Спешно !Има ли осъдени от мтел?

• 15 470
  • 39
  •   1
Отговори
# 15
Добре,а когато отида в мтел какво да им кажа,че искам да пусна възражение ли? И какво точно трябва да пиша ? Извинявам се за некомпетентността.

# 16
Никъде не ходи. Не се занимавай с тези неща повече. Ще те търсят, не си мисли, че ще оставят нещата така...просто не им се връзвай повторно.

# 17
       Няма да ходиш, няма да плащаш и нищо няма да подаваш засега. Ако ти звънят по телефона, уведоми ги, че ако искат да те съдят ще се позовеш на давност.
       Възражение ще пуснеш, ако те потърсят от съда.       
       Всички съвети са приложими, само ако си сигурна, че задължението по фактурите е по-старо от три години назад. 
       Няма много смисъл да сменяш номер, защото операторите си ги предоставят един на друг. Освен ако не се сдобиеш с карта на чуждо име и тази да не я ползваш. Последното го казвам във връзка с тормоза по телефона, който ти упражняват.

# 18
Фактурите са от 2009г 5г са минали ,значи да не се притеснявам. Много Ви благодаря на всички за отговорите ,така се успокоих днес от притеснение ми се беше свил стомаха не можах да ям ,сега ми олекна наистина благодаря много  Hug

# 19
Сега говорих с хората ,които живеят на адресната регистрация на която съм и преди 2 седмици са ме търсили от полицията с призовка .. сигурно са били тези от мтел няма от къде другаде ,още в понеделник ,ако не е късно ще пусна възражение ... ще пиша по натам какво става да държа в течение и хотата които четат темата .

# 20
Както вече казах в конкретния случай жената не може да се позове на изтеклата давност.
Може. Плащането се явява признание само за платената част. За останалата - не, така че може да се позове на давност.
А няма ли нещо относно принуждаването поради незнание? Защото, реално погледнато, при това положение всяка колекторска фирма да се обади на произволен човек с кредити и лизинги и да поиска незабавното им плащане, иначе човекът "отива на съд".

# 21
  • Майна Сити
Тук наистина ме хвърлихте в размисъл за това, дали не се признава за виновна с внасянето на тези 20лв...  Thinking Иначе при получаването на призовка, не трябва ли някой да се разпише? Не може да ти я пъхнат ей така в пощата, между останалия боклук, с който редовно я заливат. Хората, които живеят на този адрес, сливи ли имат в устата да кажат? Мисля че срока за обжалване беше 14 дни, май си го изпуснала. Ще е хубаво да се консултираш с адвокат, за да не затънеш повече.

А няма ли нещо относно принуждаването поради незнание?
Няма такива манджи. Все едно да убиеш човек и после да кажеш "ама аз не знаех че е забранено". Длъжен си да си потърсиш правата, в противен случай плащаш.

# 22
  • в дяволитите очички на моето тормозче
Сега говорих с хората ,които живеят на адресната регистрация на която съм и преди 2 седмици са ме търсили от полицията с призовка .. сигурно са били тези от мтел няма от къде другаде ,още в понеделник ,ако не е късно ще пусна възражение ... ще пиша по натам какво става да държа в течение и хотата които четат темата .

Откъде накъде   от полицията  са  те  търсили  с призовка?
Заповедното  производство е  по  ГПК  и полицията няма  нищо общо с него. Призовките  се  носят  от призовкар. Ако са те  търсили от полицията, е  за  друго.
Тъй, по същество- ако  получиш  Заповед  за незабавно  изпълнение по чл. 410,  вземаш   прикрепения  формуляр и  в него  пишеш   единствено: "Възразявам". Нищо повече  не е  нужно  да пишеш. Виждаш номера  на ЧГД и  отиваш и  входираш заявлението  в  канцеларията  на  Районен  съд.
Възразявайки  по този начин, принуждаваш   кредитора  да   входира иск  за установяване  на вземането, като  в негова тежест  ще  е  да  докаже, че ти дължиш претендираните  суми.
Ако  не  входира установителен иск,  съдът обезсилва  заповедта, не  издава  изпълнителен лист и   нещата  спират  дотам.
Ако обаче    кредиторът  заведе  дело, в случая   дори  не  ти  трябва адвокат, защото чисто и просто  ще се позовеш на изтекла давност. Но дори и  да наемеш адвокат  и  му платиш,  съдът  ще  ти  присъди  направените  разноски  и  ще имаш право  да   си извадиш   изпълнителен лист  за тях веднага , след като решението  в твоя  полза влезе в сила. Струва пет лева,които трябва да   внесеш по сметката на РС. Естествено, трябва  да пуснеш и молба. С този  изпълнителен лист отиваш при ЧСИ и искаш запор на  банкови сметки. Ще ти платят  за отрицателно време.
Всичко това  важи  само ако  си  сигурна, че е изтекла давност.
Ако не  е  изтекла и  възразиш   и  кредиторът  входира  установителен иск  и  докаже вземането  си, задължението  ти, най-малкото, ще се удвои.
Ако кредиторът ти спечели делото, към него  ще  се добавят разноските  за държавна  такса и  възнаграждение  за   адвокат/ или юрисконсулт/. Отделно от това, кредиторът  ти  ще получи изпълнителен  лист  за претендираното  вземане, ще  си извади  още един  за разноските  и   ще  образува  с двата листа  изпълнително  дело срещу теб. Тогава задължението  ти  от двеста лева, ще  се утрои, защото   всички  такси по изпълнителното  дело  се плащат от него, но  са  за твоя сметка. И на всичкото отгоре, ще  ти бъде начислено още  едно  възнаграждение  за  адвокат или юрисконсулт.
Така, общо,  ще  ти  начислят  три пъти   адвокатско  възнаграждение: едно за заповедното производство;едно  за   производството  по  доказване  на  вземането   и   едно- за  изпълнителното производство.
Ако   се  окаже, че  давността  не е  минала  и  ти възразиш,  ще ти излезе  през носа.
Така че- преди да  действаш, мисли.

И последно- това, че си платила  20 лв. не означава, че   си  се  съгласила  с цялото задължение Peace.

# 23
Добре,а когато отида в Мтел какво да им кажа, че искам да пусна възражение ли? И какво точно трябва да пиша? Извинявам се за некомпетентността.
Не, никъде няма да ходиш. Няма и смисъл, след като Мтел вече са ти продали задължението на колекторската фирма.

Само ако получиш Заповед за изпълнение или заведат дело срещу теб, тогава възразяваш за изтеклата 3 годишна давност.
А дотогава нищо не правиш.

# 24
  • с/у ОколоМръсТното
Беше ми интересна темата, мерси на всички дали полезни отговори   bouquet

# 25
  • с/у ОколоМръсТното
Последно...
Какъв е давностният срок на задълженията?
3 или 5г?

# 26
Последно...
Какъв е давностният срок на задълженията?
3 или 5г?
За периодични плащания и лихви - 3 години, останалите задължения - 5. Плащанията към мобилните оператори, ВиК, електроразпределителни дружества, Топлофикации и т.н., са периодични.

# 27
А няма ли нещо относно принуждаването поради незнание?
Няма такива манджи. Все едно да убиеш човек и после да кажеш "ама аз не знаех че е забранено". Длъжен си да си потърсиш правата, в противен случай плащаш.
Извън темата сме вече, но имах предвид друго. Жената е подписала някакъв договор, от чиито условия се ползва друг. Тя няма как да знае дали другият си плаща редовно, а разчита на добра воля. Мисля, че твърде малко хора биха реагирали на момента адекватно, ако някой им се обади, пита "вие ли сте тоя човек" и започне да обяснява как ще ги прати на съд за задължение по подобен договор.

# 28
Жената е подписала някакъв договор, от чиито условия се ползва друг.
      Жената се е задължила по договора и по своя воля е предоставила картата на друг. Последният има само към титуляра по договора, съгласно уговорките, които са постигнали. Кредиторът не се интересува и (в този случай) не могат да му бъдат противопоставяни вътрешните отношения между длъжника по договора и фактическия ползвател.
      Като длъжник към мобилния оператор, жената е следвало да следи дали нейните задължения се плащат и да реагира своевременно, т.е. да спре или да си вземе картата от некоректния ползвател. В случая обаче задължението й е погасено по давност.

# 29
  • в дяволитите очички на моето тормозче

Извън темата сме вече, но имах предвид друго. Жената е подписала някакъв договор, от чиито условия се ползва друг. Тя няма как да знае дали другият си плаща редовно, а разчита на добра воля. Мисля, че твърде малко хора биха реагирали на момента адекватно, ако някой им се обади, пита "вие ли сте тоя човек" и започне да обяснява как ще ги прати на съд за задължение по подобен договор.

Това,че  тя е  сключила  договора, пък  друг  се ползва  от него, е без всякакво   значение  за Мтел.
Ако  ти  дадеш пари  на  Драган, пък  той  ги  предостави  на  Иван, ти  от кого  ще си  търсиш  парите- от  Драган или от Иван?
В случая  не  става  дума  за пари, а  за  платена услуга,  но   принципът е  същият.

Общи условия

Активация на акаунт