Eто моята любима питка, покажете и вашите! - 17-та тема

  • 205 937
  • 530
  •   1
Отговори
# 375
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Хляб от брашно от десет вида зърнени култури.

# 376
  • Мнения: 9 521
Хляб от брашно от десет вида зърнени култури.


Огладнях  Crazy

# 377
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Хляб от брашно от десет вида зърнени култури.


Огладнях  Crazy

Peneva_a  Hug  Heart Eyes

Много вкусен се получава хлябът от това брашно. Дано вече са го пуснали и в BG. и навсякъде другаде (в другите страни) да го опитат тези, които още не са успели.

# 378
  • Мнения: 378
miriana86 разгледах снимките на твоите пити -страхотни са!
С едно и също тесто ли ги правиш и какво е на вкус?Тези украси които правиш отгоре -с тях ли се пече питката или после се слагат?

Благодаря! Обикновена рецепта е: 3 яйца, кубче мая, 500мл прясно мляко, 3с.л. кисело мляко, пакетче масло, 1с.л. сол, 1ч.л. захар, около кг. брашно, даже малко повече. Едните са сладки (по-тъмните, с 5с.л. захар), другите солени, има  и средни (2-3с.л. захар) Според вкуса на хората.

Не обичам питки с олио, а с масло. Лично за мен вкусът е страхотен.
Маслото се слага според оформлението на питата. ПОнякога в началото, друг път по време на оформяне на фигурите.
Използвам 3-4 вида декорация. При едни се слага върху питата, след като е втасала и намазана с жълтък, при други 15-20 мин. преди да е готова изпечена.
Съвсем първите ми пити са най-различни рецепти, повече с вода и яйца или с мляко, но без яйца... Последните ми са такива, които описах.

Последна редакция: вт, 08 мар 2016, 21:12 от miriana86

# 379
  • Мнения: 378
Това е питката, която направих за татко на 14 февруари. Тогава стана на 60г.




В неделя правих за едно бебче. Опитах нещо да си измисля, исках да стане нещо като коронка отгоре:



Днес пропуснах за 8 март, че мъжа рожденик и искаше целувки(станаха много хубави), но се бях надъхала за питкоч  Crossing Arms Развали ми хатъра  Whistling

# 380
  • Пловдив
  • Мнения: 1 122
Miriana86 Благодаря за споделената рецепта. Simple SmileЩе я пробвам задължително.

# 381
  • Мнения: 253
Miriana86, да попитам и аз нещо. Извинявам се, ако въпросите ми са лаишки, правя питки, казват, че са добри, но не съм много опитна в оформянето.
Питките ти са много красиви, но не мога да се ориентирам от снимките на вкус меки ли са, или са по-твърди? А тези фигурки защо са по-светли, от по-различно тесто ли са, или защото се слагат по-късно при печенето? (това може да е много тъп въпрос Simple Smile newsm78 )

# 382
  • Пловдив
  • Мнения: 1 122
venetta  а каква е рецептата за леопардовия козунак?

аз доста пъти вече правя по рецептата за памук погачата ,това което ми харесва при нея е че е мека и на другия ден.По една друга рецепта от нета -тестото стана много вкусно,то беше с масло .
Но забелязах нещо,незнам дали съм права -майка прави питите  с  много малко мазнина в тях,и като са топли са много хубави,но на другия ден стават сухи,нямат тази мекота .Дали това е поради твърде малкото мазнина?От какво зависи питката да си остане мекичка?
Кифлички правих по 2  рецепти,като са топли са много хубави,но на другия ден не остават пухкави и мекички

Последна редакция: ср, 09 мар 2016, 19:15 от budiko

# 383
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
venetta  а каква е рецептата за леопардовия козунак?

аз доста пъти вече правя по рецептата за памук погачата ,това което ми харесва при нея е че е мека и на другия ден.По една друга рецепта от нета -тестото стана много вкусно,то беше с масло .
Но забелязах нещо,незнам дали съм права -майка прави пити с малко мазнина в тях,и като са топли са много хубави,но на другия ден стават сухи,нямат тази мекота .Дали това е поради твърде малкото мазнина?От какво зависи питката да си остане мекичка?

Рецептата за козунака я видях ето тук. Този козунак остава например и три дни влажен, стига да остане толкова дълго, а той е с малко масло.
http://www.heftig.co/leobrot/

# 384
  • Мнения: 378
Miriana86, да попитам и аз нещо. Извинявам се, ако въпросите ми са лаишки, правя питки, казват, че са добри, но не съм много опитна в оформянето.
Питките ти са много красиви, но не мога да се ориентирам от снимките на вкус меки ли са, или са по-твърди? А тези фигурки защо са по-светли, от по-различно тесто ли са, или защото се слагат по-късно при печенето? (това може да е много тъп въпрос Simple Smile newsm78 )

Здравей
Меки са ми питките. Меся, докато спре да лепне, после при оформянето ръся на плота, за да ми е по-лесно при оформяне. Използвам София Мел Екстра. Днес правих и със София Мел Класик, гогато спря да лепне, добавих още мъничко. Екстрата и Класика са различни, Класика е тип 500, Екстрата е по-ниско, по-фино.
При мен е важно оформлението, тавата, формите, които ще правя. Не ги наблъсквам, използвам по-голяма тава 37 дм, винаги оставям леко разстояние между тях. Питките не стават тумбести (не обичам дебеланки), не ми е това целта, но са меки. Имам отчупена някъде...
https://www.facebook.com/305541902980730/photos/pb.3055419029807 … ype=3&theater

По-светлите форми са декорация, слагат се отделно. Може в началото, може и към края на печенето. Най-използваната е: пакетче нишесте (60гр), 120 брашно, ч.л. сол, около 80 мл вода. Трябва да стане твърдо тесто, лепи се върху втасала и намазана питка с жълтък и се пъха да се пече.


Тези дни ще напиша за видовете декорация, но искам под всеки вид декорация да постна снимка и да се види нагледно как изглежда През последната година изпробвах какво ли не, бая четене беше.

# 385
  • Мнения: 378
Видове декорации за питка

1. Декорация от същото тесто за питка:
Добавя се колкото може брашно към тестото, за да стане много твърдо и се оформят фигурките. Това тесто малко увеличава обема си, заради маята в общото. Слага се върху питката, след като е намазана с жълтък непосредствено преди печене. Придобива цвета на питката, но ако се поръси с брашно, може да побелее.



2. Декорация от брашно, сол и вода.

Тази декорация не остава бяла, придобива цвета на питката.
Слага се върху питката, след като е намазана с жълтък, непосредствено преди печене.

Накрая на този клип се вижда резултата:
https://www.youtube.com/watch?v=MktI8nGfo60

3. Декорация от равни количества сол и брашно(1:1), вода.
Тази декорация остава бяла, но е много солена, оформят се хубави фигурки. Може да се работи със силиконов молд и други формички за фондан. Ако са много тънки, може и да покафенеят.
Най-добре е да се използва много фина сол, защото и оформянето ще е по-лесно. С малко по-едра сол трудно се оформя декорация, може да се разпада.
  Слага се върху питката, след като е намазана с жълтък, непосредствено преди печене.
  Може и 15 мин. преди питката да е готова, но изработените фигурки трябва да са тънки, за да изсъхнат добре.
Може отделно да се изсушат (на слънце или фурна (хубаво е на 100 градуса с леко притворена печка))и после да се добавят върху изпечената и изстинала питка. Лепят се с гъста кашичка от брашно и вода.  
Трябват около час -два да залепнат добре.
А така предварително изсушени, могат да се сложат и върху намазаната с жълтък питка, непосредствено преди печене (жълтъкът е лепилото, може да се използва и вода да залепнат върху втасалата питка)



4. Декорация от пакетче нишесте (60-70гр.), 120-140 брашно (двойно от нишестето), около 80мл вода, ч.л. сол Цитирай

  Тази декорация я правя на око. Трябва да стане твърдо тесто като пластелин. Ако се наложи, се добавя брашно до нужната консистенция.
Оформянето е лесно и приятно.
Може да се използват силиконове молдеве и други формички за фондан.
  Слага се върху питката, след като е намазана с жълтък, непосредствено преди печене.
Може и 15 мин. преди питката да е готова, но изработените фигурки трябва да са тънки, за да изсъхнат добре.
  Може отделно да се изсушат (на слънце или фурна (хубаво е на 100 градуса с леко притворена печка))и после да се добавят върху изпечената и изстинала питка. Лепят се с гъста кашичка от брашно и вода. Трябват около час -два да залепнат добре.
  А така предварително изсушени, могат да се сложат и върху намазаната с жълтък питка, непосредствено преди печене (жълтъкът е лепилото, може да се използва и вода да залепнат върху втасалата питка).
Декорацията става бяла и красива. Не е вкусна, но може да се консумира.




5.Парено тесто: Брашно, сол, вода.
Една чаша вода завира на котлона, добавя се половин ч.л. сол и 3 чаши брашно. Бързо се омесва тестото. Трябва да се омеси твърдо, за да може фигурките да станат добре.
Може да се ползват молдове и други формички за изработване на фигурките.
Слагат се върху питката 8-10 мин опреди да е готова изпечена. Залепят се с белтък.
За да имат питката и декорацията блясък, след като са поставени фигурките, цялата питка се минава с четка, потопена в захарен сироп и се допича.
Това е украинска рецепта. Руските, украинските, белоруските и тн. питки са сладки! Затова и повечето декорации също. По-надолу ще видим...
Ето я и Лиана, която всъщност каза тази рецепта:




6. Сладка декорация с парено тесто. Взела съм я от руски учебник.
Както казах вече, руските питки са сладки и сладки декорации вървят на вкуса.

Вода, захар, мед, брашно

На котлона завират 90 мл вода, 90 гр захар, 45 мед (аз слагам една супена лъжица). Това завира и се слага настрани да изстине. След това се добавя брашното. Трябва да може да се меси добре. Тестото е еластично.
  Може да се използват молдове и формички за оформяне на фигурките.
  Декорацията се слага върху втасалата и намазана питка с жълтък. Тогава остава светла след печене, но ако е много силна фурната, може да потъмнее.
  Обикновено се слага 10-15мин. преди питката да е готова изпечена.
  Украсената питка може да се мине с четка, потопена в захарен сироп преди да се допече. Така ще има красив блясък.



Една питка на майсторката Петя Петрова със същата декорация:


7. Кафява сладка декорация:  
  Вода, захар, мед, какао, брашно

  Напомням, че тези сладки декорации са за сладки пити.
  На котлона завират 90 мл вода, 90 гр захар, 45 мед (аз слагам една супена лъжица мед), 2-3 с.л. какао. Всичко завира и се слага настрани да изстине. След това се добавя брашното. Трябва да може да се меси добре.
  Може да се използват молдове и формички за оформяне на фигурките.
  Декорацията се слага върху втасалата и намазана питка с жълтък.
  Обикновено се слага 10-15мин. преди питката да е готова изпечена.
  Украсената питка може да се мине с четка, потопена в захарен сироп преди да се допече. Така ще има красив блясък.

Освен какао, може да се изпозлват други натурални продукти, за получаване на желания цвят (разбира се за всяка декорация може да се използват и сладкарски боички, но лично на мен не ми изглежда добре, естетично и НАТУРАЛНО).




8. Идва ред и на любимите ми декорации, които напоследък използвам!
 Сладка декорация с белтък:
 1 белтък, 20мл. масло (разтопено), 10мл. прясно мляко, 2с.л пудра захар, брашно.

Всичко без брашното се разбърква с миксер и се добавя по малко брашно. Когато тестото може да се меси с лекота, е готово.
Може да се използват молдове и формички за оформяне на фигурките.
Слагам я 15-20 мин.  преди питката да е готова изпечена, лепя я с белтък смесен с будра захар, може и само с белтък.
Украсената питка преди допичане може да се мине със захарен сироп за блясък.
Тази декорация остава бяла, но не напълно. Има съвсем леко сив оттенък, но като цяло си е бяла.



9. Солена или неутрална декорация с белтък:



Белтък, 20мл. масло (разтопено), 10мл. прясно мляко, сол на вкус, брашно.
Всичко без брашното се разбърква и се добавя по малко брашно. Когато тестото може да се меси с лекота, е готово.
Може да се използват молдове и формички за оформяне на фигурките.
Слагам я 15-20 мин  преди питката да е готова изпечена, лепя я с белтък.
Украсената питка преди допичане може да се мине със захарен сироп за блясък (ако в тестото за питката има лъжица-две захар, няма да навреди на вкуса).
Предварително може да се изпече в печката и после да се залепи върху изстиналата питка с гъста кашичка от брашно и вода. Трябват 1-2 часа да се залепи добре.
Тази декорация остава бяла, но не напълно. Има съвсем леко сив оттенък, но като цяло си е бяла.
Последно й добавих мак и смляна чиа за по-интересен цвят. По-долу на снимките ще видите.




10. Сладка декорация с жълтък
1 жълтък, 20мл прясно мляко, 20гр масло (разтопено), 1-2 с.л. пудра захар.

Всичко без брашното се разбърква и се добавя по малко брашно. Когато тестото може да се меси с лекота, е готово.
Може да се използват молдове и формички за оформяне на фигурките.
Слагам я 15-20 мин  преди питката да е готова изпечена, лепя е с белтък и пудра захар, може и само с белтък.
Предварително може да се изпече в печката и после да се залепи върху изстиналата питка с гъста кашичка от брашно и вода. Трябват 1-2 часа да се залепи добре.
Украсената питка преди допичане може да се мине със захарен сироп за блясък.
Декорацията е светла с лек жълтеникав цвят.






11. Солена или неутрална декорация с жълтък.
1 жълтък, 20мл прясно мляко, 20гр масло (разтопено), сол на вкус, брашно

Всичко без брашното се разбърква и се добавя по малко брашно. Когато тестото може да се меси с лекота, е готово.
Може да се използват молдове и формички за оформяне на фигурките.
Слагам я 15-20 мин  преди питката да е готова изпечена, лепя я с белтък.
Предварително може да се изпече в печката и после да се залепи върху изстиналата питка с гъста кашичка от брашно и вода. Трябват 1-2 часа да се залепи добре.
Украсената питка преди допичане може да се мине със захарен сироп за блясък (ако в тестото за питката има захар, мисля, че няма да навреди на вкуса (все пак българина е свикнал със солени пити).
Декорацията е светла с лек жълтеникав цвят.




12. Декорация с жълтък и червен пипер.

1 жълтък, 20мл прясно мляко, 20гр масло (разтопено), сол на вкус, 2 ч.л. червен пипер.

Както споменах малко по-нагоре, не обичам да използвам сладкарски боички за декорацията на питите. Дойде март и исках да украся питката. Първоначално мислех върху готовата питка да сложа за красота истинска мартеничка, но ми хрумна това с черевения пипер.
Процедурата е същата като при номер 11. Мисля че се получи добре с истински натурален цвят, а не изкуствено червено.




Последна редакция: пт, 11 мар 2016, 10:35 от miriana86

# 386
  • Мнения: 9 521
Видове декорации за питка
Ехаааа, колко красиво и разнообразно! Благодаря! Кога ли ще се науча...

# 387
  • Мнения: 378
Благодаря  Hug
С желание, време и опит  bouquet

# 388
  • Мнения: 22 867
miriana86, благодаря, чудесен опит споделяш! bouquet Чудя се дали да не прехвърлиш постинга си и в тая темичка, за да я извадим по-напред, тя също е много полезна, просто от доста време не сме писали в нея. newsm78

# 389
  • Мнения: 378
miriana86, благодаря, чудесен опит споделяш! bouquet Чудя се дали да не прехвърлиш постинга си и в тая темичка, за да я извадим по-напред, тя също е много полезна, просто от доста време не сме писали в нея. newsm78

Готово, Лабрексче  Hug

Как ще се пише в темите...всички са в кулинарните групи за питки във фейсбук  #2gunfire

Общи условия

Активация на акаунт