МАШИНА ЗА ХЛЯБ-57-ма тема

  • 51 586
  • 741
  •   1
Отговори
# 660
  • Мнения: 7 779
пълнозърнестите брашна в момента май са хубави и от други марки.  напоследък правих с 3 различни марки и все се получаваше хубав хляб.

пп. обърни разреза към светлината и го снимай

# 661
  • Мнения: 8 395
Някой правил ли е панетоне в машината? Три опита вече правя, не се получава изобщо като купешкия, даже не се приближава. 

В темата за козунаци Джемма беше споделила, че е правела Панетоне в машината - виж там как тя го прави, мисля, че имаше и клип с отделните етапи.  Peace


  
.
Да споделя и злополучен опит с готови смеси от Лидл (тази за пшеничен хляб със слънчогледови семки) - хлябът спадна в средата при печене.
Моето сефте на машината беше точно с тази смес от Лидл и се получи прекрасен хляб -даже бях объркала последователността -първо бях сложила брашното и после водата.
 Но още в стари теми бях чела че водата ,която е написана в рецептата на опаковката е много и я намалих /потърсих точно това мнение / и хляба беше идеален - съжалявам че не го снимах.
  Ти колко вода сложи?

Спазих упътването на опаковката на сместа (при другите две смеси също спазих точно количеството вода и суха смес и се получиха идеални хлебчета). При тази смес хлябът изглеждаше като на втората снимка в таблицата с възможните проблеми (водата не е била гореща, остават другите причини).

Home Raider, в моята книжка пише, че 1с.л. = 15 мл. , 1ч.л.=5мл. , виж дали някъде в твоята не е упоменато. Peace

# 662
  • Мнения: X
Alexslav  ,този хляб е само от пълнозърнесто брашно ,без добавка на бяло ли ?
 На мен такъв вид има като добавя на 3 части бяло брашно 1 пълнозърнестто - инак си е по -тъмен.
това брашно ползвам и съм страшно доволна .

# 663
  • Мнения: 3 905
Ето срещу светлината. Хляба е само от това пълнозърнестно  брашно, което съм снимал в предния пост, машината е панасоник и програмата за пълн хляб е 5 часа. Толкова хубав пълнозърнест не съм правил май преди. Нарочно винаги гледам да няма набухватели в брашната, не купувам готови смеси. И аз се учудвам, как излезе толкова бухнал и хубав.

# 664
  • Мнения: X

[/quote] newsm78 5 часа програма и какво толкова му прави на този хляб !?
  Моята програма за пълнозърнест хляб е от 3,18/3,25/3,35 часа  -това в зависимост от грамажа на хляба/ 750/1000/1250г./. Има и опция за бързо изпичане   / 2,24/2,30/2,35ч. /
   Цвета на хляба при мен е доста по -тъмен .
 
Kвасът не е проблем, маята е е изкуствено създадена преди половин век и хич не е безвредна.
Затова искам сам да си правя хляба, поне това да изключа от менюто (и емулгаторите).
Тук прегледах 3 рецепти, но нямам програма за 2ч с бяло и пълнозърнесто брашно:
http://www.1001recepti.com/s/211330-hliab-v-hlebopekarna
 Били ми цитирал точно къде е направено изследване и какви са вредите от маята за хляб ?
 Кваса според мен също може да бъде вреден -защото не може да се контролира винаги и правилно начина на ферментация .
  Цитирам интервю с проф. Стефка Петрова - та на въпроса относно вредна ли е маята 
Цитат
Знаете ли маята да е вредна?

- Няма научни доказателства за вредни ефекти. Трябва да се знае, че при високи температури почти всички дрожди на маята загиват, разпадайки се на полезни хранителни вещества. В процеса на изпичане на хляба температурата в центъра на меката част достига до 95-97° и могат да останат живи само единични дрожди от ферментиралата мая. Дрождите Sacchoromyses serevisiae са широко разпространени в природата и попадат в организма ни по много начини. Те се отделят на повърхността на много плодове - грозде, сливи, ябълки, малини, ягоди, присъстват в млечно-кисели продукти като сирене и кашкавал, използват се при производството на вино, бира и квас.

 
   http://doctiming.bg/blog/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84-%D1%81%D1%82%D … D1%81%D1%82%D0%B8

  

Последна редакция: нд, 21 дек 2014, 12:54 от Анонимен

# 665
  • Мнения: 3 905
Панасоника има дълги програми, пускал съм снимка с отделните цикли някъде в темата. Основната програма за бял хляб е 4 часа. Пълнозърнест е 5, а има и за френски 6 часа, от бяло брашно, като хляба става много лек и пухкав. Средно варират 4-5 часа,  като  има 3 вида изпичане, но от тях общото времето варира с по 5мин . Аз изпозлвам само среден размер или хлябове с 500гр брашно, най-удобно ми е с тях. Явно нарочно са дълги програмите за да бухват хлябовете, а в същото време се изполва на половина мая от стандартните пекарни. За 500гр бяло брашно или пълнозърнесто е 3гр маята само.

Последна редакция: нд, 21 дек 2014, 14:36 от Alexslav

# 666
  • Мнения: X
Аз ползвам най- дългата програма може би - за млечен хляб и съм страшно доволна .
 Защото се получава уникална коричка -точно по моя вкус и си е бухнал идеално.
 Програмата е макс 3:30 ч при нея .
 Най - дълги са програмите за безглутенов хляб /такъв не съм правила / .
  Последно пак пробвах да пека на основна програма и пак е бяла кората на хляба -явно си има някаква грешка фабрична при зададената температура за печене .
 За мен минус на машината /моята / е че нямам възможност за създаване на собствена програма - да си наглася според моя вкус и предпочитание .
 И липсата на термореле/ терморегулатор/  или показател за отчитане на температурата на която се пече .
  Никьде в ръководството няма посочена температура при която се пече хляба ,втасва и т.н.
 

# 667
  • София
  • Мнения: 3 034
Панасоника има дълги програми, пускал съм снимка с отделните цикли някъде в темата. Основната програма за бял хляб е 4 часа. Пълнозърнест е 5, а има и за френски 6 часа, от бяло брашно, като хляба става много лек и пухкав. Средно варират 4-5 часа,  като от има 3 вида изпичане, но товам варират по 5мм времената. Аз изпозлвам само среден размер или хлябове с 500гр брашно, най-удобно ми е с тях. Явно нарочно са дълги програмите за да бухват хлябовете, а в същото време се изполва на половина мая от стандартните пекарни. За 500гр бяло брашно или пълнозърнесто е 3гр маята само.

Ако ползваш жива мая съм съгласен, че е наполовина. В противен случай съвпада с количеството, което ползвам аз - една малка мерителна лъжичка = 3 - 3.5 гр. мая. за 520-540 гр брашно.

# 668
  • София
  • Мнения: 10 617
Стана хляба  chef, по най-обикновената рецепта от книжката, само дето ми сладнее, има ли вариант без захар да стане или не? Другия път ще пробвам с 1ч.л.
Нямам програма за пълнозърнест хляб, за за такива със смес (бяло +ръжено и т.н) по-какво да разпозная на коя програма да пека такива хлябове. Също и квасен хляб ако е правил някой да даде насоки.

Заръчаха ми да попитам, за една стара Аляска  с изгоряла платка или нз точно, но след като е преляло тестото... работи само програма 1. Може ли да се отремонтира?

# 669
  • Мнения: X
Колко захар е в рецептата ,че сладни -може би е въпрос на вкус.
  Захарта спомага за по -добро задействане на маята и за бухването на хляба.
 Добре е поне 1 суп .лъжица да е ,но това за хляб 750г  / по моята си рецепта толкова слагам -понякога и малко повече - сол и захар не меря чак до точност с микрони /
  Програма за френски или пухкав хляб е подходяща за пълнозърнест - с  удължено втасване е нужна да е програмата.
 Какъв модел е машинката ти  ,какви програми има ?

# 670
  • София
  • Мнения: 3 034
Стана хляба  chef, по най-обикновената рецепта от книжката, само дето ми сладнее, има ли вариант без захар да стане или не? Другия път ще пробвам с 1ч.л.
Нямам програма за пълнозърнест хляб, за за такива със смес (бяло +ръжено и т.н) по-какво да разпозная на коя програма да пека такива хлябове. Също и квасен хляб ако е правил някой да даде насоки.

Заръчаха ми да попитам, за една стара Аляска  с изгоряла платка или нз точно, но след като е преляло тестото... работи само програма 1. Може ли да се отремонтира?


Може да намалиш захарта, но трябва да намалиш и солта пропорционално. Иначе рискуваш да затрудниш доста втасването. АКо имаш възможност, снимай табличката с програмите на машината и пусни тук снимката. Почти съм сигурен, че има програма за пълнозърнест хляб. Аз също ползвам Мидеа, но по-голяма. Програмите са написани на английски и за пълнозърнест е Whole Wheat с номер 3.

# 671
  • Мнения: X
 Simple Smile

Последна редакция: пн, 22 дек 2014, 00:00 от Анонимен

# 672
  • София
  • Мнения: 3 034
 Ае стига бе Shocked!

# 673
  • София
  • Мнения: 10 617
Снимката не е добра понеже оригинала също е лош/
Сложих с 2/3с.л. захар и 1ч.л сол (късно го прочетох) и сега ще видим.
Да има такава номер 3 whole wheat - 37мин повече за втасване от основната (basic), като направя квас ще го тествам, все пак някой правил ли е - интересува ме на какъв етап трябва да е кваса преди да го сложа във съда. След изпичането веднага го извадих и нищо му нямаше. И при по-тежките хлябове ли няма да е проблем?
Модела го споменах - Midea AHS20AC
+ и 1 на таблото си мислех, че е за корекция на програмата, а то било за отложен старт.
 ПС: Това голяма работа тази машинка, бърка си, почива, включва... и тестото става толкова хомогенно, не вярвах, че една бъркалка може да го постигне, но явно формата й увлича всяка част от тестото.  Grinning

# 674
  • Мнения: X
Тук има ръководство за употреба на български на този модел .
Заповядай  http://www.pazaruvai-lesno.bg/manuals/Midea-AHS20AC.pdf
Скрит текст:
Дано съм била от полза ,не -досадна  Joy

Общи условия

Активация на акаунт