Работа, CV-та, HR-и, съвети - 40-та тема

• 71 709
  • 770
  •   1
Отговори
# 105
Според мен най-добре да си направите Ваш.  Peace

# 106
Благодаря! За първи път ще си правя. След завършването започнах веднага и изкарах много години в една фирма, затова и поисках мнение от по-вещи.

# 107
Въпросът ми най-вероятно не е за тук, но не знам къде да го задам. Съкратиха ме, регистрирах се в БТ, след това си получих обезщетението от работодателя и сега трябва да се регистрирам и в НОИ. Обаче се загледах в трудовата книжка, че там където е описано, че съм получила обезщетение има сложен само печат на фирмата без подпис на работодателя. Това проблем ли е?

# 108
  • София
Станах сега да погледна моята трудова книжка.
При мен има И подпис И печат, както самата графа повелява да бъде.
Но мисля, че НОИ не ги интересува твоето обезщетение. Само трудовият стаж за изчисляването на полагащото ти се обезщетени при безработица. Peace

# 109
kopche, благодаря за бързия отговор. Навсякъде другаде си има и подпис, и печат. Някъде четох, че НОИ изчаквали да се плати обезщетението след 1вия месец без работа и тогава можело да се регистрираш при тях. Та затова може би всъщност ги вълнува дали обезщетението е изплатено.
Дано наистина не е проблем липсата на подпис, защото ми е голямо разкарване. НОИ, фирмата и аз се намираме на противоположни краища Simple Smile

# 110
Може да се размине и без проблем. Най-много да те разкарат да ходиш до офиса на фирмата за подпис.
Иначе, да, трябва да е минал месец след освобождаването ти, за да почнеш да получаваш от НОИ, защото, когато те съкращават,  (зависи де), по принцип трябва да те обезщетят с една брутна заплата. Затова тоя един месец не го поема НОИ.

# 111
Айде сега - глупости. Хора напускат постоянно заради какви ли не причини - по-добра заплата, повече възможности за растеж, брменност, смяна на местоживеенето.
Това е при наличие на предложение. Мислех, че коментираме, когато такова няма.
Казвам защо може да има свободна позиция. Ти твърдеше, че е свободна заради някой напуснал от "много хубаво".
От опит казвам - това може и да не е така. Нито с дразненето, нито със заплатата.
1-2 поста над твоя се обяснява за такова "хубаво" място. А аз ви казвам, че това, което психически ви дразни при сегашната работа, ще ви дразни и при новата, с тази разлика, че заплатата ще е по-ниска.

# 112
  • София
kopche, благодаря за бързия отговор. Навсякъде другаде си има и подпис, и печат. Някъде четох, че НОИ изчаквали да се плати обезщетението след 1вия месец без работа и тогава можело да се регистрираш при тях. Та затова може би всъщност ги вълнува дали обезщетението е изплатено.
Дано наистина не е проблем липсата на подпис, защото ми е голямо разкарване. НОИ, фирмата и аз се намираме на противоположни краища Simple Smile
Регистрираш се в НОИ незабавно, след регистрирането в БТ. Никакъв месец!
Губиш обезщетението, ако в 7 дневен срок не се регистрираш. След това тече срок на разглеждане на молбата ти. Получаваш писмено становище до 30 работни дни (понякога) от НОИ и започва изплащане на обезщетението, изчислено от датата, след денят на уволнението/прекратяване на трудовото ти взаимоотношение.
Обезщетенията се изплащат м/у 15-20 число на следващият месец.
Ако има още нещо-питай. Hug

И повярвай ми НОИ не се вълнуват от твоето обезщетение, нито от размера, нито от датата на изплащането му.

# 113
  • София
Може да се размине и без проблем. Най-много да те разкарат да ходиш до офиса на фирмата за подпис.
Иначе, да, трябва да е минал месец след освобождаването ти, за да почнеш да получаваш от НОИ, защото, когато те съкращават,  (зависи де), по принцип трябва да те обезщетят с една брутна заплата. Затова тоя един месец не го поема НОИ.
Даваш погрешна информация. Някой наистина ако те чете, ще загуби правото си на обезщетение. ooooh!
Написала съм в предният пост. Peace

# 114
kopche, не знам чия информация е грешна, но в Бюрото по труда навсякъде са разлепени листове, на които пише, че срокът за регистрация в НОИ е 3 месеца след датата на освобождаване от работа. Дори и самата  жена, при която се регистрирах там ми го каза.

п.п. Ето какво пише в сайта на НОИ:

Паричното обезщетение за безработица се изплаща от датата на последното прекратяване на осигуряването, ако:

заявлението за отпускането му е подадено в тримесечен срок от тази дата;
лицето се е регистрирало като безработно в Агенцията по заетостта в срок 7 работни дни от тази дата.

Последна редакция: ср, 19 ное 2014, 10:17 от sunshineaqua

# 115
  • София
Ами аз знам, какво направих аз, за да се получат нещата бързо и ефикасно.  Peace
Този, който би чакал 3 месеца да се регистрира в НОИ, значи е готов, да не получава 4 поредни месеца обезщетение. Защото в НОИ нещата се случват доста бавно. ooooh!

# 116
Нещо ми се струва, че не правите разлика между седемдневен срок за регистрация в АЗ и тримесечен срок за подаване на заявление в НОИ за отпускане на обезщетение. Първото е задължително да се случи в рамките на 7 дни, в АЗ, иначе търпите финансови санкции за периода на просрочието. Заявлението го подавате в НОИ, когато решите, в рамките на тези три месеца и не губите правото си на обезщетение - просто то ще ви бъде платено накуп, за съответния срок, по-късно във времето. И да, за второто трябва да се изчака изплащането на едномесечното брутно обезщетение от последния работодател или просто да се изчака да мине съответния месец, тъй като има работодатели, които не превеждат парите в срок, поради ред причини.

# 117
  • София
Zina, A.L.E.N.A, Red Velvet, както и други HR-И,които пропускам , моля за вашето мнение.Съпругът ми кандидатсва за нова работа.Беше на интервю и сега чакаме отговор/Но накрая на интервюто са му връчили визитка на ръководителя на отдела за който кандидатсва.Та се чудим, ако не с еоабдят до 2 седмици както са казали, дали той е добре да звънне и да пита дали има решение или по-добре да не се обажда? newsm78

# 118
  • в 1001-та нощ
Аз бих се обадила след 2-3 седмици, ако нямам обратна връзка и са ми предоставили визитката, както е при Вас  Peace

# 119
  • София
Благодаря АЛЕНА   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт