Злояди деца

• 22 660
  • 239
  •   1
Отговори
# 90
  • Северозапада
Заедно ли се храните? Предлагам като идея, да седнете всички на масата и да ядете еднаква храна. Може би не от първия път, но с времето може да реши, че иска да опита от това, което ядат другите. Но не трябва да го карате "опитай тоива, опитай онова", а когато сам реши. При нас проблем с храненето няма, но пък съм забелязала за други неща, че колкото повече настоявам, толкова по-зле става и се изнервям.

# 91
В яслата не я насилват остават я да яде сама и ако иска ако не и дават малко солети но аз забраних вече и опитва десерти под формата на крем. Домашен пастет няма смисъл да правя, защото не яде сандвичи.Чист хляб или не иска, пасти..,мъфени... не става не яде дори шоколад не яде е не, че това е загуба  Simple Smile

# 92
  • Северозапада
kremi_87, аз на silvikole отговарях. Нейното дете яде, но определени храни. За твоята госпожица за съжаление идея нямам какво може да помогне. Може да пробвате това с храненето заедно. Поне да ви гледа колко ви е сладко. Аз малката я слагам на масата с нас от захранването. Прояде на 7 м. и в символични количества (1/3-1/2 бурканче от 130 гр.), до 1,6 си караше повече на мляко, но всичко опитва.

# 93
Да с нас сяда вече. Ще пробвам да не го карам да опитва. Може пък точно това да го заинтригува. Семейството ми ме обвинява за  това, че съм го объркала с храната, че видиш ли на годинка не съм му  давала да опитва вафла, луканки и тем подобни. До година  и половина ядеше под час, домашни манджи с различни меса и зеленчуци, кисело мляко с плодове, овесени ядки с мляко и подобни неща. Филии ядеше веднъж седмично. Отаккто бабите и татко му започнаха да му предлагат от другите храни - киндер, плодови млека и подобни нещата започнаха постепенно да се влошават. Сега пъчти съм заменила тези боклуци с домашни сладкиши - поне засега ги хапва с кеф.

# 94
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
моето дете яде супа буквички с бистър бульон, не трябва нищо да плува вътре.
кисело мляко без нищо
мюсли, стафиди, хляб с масло и мед. това от 3 седмици всеки ден едно и също.
и сладкиш не опитва, нито от нашата храна...

обаче е здрав и жизнен.

# 95

обаче е здрав и жизнен.

За мен това не е злоядо дете. Simple Smile И другите такива - здрави, жизнени, в норма за възрастта си. Мисля, че ако моето е такова ще го оставя да погладува, ще гледам в хладилника и шкафа да се намира сносна храна, пък то като огладнее ще си поиска, каквото намери вкъщи. Обачееее... моето е под всички норми за възрастта. Но пак да кажа, при нас вероятно има органичен проблем и скоро се надявам да го намерим и отстраним. А дотогава ще се лъжем - храня го докато си играе на мивката с вода, докато мачка пластилин, докато реже с ножичка, за всяко хранене му подготвям някаква забавна изненада, която го занимава двайсетина минути. А днес като беше хубаво времето - бяхме навън и го хранех, докато ровеше с една лопатка в пръстта и я хвърляше наляво-надясно из площадката. Нищо, важното е, че хапна и се забавлява едновременно.

# 96
Като беше по-малък и аз успявах да го прилъжа така, та поне ядеше по-разнообразно. Сега обаче е доста по-трудно, казва - Това не го ям/обичам! и нищо не му променя мнението. Кара на еднообразна храна - филии с пастет, сирене и подобни. Скоро се отвори да яде кюфтета, а най-много се радвам, че сам си поиска пиле с ориз. Та мисля с порастването, ще проядат повече неща...

# 97
Заедно ли се храните? Предлагам като идея, да седнете всички на масата и да ядете еднаква храна.
Това и други са ми го казвали, но пък при нас няма никакъв ефект, тя просто не иска даже да опита от нашето, нищо с кайма досега не е яла, мусака също не е яла, предлагала съм й, но стиска устата, дърпа се и няма оправия. Прилагам го от около 3 месеца и чак ми е интересно, че има ефект при някои деца от злоядите.

# 98
  • Северозапада
Аз казах, че нямаме проблеми с храненето, но и при нас "искането" е от скоро, 1-2 месеца, преди това си ядеше от нейното или дъвчеше кора хляб, например.

# 99

За мен това не е злоядо дете. Simple Smile

е как да не е?
отказва да опита друга храна, освен тази.
даже сладкиш не опитва, ако не е шоколадов.

аз съм го оставяла гладен - ходи и си вади мюсли и го яде сухо с лъжица. после си вади мляко от хладилника и пие... Rolling Eyes

# 100
  • Северозапада
asyalein, ще се съглася с a_hamdieva. Щом сам ходи да си търси храна е по-скоро капризен. Има и големи хора, които ядат 5 вида храни. Аз вкъщи се чудя какво да готвя, защото мъжът ми не яде ориз, зеле, грах, зелен фасул, леща, супи и т.н. Ако питаш него ще кара на боб, мусака и сандвичи и всякакви fast food  ooooh! Та понякога готвя за мен и детето и за него отделно, друг път, като не съм на кеф, си прави сандвичи  Whistling

# 101
зло-яд, някой дето не се храни добре  Mr. Green
аз така разбирам нещата...
каприз разбира по-скоро да има претенции как да изглежда, дали да е на ситно нарязано и подобни неща.

неговото приятелче е като прахосмукачка - всичко яде... Whistling

# 102
Незнам ние злояди ли сме или капризни, но ме притеснява разнообразието на храната, както и факта че не желае да опитва почти  нищо. Като малък ядеше доста повече неща и опитваше сега нищо. Вчера в яслата я нямаше едната госпожа и една по - възраста старша медицинска сестра я заместваше - като отидох да го взема ми каза, че е ял само водичката от супата, но я е изял цялата. Бях супер щастлива, защото за мен е огромен напредък. Явно си я харесва тази госпожа, защото и преди като е замествала е ял при нея. Подход ли има незнам  Thinking Изчетох всичко в нета за злояди деца, за пубертета в тази възраст и пак не ми помага инфото. Вярно е че във възрастта около 3 години децата започват да проявяват вкусовите си претенции. При нас всичко имам чувството, че е от инат. В яслата и до ден днешен не спи - пак заради ината си.

# 103
зло-яд, някой дето не се храни добре  Mr. Green
аз така разбирам нещата...
каприз разбира по-скоро да има претенции как да изглежда, дали да е на ситно нарязано и подобни неща.

неговото приятелче е като прахосмукачка - всичко яде... Whistling

Simple Smile Всеки има право да разбира нещата по своему.
Аз пък не мога да кажа, че детето ми не яде това или онова, опитвало е всичко и разбира се някои неща ги предпочита пред други. Значи не е капризно.Но опираме пак до количеството и начина на хранене. Ето днес - 2 часа бяхме на разходка в Морската, слязохме покрай водата дори, катерушки, бягане, ритане на топка, ровене на двора... мисля, че е достатъчно, за да огладнее. Предлагам му картофи със сочно пилешко, което уж обича - върти главата, стиска устата, бяга от мене. Оставих го, не искам да го тормозя. Ноо само докато намеря нещо забавно, което да го накара да забрави, че си отваря устата и дъвче Simple Smile
Между другото изчетох форума и установих, че няма нещо, което да не сме пробвали, нито едно! Единственото,което не мога да приложа за по-дълъг период в момента е глада. За два дни сваля повече от половин кило, няма начин.
Да попитам майчетата на около 3-годишни хлапета - колко е нормална порция според вас? Имам предвид като количество, ориентировъчен грамаж.

# 104
Моите вече са големи, но каката беше супер злояда от бебе - само кърма признаваше, и до годинката не хапваше повече от половин чашка друга храна дневно. После не че се оправи положението. Злояда и капризна, ядеше по малко, главно пред телевизора - по време на реклами, по детските площадки - ако я залъжем на люлката, и ако я гониш с паницата. Дребно и кльощаво.

После се роди второто. Малка разлика. Аз нямах нерви да се разправям с каката и нейното не-ядене.

Затова поставих нови правила:
Ядене - само на масата. С гръб към телевизора. Заедно с цялото семейство. Във времето за закуска, обяд и вечеря.

Яде - колкото иска. Никакво молене, обещания и уговаряне - "още една лъжица, довърши си яденето...". Така се създават навици за преяждане и разширение на стомахчето. Нас така ни тъпчеха като деца...  Confused

Който се наяде - става от масата. Не се плюнчи и не си играе с храната.

Следващо ядене - когато му дойде времето отново, с цялото семейство.

Междинно хранене - само плод е разрешен.
Никакви джънк храни от рода на чипсове, солети, вафли. Не давам сокове. Главно вода и мляко се пие.

Принципно в семейството ми гледам да се готви здравословно, и бял хляб примерно не се яде. Пържено - почти не готвим, с изключение на риба понякога. Сладкото е ограничено.

Като резултат - първо си спестихме доста нерви. Направо се преродихме.
Второ - каката престана да си "играе" с нас, и да ползва не-яденето си като супер-сила да ни манипулира.  Laughing
Разбра основните правила кога, къде и как се яде. Тогава беше на около 3-4 години.

Сега - вече е на 10, но има чудесен апетит, здрава е, спортува и си е съвсем в границите отвсякъде.  Grinning
Дано ви вдъхна кураж и на вас.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт