Злояди деца

• 22 701
  • 239
  •   1
Отговори
# 135
 newsm78  Което ми е супер странно!?! Знам, че за децата е хубаво да се въведе, като са по-големи, но пък да е вредно?!?!?!?

# 136
Някъде се препоръчва прясно мляко след 3г. Ензимът пък лактаза, който разгражда лактозата започва да намалява в организма след 3г. възраст. За мен това да не се пие прясно мляко до 3г. възраст, а преходно е по-скоро чужбинска измислица с цял повече консумиране и печалба на производителите.

Обаче аз не понасям прясно мляко, синът ми пък само това млечно обича. До 1г. е беше на АМ, до 1,6г. сутрин преходно, а вечер кисело до 2,5г. Прясно мляко заобича в яслата, защото киселото се предлагаше само като айран и то много рядък. Затова и вече не обича кисело, само на таратор.

Прясното мляко е вредно за възрастни, защото не се усвоява, а се натрупва. За децата не е вредно, но при болести трябва да се избягва.

# 137
А какво му се натрупва.... newsm78 Странно ми е, защото до преди няколко години точно обратното се твърдеше - че е полезно.....сега наопаки  newsm78

# 138
  • Куциндрел
Присъединявам се, за да следя за идеи как да стимулирам дъщеря ми за по-разнообразна храна.
Хрумва ми една идея за плодовете - лятото отидете да берете плодове от някое дърво. Но включи и детето в брането. Хем ще е забавно, хем ще похапвате от набраното.
На повечето деца им се услажда току що откъснатия плод. Като малка много обичах да бера де що има плодове, но иначе много не ми се услаждаха. Peace И сега съм така.

# 139
Миналата седмица даваха д-р Гайдурков при Гала, много добре обясни човека, аз може би няма как да го обясня толкова добре. Натрупва се, защото не се усвоява, не се разгражда и се образува слуз и мазнини. Затова когато детето е болно - кашля или има хрема, не се пие прясно мляко.

# 140
  • Куциндрел
За прясното мляко зависи от човека. Има някои хора, които нямат проблем с него, а други имат от бебета. Принципно, по нашите ширини хората са свикнали да консумират млечни продукти, имали ензима, нещо такова.
Мисля, че пиене чат-пат на прясно мляко няма да навреди. Има деца, които не пият прясно мляко, а има деца, които могат да го пият с лирти. Доверете се на вкуса на децата си. Peace

# 141
Съгласна съм! Това, че аз не обичам не означава, че спирам синът ми да пие.

# 142
  • Куциндрел
Моето от млечните яде сирене и чат-пат кашкавал. Другите млечни ги консумира мноого рядко. Не знам в градината дали пие прясно мляко, сигурно, че да не остане по-назад от другите. hahaha hahaha
Но пък го кърмих над 2 години, никога не е искал мляко, различно от кърма.
Успокоявам се, че яде сирене, има нещо млечно, което приема.

# 143
  • Немция
Хрумва ми една идея за плодовете - лятото отидете да берете плодове от някое дърво. Но включи и детето в брането. Хем ще е забавно, хем ще похапвате от набраното.
Тц, това не действа, както ти си го представяш- и аз мислех преди години, че нешата се получават така, но уви... Mr. Green С децата ми брахме ябълки през есента, големият(който не яде никакви пресни плодове и зеленчуци, и не само това- той е дете, което се храни много избирателно), въобще не пожела да участва, само гледаше. Братчето му, което обича да хапва плод и зеленчук, изяде 3 ябълки.
Би имало ефект сигурно, ако редовно берем по полета и горички, но няма как да го организираме засега. Евентуално лятото ще отидем да берем ягоди, но не очаквам чудеса. Naughty

Вече не обръщам внимание на "за и против" млякото- който обича да си го пийва, нека си го прави.

# 144
Тц, това не действа, както ти си го представяш- и аз мислех преди години, че нешата се получават така, но уви... Mr. Green
+1 Бере с удоволствие и хъс. Ама да опита...
Както на детски РД, вика с все гърло с другите деца "Тооортааа, тооортааа...", и като дойде тортата взима чинийката от любезност и ме гледа умолително да не я карам да яде. От последното изобщо не се оплаквам. Mr. Green

# 145
  • Куциндрел
Тогава нека да не яде. Какво да се направи сега.
Поне на пазара има достатъчно видове витамини, ако се наложид а се дадат като добавка.
Моето, ако не са плодовите пюрета, е същото. Хапва рядко ябълка и банан, но на думи много обича всички плодове. hahaha hahaha hahaha

# 146
Мами на злояди деца, да ви се похваля тази вечер моето момченце хапна една паничка супа   Grinning Абсолютно на шега  му предложих супа топчета, мислейки си че категорично ще откаже. Но,  о чудо седна на масата и си изяде супата - е без топчетата, но яде с наслада при това заедно с домашна питка. Много съм щастлива. Днес заедно  правихме  мъфини и супата и явно това помогна.  И в магазина като пазаруваме го питам какво да вземем и му обяснявам кое е полезно. Явно просто е трябвало да разбира какво му говоря и да види,  че храната може да е и вкусна   Hug.

# 147
  • Варна
Прясното мляко е слузообразуващо и като цяло го смятам за излишно, да не говорим, че не го обичам. Единствено в сос бешамел се предлага у нас, като заливка за лазаня веднъж месечно. Супер много ме дразни ежедневния прием на прясно мляко в яслата, но нищо не мога да направя...  Tired

# 148
Или.,
Пробвала ли си пасирана крем супа зеленчуци? Млечни, сирене яде ли? Моите деца много обичат пасирана крем супа, с малко кисело мляко вместо сметана, или с настъргано сирене.

Другото, което ми хрумва е, пържени зеленчукови кюфтенца. Може и месо да има в тях, потърси рецепти.

Пълнени чушки?
Бобови? Пасирана оранжева леща - вътре с морков, чушка, лук, всичко пасирано?

Може да не харесва вида на различни зеленчуци в яденето.

Друга идея - включи я в готвенето. Дай й да прави постижимите неща. Да реже, да меси, да оформя, да смесва...Може да се възбуди интереса й и да иска да пробва после.

# 149
Пробвай да сервираш ястията в големи чинии , но порциите да изглеждат малки и да е по-малко от обикновеното , което изяжда в началото -
възбужда се апетита и визуалната измама за малка порция не предизвиква отказ от храната.
Сосове с много зеленчуци , но не пасирай , хубаво е да се усеща храната за развитието на дъвкателният рефлекс и възбуждането на вкусовите рецептори- спагети Болонезе / от кафявите , без глутен/ , лютеница, омлети , при което дай на детето да разбърка яйцата , печен картоф с риба тон , сладка царевица , моркови грах ,... Дори само зеленчуците са ОК . Важното е какви витамини ще приеме не количеството . Флат хляб , намазан с хумус , суров спанак , натрошено сирене или настъргано , домат и накълцано печено месо и сладка царевица добави -експерементирам.

Последна редакция: сб, 07 мар 2015, 17:58 от axel_chiara2430

Общи условия

Активация на акаунт