МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 7

• 113 437
  • 758
  •   1
Отговори
# 705
  • От Луната
Малага, тестостерона е изключително нисък ... нека изследва ФСХ, Пролактин, Е2 + задължително спермограма. Може да добавиш и Инхибин Б (задължително в лаборатория която праща пробата в Германия - например Бодимед). Положението не е розово, но заключение може да се постави, чак след СГ и консултация с ендокринолог за хормоните и андролог за преглед с ехограф.
ТСХ не е много високо, но трябва да го вкара в норми, това поне е лесната част. Пожелавам ти успех, дано всичко има логично обяснение и естествено и решение...

Всъщност, публикувах само резултатите извън норма. Всички хормони са, както следва:
TSH ( Тиреотропен Хормон ) 5.250 mIU/l  0.27 - 4.20
Prolactin ( Пролактин ) 313.20 mIU/l         М: 86 - 324;
LH ( Лутеинизиращ Хормон ) 2.61 IU/l      М: 1.7-8.6;
FSH ( Фуликул Стим. Хормон ) 2.50 IU/l    М: 1.5-12.4;
Testosterone ( Тестостерон ) 9.50 nmol/l   М: >17г. 9.9-27.8; 13-17г. 0.98-38.5;7-12г. 0.1-2.37;1-6г. 0.1-1.12

Имаме 4 броя СГ - всичките с различни резултати, от които обаче се откроява проблем с подвижността и морфологията (2%). Никакви заболявания и оплаквания.
А гледали ли са го на ехограф, какъв е обема на еякулата и съответно обема на тестисите?

# 706
Да, д-р Бъчваров от Щерев го преглежда на ехограф. Не коментира нищо обезпокоително. Назначи само тези изследвания.

# 707
  • От Луната
Да, д-р Бъчваров от Щерев го преглежда на ехограф. Не коментира нищо обезпокоително. Назначи само тези изследвания.
Според мен може да потърсите и второ мнение, на ендокринолог-андролог ...
И също според мен консултация с генетик. Има нещо, хормоните ЛХ, ФСХ и тестостерон са на долната граница, което за мен е учудващо при положение, че при нисък тестостерон, ФСХ е високо. Док ми го описа така - те са като скачени съдове, ФСХ е с такова ниво, че да има достатъчно тестостерон, при занижен такъв има свръх секреция на ФСХ за да компенсира липсата. Все пак може да се отнася за нещо друго, което на мен не ми е познато. Но определено няма логика и двете да са ниски, ако са взаимно свързани. Според мен може да ги изследвате пак в друга лаборатория, като добавиш инхибин б и свободен тестостерон. Определено ви трябва мнение от ендокринолог със спец. андрология. Той ако прецени, ще ви насочи към генетик. Ти междувременно може да пишеш на проф. Кременски - генетик, винаги отговаря.

# 708
  • София
При мъжът ми изследванията са подобни:
TSH - 4.39 mIU/l
Prolactine - 302.7 mIU/l
FSH - 4.53 IU/l
Testosterone - 7.56 nmol/l

Консултира ли сме се с ендокринолог и това което ни обясни е че има пряка връзка с TSH и Testosterone. Обясни ни че докато TSH е извън норма, не може да се дават заключения относно тестостерона. Започваме лечение и когато TSH влезе в нормални граници/т.е. около 2/, тогава ще изследваме отново тестостерона и в зависимост от резултата ще решим какво е необходимо да се предприеме.
Предполагам че д-р Бъчваров ги е насочил за консултация с ендокринолог, както направи с нас.

# 709
  • От Луната
Хмм това не го знех, ММ не изследвал ТСХ, във вторник, така и така ще дава кръв, може да го добавим към дългия списък Sad
Стискам ви палци момичета, но този тестостерон не е ОК, проф. Куманов ми каза, че ако падне под 8 трябва да започнем заместителна терапия. В мъжкият организъм, тестостерона има и други функции, освен в оплодителната система. Обърнете внимание на тези неща и не оставяйте положението дълго така.

# 710
Пиша от тела, но по- късно ще потърся и дам линк на една статия за връзката на ТСХ с останалите полови хормони при мъжа!

Редактирам се, ето го линка http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3826086/

Последна редакция: нд, 27 сеп 2015, 12:33 от bananarama

# 711
Предполагам че д-р Бъчваров ги е насочил за консултация с ендокринолог, както направи с нас.

Много благодаря за коментара! Още не сме разговаряли с доктора. Първоначално не ми се сториха толкова  проблемни резултатите, но колкото повече чета, мисля, че трябва да се вземат мерки. Лошото е, че ММ замина за чужбина за 2 месеца и не успяхме да приложим лечение. Ще ви държа в течение за препоръките на андролога.

# 712

Това е МБ на ММ. Според вас дали всичко е наред. Това, че пише, че липсват левкоцити проблем ли е?

Последна редакция: пн, 28 сеп 2015, 20:24 от ★★★amore★★★

# 713
Това, че липсват левкоцити ми се струва доста странно...не знам..лекарят ще каже.

# 714
  • София
http://prikachi.com/images.php?images/985/8379985S.png

Това е МБ на ММ. Според вас дали всичко е наред. Това, че пише, че липсват левкоцити проблем ли е?

Абсолютно нормално. Няма инфекция, затова не се изолират левкоцити. Трябва да се притесняваш, ако се изолират  Peace

# 715

Абсолютно нормално. Няма инфекция, затова не се изолират левкоцити. Трябва да се притесняваш, ако се изолират  Peace
[/quote]
Благодаря ти!  Hug

Последна редакция: пн, 28 сеп 2015, 20:25 от ★★★amore★★★

# 716
Здравейте, трябва ли да си запазя час за спермограма в АГ Селена предварително или мога да отида и веднага да я направят? Резултатите веднага ли излизат и разчитат ли ги там или трябва да си търся доктор да ги разчете?

# 717
  • От Луната
Шев, ММ винаги записва час, има и няколко указания които трябва да се спазят преди изследването, не става от днес за утре.
Резултата излиза в същия ден или най-много до другия. Необходимо е време за втечняване, обработка, броене ... около 3 часа време Simple Smile, но това е за клиниките в София, конкретно за Селена не знам.

# 718
Здравейте, трябва ли да си запазя час за спермограма в АГ Селена предварително или мога да отида и веднага да я направят? Резултатите веднага ли излизат и разчитат ли ги там или трябва да си търся доктор да ги разчете?
За Селена ние сме си записвали час! Ако СГ е по критериите на Крюгер, излиза на другия ден! При нас никой не ни я разчете, но аз вече долу горе бях наясно. Ако пише нормоспермия, ще почерпиш, ако  има друга представка пред спермия, като например астено, олиго и т.н ще трябва консултация с лекар!

Излязоха резултатите на ММ:
ФСХ 2,92 - реф. 1,5-12,4
ЛХ 4,14 -реф. 1.7-8.6
Пролактин 309 - реф. 86 -324
Тестостерон 15,67 - реф.8.5 - 29.0

# 719
Шефе, за СГ не ти трябва час. Ако си запазиш час, ще влезнеш при доктора и той ще ти каже "Слезте в лабораторията" и тази насока, ще ти струва 40 лв. НО това е ако отиваш конкретно и само с цел да направиш спермограма. От 3 до 5 дни въздържание от секс, алкохол, отиваш сутрин на регистратура, казваш, че си за СГ и те ще те насочат към една стаичка.
Ако ОБАЧЕ искаш и консултация преди това и не си само за СГ, ще трябва да си избереш лекар и да си запишеш час за да си поговорите за птичките и пчеличките.
Ако не е тайна, защо реши да си направиш СГ?

Общи условия

Активация на акаунт