МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 7

• 113 453
  • 758
  •   1
Отговори
# 690
  • От Луната
Всички спермограми са в проценти.
% бързоподвижни
% бавно
% за морфологията. т.е. дефектите.
Накрая всяка разширена спермограма има % по Крюгер или СЗО което е анализ на дефектните сперматозоиди. Всички СГ са в % естествено има и заключение.
Ред.: Поправих си грешката, нещо съм мислила друго в този момент. Simple Smile

Последна редакция: чт, 24 сеп 2015, 21:19 от y♥♥li

# 691
  • София
Yoli, така е всичко е в % в спермограмата, но параметър % оплодителна способност няма. Критериите Крюгер и СЗО са за морфологията на сперматозоидите, не за подвижността им Peace

# 692
  • От Луната
Редактирах се, видях какво съм написала, чак след като го прочетох ... нещо явно не ми е ден!  Peace
SDI тест точно за оплодителната способност.
Дефакто няма как някой да каже каква е оплодителна способност, без реално да е настъпило оплождане. Все пак нормозооспермията няма нужда от такъв тест.

# 693
Редактирах се, видях какво съм написала, чак след като го прочетох ... нещо явно не ми е ден!  Peace
SDI тест точно за оплодителната способност.
Дефакто няма как някой да каже каква е оплодителна способност, без реално да е настъпило оплождане. Все пак нормозооспермията няма нужда от такъв тест.

Благодаря ти Йоли  Hug
По-скоро ме притесни диагнозата му: теразооспермия индекс 1,39 ( при норм. <1,6)
Още не съм наясно с много термини и диагнози и ,за това питам, разпитвам, шашкам се...опитвам да се успокоявам и тук ми помагате много, за което съм ви много благодарна  Hug

# 694
Здравейте,
Ще бъда благодарна, ако коментирате резултатите на ММ, които са извън норма:
TSH ( Тиреотропен Хормон )   5.250   mIU/l   0.27 - 4.20Testosterone ( Тестостерон )   9.50   nmol/l   М: >17г. 9.9-27.8;
Хламидия IgM 0.97 (0.8 - 1.1 граничен)

Благодаря предварително.

# 695
  • От Луната
Малага, тестостерона е изключително нисък ... нека изследва ФСХ, Пролактин, Е2 + задължително спермограма. Може да добавиш и Инхибин Б (задължително в лаборатория която праща пробата в Германия - например Бодимед). Положението не е розово, но заключение може да се постави, чак след СГ и консултация с ендокринолог за хормоните и андролог за преглед с ехограф.
ТСХ не е много високо, но трябва да го вкара в норми, това поне е лесната част. Пожелавам ти успех, дано всичко има логично обяснение и естествено и решение...

# 696
Да попитам и аз как бихте разтълкували резултатите на ММ:

FSH       2.27  mIU/ml     1.5 - 12.40     ECLIA

Inhibin B   168       ng/l     120 - 400     ELISA

Това е след спермограма с 2.5% морфология и много кръгли клетки....

# 697
  • От Луната
Пени, добре е, ФСХ не знам дали не е нисичко, също и Инхибина е занижен, но важното е че е над 120, под 120 вече е притеснително и има отклонения. Все пак според мен сте за АРТ процедури, даже според мен за Класическо инвитро, а не инсеминации, може и на ЕЦ, понеже писа какви са ти съображенията. Естествено забременяване според мен не е невъзможно, но е малко вероятно. Може доста да почакаш и да няма резултат, тъй че действайте, няма за кога да чакаш.

# 698
Мерси за коментара, Йоли! Другия вторник имам час за Персенска, ще видим какво ще ми каже. Освен това ММ трябва да покаже резултатите и на проф. Куманов, такава беше уговорката.

# 699
  • От Луната
Няма за какво Пени, дано не съм права и всичко да е наред! По-добро от това няма! Точно с проф. Куманов сме обсъждали Инхибина, надявам се при него съотношението ФСХ/Инхибин да е за добро, все пак аз не съм лекар ... пиши после да кажеш какво ви е препоръчал професора.

# 700
Пени, колко много са ви кръглите клетки?

# 701
Здравейте момичета започнахме опити за бебе с мъжът ми но решихме междувременно да си направим изследвания за да не чакаме ако има някакъв проблем. Спермограмата беше много лоша олигоастенотератозооспермия морфология 4%.
Изписаха ни един куп изследвания оказа се варикоцеле което ще оперираме. Междувременно подложих ММ на добавки по моя преценка
-Спермотренд 3х1 за първия месец после ще намалим на 2х1
-Acetil L-carnitine x1 500 мг Doctor's Best
-L -arginine x1 500 мг Now foods
последните две от iherb

след един месец пуснахме нова спермограма за фонда и диагнозата е все същата но всички показатели са се повлияли значително нормокинетичните от 27% на 46% а морфологията от 4 стана 9%.
Пиша ви защото ви четох че почти нищо не помагало на морфологията а при нас има огромно подобрение за 1 месец. Все пак ще правим операция за варикоцелето и продължаваме с добавките.

Последна редакция: пт, 25 сеп 2015, 19:24 от loli7

# 702
Малага, тестостерона е изключително нисък ... нека изследва ФСХ, Пролактин, Е2 + задължително спермограма. Може да добавиш и Инхибин Б (задължително в лаборатория която праща пробата в Германия - например Бодимед). Положението не е розово, но заключение може да се постави, чак след СГ и консултация с ендокринолог за хормоните и андролог за преглед с ехограф.
ТСХ не е много високо, но трябва да го вкара в норми, това поне е лесната част. Пожелавам ти успех, дано всичко има логично обяснение и естествено и решение...

Всъщност, публикувах само резултатите извън норма. Всички хормони са, както следва:
TSH ( Тиреотропен Хормон ) 5.250 mIU/l  0.27 - 4.20
Prolactin ( Пролактин ) 313.20 mIU/l         М: 86 - 324;
LH ( Лутеинизиращ Хормон ) 2.61 IU/l      М: 1.7-8.6;
FSH ( Фуликул Стим. Хормон ) 2.50 IU/l    М: 1.5-12.4;
Testosterone ( Тестостерон ) 9.50 nmol/l   М: >17г. 9.9-27.8; 13-17г. 0.98-38.5;7-12г. 0.1-2.37;1-6г. 0.1-1.12

Имаме 4 броя СГ - всичките с различни резултати, от които обаче се откроява проблем с подвижността и морфологията (2%). Никакви заболявания и оплаквания.

# 703
Искам да попитам дали Л-карнитина повишава репродуктивните способности при мъжа?
Благодаря!

# 704
Би трябвало, но не при всеки влияе така!

Общи условия

Активация на акаунт