Веганството - да споделим опит - тема 15

• 40 459
  • 743
  •   1
Отговори
# 510
@ Фея дай рецептата за тези шоколадови бонбони с бадеми и годжи бери. От 3 часа все са ми пред очите  #Crazy

# 511
  • София
Копирам си поста от друга тема, специално за Фея

Статийка пълна с неточности, но я показвам плюс два коментара под нея

http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=31029
"Всички цитрусови плодове не само лимоните ( от Италия, Испания, Турция..) са третирани с Imazalil и/ или други пестициди и фунгициди. Те задължително трябва да са отбелязани на опаковките! Само биологичните или тези , на чиито етикети изрично е упоменато, че не са третирани са безвредни!

Да, третират ги с фунгицида "имазалил", който има системни свойства, т.е. прониква в клетъчния сок. Ако плодовете са пръскани на дървото или продължават да "висят на него, то химикала преминава и в младия филиз, така предпазва и от вторични инфекции. Препарата е ефективен срещу пеницилийното гниене по време на транспорт и съхранение на цитрусите в складове и затова го ползват съвместно с парафини, потапяйки плодовете в тези разтвори, предпазващи ги същевременно и от изпарение. Но това не е само с лимоните! При портокалите и мандарините е същото!  Иначе на торбичките с мандарини съм виждал етикети с надпис и много точно е упоменато за "имазалил" и , че кората не подлежи на консумация или за преработка в сладка или за сиропи. Тук понятие карантина не е логично да се ползва, защото плода вече е откъснат от дървото! "

Аз съм виждала предупреждение единствено на торичките с предварително пакетирани мандарини от Лидл. Там бяха изброени 4 химикала след което предупреждението, че корите не се консумират и влагат в никакви изделия.

Дори и на място, на нашия пазар, ги пръскат с нещо срещу разваляне, за блясък и  консервация, а не само във фабриките на страните-производителки.

# 512
Пробвах два пъти да подквася ядково мляко и не ми се получава. Правя го както се кваси кравето, но само става на парцали и не е кисело изобщо.

# 513
Днес крекери с ленено семе с по-малко от всички видове брашна, които имам. Чорба с червена леща, с микс замразени зеленчуци на пепчо.

Майонеза от авокадо.

Баницата не е веган, но пък апетитна.

И крекерите.

Последна редакция: ср, 21 яну 2015, 18:21 от adelinda

# 514
  • на острова на мечтите
Когато на мен не ми се подквасва млякото, е само защото  е много водно. Има една марка"Провамел", която се подквасва и киселото мляко става страхотно, но някой други марки ми остава рядко, защото процентът вода е по-голям! Crossing Arms
Опитай с домашно приготвено мляко от бадеми, или ориз, ако не ти понася соята, например. Hug

Последна редакция: чт, 22 яну 2015, 18:29 от danilu

# 515
  • София
аз отново нямам снимки:) шарен боб яхния и салата от печени червени пиперки, био царевичка, авокадо, много пресен копър и кромид Simple Smile

ей, момичета, много се радвам, че го дадохме кулинарно Simple Smile

# 516
  • София
Пък аз не, че всичко ми се дояжда и гледам да ви отварям по-рядко.  Rolling Eyes

# 517
  • на острова на мечтите
Днес пекох патладжан,картофи и лук в жарта на камината. Да видим тази вечер какво се е получило. Това ще вечеряме- една разнообразна салата. После ще разказвам.
Вчера си купих веган кремвирш пушен. Оказа се вкусно. Та и това ще прибавя към вечерята.
До утре! Приятна вечер.

# 518
Като видях бонбоните, все се каня да пробвам едни бонбони с печена грис халва, ама да видим кога ще се организирам.
kashmir Laughing
и аз съм същата сладокусница! Такива лиги точа.Ама снимките са тооооолкова изкушаващи.  Някой ще помисли , че се тъпча все едно имам 5 стомаха и съм 100 кила, а всъщност хапвам умерено, и съм си съвсем в нормата Laughing Никога не съм спазвала диети за остлабване.
danilu ах, колко обичам печени зеленчуци. На скара, в гювече, в жарава, във фурна, няма значение. Толкова ароматни и сладнят! Heart Eyes
Dao как ги печеш пиперките? Това ми е едно от нещата, с които мога да прегреша и сигурно да успея да изям цяла кофа. Crazy А ароматът есенно време в София/БГ на печени чушки е запазена марка от милите и скъпи детски спомени Heart Eyes
Днес хапнахме елда със зеленчуци - за обяд и салата с пълнозърнесто хлебче- за вечеря. От салатата си сипах  3големи купички , добре, че не бях само аз, че щях да се засрамя Crazy
Салатата : Eichblattsalat (Зелена салата, вид  маруля), краставица, сибирски лук, червена чушка, мариновано червено цвекло, зехтин, сока от цвеклото, кълнове от бадеми.

Утре ще публикувам и елдата, че сега стана много дълго. Simple Smile

# 519
ах, забравих, исках да споделя с вас и тези снимки. Hug

# 520
Тази Глициния прилича на свещеното дърво от Аватар. Дъговидния Евкалипт е като рисуван, снимките са чудесни, мерси за споделянето.  Днес хвърлях и бучках лешници на Бунарджика, стискайте им палци да станат големи,здрави и хубави дървета. Търся семена от дива ябълка и круша, ако има някой да ми прати си поемам пътните разходи.  bowuu

Ще постна снимка пак от днешните ми милинки със зехтин. Mr. Green Вчера правих зеленчукова супа, днес и баница, но реших че само милинките са за кадър.  Wink

# 521
Смайл, каква красота!

Гевречета с висока хранителна стойност: ябълка, масло от 7 ядки и семена, конопено семе, какаови зърна.

# 522
Някой от вас има ли фермата на Людмил? Чудя се дали да не я взема, но пък кълнове ям само аз. Днес питах половинката дали ще яде и той, но не беше много убеден  Mr. Green
А за озонаторите имате ли мнение? Знам,че йонизаторите за стаи са вредни, но озонаторите много ги хвалят за дезинфекция на зеленчуци и пр.

# 523
  • София
една веганка от темата (вече не пише) продават своята оригинална ферма за поници, ще я питам

аз пък имам йонизатор , но работи само когато компютърът работи (вързани са на един разклонител)
така ОК ли е?

Последна редакция: нд, 25 яну 2015, 22:53 от ЗаСлон

# 524
Да ти кажа не знам. Аз прочетох разнопосочни мнения, та ако искаш се порови допълнително. Казват, че вредно е облъчването от него. Не знам ако се пуска когато не сте в стаята, дали не е по-добре.

Общи условия

Активация на акаунт