Безработна! Как да постъпя?

• 3 960
  • 3
  •   1
Отговори
Здравейте мили мами!
Моля за съвет, че съм страшно объркана!
Работех в една частна болница като мед.сестра, но договорът ми за трудов стаж се водеше на длъжност: санитар, защото ми предстой 2015 г. януари да се дипломирам ( и съответно нямах диплома за да ме водят на сестрински договор). Забременях август месец и ми казаха, че ще ми прекратят договора при изтичането на 6м. изпитателен срок, както и направиха. Иначе аз от септември съм в болничен и преди няколко дни ми го прекратиха.
Днес бях в бирото по труда и отказаха да ме регистрират, защото съм нямала 9 месеца без прекъсване трудов стаж. А аз от минали сезонни работи като студент имам събрани общо 8 месеца трудов стаж + тези 6 месеца стават около 1 година и половина, но за да имам право на регистрацията в бирото казаха, че връщали 15 месеца назад, а като върнат моите имам само 6 месеца трудов стаж.
Извинявам се ако съм била прекалено подробна! И така аз излизам в майчинство в началото на март месец. А до тогава? Сама ли да си плащам сега осигуровките и колко са те на месец? А преди майчинството трябва ли да ме водят някъде на работа, за да получавам 2 години майчинство?
Има ли някакъв вариант да се взимат пари преди майчинството ( тези 3 месеца, които ми остават до майчинство) ? И защо ни е толкова скапана държавата!!!!?
Благодаря за вниманието и за отговорите   bouquet

# 1
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Законово всичко е както си го написала и както са ти го казали.
Нямаш право на обезщетение от БТ, защото нямаш 9 месеца в осигуряване за безработица през последните 15 месеца.
Няма как и да излезеш в майчинство за две години тъй като не се водиш на трудов договор.
Остава ти социално майчинство в размер на 100лв за 1 година, ако отговаряш на критерия за доход.
Провери в агенция по социално подпомагане по адрес и какви други помощи ти се полагат.
Друг вариант е да те назначат фиктивно някъде на договор и така да си получаваш майчинството 2 години.

# 2
Нямаш право на обезщетение от БТ, защото нямаш 9 месеца в осигуряване за безработица през последните 15 месеца.
Няма как и да излезеш в майчинство за две години тъй като не се водиш на трудов договор.
Остава ти социално майчинство в размер на 100лв за 1 година, ако отговаряш на критерия за доход.
Провери в агенция по социално подпомагане по адрес и какви други помощи ти се полагат.
Друг вариант е да те назначат фиктивно някъде на договор и така да си получаваш майчинството 2 години.

Благодаря за бързия отговор!
Относно другия вариант да ме назначат някъде на договор кога трябва да стане това? Може ли няколко дни преди да излезна в майчинство и сега само да си плащам здравните осигуровки?

# 3
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

Благодаря за бързия отговор!
Относно другия вариант да ме назначат някъде на договор кога трябва да стане това? Може ли няколко дни преди да излезна в майчинство и сега само да си плащам здравните осигуровки?

Доколкото разбрах имаш12 месеца осигурителен стаж общо в живота си и може да те назначат няколко дни преди 45-дневния болничен.Ако могат да ти дават болничен, може да те водят от сега на работа и да си в постоянен болничен.Така ще получаваш обезщетение и ще плащаш само здравните осигуровки към фиктивния работодател.

Общи условия

Активация на акаунт