Немски език 4

• 138 059
  • 1 069
  •   1
Отговори
# 1 050
Аз съм на Б1 още (някога знаех и Б2), че ми се появиха нови ангажименти, но си мисля  и аз да преразказвам уроците (наизустявам) . Иначе с разбирането съм много напред, много съм доволна и граматиката си я бутам Б1-Б2 бавничко с безброй упражения

# 1 051
  • Sofia
Не търся чатове с реални хора, защото е много ангажиращо. С три деца и работа на смени, не мога да се съобразявам и с още хора. А и най-вече я има психологическата бариера, че някой ме слуша.
Решила съм да пробвам нещо с изкуствен интелект, но не знам на кое приложение да се спра.
аз ти препоръчвам LanguaTalk. Така се готвих за 2 изпита на Гьоте, но може и разговорно да си общувате. Грабна ме това, че като му кажа нещо (може или гласово съобщение, или да му го напишеш), ми излиза дума по дума това, което съм казала.
Аз реших да се абонирам за Talkpal. Засега съм доволна.
Нещо подобно е на това, което ти описваш за LanguaTalk.

Мога да контактувам с AI под формата на  чат - или с писане или чрез говорене (и казаното от мен се превръща в текст). До всеки мой отговор има точка за инфо (i) и като я натисна мога да прочета коментар дали изречението е правилно или не (и ако не е правилно каква е грешката).
После в края на седмицата ми изпраща по мейл нещо като обратна връзка за работата ми под формата на резюме.

Ето как изглежда при мен :
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 17 юли 2025, 21:11 от Brin de muguet

# 1 052
Ще го имам предвид като си мина учебниците и прочета няколко книжки Simple Smile. Благодаря!

# 1 053
https://youtu.be/k85bMgWhNes?si=ZNS_Pinop8aUY2iO подробни видеа коренно промениха нагласата ми към ученето на немски език. Постоянно четях граматика, правех упражнения, четях статии на немски, учех думи с писане. И като ме попитат да изразя мнение по някаква тема - главата ми празна и сякаш нито една дума не се сещам, а като се замисля и за определителни членове, падеж, време, словоред... пълен блокаж.
Съжалявам, че в последните месеци имахме часове с 6 различни учители и нито един не отдели време да обясни защо като четеш всичко разбираш, а като трябва да говориш провал.
Не се отказвайте, с ежедневни усилия наистина идва и напредъка. На мен целта ми е да мога да говоря и разбирам, писането не ми е нужно към момента и може би затова съм се фиксирала в учене на думи и водене на монолог.

# 1 054
  • Mars Hotel
Съжалявам, че в последните месеци имахме часове с 6 различни учители и нито един не отдели време да обясни защо като четеш всичко разбираш, а като трябва да говориш провал.
Аз пък не разбирам защо е необходимо някой да го обяснява това, то е напълно естествено за всеки език. Четенето и слушането са пасивни умения и е нормално да се развиват много преди активните такива (говорене и писане). Същото е и с ученето на родния език - започваш да разбираш много преди да започнеш да говориш.

# 1 055
При мен, ако имам наизустени изрази и много лексика в главата, ще проговоря.Даже сега се усещам, че мога да се оправя в някои случаи, притеснява ме, че съм забравила доста лексика и наваксвам.Затова ще почвам да уча уроцит да си ги разказвам.Аз съм споменавала, че слушам easy german

# 1 056
Здравейте, следя темата от скоро. Малко необичаен въпрос - къде мога да намеря клипове с анимации или анимационни филми на немски език? Дъщеря ми иска да упражнява слуха си и нищо друго освен анимация не й е интересно. На 15 години е.
Нетфликс както бе предложено е най-добрата опция, но ако нямате може да търси в YouTube. Полезно е ако гледа нещо познато, но на немски. Каква анимация харесва? Важно е да се търси немската версия, например Прасето Пепа на немски е Peppa Wutz, не знам каква анимация гледат 15 годишните. Има една Carmen Sandiego -детектив. Проблема е, че търсейки в YouTube на немски може да излизат малко резултати, заради ограничените авторски права.

# 1 057
Благодаря на този който препоръча Talkpal днес и си пуснах три месечен абонамент за проба. Много ми е интересно поне сега в началото.

# 1 058
Уау, на кого попречи дискусията за Нефликс, че я докладва и я изтриха?
Влязох да се допълня, защото се сетих за един немски сериал, който видях, че го има в Ютюб, но след такова нещо нямам желание да споделям.

# 1 059
Влязох да се допълня, защото се сетих за един немски сериал, който видях, че го има в Ютюб, но след такова нещо нямам желание да споделям.
Ъъъ, бях сложила линк от центъра за помощ, може би е против правилата.
Очевидно тихият звук не е рядък проблем. На български не излиза нищо, но ако опитате на немски ще излязат доста съвети дори селектирани по вид устройство, на което се гледа.

# 1 060
  • Sofia
Аз в момента в Prime Video гледам нон-стоп Die Therapie в оригинал. Много ми харесва! И нивото на езика го намирам за доста достъпно. Нямам проблеми с разбирането.
Определено ще си поръчам и книгата. Сигурна съм, че ще е по-добра от сериала.

Последна редакция: сб, 19 юли 2025, 17:17 от Brin de muguet

# 1 061
  • Sofia
Дъждец, моля, напиши името на сериала, едва ли споменаването на Netflix е причина за замитането Hands Pray

# 1 062
  • Sofia
О, не!
Поправям се.
Die Therapie го гледам в Prime Video, а не в Нетфликс
В Нетфликс гледах Somewhere between с немски превод. Пак много ми хареса и пак езикът го намирам за достъпен. Но то при дублаж винаги артикулират добре и говорят много отчетливо.

Последна редакция: сб, 19 юли 2025, 17:32 от Brin de muguet

# 1 063
Бихте ли ми препоръчали учител по немски native speaker за допълнителна подготовка с цел следване в Германия? Може и онлайн.

# 1 064
  • Sofia
Определен учител не мога да препоръчам.
Аз съм ходила на курсове в Гьоте института и съм много доволна. Добри са им учителите (не съм попадала на native speaker обаче) и подготвят за различните сертификати. Имат и онлайн курсове.
Може да ги попитате дали случайно не предлагат и частни уроци. Във Френския институт предлагат, затова си мисля, че не е изключено и в Гьотето да има.

Общи условия

Активация на акаунт