Отговори
# 450
Безобидничка  Heart Eyes няма за какво да ми се извиняваш, чудесно си го казала. Аз иначе на всяка по отделно пиша на л.с. и си предлагам услугите, ама... то малко да имаш навреме да ти дойде са казали хората Grinning акъл се иска за тая работа Laughing
И като стана въпрос за акъл, днес разгледах една тема, тук, в БГмамата и съм меко казано потресена:
"Доколко е определящ квартала, в който живеем, за възпитани …  на детето?"
еми много съм потресена от мисленето на дамата-авторка! Вие какво мислите по темата, все пак сме майки, според вас има ли значение къде възпитавате детето си?

# 451
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
mammaKyti, следя я темата от самото начало ... Има доста грозни изказвания ... Но аз съм на мнение, че няма какво да се лъжем - средата винаги е определяща след една възраст, а не родителите. За това и "драпат" всички за "по" училище до 7 клас, за "елитно" училище след 7 клас - не, че нещо са по по най учителите, но друго е когато си в конкурентна среда и има състезателен дух - някак си се стараеш дари подсъзнателно повече да се докажеш, да можеш ... Същото е и с градовете и кварталите - когато си в по ... елитарна среда ... тогава и съзнателно, и подсъзнателно се стремиш да си като другите ... И пак го има този стремеж, когато си в по ... лоша среда ... Примери много ... Ето сега се сещам как като отида на морето и започвам да говоря на третия ден като меснтите, същото ще е и квартала - когато се преместиш на място, което е ... под твоето ниво, независимо от това как се оценяваш ... започваш да се променяш ... И не е казано, че по-малкото е по-лошо - например в провинцията ми прави впечатление, че децата са по-организирани, по-самостоятелни, по-добре се социализират - това е защото обстановката там е такава ... всички се познават, има по-голяма сигурност, има го дори ако щете "срама" - ако не съм подготвен какво ще кажат другите ... В София това липсва много ..., но пък тук децата са по-адаптивни и креативни сякаш ...  Променяме се ние големите, че какво остава да не се променят и влияят децата ... Много изписах ... Но това е моето мнение - влияе семейството до 3-4-5 годишна възраст, после определяща е средата ... Homos politikos - сме е казал Аристотел ... т.е. социални същества ... за добро или за лошо живеем в общество и се влияем едни от други ...
Това с пълна сила важи в Германия например: започваш работа и съответно караш определен клас кола, живееш в опреден клас квартал ... повишават те и сменяш и колата и квартала ... Не е "определено" от някой, но е общоприето ...

Последна редакция: сб, 15 ное 2014, 16:43 от Почти безобидн@

# 452
Добре дошла на мама Еленор!   bouquet
Мечева-важното е ,че си имате зъбки и няма температура-обривчето ще мине за ден-два!  Hug
Къти-сигурна съм,че малкия разбойник се е "изджасал" някъде без да го забележите!  ooooh!
За шетането-и аз имам чувството,че след цял дан търчане накрая все едно нищо не е пипнато!!!  Laughing
Момичета,покрай тези гърлоболи и хреми се замислих дали да не си купим инхалатор и видях,че от понеделник ще има в ЛИДЛ някакви-за 55 лева!Нека мамите с опит да кажат дали според тях става за нещо и за какво трябва да се гледа при подобна покупка!  Hug http://www.lidl.bg/bg/513.htm?action=showDetail&id=14862

# 453
Ок, Безобидничка Peace аз съм на съвсем друго виждане, но няма да спорим, все пак имаш 3 деца няма аз да те уча Laughing Hug

# 454
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Съни, не съм ползвала показания от теб, а са дали и много малко характеристики ... Моят е такъв.

Злате, и аз с едно дете и на 20 не мислех така ... Сега вече с 3 деца и 16 години по-късно, а паралелно и с наблюдения на учениците от 9 до 12 клас от 14 години ... Промених вижданията си ... И говоря за средата, а не за полученото виСше или професията ... Ами как да си изкривя душата и да кажа, че не оказва влияние като не е така, според мен ... Има и изключения разбира се, но те наистина са изключения ...

# 455
Безобидничка  Heart Eyes явно аз съм едно голямо изключение, защото съм сменила 3 жилища докато бях малка и по никакъв начин не ми се е отразявало. Квартала си е бил квартаа, в който се намира дома ми и нищо повече Peace дано успея да предам моето виждане на Мони Praynig а и за мен квартала не е средата.
Пресен пример е квартала, в който сега живеем - тук просто е жилището ни. Тук не излизаме, не пазарим, нищо не правим тук, просто апартамента е тук. Но всеки си има виждане Peace приемам твоето, ама не за друго, ами шото си ти и много те харесвам - женска майка, като моята Heart Eyes Hug
Кисче  Heart Eyes благодаря ти, ми май не е цицина, ама пък четох из нета и разбрах, че не е само моя синко така... нещо с възлите е, ама ще видим в понеделник, дано да е нещо дребничко, че както не мога да се паникьосвам... Praynig

Да се похваля ли, да се оплача ли, не знам...
Паяка на Мони му е нисък ooooh! днес излязохме да пием по едно кафе, а кафенцето дето ходим с майките има голяяяяяяма равна площадка и ние ходим с паяците там Blush та... аз знам, че мойту дЯти си е дългоранчо /татко му е виновен/ ама днес ако не бях до него да го хвана щеше да се обърне с паяка ooooh! нито може да ходи като е в него, нито нищо. Не може да ходи защото крачетата му са много дълги и много се сгъват Shocked кво ш прайм направо не знам......  ooooh!

Шшшшшш алоууууу, къде са всички, бе?! Сутринта се разписахте набързо и аааааааайде...  Thinking
Даже не всички са се записали, хм, виждам аз, всичко виждам Whistling
Мечева и тя не се е вяснала от сутринта, ама после ще ми събира отчети Crossing Arms Laughing
Шегувам се, тя се побърка милата с Т на Димитко, дано да си почива сега  Praynig
 Hug -ки на всички ви

# 456
  • NE
Еленор Добре дошли с бебка Ева.  bouquet
Дуче Аз пия Ефералган, но може и Нурофен. Peace Съвместими са скърменето, но Ефералгана си е пак парацетамол.
Мечева Честит ти Бъкс Бъни. Hug
Стели Дано не е някоя алергия. Praynig
Безобидничка Благодаря за инфото. Hug
Елефтерия Ще ме навиеш и аз да давам тези илачи за спинкане.
Тели Честита 9-та месечинка.  bouquet
Мама Къти Дано е нищо сериозно на Мони. Praynig

Ние удължихме престоя и още сме на БалканЯ. Сега отиваме да пием жива бира. Mr. Green

# 457
Здравейте,мами!
Да се почерпите за моята принцеса,днес става на 9месеца! Честито на Тели и на Тачи и на техните буболечки!  bouquetАбе пробвах да кача снимка с бонбони и това -онова,ма не стана,е кво пък и аз съм блондинка,така че....
Добре дошла на мама Елинор с бебе-адашка Ева!!!Вече Евите са 3броя тук,ура! Много сме ,силни сме!! Mr. Green
Днес много натоварена програма,оправяне на бебе сутринта,къпане,ДК,обяд,после фирмено събрание,разходка с татето по магазините/нищо не намерих на малката Sadязък/,но пък и купих едно шише-биберон-касичка с дрънкалки вътре-още им се радва
Безобидна-подкрепям те за влиянието на средата,има значение и според мен.Аз съм учила доста време психология и педагогика и после всичко теоретично го наблюдавах и на практика.Така че...разбира се може да има и изключения-Мамкати/Къти де/-дано винаги да сте независими от обкръжението
Флауър,завиждам за почивката на планина,и аз искам,ма няма....е,като порасне още малко дребната ще я мъкнем навсякъде,това е гарантирано Sunglasses
Аз ,момичета,такова...пих 1чаша каберне и ....това след 2годишна пауза...май нещо губя фокус
Хайде до скоро,докато все още виждам буквите  Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 458
  • София
Добър вечер!
Днес нали не валя и излязохме на разходка най-накрая след два дни затвор в къщи. Алекс е на фаза крещене и пеене и е много забавно в парка  Joy. все повече щъка напред назад и направо е лудница, не се спира това ми ти дете. Ама да ми е жив и здрав, ще ме вкара във форма.
Снощи ММ беше до късно на работа и не участва в къшането, леле оцених го Simple Smile. Явно много ми помага, вчер се видях в чудо сама.
За чистенето - и аз съм така - до обяд чистих и сега се чудя за какво, не личи много  Crazy.
За средата - мисля, че има своята роля - има значение дали си най-глупав сред умните или си най-умния сред глупавите. Но и аз мисля, че квартала не е равен на средата.
Добре дошли на мама Ellenor с бебе Ева!
telly, честита месечинка на Теди, да Вие жива и здрава и само да ви радва!
nelly N, честита месечинка и на вас, да Вие жива и здрава принцесата и да Ви прави щастливи!
mammaKyti, дано всичко да е наред с Мони  Hug, може би наистина се е ударил някъде и е цицина, която ще мине.
Flower Fairy, почивай сега, за да имаш сили като се върнете!
Хубава вечер и дано има спанеее!

# 459
Здравейте Simple Smile

Ние днес бяхме малко на вилата и мина добре. Сега малката спи и после някога ще се будим да се оправяме и да гледаме мача на Кубрат  Peace

Мечева Честити зъбки Simple Smile
ЕленорДобре дошла Simple Smile
Нели Н и Тели Честити ви месечинки Simple Smile

Къти Стискам палци да не е нищо сериозно  Peace А за квартала напълно те подкрепям ( нищо лично към другите )  Peace Ние живеем в провинцията и като цяло децата се влияят най-вече от обстановката дома, след това от детската градина, но понеже всички се познават комуникацията е много по-лесна, а и не смятам че квартала те прави стойностен човек, защото да не забравяме че в по-хубавите квартали живеят и хора с нечисти сметки, но да не се отплесвам. Това си е само моето мнения не искам да засегна някой Simple Smile

Хубава вечер Simple Smile
И Бог да е с Крисия и Кубрат да победят  Praynig

# 460
  • Varna
Здравейте, момичета! Да се разпиша и аз най- накрая.
Добре дошла на новата мама и новото бебе!
Nelli и telly, честити месечинки на вашите бебоци!
Честито и на моето Бобче! Много усмивки и много здраве му желая!
За протокола- аз днес бях  на работа, прибрах се ,Бобо тъкмо се беше наспал, нахраних го набързо и излязохме малко навън- не че не беше студено, но пък беше приятно- малко да напазаруваме, че малкото другата седмица е отново на ДК, ама средното и най-голямото, и аз де, също ядем- а хладилника се беше опразнил. И докато се приберем, да оправим Бобо и то -станало ракиено време- ударихме по една ракийка за здраве на децата, хапнахме, и викам да ви видя как сте- че след малко съм в хоризонтално положение- мнооого ми се спи. Кубрат и Кличко- ще разбера крайния резултат, а исках да го гледам, ама другия път.  Laughing И утре се отдавам на готвене и чистене- че пак ми напомниха някакви неща, че трябва да свърша- ама вече ми минава покрай ухото- викам само "дооообре" и толкова. А и големия пак нещо сладко иска да му бъркам, та и аз като Безобидна утре ще се правя на добричка, е, нали и него да поглезя малко.
Това от нас!
лека и спокойно за всички!

# 461
Мами, признавам си, че не сьм ви изчела, включвам се само да пиша на мамите в чужбина, че ако имат желание, могат да гласуват за Крисия в детската Евровизия, сега тече. Утре ще наваксвам с четенето. Хубава вечер на всички!  Hug

# 462
Добър вечер,
Честити месечинки, да растат здрви дечицата!!!  Heart Eyes
Уелком на мама Елинор и Ева  Hug
Аз минавам набързо да благодаря за идеята за запарена баня, вече втора вечер се къпем в сауна и май нослето се оправя, или поне не се влошава и май ще пропуснем АБ тоя път Praynig
За средата - зависи наистина дали училището ти е в твоя квартал, ако е, си оставаш в затворен кръг, ако не е, поне имаш повече гледни точки. Най-вече важно е с какви хора ще се събереш и на какви ще попаднеш. А сега с тоя интернет, не ми се мисли направо.
Ще споделя една история, ама не си спомням много детайлите
Скрит текст:
Майката на приятелка, която живее в Овча купел, един ден заедно със сина си, взела и едно съседско дете, да ги разходи до мол/центъра. Трябва да са били на 7-8 год. И момиченцето се возило в колата и мигало на парцали и по едно време попитало кой е този град. Щото техните не излизали от квартала и то до центъра на било ходило.

Лека нощ и приятно гледане на мача Simple Smile

# 463
Привет, мами/дами  Hug Убичам Ва, нал си знаете Simple Smile
Мамо, кво викаш за протокола. Води се той, води се. Черновата е готова даже  Naughty  Joy Tва ша знайш, твойто палаво отроче ша е срещнал някое препядствие, да са не плашиш.  Hug
Елефтерия дей? Сватя, пойди сАмка да доложиш!
Такааа, да ви кажа - пъпки колкото си щеш. Пъпчаса през деня це-ли-я! Само по ръчичките и крачетата няма. За сега, обаче. Утре може и да има изненада Grinning  hahaha Викам си, туй ще да йе неква марка шарка, ма не. Шамана тъй предрече. Шарка не било, ми един вид алергична реакция от 'апчитата. До 2-3 дни рече, че ще мине, нищо да не го правя. Ам чи, щом го не сърби, щом не гУ боли, хубуу. Мене ми не пречи, като далматинец е Grinning  hahaha
КопчИ, много се радвам, че ще ви се разминат АБ! Ура!  newsm44 Иначе много гадно от сега душичките малки, да ги прайме химици.
Феичка, приятен ви Балканец. Тъй да ми се ходи и на мен - ма ядец!
Честити месечинки на бебоците на Нели, Тели и на Тачи! Голеееми да порастнат.   bouquet
Ся, да са изкажа компетентно и за средата и аз. Ма може ли без мене ми кажете Grinning Grinning Grinning
Почти съм съгласна и с двете изложени гледни точки. Почти викам, ни са надувайте Grinning  Joy
Скрит текст:
Средата влияе. И семейството влияе. Ама всичко си е до човек и характер. Което идва от семейното възпитание. Та, аз съм ама мноу хубав пример, за това, как през годините човек може да се влияе и от двете страни на въпроса. Признавам си, и друг път съм го казвала, че бях много трудно дете. И ужасен тийнейджър. Така, сещате се, че при разведени родители, контрола е трудно осъществим само от майката. Не, че не опитваше всячески жената, ама, пустите тийн години са силен противник.
Прекарвала съм я през 9-те кръга на ада. Буквално. Нищо не й спестих, през моите бурни млади години. Е, може би само венерическа болест и бременност.  Rolling Eyes  #2gunfire Колко приказки ми е изприказвала, колко плач и съвети. Ама при тийновете няма 6-5. Ни со кротце, ни со кютек се набива акъл. Разгеле, дойде ми акъла. На 17 претърпях тежка катастрофа. Лежах в болница. Един от хората, с които бях тогава, остана инвалид до живот. Майка ми се срина пред очите ми. Рухна всичко, което си мислеше, че е изградила у мен, като човек. Рухнах и аз. С нейна помощ се изправих отново. Под нейни напътствия започнах да променям светогледа си. Намерих си нова, по-подходяща среда. С хора, които и тя одобрява. С които не ме беше срам/страх да я запозная. Започнах да ходя редовно на даскало. Станах и студентка. Срещнах мъжа, който ме обича и до днес. Дай боже и занапред. Не заради това, каква съм, или съм била, а въпреки това. Малко по малко, всичко вече е зад гърба ми. Но всичко това, осъзнавам сега, вече на тия години. Когато съм вече съпруга и майка. Възрастен с една дума. И всичко това, благодарение на майчицата ми, да ми е жива и здрава. Никога тоя живот няма да ми стигне, за да й се отблагодаря, за това, че ме е направила човек, отново и отново.
Та, не съм съгласна, че влиянието на семейството е до едно време. Напротив, точно ако го нямаше него влияние, много деца ще останат в грешния коловоз. А дали изначало ще влезе там, да, това вече не винаги зависи от семейството. Но не зависи и изцяло от средата. Никой никого за нищо не принуждава, но тая ми ти среда, има свойствата да погълва хора със склонности за живот в илюзия или чист непукизъм. Т.е. искам да кажа, че има по-поддатливи характери (макар и моментно) които попадат под чуждо влияние. Има и такива, с непоколебими принципи на поведение и разбирания. Тях средата не може да погълне.
Уф, абе не знам дали се изразих много правилно, ама предполагам ми хванахте идеята. Човек се променя. Заради, или поради семейството, но се променя, даже и да е кривнал от пътя.
P.S. Безобидна, учителка ли си, може би?  Rolling Eyes (Много обичам даскалици. Като мама. ) amiiii

# 464
Мечева  Heart Eyes средата задължително влияе.. ние ще контролираме до 7години и тръгнат ли на училище само можем да се молим да сме ги научили на каквото трябва за да не посягат към каквото и било и да следват лоши примери  Peace съгласна съм с теб
Аз не съм съгласна, че квартала има значение и място във възпитанието на детето. Дори не схващам притеснението, че ако си в лош квартал... еди си какво не било ОК за детето Shocked детето не расте в квартала...както и да е, това имах в предвид аз, ама все трябва да се обяснявам на дълго и на широко Laughing
Еми ... момичета Крисия добре се представи, донесе ни 2ро място, а сега и Кобрата ако ни донесе титлата ще ударя големите си задни части в тавата  Joy

Общи условия

Активация на акаунт