Великобритания - тема 55 Есенно - Коледна

• 64 376
  • 731
  •   1
Отговори
# 240
  • UK
Ммничета, искам да се пробвам да направя коледни сладки/меденки, но не знам от къде да намеря сладкарска боя и как се казва на английски? Даже не знам как би изглеждала newsm78
Ако ми изпратите линк, ще съм ви благодарна.
Не искам фондан, защото честно казано не ми се занимава.

Боя за кое. Във всеки магазин има бои, на щандовете с тортените неща, но са бои за крем, или за самата смес, за фондан не стават.
Miss Fine моля ти се удари едно рамо и кажи дали тези бои са ок за фондант:
http://www.patchworkcutters.co.uk/category/colours-consumables/36    pro gel
Ще се мъча да правя торта за рождения ден на половинката, ще е с фондант, ама досега никога не съм правила торта с фондант, така че моето е барабар Петко с мъжете  Joy Ама нали жестът е важен  Whistling В краен случай ще я яде с лъжица от поставката, ако е пълен провал   Crazy

# 241
Момичета, здравейте! Включвам се отново с моята порция въпроси Simple Smile надявам се че не досаждам много Sad , но няма кого друг да се обърна. В момента съм на вълна ущилища - та колко време след като заминахте децата ви тръгнаха на училище, как се справяха с езика( нашия батко на 5 - знае само отделни думи, а малкия на 3 нищо), предполагам че и там учебната година е от септември? Аз си го представям така - сега като заминем януари да разгледам училищата, да пусна молба или там каквото искат и живот и здраве на есен да тръгне баткото. Какво мислите за БГ училищата - искани се да посещава такова ( ако не греша то е веднъж седмично). За малкия си мисля да го запиша и него за градина, но да го водя само за тези часове, който не се заплаща, докато свикне. И още нещо - какви документи си легализирахте преди да заминете?- предполагам, че всички, но имали нещо по специфично като документи който трябва да си вземем. За децата се сещам за - актове за раждане, картони и имунизационни паспорти.
Извинявам се за дългия пост, но ми се ще за всичко да се допитам Simple Smile

# 242
В момента съм на вълна ущилища - та колко време след като заминахте децата ви тръгнаха на училище, как се справяха с езика( нашия батко на 5 - знае само отделни думи, а малкия на 3 нищо), предполагам че и там учебната година е от септември? Аз си го представям така - сега като заминем януари да разгледам училищата, да пусна молба или там каквото искат и живот и здраве на есен да тръгне баткото.
Скрит текст:
Баткото от линийката е за Year 1. Не мисля, че имаш право да го отлагаш чак до следващата учебна година. Пристигате януари и подаваш заявление в Сивик сентъра, пишеш си твоите желания, стискаме ти палци да се вредите в някое от тях, но те ти предлагат у-ще, в което има място. Това едва ли ще е хубаво и близко до вас у-ще, но пък детето ти може да бъде включено в листите на чакащите за по-добрите училища и ако там се освободи място да бъде преместено. В нашия район местата в листите на чакащите са на териториален принцип, а не кога е включено детето в списъка. Т.е. ако се освободи място и вие сте най-близко живеещите, независимо, че сте по-късно включени, на вас ще предложат мястото. Не знам обаче дали за всички borough е така, може да провериш конкретно за вашия в съответния сайт. Може и в съседен квартал да гледаш за училище също.

# 243
  • UK
 svidni4ka  ти сама ли ще го правиш фондана? Защо не си купиш готов цветен?
 Аз имах неуспешен опит на Великден да украсявам с фондан и се отказах , сега наблягам на кремове и глазури.

И аз не знаех за временните пломби , много полезно инфо  Peace

# 244
  • Лондон
Ma@, аз имам BUPA здравна застраховка, за цялото семейство, имат подробен сайт, разгледай го, като цяло са ОК, малко е тромава процедурата по одобрение на ходене при специалист, но става. Проблемът е, че ако не знаеш при кой лекар искаш да отидеш, може да попаднеш при който и да, вкл. NHS лекар, само дето няма да чакаш толкова дълго. При всички случаи пак се минава през GP, който ако поиска, никъде няма да те изпрати, независимо, че имаш частна застраховка... Абе тъпотия е голяма ooooh! разгледай, ако искаш, и ми пиши ако имаш още въпроси...

Svidni4ka, ти нямаш спиране... Какви таланти ще извадиш още  Laughing

Аз организирах летните билети и съм много доволна, сега ще почвам да работя по октомврийския халф търм, но този път ще сменям дестинацията Simple Smile

# 245
Нашите застраховки от службата на ММ са в AXA PPP Heathcare. От много четене ММ стигна до извода, че с тях само спестяваме  времето за чакане за специалист, не че това е малко.

Днес Уиз имат 20% намаление на билетите. Техните полети са ми по-удобни, но пак не ми харесват цените.

# 246
  • UK
GreenP раздавам го мераклийка, но предполагам, че като се проваля ще ми се изпари бързо - бързо ентусиазмът  Joy Гледам разни клипчета на youtube и се хвърлям в дълбокото. Ако нищо не стане, поне съм пробвала  Laughing
Tzvetak за сега имам само желание, а талант ще се установи съвсем скоро дали притежавам  Crazy
Miss Fine, да я изклюкаря, че ги прави професионални, направо ми изтекоха очите на ФБ да ги гледам  Mr. Green
 Най-хубавото на правенето на торти е, че не ми се ядат изобщо след това. Обаче, ако някой друг ми я направи, ми изглежда много по-апетитно

# 247
Tzvetak, може ли да ти пиша на лични. Аз вчера гледах сайта на BUPA, но нещо не разбрах всичко.

# 248
Много благодаря за застраховките! Ще ги разгледам и ще пиша ако имам въпроси

# 249
  • До хладилника, който обичам
Момичета, здравейте! Включвам се отново с моята порция въпроси Simple Smile надявам се че не досаждам много Sad , но няма кого друг да се обърна. В момента съм на вълна ущилища

Danielka86, освен написаното от Блу, на първа страница на темата събрахме информация с Аве за най-важните въпроси, виж за училищата и сигурно има други неща там, които ще са ти полезни в проучването  Peace

Къде да запиша децата, има ли безплатни градини, как се записва за училище, в кой клас ще е детето ми?

Деца под 3 години могат да посещават детска градина (nursery) срещу заплащане. Навършилите 3 години получават право на 15 безплатни часа седмично, останалите се доплащат. Някои градини приемат деца, посещаващи ги само за 15-те часа, евентуално с доплащане на още няколко часа седмично; други предпочитат децата да ги посещават за повече часове седмично. За социално слаби семейства в някои случаи 15-те часа седмично могат да се отпуснат още след 2-та година на детето; проверете в местния council.
На 4 години децата могат да започнат да посещават училище - т.нар. reception, еквивалент на подготвителна група. Кандидатства се онлайн или чрез местния съвет (council).

Сайтът на gov.uk за кандидатстване в начално училище и гимназия -

https://www.gov.uk/schools-admissions/applying

Всяко училище има рапорт от Ofsted, Office for Standards in Education, Children's Services and Skills. На сайта им можете да проверите оценката, която избраното от вас училище е получило при проверките, както и да прочетете подробния рапорт, който Офстед изготвя за него.
Децата си вървят с набора, т.е. няма значение кой клас е било в България - тук ще бъде в годината, в която попада неговият набор. В Англия училището започва от 5 години, тоест дете на 8 ще бъде в четвърти клас, а не във втори, както е в България. Наборите се гледат от-до месец септември за дадена година. Например, дете, родено през август 2009, през септември 2014 ще бъде в първи клас, докато роденото през септември ще е в подготвителна група.
От 5-7 години са в начално училище (infant school), 8-11 са в основно (junior school), 11-16 са в гимназия; много училища са смесени - от 5 до 11 години, например. До 18 годишна възраст младежите имат право на безплатно обучение - след завършване на гимназия на 16, някои избират да продължат в гимназията sixth form, други предпочитат да посещават колеж.

http://www.ofsted.gov.uk/

Изпитана рецепта за баница с puff pastry? Пробвах с кора от тестото, отгоре пълнеж за баница, запечено, прилично става, но малко като сиренка, а не като баница. Ако сложа втора кора отгоре, ще стане ли изобщо? Тънки кори наоколо ми не намирам, въпреки че някъде сигурно има из града.

# 250
  • UK
Нямате ли Теско, Сейнсбърис, има ги в големите магазини.

# 251
  • До хладилника, който обичам
Имаме, но няма Simple Smile В другите квартали с по-разнообразно етническо население има много повече чужди храни, но в нашия квартален Сейнсбърис почти няма, само индийски и малко джамайка и полски, за цвят. Разчитах на Алди, но и там намерих само бутер тесто.

# 252
Цветак, къде мислиш да ходите през октомври?

Свидничка, купи си готов оцветен фондан - има голям избор на цветове, включително и в Теско. Погледни в ТКМакс - имат силиконови формички за 3Д (обемни) цветя, както и точилки с шарка за щампи (дано разбра какво имам предвид).

Даниелка, не легализирай никакви документи - обикновен превод е достатъчен. Както вече са ти казали, нямаш право да спираш детето от училище до септември. Повечето училища са на териториален принцип т.е. децата от района са с предимство. Добрите квартали обикновено имат и добри училища, но съответно и високи цени на наемите. По-лични наблюдения, по-бързо проговарят  езика децата който са спокойни, уверени и общителни. Ако детето не обича промените, не е контактно, трудно преживява отделянето от мама и т.н. най-вероятно ще проговори по-бавно.

# 253
  • UK
Имаме, но няма Simple Smile В другите квартали с по-разнообразно етническо население има много повече чужди храни, но в нашия квартален Сейнсбърис почти няма, само индийски и малко джамайка и полски, за цвят. Разчитах на Алди, но и там намерих само бутер тесто.
Пита ли някого или не ги намери? Кажи им да ти поръчат, пък, търси го в хладилните витрини, не на стелаж и не при странните храни, от нормалния асортимент си им е. Да ти донесат, няма начин да не могат. С бутер тесто не знам дали ще стане нещо различно от сиренка.

# 254
  • UK
 Корите на са чужди храни. Има ги във всеки Сеинсбъри'с освен ако не са изкупени де Peace
 Както е казала Мърморанка , търси в хладилните витрини при сладолетите и замразените десерти. Там ги преместиха , преди стояха при маслото , маргарина.

Общи условия

Активация на акаунт