Злояди деца

• 22 659
  • 239
  •   1
Отговори
# 105
  • weiter, weiter, ... weiterstadt

Затова поставих нови правила:

супер правила. и аз се опитвам така... Hug

колко е нормална порция според вас? Имам предвид като количество, ориентировъчен грамаж.

колко сипвам или колко е нормално да изяде?
сипвам му в купичката, не съм мерила колко е.
иначе колкото изяде...

# 106
Аз отдавна не гледам грамажа, тъй като съм му готвила все аз и в една малка паничка му сипвах. Сега се радвам ако изяде поне една филийка.  Относто правилата май това е цялата истина за храненето. Трябва да се въведат правила   и строго определени графици за ядене. Точно това се замислих -моето дете до 2 годинки имаше строг ред на хранене ядеше по 4 пъти горе -  долу еднакви часове - и ако си поиска нещо между храненето му давам естествено но не непосредствено преди. След две  гоинки нещо се изпусна края -  постепенно развалихме режима.

# 107
Аз сипвам по-малко, отколкото мисля, че ще се наядат. Така хем не хвърлям ядене, хем вероятността да поискат сами още е по-голяма, събужда се апетита. Simple Smile

Правилата са по-лесни за спазване, отколкото изглеждат написани. И вие, и детето си почиват от постоянно следене и подканяне. Съзнавам, че има наистина супер злояди деца, дето ще гладуват по 3 дни и карат на солети...Познавам такова дете - момче, слабо си остана. Лошото е, че още от крехка възраст му се създаде навик да хрупа солети и чипсове по всяко време. После няма апетит за друга храна - естествено. Първо - не е гладно, второ солта в джънка прави нормалната храна да изглежда безвкусна. Затова съм много против моите деца да ядат между яденетата, освен плод.

П.П. Само да добавя, че храненето и отношението към храната е култура, в която децата се възпитават от ранна възраст. Те менят вкусовете и предпочитанията си, но трябва да усвоят основни правила. Дори да ядат малко, поне да е здравословно. Така че не е голяма беда, ако ядат малко, нека ядат качествено, за да набавят основни хранителни вещества, витамини и минерали.

Последна редакция: пт, 27 фев 2015, 19:23 от Мейкуун

# 108
  • Куциндрел
Ей сега моето приключи с вечерята. Изяде 100-на грама мусака, 2 моркова и 1 банан. Има и фреш да пие когато поиска. Каза, че не иска повече.

# 109
Синът ми на 1г. ядеше около 400гр. храна Rolling Eyes, сега по-малко от бебето. От 100гр. се наяжда.  Снощи изяде 2 кюфтета със зелева салата, за такива неща нямаме проблем. Затова рядко правя някакви манджи и то само за нас с баща му. Един ден правих мусака - готвя веднъж месечно, защото знам, че не обича и ми каза: "Ох, мамо, стига с тези манджи, няма ли кюфтенца, пържолки?" , а бяхме яли пържоли в неделя на Месни Заговезни, само преди 3 дни.

Иначе е здрав, педиатърът ни все казва - не яде много, но е здраво дете. Отдава го на това, че може да не яде много и разнообразно, но не яде и джънк. От тези храни падал имунитета при децата, според него, а не от това, че не се хранят.

# 110
Аз също гледам да е здравословно, дори да е малко като количество.
Иначе като грамаж не мога да кажа колко точно е. От захранването до сега му сипвам в една определена купичка, която купих специално за него. В повечето случаи около половината от нея + 1 филийка хляб.

# 111
  • където мечтите се сбъдват
Моите вече са големи, но каката беше супер злояда от бебе - само кърма признаваше, и до годинката не хапваше повече от половин чашка друга храна дневно. После не че се оправи положението. Злояда и капризна, ядеше по малко, главно пред телевизора - по време на реклами, по детските площадки - ако я залъжем на люлката, и ако я гониш с паницата. Дребно и кльощаво.

После се роди второто. Малка разлика. Аз нямах нерви да се разправям с каката и нейното не-ядене.

Затова поставих нови правила:
Ядене - само на масата. С гръб към телевизора. Заедно с цялото семейство. Във времето за закуска, обяд и вечеря.

Яде - колкото иска. Никакво молене, обещания и уговаряне - "още една лъжица, довърши си яденето...". Така се създават навици за преяждане и разширение на стомахчето. Нас така ни тъпчеха като деца...  Confused

Който се наяде - става от масата. Не се плюнчи и не си играе с храната.

Следващо ядене - когато му дойде времето отново, с цялото семейство.

Междинно хранене - само плод е разрешен.
Никакви джънк храни от рода на чипсове, солети, вафли. Не давам сокове. Главно вода и мляко се пие.

Принципно в семейството ми гледам да се готви здравословно, и бял хляб примерно не се яде. Пържено - почти не готвим, с изключение на риба понякога. Сладкото е ограничено.

Като резултат - първо си спестихме доста нерви. Направо се преродихме.
Второ - каката престана да си "играе" с нас, и да ползва не-яденето си като супер-сила да ни манипулира.  Laughing
Разбра основните правила кога, къде и как се яде. Тогава беше на около 3-4 години.

Сега - вече е на 10, но има чудесен апетит, здрава е, спортува и си е съвсем в границите отвсякъде.  Grinning
Дано ви вдъхна кураж и на вас.  Simple Smile

Това са и правилата за хранене у дома  Peace Никога не сме имали проблеми с апетита на малката.

# 112
  • Немция
Стефанел, правилата са си правила, но апетитът на детето е нещо мнооого индивидуално. Този, който не се е сблъсквал с проблемно хранене при детето си, не знае колко е изморително и потискащо, особено когато се проточва с години.

Ей сега моето приключи с вечерята. Изяде 100-на грама мусака, 2 моркова и 1 банан. Има и фреш да пие когато поиска. Каза, че не иска повече.
Еее, не можеш да се оплачеш- моят голям(5-годишен) син нито мусака ще опита, нито моркови и банани ще яде. Малките количества не биват да те притесняват, според мен добре си е хапнало детето! Peace

# 113
  • Куциндрел
Еее, не можеш да се оплачеш- моят голям(5-годишен) син нито мусака ще опита, нито моркови и банани ще яде. Малките количества не биват да те притесняват, според мен добре си е хапнало детето! Peace
Вече писах, че нямам притеснения и не смятам детето си за злоядо.
Дадох го примера, защото някои майки/баби/бащи приемат подобно количество за малко и настояват детето им да яде още. А после се тюхкат, че детето им е злоядо и че яде малко.

# 114
Моят снощи изяде един кроасан. Това му беше. Не искам да се тормозя, ако е гладен, ще яде.
За сметка на това пък предния ден два пъти яде картофена супа и пилешко бутче.../много съм доволна от това/  Grinning

# 115

Тук вече ме притесни, моята принцеса досега в живота си не е опитвала мусака, моркови само за опитване от салата настъргани, пълнени чушки, сарми и тем подобни също не е опитвала, само като ме види с вилицата/лъжицата и почва един рев, като че ли ще и давам отрова. Все си мислех, че ще го израсте, но това на 5 години  Shocked по принцип опитвал ли е?
Иначе от няколко дни на закуска не яде, на обяд пак нищо, но СЗ към 17ч си я изяжда, нали не е манжда, а и до 17ч вече явно е огладняла и така до другият ден.

# 116
  • Куциндрел
То моето яде мусака, защото е месо с картофи, но я правя без заливка. Mr. Green
Днес поиска пилешка супа пак, отново. От зеленчуците яде на този етап само моркови и краставици, та използвам момента и му давам винаги моркови към храната.
Та менюто му е - манжда месо с картофи, манджа картофи с месо, супа с пиле и картофи и евентуално нещо друго.

Вашите деца може да има други любими храни.

Виждала съм как дете, което не обича да яде ориз постоянно му го предлагат, че и го карат да го яде. Как после това дете да не стане злоядо?

# 117
Аз заливка не съм предлагала, само картофи с месо, тя не че обича картофи де. Моето от зеленчуците обича само домати  Thinking ориз, картофи не яде, освен ако не са в някоя супа и то пасирани, че не иска храна с лъжица на парчета. Направо съм се видяла в чудо с това не ям, онова не ям. А има дни в които яде еди какво си, но на другият ден вече не го яде.  ooooh! Ако има как да кара с едно ядене на ден и то да е някое кремче или кашкавал, хляб и домат за нея ще е настъпил раят. Но когато е така се запича и няма оправяне после.

# 118
И моето не обича картофи, понякога ги яде само на картофена салата или на пюре, но в манджа  Naughty. Дори отказва любимите на много деца пържени картофки. То вкъщи не пържим, но като отидем на гости на свекървата, винаги има пържени картофи. Ей, не се усети тази жена, че не ядем пържени, ама нали те само това ядат ooooh!

# 119
  • Куциндрел
Scarlet~, примерно предлагай й домати с ориз, супа топчета с ориз без картофи, мусака без картофи, може с тиквички, даже съм виждала и с ориз да я предлагат. Щом яде и крем супи прави й с всякакви зеленчуци.
За да не се запича давай плодови пюрета, ако не ги иска така, слагай ги в кремчетата.
Моето дете все още яде плодови пюрета, защото се запича, нищо че яде и супи.

Общи условия

Активация на акаунт