Злояди деца

• 22 664
  • 239
  •   1
Отговори
# 210
Аз не разбирам какво правят майки на незлояди деца в тази тема. Защо сте тук, дами? За да ни карате да се чувстваме още по-зле ли? Или за да ни убедите какви грешки в храненето правим? Факт е, че има злояди деца. И моето е от тях - яде всичко, но недостатъчно. Оказа се, че има недостатъчен синтез на панкреасни ензими, давам му изкуствени ензими от скоро, засега ефект няма.
Сега да кажа защо аз попаднах тук. От отчаяние - детето имаше здравословни проблеми, нямаше апетит, оставало е гладно, изпробвала съм всичко писано тук още преди да намеря темата. Някои майки тук си позволиха да ми зададат въпроса "Ама какво сте правили с това дете?" Не обърнах внимание, защото такъв въпрос може да зададе само младо момиче или /по-зле/ млада жена с нулев опит в живота.
При моето дете се подозира муковисцидоза. При други деца може да има друг органичен проблем, затова злоядството не бива да се подценява и да се взема на подбив. Щом ви растат нормално децата и не боледуват прекалено - изчакайте и всичко ще си дойде по местата. Но ако детето не се храни достатъчно, боледува често, има поднормено тегло или дълго време задържа теглото си - потърсете гастроентеролог и опишете проблема.
Бъдете толерантни.

# 211
mutafova78, говориш за болно, а не за злоядо дете.

# 212
Ко речи, бг мама и толерантност?.. Joy Joy Относно иначе даването на боклуци съвсем друг спор. Аз също съм на мнение, че не бива да се дава на дете, ма иди го кажи на снахата... Confused

# 213
В моята къща се готви всеки ден, здравословно. Изключително рядко се купува полуфабрикат, а вафли, чипсове не влизат изобщо. Стигала съм до крайности дори - ако съседското дете хапва зрънчо на улицата - прибирам малкия. Дори гостите ни вече се съобразяват и носят плодове на децата.

# 214
  • Северозапада
Никой не казва нищо, ако детето е със здравословен проблем.
Аз попаднах тук, защото и на мен мрънкаха как детето нищо не яде (майка ми). На 7 м. беше САМО на мляко, на 1 г. ядеше по 50 гр. на ядене. Бебе на познати, с 9 м. по-малко от нея, ядеше повече твърда храна. Не се подадох да я гоня с лъжицата. Като не иска твърда храна има мляко и това е. Еми отприщи се, сега има дни и дни. Един ден яде повече, друг по-малко.
 Забелязала съм, че много майки след определена възраст, не изяде ли определено количество твърда храна, не го приемат за хранене.
Съгласна съм с това, че ако в началото не се създаде правилна нагласа и навици към храненето, после изглежда става трудно.
Не изключвам, че има и деца, които трудно се хранят, но масово просто не покриват изискванията на родителите.

# 215
  • Куциндрел
Никой не е казал, че САМО глад е "лечението" на злоядите деца.
Трещи и аз писахме за отношението на родителя към храненето на детето.

Любовта към сладки и джънк неща се изгражда.
Мен никой не може да ме убеди, че щом детето яде с апетит сладки неща, то то е злоядо.
Има процент деца, които наистина имат проблеми с храненето, но те са много малък процент и тези проблеми вървят с поведенчески или физиологични проблеми.

От 2 години вкъщи готвя месо с картофи и крем супа със зеленчуци като откачена. За пилешката супа бях писала, мина му кокошия период. За пицата писах ли? И това мина. За филиите с лютеница?
За периода попара и плодово пюре?
Сега е в период моркови и нещо покрай тях.
По вашите критерии детето ми е злоядо, но по моите е просто с дете, което си има определен вкус. Вкусът му се променя по мъничко.

mutafova78, детето ти има физиологичен проблем. Съвсем различно е от останалите набелязани в тази тема деца като злояди.

# 216
mutafova78, говориш за болно, а не за злоядо дете.

Аз не знаех, че може да е болно и го мислех за злоядо. По тази причина ги казах по-горе нещата. Ако наддава - споко. Но ето - при нас всички рутинни изследвания са добре, но гастрото казва друго. Личната лекарка казва "детето ти се е метнало на теб, затова е по-дребно" - но се оказа, че има проблем. Така че не бързай и ти да ме мислиш за безотговорна и неинформирана. Много път трябваше да мина, за да се стигне до тук. Сега обаче се чудя какво ли ми трябваше да знам за тази болест. Както и да е. Дано никога не ви се случи да загубите контрол над децата си Simple Smile На мен ми се случи

# 217
Внучката ми е с подобни проблеми. И вместо да я гоним с лъжица, обиколиха 1000 лекари и още не се знае какво й е.

Но имам голям опит и с майки на "злояди" деца.

# 218
Дано никога не ви се случи да загубите контрол над децата си Simple Smile На мен ми се случи
Това, че детето ти е болно, не означава, че си загубила контрол...Няма как да ги знаем всички болести и всички симптоми, болести бол...
А относно джънк фуудс, вече се изразих, че и аз не съм привърженик, но хора всякакви. Моята снаха каза: не знаеш какво е да ограничаваш дете. Е, да, след като вече си му предложил лошата храна, няма как да го ограничиш...Детето на кумовете ни не познава въпросната храна и яде плодове и зеленчуци за страх...Но това изобщо не изключва въпросът, че деца злояди има. Нека не гледаме само единият клон на дървото...

# 219
Повечето са като на снаха ти. Като гледам по градинките какво джвакане пада.

# 220
Повечето са като на снаха ти. Като гледам по градинките какво джвакане пада.
А в това спор няма! Не ги разбирам аз тези родители!?!? Ма то е като с пушенето по време на бременност, вреди, но... Confused

# 221
  • София
ОК, изчетох дотук. Наистина питам как да постъпя.
Събота сутрин. Детето хапва закуска, не е гладно, но и сито не е според мен, а въобще не го тъпча. Излиза с баща си на разходка и макс. след 2 часа иска да яде. Предвид, че от закуска не са хукнали веднага навън, т.е. излезли са след 1 час - какво да се прави? Навън - яде в зависимост от това къде сме, случва се и в Макдоналдс да отидем, но само в спешни случаи. Поне се старая да е нещо готвено, но ако сме в Южния или друг парк? И на помощ идват Барнита, Орео и други прелести.

След ДГ винаги иска да яде, независимо дали е изял следобедната закуска. Преди 3 години в жабката си държах бадеми иму давах, обаче след време ги отказа. Сега иска Орео, защото "трябва да стана голям като тати", а аз дудна, че ще стане дебел. Поне удържам да са едни солени гевречета - Тарали, които са относително прости като състав. Веднъж опапа пилешко шишче, което му носех за вечеря.

# 222
Отговор!
Или се прибирате вкъщи и си хапвате храна или си носите нещо сносно за ядене в чантата. Един банан ще го залъже докато се приберете. Не трябва да е нещо прекалено засищащо и раздуващо, защото ще си опропастите  и домашното хранене.
Ако наистина искате да се преборите с проблема - искат се жертви. Ще посъкратите разходките или ще промените маршрутите, трябва по-добра организация и предвиждане на различните ситуации.

# 223
  • Северозапада
Събота сутрин. Детето хапва закуска, не е гладно, но и сито не е според мен, а въобще не го тъпча. Излиза с баща си на разходка и макс. след 2 часа иска да яде. Предвид, че от закуска не са хукнали веднага навън, т.е. излезли са след 1 час - какво да се прави? ...................
При нас е същото. В 7 сутринта е много гладна, едва издържа да и сложа закуска (ако е делничен ден и е на ясла, давам обикн. бисквита "да залъже", ако е нетърпимо и обикаля като котарак около масата). Яде 1/3 - 1/2 от предложената закуска, обикновено макарони, ювка или някаква зърнена каша в количество 1/2 обикновена порцеланова купичка. След 2 часа е пак гладна и дояжда остатъците  Rolling Eyes. Ако излизаме на разходка, си приготвам сандвич и солети, бисквити и т.н. от най-обикновените, банан. Не ги изяжда всичките неща. Предлагам, в зависимост от времето до обяда и колко е яла сутринта. Обикновено изяжда банана. Та така издържаме до обяд  Peace
Вечеря към 18-18:30, веднага щом се приберем от работа/ясла. Живеем близо, та не иска по пътя. Предполагам, със затоплянето на времето, ще трябва да мисля и за друг вариант, защото ще се заседяваме повече навън.

# 224
  • София
Отговор!
Или се прибирате вкъщи и си хапвате храна или си носите нещо сносно за ядене в чантата. Един банан ще го залъже докато се приберете. Не трябва да е нещо прекалено засищащо и раздуващо, защото ще си опропастите  и домашното хранене.
Ако наистина искате да се преборите с проблема - искат се жертви. Ще посъкратите разходките или ще промените маршрутите, трябва по-добра организация и предвиждане на различните ситуации.
Точно прибирането е проблем, защото обикновено сме по-надалече, не в кварталната градинка.
Не е болка за умиране, все пак синът ми е на 5 г. 9 м., но не искам да яде само сандвичи, макар и аз да съм ги правила.

Общи условия

Активация на акаунт