Eто моята любима питка, покажете и вашите! - 17-та тема

  • 205 923
  • 530
  •   1
Отговори
# 390
  • Мнения: 22 867
Готово, Лабрексче  Hug
Как ще се пише в темите...всички са в кулинарните групи за питки във фейсбук  #2gunfire

Благодаря ти! Ами, нали знаеш, всеки има право да пише, където иска, аз пък нямам фейсбук, сетих се за тая темичка, знам, че беше полезна, нека си остане такава. Peace bouquet

# 391
  • Пловдив
  • Мнения: 1 122
Miriana благодаря за споделеното!

Днес за пръв път се пробвах в направата на козунак.Изчетох доста неща в темите,спрях се на рецептата за бърз козунак .


като за пръв път мисля че добре станаха.Нямах подходяща тава и ги сложих двете плитки в една кръгла голяма тава,и понеже имаше много място около тях и затова станаха разляти и ниски.

Последна редакция: пт, 11 мар 2016, 22:29 от budiko

# 392
  • Мнения: 4 304
Може ли рецептата за този бърз козунак?

# 393
  • Пловдив
  • Мнения: 1 122
vacy5  ето тук виж http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=490691

да ви попитам -в някой рецепти за пити,погачи няма кисело мляко,а  в други  има доста кисело мляко,каква е неговата роля,в смисъл защо половината почти прясно ,а другото кисело?
Правих питки цветя със сирене по тази рецепта:половин кубче мая,1 ч.л. захар,1 ч.л. сол,2 яйца,200 мл. пр. мляко,200 гр.кис. мляко,50 мл. олио,брашно около 700-800 гр.


Но на вкус тестото беше безвкусно ,незнам защо така се получи.
А съм правила
по тази рецепта
250 гр. прясно мляко
10 гр. захар
25 гр. прясна мая
700 гр. брашно
2 яйца
90 гр. слънчогледово олио
20 гр. сол
100 гр. разтопен маргарин или краве масло
става  много вкусна и мека ,само солта я намалих че идва малко много както е дадена

Последна редакция: сб, 12 мар 2016, 17:01 от budiko

# 394
  • Мнения: 378
Поздравления за козунака!  bouquet
И аз ще правя тези дни. Не мога да го докарвам, но този път може и да е по-добре  chef
Всяка година имаше тема за козунаци? Аз ли не мога да я намеря  newsm78

# 395
  • Пловдив
  • Мнения: 1 122
Мерси miriana  Simple Smile
Доволна съм като първи път,на вид може да не е много добър,но на вкус е супер.На ръка месих,беше хладно в стаите и не искаше да втасва в началото ,накрая във фурната го втасах .Аз търсех тема за козунаците ,но са все стари май.

# 396
  • Мнения: 378
Да, нали е с повече захар и мазнина и по-бавно втасва. И аз така във фурната втасвам всичко.
Поклюкарствах малко в профилите на активните членове на козуначената тема, но май на здравословно са го обърнали  Rolling Eyes Или просто още никой не е отворил за 2016 тема.
За киселото мляко... не знам химичната реакция точно...  За мен е въпрос на вкус. По различни начини съм правила питите и с прясно мялко най-много ми харесва. Само с кисело нещо не ми допада вкусово.

# 397
  • Пловдив
  • Мнения: 1 122
Ами тази рецепта която ти ми писа на по-предната страница пише с 2 лъжици кис.мляко .Ако не се сложи изобщо -ще се промени ли питата?

# 398
  • Мнения: 378
Ами тази рецепта която ти ми писа на по-предната страница пише с 2 лъжици кис.мляко .Ако не се сложи изобщо -ще се промени ли питата?


Не мисля, че ще има кой знае каква разлика. По-питателна става питата. Мисълта ми е,  че пита само с кисело не ми допада, както и половин прясно, половин кисело. Най-много обичам само с прясно мляко, защото се работи по-лесно с тестото, но напоследък слагам  2 или 3 лъжици повече кисело. Да има от всичко.
Може да пробваш да направиш пита и със заквасена сметана. Може пък повече да ти хареса. Опитай различни рецепти, за да си знаеш любимата.

# 399
  • Пловдив
  • Мнения: 1 122
тази вечер направих тутманик по рецептата на venetta -стана много вкусен-ммм.Не можах да го снимам,че го натиснаха веднага.

# 400
  • Мнения: 77
Някой може ли да ми даде изпитана рецепта за домашен френски хляб, ще бъда много благодарна.

# 401
  • Мнения: 252
Да ви покажат моят леопардов козунак. Много вкусен се получи. Следващият път обаче, ще намаля малко какаовото тесто за сметка на бялото.








изпробвах да направя леопардов козунак, но не ми се получи толкова отчеливо разликата между кафявото и светлото тесто - направих точно какк то е във видеото, постнато от Венета. когато сложих лъжица како и лъжица и мляко и започнах да меся - се получи една глетава топка от тесто и в крайна сметка не успях да го докарам с месене равномерно да се рразнесе в цялата маса - след печене се получи меланж от цветове. предполагам трябва да е по-твърдо тестото и какакото да се смеси още в самото начало за да стане еднородно кафяво - още повече за по-тъмно кафявото.

# 402
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Аmorex, аз лично гледах само видеото. Продуктите ги сложих на око. Претеглих само брашното, за да знам колко мая горе долу да сложа. Гъстотата на тестото я направих на чувство, но не мога да кажа, че тестото беше твърдо, но не беше и така меко, както го правя при моят козунак. Бих го определила като средно меко тесто. Разбира се, за да се различават цветовете, на едното се слага малко какао, а на другото повече, за да стане по-тъмно. Аз още като гледах видеото и предположих, че на едното тесто, трябва да сложа съвсем малко какао, за да е доста по-светло и така да може да се разграничава по цвят от тъмното. Даже смятам да опитам и с други цветове, като използвам или плодово нишесте, или натурални цветове от малини или горски плодове, но да видим кога ще имам желание и време за експерименти. Всъщност аз имам един козунак и кифлички от тесто, към което прибавих и нишесте от горски плодове. Получи се много вкусен козунак и кифличките също бяха вкусни.
Когато се прибавя млякото и какаото в тестото на леопардовия козунак, тестото трябва да се омеси доста добре. Аз лично го правя с миксера с бъркалките за тесто. Отначало тестото наистина изглежда глетаво, но после си се оправя. На видеото млякото към какаото е повече от това, което аз прибавих. Даже следващият път ще разтворя какаото в още по-малко мляко и така ще го прибавя към тестото. Направи ми впечатление, че това тесто втасва много бързо.
Скрих една филийка от този козунак, за да знам кога е вече сух и недобър за хапване. Козунакът беше завит в алуминиево фолио. Дори и след седмица беше все още сочен и отличен на вкус. Повече не го държах, защото мисля, че това е достатъчно дълъг период и е все едно дали след една седмица започва да изсъхва и да се разваля.

# 403
  • Мнения: 252
Venetta, аз много исках да се получи шарено та да се радват децата. Просто не се получи. Когато прибавих какаото и млякото трябваше да доомеся повече и да вложа още брашно, което за вече добре омесеното за козунак тесто ми се стори пагубно да му вкарвам още брашно и да го меся - предположих, че ще стане по-твърдо, а и определено след изветсно време месене не се получи еднороден кафяв цвят. Не ми се рискуваше д а съсипя останалите продукти и предпочетох да го оставя така (пък може и да съм пропуснала шанса Simple Smile  Но след като се опече нищо че бях вложила достатъчно какао да бъде кафяво, при надигането на козунаците се разми и стана меланж - нямаше ясно изразени слоеве със светло кафяво . Затова си мисля че ако сложа какаото предвително и си го омеся от самото начало ще е по-добре.
А за рецептата - аз си използвах моята си рецепта за козунак.

# 404
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Venetta, аз много исках да се получи шарено та да се радват децата. Просто не се получи. Когато прибавих какаото и млякото трябваше да доомеся повече и да вложа още брашно, което за вече добре омесеното за козунак тесто ми се стори пагубно да му вкарвам още брашно и да го меся - предположих, че ще стане по-твърдо, а и определено след изветсно време месене не се получи еднороден кафяв цвят. Не ми се рискуваше д а съсипя останалите продукти и предпочетох да го оставя така (пък може и да съм пропуснала шанса Simple Smile  Но след като се опече нищо че бях вложила достатъчно какао да бъде кафяво, при надигането на козунаците се разми и стана меланж - нямаше ясно изразени слоеве със светло кафяво . Затова си мисля че ако сложа какаото предвително и си го омеся от самото начало ще е по-добре.
А за рецептата - аз си използвах моята си рецепта за козунак.

Amorex, според мен това е била и грешката ти. За определени печива се иска точно определена рецепта. Тестото за нормален козунак има и друга структура. Не че не е възможно и с него да се получи, но ще трябва да си поиграеш повече, докато улучиш точната консистенция на тестото, за да не се разливат формите, но тогава е възможно пък, козунакът да не е така вкусен. Аз бих ти препоръчала да опиташ с тази рецепта. Козунаците се получават вкусни. Поне тези, които ги опитаха, останаха много доволни както от вида, така и от вкуса. Също така това тесто се навдига равномерно и формите не се изкривяват. Трябва да внимаваш тестото да не е много меко, нито много твърдо. Вгледай се добре в тестото от видеото и се опитай да усетиш консистенцията му, твърдостта му, това е важно. Важно е също на какви градуси го печеш и също колко време го печеш. Ако козунакът го печеш нормално на 200°С, то този го печи на 170°С най-много. Аз моят козунак го пекох около 55-60 минути, иначе щеше да е недопечен.

Общи условия

Активация на акаунт