Защо се прецежда бульонът на пилешката супа?

• 5 129
  • 13
  •   1
Отговори
В повечето рецепти за пилешка супа пише след сваряване да се прецеди бульона и тогава да се върнат месото и зеленчуците. Даже попаднах на рецепта, където съветват да се ИЗХВЪРЛЯТ зеленчуците и да се сготвят нови, които да се добавят към супата... Защо е необходимо това? (специално за прецеждането става дума)

# 1
доста разточително ми се струва това да ползваш две дози зеленчуци за една супа... аз лично също имам колебания по отношение на пилешката супа, а именно дали след сваряването на пилето задължително трябва да изхвърля бульона или да добавя в него зеленчуците  Rolling Eyes  Blush

# 2
  • Italia
Аз го прецеждам, защото не обичам да плуват разни съсиреци и лимфа из супата. Чак да изхвърля зеленчуците - не, но и тях изплаквам, за да няма полепнали парченца

# 3
В повечето рецепти за пилешка супа пише след сваряване да се прецеди бульона и тогава да се върнат месото и зеленчуците. Даже попаднах на рецепта, където съветват да се ИЗХВЪРЛЯТ зеленчуците и да се сготвят нови, които да се добавят към супата... Защо е необходимо това? (специално за прецеждането става дума)

Предполагам, за да остане супата бистра. Всъщност, за какви рецепти говориш? Ако са за супи без застройка - ясно.
Ако целта е да се изхвърли първата вода, заедно с вредните вещества, отделени в нея - нитрати, хормони и каквото там още блъскат в продуктите, има логика да е след първото завиране. Но да се отстранят вече сготвени зеленчуци... Явно в случая държат повече на външния вид на супата, отколкото на хранителните ѝ качества. Бистра водица с прясно добавени зеленчуци - на снимка и по телевизията ще изглежда прекрасно. На вкус не знам как ще е, обаче. Laughing

# 4
А с какво прецеждате? Аз не го правя..

# 5
С какво се прецежда? Вижда ми се хамалогия. Аз просто преливам бульона от тенджерата в която е вряло пилето в друга. Гадостите са се утаили на дъното. А и периодично припенвам.

# 6
Аз изхвърлям първата вода след завиране.

# 7
Прецеждам заради съсиреците. Ползвам цедка. Свекърва ми само отпенва, но ако е домашно пилето аз и отпенвам, и цедя, но пък не изхвърлям една вода след като заври, което пък правя с купешко месо. А понякога се налага и да мия месото. Досадно е, да, но е въпрос и на навик.

# 8

Предполагам, за да остане супата бистра. Всъщност, за какви рецепти говориш? Ако са за супи без застройка - ясно.
Ако целта е да се изхвърли първата вода, заедно с вредните вещества, отделени в нея - нитрати, хормони и каквото там още блъскат в продуктите, има логика да е след първото завиране. Но да се отстранят вече сготвени зеленчуци... Явно в случая държат повече на външния вид на супата, отколкото на хранителните ѝ качества. Бистра водица с прясно добавени зеленчуци - на снимка и по телевизията ще изглежда прекрасно. На вкус не знам как ще е, обаче. Laughing

Ами конкретно рецептата с изхвърлените зеленчуци беше американска, за бистра супа с телевизионен вид, да.

Мерси на всички за отговорите.

# 9
  • София
Майка ми има една стара готварска книга, където палачинки се правят с 8 жълтъка, торти с по 10 яйца и белтъци се бият на ръка по половин час. Айде няма нужда, то затова жените се уплашиха и масово отказват да готвят.
Едва ли хормоните си знаят да излязат само в първата вода

# 10
Аз пилишкото месо си го варя предварително в една малка тенджерка и после си правя супата

# 11
  • Czech Republic
Прави се за да е бистър бульона. Ако застройваш супата не е нужно. Може да направиш така - сваряваш пилето(може само фенери, защото костите правят бульона),  с една глава лук (цяла) набучена с няколко карамфилчета (дава страхотен вкус) и без други зеленчуци. Когато пилето се свари така, че месото се отделя от костите, прецеждаш бульона, изхвърляш лука и обираш месото, което връщаш с малка добавка на гореща вода обратно в бульона. Прибавяш ситно нарязаните зеленчуци и вариш само около 5-7 минути (ако са без картофи), за да останат хрупкави и да не загубят цвета си(разварените зеленчуци са неприятни).Ако слагаш фиде, прибави го 2-3 мин, преди да изключиш и посоли и подправи на вкус. Вкусна супа се прави със силен бульон, в който има много кости. Това важи за всички видове бульони. Peace

Тук чета, че изхвърляте водата, ами то тогава нищо от истинският бульон не остава. Това е храна без вкус. Но това си е мое мнение.

Използва се гевгир или цедка със ситни отвори. Между другото колкото повече месо има по кокалите, толкова е по-мътен бульона.

Последна редакция: пт, 07 ное 2014, 11:13 от natalyna

# 12
Леко кипвам и вадя пилето. Изхвърлям водата, измивам тенджерата и слагам наново  с чиста вода.
Голяма част от мръсотиите падат с първата вода. И пера, и съсиреци, химията с която са тъпкани.

# 13
Аз първо кипвам пилето отделно в малко вода , след което изхвърлям водата и тогава го слагам да го готвя.така правя и за всяка манджа , вкъщи почти не се пържи и винаги изхвърлям един път водата на пилето така се маха всичката излишна мрасотия

Общи условия

Активация на акаунт