Немски език 4

• 140 476
  • 1 068
  •   1
Отговори
# 300
Noch einen guten Rutsch ins Neue Jahr wünsche ich euch alle Simple Smile

# 301
  • Street of Dreams
Aber wir sind  doch schon gerutscht! Laughing

# 302
Някой от вас беше ли си купил Neujahrsguss/Silvesterguss?
Моето дете много се радва и му беше страшно забавно.  Simple Smile

# 303

Du hast Recht Simple Smile Dann viel Erfolg und Spaß...

# 304
  • Street of Dreams

Du hast Recht Simple Smile Dann viel Erfolg und Spaß...

Gleichfalls  Hug

# 305
За много години
искам да питам по-разбиращите как да разбера кога да слагам думи като doch, naja и тн в изреченията, има ли някакво правило... на български уж не се превеждат, но в немския придават тежест на думите... 

# 306
Честита Нова Година! Много здраве и късмет на всички! Искам да попитам дали някой знае през кои месеци се провеждат летните младежки курсове в Гьоте институт. Започнаха ранните записвания за море и искам да се възползвам от тях. Надявам се, че поне август месец ще е почивен за преподавателите в института.

# 307
"Doch" има 2 основни приложения така да се каже а именно:
1) означава "напротив" : например ако искаш да отречеш нещо. Du hast deine Hausaufgabe noch nicht gemacht! - Doch! Ich bin damit schon fertig!
2) това е паразитна дума която се използва да подсили значението на някоя друга дума или просто да запълни изречението (както немско говорящите обичат да го правят..) Например: es ist doch so dunkel..

# 308
Ich denke, wir können hier nicht über Grammatik sprechen, sondern ein Buch z.B zusammenlesen und kommentieren. Was halt ihr davon?

# 309
Здравейте,
ein schönes neues Jahr!
Намерих ви докато ровех за курсове по немски език и определено ще ви следя. В момента съм ниво "напреднали" и си ползвам езика, но се налага да уча още, защото разбирам когато чета или си говоря с един човек, но щом се съберат в група нищо не схващам. Трябва да натрупам още много лексика, да изчистя глупавите грешки, да се науча да пиша, а по-късно и да разбирам някои диалекти. Изобщо... тежка задача.

Имам един въпрос: знаете ли за добър учител, който дава частни уроци онлайн? Понеже говорим за високо ниво, се налага учителят да е с наистина добър немски, а понеже аз самата преподавам чужди езици, за съжаление очаквам и да има опит и да знае какво прави. Задачата се оказа по-трудна, отколкото съм очаквала, от една година търся и не намирам. Или нямат опит, или ми искат много пари, или не преподават онлайн.   newsm77  Моля ви, ако можете да препоръчате някого, дайте знак!

Последна редакция: нд, 03 яну 2016, 18:25 от grannypants

# 310
Привет grannypants. Ти кое ниво си и къде си учила до сега?
Аз съм  на мнение, че всеки чужд език се учи с говорене... Както малките деца които проговарят - отначало всички говорят грешно и ние родителите ги поправяме докато те не автоматизират .. По отношение на разбирането и диалектите.. трудно е да научиш всички диалекти на не майчин език. На мен лично ми звучи като мисия невазможна  Simple Smile Аз разбирам доста когато някой ми говори на диалектен немски, но никога няма да заговоря така а и не искам.. Охх като се сетя че преди 20 години когато се омъжих имах подобен проблем на моя роден балгарски език   Laughing

# 311
Привет grannypants. Ти кое ниво си и къде си учила до сега?
Аз съм  на мнение, че всеки чужд език се учи с говорене... Както малките деца които проговарят - отначало всички говорят грешно и ние родителите ги поправяме докато те не автоматизират .. По отношение на разбирането и диалектите.. трудно е да научиш всички диалекти на не майчин език. На мен лично ми звучи като мисия невазможна  Simple Smile Аз разбирам доста когато някой ми говори на диалектен немски, но никога няма да заговоря така а и не искам.. Охх като се сетя че преди 20 години когато се омъжих имах подобен проблем на моя роден балгарски език   Laughing
До момента съм учила само онлайн, A1 - B1 с учител, B2 основно сама, C1 първите два урока с учител, но се наложи да спра и сега отново търся учител, за да го довърша.

Опасявам се че не става като малките деца, ще ми е трудно с малко думи да обясня защо. Да кажем просто че моят начин на учене на език не е такъв. Немският ми е четвърти чужд език, говоря свободно китайски, така че познавам собствения си стил на учене и се налага да продължа академично. Този начин ми допада и при мен има добър ефект, научавам се да говоря правилно и не се налага да ме поправят Simple Smile

Не искам да разбирам (камо ли да говоря) всички диалекти, затова казах 'някои'. След като достигна определено ниво на езика ще обърна внимание на диалектите, които се говорят около мен. Така или иначе всички ще ме разбират когато говоря стандартен немски, не ми се налага да говоря като тях, но трябва поне да ги разбирам, а не непрекъснато да ги моля да ми говорят на "хохдойч".

А ако знаеш добър учител, ще се радвам да препоръчаш Simple Smile

# 312
Така или иначе всички ще ме разбират когато говоря стандартен немски, не ми се налага да говоря като тях, но трябва поне да ги разбирам, а не непрекъснато да ги моля да ми говорят на "хохдойч".

това имах предвид и аз  Simple Smile
Напълно съм съгласна с теб, че всеки има свой стил и начин на учене.. за съжаление моя е също академичния   Sad и не е никак лесно понякога..
Познавам много учители по немски, но незнам някой от тях да дава онлайн уроци. Но все пак на ниво Б1, Б2 може и с някой от нас да си говориш свободно.. Аз говоря по цял ден и работя само на немски, но въпреки това си мисля че цял живот ще го уча .. и все ще се намери нещо за поправка и за съжаление ми е трудно да кажа че не греша  Sad

# 313
  • Street of Dreams
1) означава "напротив" : например ако искаш да отречеш нещо. Du hast deine Hausaufgabe noch nicht gemacht! - Doch! Ich bin damit schon fertig!
2) това е паразитна дума която се използва да подсили значението на някоя друга дума или просто да запълни изречението (както немско говорящите обичат да го правят..) Например: es ist doch so dunkel..

Правя едно уточнение. В случая, когато doch се използва като "напротив", той се използва като "напротив, ДА". Тоест, примерът е верен, но не може да съществува "Doch, ich habe die Hausaufgaben NICHT gemacht". Разбирате ли?

# 314

Правя едно уточнение. В случая, когато doch се използва като "напротив", той се използва като "напротив, ДА". Тоест, примерът е верен, но не може да съществува "Doch, ich habe die Hausaufgaben NICHT gemacht". Разбирате ли?

И още едно уточнение към това: обикновенн като отричам с doch(поне аз) казвам винаги " doch, doch." а не само Doch! Simple Smile но това всичко са "Geschmackssachen" както се казва.. Wink

Общи условия

Активация на акаунт