Веганството - да споделим опит - тема 15

  • 40 461
  • 743
  •   1
Отговори
# 555
  • Мнения: 1 732
armyhousewife кое? оцета ли? ами купувам го готов.
А за гърлото- правя гаргара 3 на ден- сутрин/обед/вечер- 2-3 суп. лъжици , размесени с топличка вода в 200мл чаша. Оттървала съм се от АБ по този начин . При много упорито болно и възпалено гърло, на което други средства не са помагали, а хем до даване на секрет съм стигала.

# 556
  • Мнения: 1 732
Боб чорба с много индийско къри и червен пипер, лук, морков, зехтин, сол. Grinning


тиквеник с тиква Хокайдо- настъргана, канела, кокосово масло, ванилия, кафява захар.



довечера за вечеря ще правя богата салата, ако успея, ще приложа снимка Hug

# 557
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 356
Много лесно се прави оцет. Ако ви остане вино се слагат в бутилката две или три спагетчета(паста) и се оставя на тъмно. Ако имате ябълки ги нарязвате на парчета, слагате в голям буркан , добавяте захар и вода. Оставяте на слънце да ферментира. Аз имам няколко бутилки вече готов винен оцет. Има си гъбичка вътре, като свърши оцета си я зареждам с вино и чакам да се вкисне.
Снощи и аз си правих страхотна салата-краставица, чушка, нови морковчета, домати, лук. Ммммм...
Ето идея за тази вечер-Бис  chef
Днес съм се заела да правя рачел. Отдавна му се каня, но нямах вар. Това лято си набавих и днес е голямата проба. Резултатът ще е утре. Вероятно! Другата тиква я сварих и после ще я добавям към разни ястия, че мъжо не ще да яде тиква Crossing Arms

# 558
  • Мнения: 1 732
..........
Днес съм се заела да правя рачел. Отдавна му се каня, но нямах вар. Това лято си набавих и днес е голямата проба. Резултатът ще е утре. Вероятно! Другата тиква я сварих и после ще я добавям към разни ястия, че мъжо не ще да яде тиква Crossing Arms
Ауууу, danilu, рачел!!!! О-БО-ЖА-ВАМММ Flutter
Евала, че можеш да правиш такива вкусни сложнотии

Ето я и моята салата. Grinning
Романа -салата, моркови, лук, чери- домати, червена чушка, със салатна майонеза/дип от пасирани слънчогледови кълнове+хумус+ ябълков оцет и хималайска сол.


# 559
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 356
На мен ми е за първи път, но стана чудесна

# 560
  • Мнения: 1 732
Пълнозърнести спагети със задушени в кокосово масло зеленчуци:
карфиол, червено зеле, морков, грах, лук, червена чушка, босилек, дом. сок, хималайска сол.

# 561
  • Мнения: 8 163
Смайл, чудни шаренко в станало.

***

За обяд: пролетна салатна смес, червена чушка, киви, покълнал мунг, сок от лайм, олио от ленено семе, цитрусова комбинирана подправка Borsari

# 562
  • София
  • Мнения: 1 417
Аз имам един въпрос за кокосовото масло - ползвам едно от кварталния ни магазин, което се води немско, не е органик, но като цена е на половина от немското стандартно масло. Нормално ли е това? Имам предвид цената индикация ли е, че маслото е наистина масло? И още нещо кокосовото не е ли хидрогенирано или каквото там се нарича? Имате ли информация как се извлича? Извинявам се за многото въпроси, но нямам много време да почета в момента  Embarassed

# 563
  • Мнения: 1 732
Dao зависи от марката и технологията. Има кокосово масло и олио. (Fett und Öl.)
Аз ползвам предимно маслото за готвене, което няма мириз. Олиото ми е био и си го пазя само за сурови бонбони, палачинки и др. , също и за козметични цели , то има приятен нежен аромат на кокос. И двата вида при стайна Т са твърди. Като маслото е по- твърдо от олиото. Олиото бързо се топи при по- ниски Т-ри.
Някои от маслата преминават и частичен процес на хидрогениране. Има и такива, които не са 100 % кокосови, а съдържат малък процент палмово или др. масла.
Това, с което аз готвя е Palmin.Не е био. Те предлагат както 100 % кокосово, така и микс.
Моето е 100%-товото, но и то има малък процент транс- мазнини, получени при частично хидрогениране. Процентът е под 0.5 %, което напълно ме устройва откъм цена/ползи/вреди/ефективност.
За сравнение, трансмазнини от подобен порядък има и във върджин зехтина.

# 564
  • Мнения: 5 714
Дао,
кокосово олио - извлича се от добре изсушен кокосов орех. В домашни условия става с пресоваща сокоизстисквачка с приставка за сокове. От остатъка се прави кокосово брашно.

кокосово масло - прави се от добре изсушен кокос като тогава се пресова всичко и става на пастет. В домашни условия с кухненски робот (в купа с S образен нож). Или с пресоваща сокоизстисквачка с приставка за "теста" и подобни.

кокосова сметана - извличане на мазнината от свеж (не се суши) кокосов орех. Има водно съдържание.
Може и с "месото" на млад кокос, което е много по-нежно.

# 565
  • Мнения: 8 163
Вечеря: салата от бок чой, три цвята чушки, лещени кълнове, пресен лук, сусамово олио, суров оцет, хималайска сол и четири вида пипер с пушено терияки тофу.

# 566
  • Мнения: 19 999
Дао, това на Валтеррау ландкост ли вземаш? Аз им писах наскоро. 100% нехидрогенирано кокосово е.

# 567
  • София
  • Мнения: 1 417
усмивке, Вери, евала! Много съм ви благодарна   bouquet

Пролетен дъждец, ползвам ето това: http://www.othuena.de/index.php?article_id=33

# 568
# 569
  • Мнения: 5 714
Дао, няма за какво! Simple Smile

Някоя от вас прави ли си ядково кисело мляко? Аз намерих много лесна рецепта
Правила съм по подобие на посочената рецепта.
С мляко от кашу, бадеми, кокос.
Може и без прибавяне на пробиотици, но се чака малко по-дълго. А и зависи много от средата.
И става много по-рядко от традиционното кисело мляко. Разбира се, зависи от съдържанието на вода, но все пак не целим ферментирало "сирене".

Някой правил ли е домашна майонеза с ядково мляко ?Вчера правих с прясно и доста добре се получи, интересно ми е с ядково как става. Ако пробвам, няма да е с купешко вероятно.  Peace
Правила съм. Най-често с мляко от кашу. На същия принцип като прясно мляко + мазнина + лимон.
Ако искаш, потърси в гугъл сурова ядкова майонеза.

 Чудя се дали да не я взема, но пък кълнове ям само аз.  
Ферма за един човек е излишна.

Общи условия

Активация на акаунт