори за това, че храната е боклук и от нея се дебелее и хората остават недохранени въпреки поетите калории, едно време мисля е било като символ на прогреса на американската нация. Родителите им са ги хранили така, в училище са се хранили с това, като пораснат какъв да е повода да го променят. Средната класа, работи на по 2-3 места, гледат деца, домакинство, и на мен ще ми е по-лесно нещо полуготово да сложа в микрото и да е готово. Чак сега излиза инфо, колко са вредни микровълновите и полуфабрикатите. Има отгледано цяло едно поколение с тази храна.  Peace
В страни като Англия и Холандия, защото няма слънце и е студено, самите зеленчуци се отглеждат в изкуствени условия, с много химия, дори те са вредни. След като десетилетия се търсеше начин да се увеличи реколтата, като символ на прогрес на нацията. ГМО, Раудъп и подобни се сеят и  реят навсякъде, сега ни убеждават, че уж да е евтино производството, а не те да са на голяма печалба.  Crazy Сега излиза, че да ми рафинират една захар е по-скъпо от това да не я рафинират, същото е и за пшеницата. Едно време само чер хляб са яли, белия е бил лукс, сега е модерно здравословното и такива цени му слагат на черния, че си е направо лукс. Кой каквото и да говори, става въпрос за пари. Докато бедните се чудят как да се изхранят, ще имат ли пари за кредита, ще имат ли работа утре, хубава храна остава привилегия на богатите. Какво има да не може да му се разбере.

# 72
  • Мнения: 778
През комунизма имаше 3 вида хляб - бял, Добруджа и типов(който ядяха само диабетиците). Сега по всички вериги се пекат заготовки, в които не знаеш какво има. Много малко истински фурни са останали, но пък там цената си е доста висока.
Според мен всичко си е до навик. Ние сме най-бедната държава в ЕС(може би и в Европа), а можем да си позволим плодове, зеленчуци и т.н. А в една Америка на социални помощи живееш в пъти по-добре от тук. Мой познат говореше за приятел на негов колега, който се хвалел и бил горд, че е 5-то поколение тъмнокож, който живее на помощи.
Е там където нямат слънце си внасят най-вече от Южна Америка каквото си искат. И у нас по веригите трудно намираш БГ зеленчуци, дори вчера гледах лук от Полша newsm78. Дори по пазарите (в София) се зареждат от борсата, а тя кой знае от къде. Както и да е всичко е до интелект, може би.
Нямам наблюдения, но са ми разправяли как американците са като програмирани - работа-супермаркет-вкъщи-телевизия. Четох наскоро как било нормално да работиш по 10-12 часа на ден(не само в Америка) и как хората си рабивали семействата, защото си пишели само бележки....
Може би вече сте го гледали, но филм за Америка и храната им:
Скрит текст:

# 73
  • Мнения: 19 998
Навсякъде има хора, които се хранят лошо. Зависи дали искат да се информират и кое им е на дневен ред. В България може и да са скъпи полуфабрикатите, но много хора купуват храна от готовите щандове в супермаркетите или от заведения. Ами, там сигурно поне 70% от храната е с  разновидности на вегета, която съдържа натриев глутамат. Пазарите си се снабдяват от борсата, а като питаш дали са български, естествено ти отговарят, че са. От тази гледна точка тук си е пълна анархия.

Скрит текст:

 Щатите ме дразнят най-много с ГМО-то, Монсанто и разни външни политики.
Иначе мен би ми било трудно да се адаптирам там за  постоянно- малките отпуски, кофти здравна система, малкото майчинство, невъзможността за болнични ако си с малки деца, а трябва да ги пращаш болни, не ми харесват. Имам позната, която няма как да отсъства от работа и редовно се налага да праща децата с температура. Дава антипиретик преди градината. Ама не е за това темата. Несъмнено животът там има пък други добри страни, да не се обидите живеещите там  Grinning

# 74
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 355
А, Бобо , ами защо не споменаваш Италия? Тук цените са много високи за всичко. Доматите през зимата стигат до 4,50 килото(евро имам предвид), месото е от 12 евро нагоре и стига и до 25 евро ако е сукалче Sick. Споменатият по-горе артишок(тук в Сицилия,където расте на свобода) е по 1 евро парчето в сезона, а извън сезона може да стигне и до 1,50. Мен ме шокира факта, че цените тук и в България са почти еднакви?! Пример-бедемите на четвъртък пазара в Пловдив са 19 лева, тук са 9 евро. Изправя ми се косата, когато в земяназаем чета рецепти с кашу-200гр.смляно кашу...., ами цената на такова количество смляно кашу е около 5 евро, а като добавя стевия,и разни подобни красоти..... Какви ти торти? Предполагам само, че кашуто в България идва от Турция и затова струва по-малко, иначе нямам обяснение. Веган или неваган, всичко си има граници. Ще си направя печени ябълки, ако искам сладко, или ще си направя грис-халва,ама тези сложни торти и сладкиши с още по- скъпи продукти има да чакат да се заплескам Naughty
Относно това, как се хранят в САЩ проблемът е, че се създава зависимост към този вид храни. Нещо като дрога, колкото повече ги ядеш, толкова повече искаш да ги ядеш. И големите фирми, производители на подобни храни много добре знаят какво точно да прибавят, за да станат продуктите им още по-желани-да е соленко, пържено и пикантно,или сладичко, ама все пърженко. И понеже големите фирми производители са в Хамерика, все там ни е окото.
По повод спагетите с разни безглутенови брашна, или с оризово брашно, тук около 125гр.,или 250 такива струват(дано си спомням точно) над 1,50,а и повечко. Опитвала съм се да си правя подобни, но не се свързват лесно и не се точат, та явно има някакъв свързващ елемент. Не съм правила само от ориз,но ще пробвам.
 Мъж ми, който е пастар,или спагетар, ако му покажа предварително приготвена паста, прави ей така SickБла! Виж, нещо друго е пържената паста с доматен сос, останала от обяд Mr. Green и има всички ингредиенти на големите фирми производители на храна-дрога-соленко, сладко и пържено Wink

Общи условия

Активация на акаунт