Плюсове и минуси при хипнозата

• 1 807
  • 3
  •   1
Отговори
Здравей те, на 15 години съм от както съм започнала да провеждам каквито и да било социални контакти и общуване с други хора се чувствам под страх, с много ниска самооценка, под техен контрол сякаш, имам като цяло социална фобия - пробвала съм личен контрол и промяна на нагласата  ми,  медикаменти, ходила съм на терапии доста видове, но не съм пробвала хипнотична сугестетика, чела съм за този вид терапия, внушение и пр. мисля, че може да има ефект, защото само това до сега не съм пробвала,  за  да мога да се отърва от тези чувства. Но въпроса ми е психиката на 15 годишно момиче, подходяща ли е за такъв тип терапия и дали няма да се задълбоча в определени моменти ? Мерси за отговорите по темата предварително  Praynig  newsm10  Nature Sun With Face

# 1
Здравей те, на 15 години съм от както съм започнала да провеждам каквито и да било социални контакти и общуване с други хора се чувствам под страх, с много ниска самооценка, под техен контрол сякаш, имам като цяло социална фобия - пробвала съм личен контрол и промяна на нагласата  ми,  медикаменти, ходила съм на терапии доста видове, но не съм пробвала хипнотична сугестетика, чела съм за този вид терапия, внушение и пр. мисля, че може да има ефект, защото само това до сега не съм пробвала,  за  да мога да се отърва от тези чувства. Но въпроса ми е психиката на 15 годишно момиче, подходяща ли е за такъв тип терапия и дали няма да се задълбоча в определени моменти ? Мерси за отговорите по темата предварително  Praynig  newsm10  Nature Sun With Face

Здравей, мило момиче.
Аз имам диплома за медицинска хипнотерапия и мога да кажа, че съм запозната основно с материята. Хипнозата е изключително показана в случаи като твоя и смятам, че би могъл да има невероятен ефект. Повсеместно е мнението,че хипнозата е нещо страшно и опасно. Истината е съвсем друга, обаче. Медицинската хипнотерапия не преставлява нищо друго от една направлявана автохипноза. Всичко зависи на първо място от теб и от твоята мотивация за успех. Специалиста просто насочва мислите ти в определна посока и по този начин променя начина на мислене. Това разбира се е много общо обяснение и при желание от твоя страна ,когато потърсиш специалист, той ще бъде по- обстоятелствен.
Моят съвет е да го направиш без да се колебаеш.
Успех !:)

# 2
Благодаря за мнението по - въпроса, но аз съм от Пловдив и от  много мой познати съм чувала, че е много важен специалиста, но в родния ми град, където живея нямало наистина стойности специалисти, но все пак  не мога да бъда сигурна в думите на другите, затова Вие бихте ли ми препоръчали ако имате информация, за добър специалист от Пловдив

# 3
В подфорум "Консултации с психотерапевт" видях тази тема Хипноза, пусната на 15-05-2015, на която не е публикуван отговор, но понеже там няма как да пиша, затова отговарям тук.

За хипнозата се твърди - от много източници, че е мощно средство за въздействие (терапия) при емоционални и психически травми,но т.к. природата й не е достатъчно изучена, освен полезна може да бъде и опасна, защото е сериозно вмешателство в психиката на човек...
Това знам от литературата.
Доколко може да бъде полезна или опасна като метод, не се наемам да коментирам, т.к. не съм терапевт.

Това,което знам със сигурност е,че хипнозата задължително трябва да се практикува от квалифициран, правоспособен и регистриран хипнотерапевт.
(Ако се прилага от неправоспособно лице, т.е. шарлатанин, тогава гарантирано е много опасна)

квалифициран - да има завършена съответна образователна степен + медицински познания минимум 4 семестъра
правоспособен - да притежава удостоверение за правоспособност ("разрешително")
регистриран - да е вписан в официален регистър на държавата - за БГ най-вероятно това е регистъра на съответната РЗИ (за София-град е СРЗИ); всички РЗИ поддържат регистри на лицата, практикуващи неконвенционални методи за въздействие върху индивидуалното здраве, би трябвало и имената на хипнотерапевтите да фигурират там

Най важна е регистрацията, т.к. ако не притежава квалификация + правоспособност, не може да бъде регистриран.

Всеки, който "практикува" хипноза без да отговаря на изискванията за това, не е нищо повече от шарлатанин, който експериментира с хората, възползвайки се от проблемите и незнанието им.

Както лекарите са длъжни да притежават удостоверение за правоспособност за да упражняват професията си, така и практикуващите хипноза са длъжни да притежават такова - което задължително следва да е издадено от държавата (МЗ, РЗИ), а не от някакво съмнително сдружение или пък мним медицински център, защото всякакви ги има... Tired

Последна редакция: сб, 23 май 2015, 13:07 от krem-karamel

Общи условия

Активация на акаунт