Eто моята любима питка, покажете и вашите! - 17-та тема

  • 205 946
  • 530
  •   1
Отговори
# 360
  • Мнения: 378
Може да ти е превтасала. Опиши процеса подробно

# 361
  • Мнения: 904
Може да ти е превтасала. Опиши процеса подробно


Ами, според мен беше удвоила обема си ,не повече. Извадих я от фурната ,намазах я с жълтък смесен с прясно мляко, бързичко с четка ,без да натискам и като я върнах във фурната видях вече ,че е спаднала.
Ами получи се ,вкусна беше ,но не ми стана на памук някак си, така на конци. По начало нея трудно я докарвам да остане много пухкава ,не знам защо, дали като е с повече олио. newsm78

# 362
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Аз лично не харесвам мазни теста, моите са винаги с много малко мазнина и са винаги пухкави и специално козунаци, питки, тутманици и хляб от бяло брашно са винаги на конци. Мазнината и захарта, когато са в по-голямо количество, забавят процеса на втасване. Също маята не трябва да се смесва директно с мазнината и солта. Но както ти е казала miriana86, възможно е тестото да е започнало да превтасва, затова да е станала такава питката ти.

# 363
  • Мнения: 9 521
...Извадих я от фурната ,намазах я с жълтък смесен с прясно мляко, бързичко с четка ,без да натискам и като я върнах във фурната видях вече ,че е спаднала...
Аз винаги мажа с жълтъка веднага след сплитане, а сплитам веднага след като си разчистя работното място от месенето. Така не пресичам втасването с допълнителна обработка на тестото.
И да, мазнината прави тестото по-"тежко", но "мазните" козунаци пак бухват и стават на конци... Ама там трябва търпение да бухне колкото си трябва преди печене на топличко и да се спазва технологията (описана и по-горе) да не се смесва директно маята с мазнината и със солта... (аз слагам мазнината на козунаците при сплитане, не при месене, ама всеки си намира чалъма)

# 364
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Процесът на втасване не може да бъде пресечен/прекъснат, независимо от това, кога сплиташ и т.н.. Wink

# 365
  • Мнения: 9 521
Процесът на втасване не може да бъде пресечен/прекъснат, независимо от това, кога сплиташ и т.н.. Wink
Е, аз не съм "стара" майсторка (преди малко повече от година се престраших да започна) , та на два пъти сплитах след 40мин втасване (така баба казваше, че се правело...), та като почнах да раздърпвам/мачкам, да режа, да навивам, да редя... страшна красота... и след още 40 мин втасване не беше мръднало нагоре и милиметър и остана сбито и тежко. Следващия път пробвах по моя си начин (след макс 10мин. отлежаване) - получи ми се. После баба ми обясни, че бухнало тесто не се мачка, не се реже и т.н. можело само да се тегли и навива, т.е. на малки питчици, които да се правят на охлювчета или плитка, "Невтасало се мачка така юрбулешката като теб"! hahaha
Ми аз така мога, така правя (майка и баба казаха, че вече ми се получавало по-добре  Wink е крайно време беше!)
ПП: Правих питки (слънца, цветя, розетки) за "Пита" на племенничката ми, не успях да ги снимам, голямо бързане и тичане беше... бабите и лелите казаха "Мммм, майка ти си е намерила заместничка"  Flutter

# 366
  • Мнения: 22 867
Майка пък втасва тестото, според мен почти до превтасване, аз почвам да пищя, че е превтасало, тя ме успокоява, че си е добре. Намесва го това "превтасалото" според мен едно хубаво, оформя си каквото е решила, пак втасва, намазва отгоре и пече. Ами стават и нещата, чудни са, и нея я знаят като майсторка. Аз пък минах на без втасване - меся, оформям, втасвам, мажа с яйце и пека в загрята фурна, доволна съм от резултата. Просто човек е добре да пробва разни начини, да види как му се получава и да си кара така, ако му допада крайният резултат.

peneva_a, радвам се за теб, наистина е приятно да те признаят близките, поне на мен ми беше, защото имаше време, дето майка все ми казваше, че съм принцесата с две леви, как пък нещо не направи като хората! Simple Smile

Вени, разкошотия е тоя бриош! За козунаците ти знам, и друг път съм ги виждала! Heart Eyes bouquet chef

На miriana86 питките също, ама тя си знае, че си го умее! bouquet chef

# 367
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Не, не се мачка, но може да се нагъва, може да се реже също. Просто, когато тестото е втасало трябва да се работи с него по-внимателно, по-нежно. Ако го премеси човек, след това се чака отново доста дълго докато отново втаса, но пак зависи от тестото. Бавно втасват тестата с много захар и мазнина, останалите пак си втасват бързо.
Според мен няма "стари" и "млади" майстори на тестото. Човек или има усет към тестото или го няма. Разбира се и да няма усет, може да тренира и да се научи, но трае по-дълго.

Labrex,  Hug нали знаеш, винаги съм ти била благодарна и съм все още разбира се.  Heart Eyes Спомняш си нали, Simple Smile от онзи тутманик на майка ти, онзи който беше без яйца, започнах да меся и тогава направих и моят тутманик, и моят козунак и всички бяха на кълбета от конци. Simple Smile  Hug  Heart Eyes  bouquet

# 368
  • Мнения: 22 867

Labrex,  Hug нали знаеш, винаги съм ти била благодарна и съм все още разбира се.  Heart Eyes Спомняш си нали, Simple Smile от онзи тутманик на майка ти, онзи който беше без яйца, започнах да меся и тогава направих и моят тутманик, и моят козунак и всички бяха на кълбета от конци. Simple Smile  Hug  Heart Eyes  bouquet

Вени, няма значение, важното е че ти се получиха чудни тестените! То рецепти много, ама ако човек е с две леви (пак да цитирам майка  Simple Smile ), нищо няма да му се получи! Hug bouquet

# 369
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728

Labrex,  Hug нали знаеш, винаги съм ти била благодарна и съм все още разбира се.  Heart Eyes Спомняш си нали, Simple Smile от онзи тутманик на майка ти, онзи който беше без яйца, започнах да меся и тогава направих и моят тутманик, и моят козунак и всички бяха на кълбета от конци. Simple Smile  Hug  Heart Eyes  bouquet

Вени, няма значение, важното е че ти се получиха чудни тестените! То рецепти много, ама ако човек е с две леви (пак да цитирам майка  Simple Smile ), нищо няма да му се получи! Hug bouquet

Нали точно това казах и аз, Labrex, човек или си го има или си го няма. Дано някой не ме разбере погрешно. Всеки човек е някъде и в нещо добър и може нещо по-добре от другият. Но който има желание и е упорит и да няма дарба, ще я придобие.

# 370
  • Мнения: 904
Ами аз сравнително от скоро меся и мисля ,че усетът ми за тестото е все още далеч от перфектния ,но си мисля ,че си трябва и рутина.
Та сега да попитам , кога точно да мажа с жълтъка специално за тази погача. И друго мазнината се слага след като се сложи маята с млякото/водата или преди. Сега я бях сложила след , но трябва ли хубаво да се разбърка до получаване на гъста каша и тогава да се добави, че аз почти едно след друго ги сложих
 

Последна редакция: пн, 07 мар 2016, 18:09 от dalina_50

# 371
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Dalina_50, aз лично, след като оформя тестото, без значение дали това е козунак или питка, или тутманик, или хляб, няма значение, го слагам на около 30°-35°С да втасва. След като почти е удвоило обема си, го мажа с жълтък смесен с прясно мляко, след което включвам фурната на градусите, на които ще се пече.
Колкото до мазнината, аз лично я слагам с всичко останало. Слагам в купата всичко заедно независимо дали мазнината е много или малко. Единственото за което внимавам, е, маята, солта и мазнината да не са в директен контакт, след това меся с миксер, с бъркалките за тесто.
Но зависи каква е рецептата. Направи тестото така, както е в рецептата. За това тесто има много рецепти, пробвай рецептата на някой друг ако искаш, може пък тогава да разбереш къде е проблемът.

# 372
  • Мнения: 378
Aз първо активирам маята с ч.л. захар и брашно (да стане на кашичка) После смесвам всичко без брашното и започвам да бъркам с миксера. Домавям си брашното бавно и когато започне да става трудно, продължавам с ръце да меся (не за друго....просто ми се счупиха бъркалките за по-гъста консистенция).
Когато спре да лепне, значи е готово.
Мажа питката с жълтък и малко прясно мляко, когато е втасала и готова за печене.
И аз не чакам да втаса тестото преди да оформям. Правя топката и веднага започвам да оформям. Със София мел Екстра съм, винаги се получава много меко тесто и като цяло е фино брашното.

# 373
  • Пловдив
  • Мнения: 1 122
miriana86 разгледах снимките на твоите пити -страхотни са!
С едно и също тесто ли ги правиш и какво е на вкус?Тези украси които правиш отгоре -с тях ли се пече питката или после се слагат?

# 374
  • Мнения: 904
Ми нямам обяснение значи защо ми спадна тестото, абсолютно както обяснява Venetta така съм направила и то само на памук погачата ми се случи. Може би ще трябва да попитам в другата тема. Преди време някой беше питал същото.

Общи условия

Активация на акаунт