Отговори
# 105
  • Tам през Атлантическия океан
Daylily, по принцип си права, но в България нищо не е както трябва. Работата ми е такава, че имам наблюдение точно в/у това движение - хората се движат толкова интензивно м/у кварталите и градовете, че това разделение е напълно размито.

Именно  Peace

# 106
  • Down south
Daylily, по принцип си права, но в България нищо не е както трябва. Работата ми е такава, че имам наблюдение точно в/у това движение - хората се движат толкова интензивно м/у кварталите и градовете, че това разделение е напълно размито.
Може би действително е така, не съм много запозната с този тип движение.

Бих искала да попитам още нещо.
 Разбрах, че авторката се тревожи за ДГ, а след това как стоят нещата с училищата?
Трябва ли едно дете да посещава училище по местоживеене или това не е определящо?

# 107
  • Tам през Атлантическия океан

Трябва ли едно дете да посещава училище по местоживеене или това не е определящо?

Това не е определящо  Wink все още за БГ  Rolling Eyes

Но  ДГ са по местоживеене/адресна регистрация  , ако не е чстна де  Grinning

# 108
Основно сме хора дошли от провинцията и сме се реализирали по някакъв начин,

Ето така са се оформили китайският квартал, Италианският квартал, Руската зона.  Ще стане и при нас. Но тази дива снобарщина ме поразява, ще кажеш, че някои са родени със сребърна лъжичка или май по-скоро с перо в гъза. 

# 109
  • София
Добре де, нали ви помолих да не акцентирате върху професиите.Явно наистина грешно се изразих! Познавам и тъпи счетоводителки и не се мисля за нещо повече от другите.
Исках да разбера мнението ви за обкръжаващата среда в един по престижен и един по краен квартал, и до колко оказва влияние тя върху изграждането на едно дете като човек.
Дано този път съм по ясна!

Ами задаваш отговор, така да се каже.
Разбира се, че средата има определящо влияние и разликата между един и друг квартал, за мен, лично е видима с невъоръжено око и крещяща.

Както и разликата между ерудиран, възпитан и образован човек и обратното.

Има размиване в разделението, има и не съвсем ясно оформени по класа райони, но въпреки всичко има такава и за мен, лично е видна без никакви съмнения.

# 110
  • София
Добре де, нали ви помолих да не акцентирате върху професиите.Явно наистина грешно се изразих! Познавам и тъпи счетоводителки и не се мисля за нещо повече от другите.
Исках да разбера мнението ви за обкръжаващата среда в един по престижен и един по краен квартал, и до колко оказва влияние тя върху изграждането на едно дете като човек.

Ами задаваш отговор, така да се каже.
Разбира се, че средата има определящо влияние и разликата между един и друг квартал, за мен, лично е видима с невъоръжено око и крещяща.

Както и разликата между ерудиран, възпитан и образован човек и обратното.

Има размиване в разделението, има и не съвсем ясно оформени по класа райони, но въпреки всичко има такава и за мен, лично е видна без никакви съмнения.

Да, определено. И не виждам как може да избегнеш негативите на лошия квартал, пращайки детето си в друг на градина или на училище, след като то ще се прибира в същия.

# 111
  • София - Рим и обратно
НСЧ, движат се хората, обаче имат принцип на търсене винаги, недей така. Примерно, в нашия квартал маргинали, цигани и фолкаджии няма как да се застоят много, просто защото им е скучно Simple Smile. Няма кръчми, няма кафенета с чалга, никой не си позволява да си надуе музиката или да не се съобразява по друг начин не намират и съмишленици, нито среда. Дори да дойдат, не издържат дълго. Просто им става тъпо и обясняват, че това е "най-скапания и пенсионерски" квартал.  Mr. GreenИ си заминават към Люлин (примерно).

# 112
  • София
То, че има, има, въпросът е да го кажем едно на ръка с процентното съотношение.
Примерно в жилищен район Х преобладават 80% от едните и 20% от другите и съответно по-малкия процент ще се чувства по-дискомфортно, защото не се намира в приятелска среда и ако решат да празнуват на сина си РД в къщи с грандиозен купон, ще се получат около 286 сигнала в полицитята, примерно. Или ако слагат зеле, пекат чушки на терасата или си тупат чергата от баба върху главата на съседката, която пред това време пие кафе на терасата на долния етаж.
Докато в другия квартал, с обратното съотношение, 80%-те процента също празнуват РД на децата си по подобен начин и съответно има толерантност към подобен род събития.
На едното място ако 80% си слагат зеле и сградата се насища с аромати на печени чушки, зеле и терасите се ползват за дворове с барбекю, тупане на килими и прочие а 20 % се дразнят, съответно повече от естествено е да им се наложи да се адаптират /трудно възрастните, почти естествено децата/, да се примирят или да се преместят в по-толерантна среда.

# 113
  • Варна
Кварталът е важен не само за образованието на детето, но и за спокойствието на родителите. Ние живеем в краен квартал където на всеки ъгъл има дилъри и наркомани, майките в квартала гледат да си  пуснат  децата на градина/ училище и да седнат по кафетата и така до към обяд. Децата са увиквани и обиждани от родителите си, неща които на никои не правят впечатление. Квартала е работнически, има разбира се и образовани хора, на които обаче не им пречи да си пуснат децата в кварталното училище, заедно с другите. Заяждате се, че авторката избирала градина, да и аз бих избирала просто защото има разлика, най - малкото в  разбирането  и старанието на родителите по отношение на  деца им.

# 114
Цитат
в новата градина повечето майки са продавачки или фризьорки
Еми като сте от голямото "добро утро" заведете си детето в частна детска градина или си наемете жена в къщи да го занимава ooooh!
Не съдете за хората по професиите им, много на ниско ниво сте "слязла" да разсъждавате. Гледайте си живота и детето и стига сте мислили толкова къде живеете.
Дори не разбирам кое ви тревожи - като дружи с деца на "простовати" родители, че и детето ви ще стане такова ли, какво?! Квартала не възпитава, а родителите! Ако разбира се се съмнявате във вашето възпитание  е нормално да се притеснявате за квартала!

# 115
Според мен това са предубеждения, които нямат общо с действителността. Това че някой работи като фризьор или продавач, не означава че е глупав или лош. Вероятно означава, че родителите му не са го натискали достатъчно, за да учи или че не са имали възможност да платят за образованието му. Или че просто му е кеф да работи точно тази работа. И в това няма нищо лошо или срамно.
Има хора, за които дипломата е СУПЕР важна и такива, за които не е от значение. Аз съм завършила университет, но не работя по специалността си и определено не подбирам приятелите си според това колко дипломи висят на стената в тях или колко пари имат в банковата си сметка. Въпрос на приоритети е.

# 116
Във Варна имаше изследване по темата преди няколко години. Оказа се, че микроклиматът на квартала има огромно значение върху динамиката на поведението при децата. Предполагам, че и при възрастните е налице същото явление.
Изследване

# 117
Хаха,да се смея ли,да плача ли?Простотия има навсякъде,и сред счетоводители и бизнесмени.Даже да бягаш по-далеч от такива!Не бих казала,че счетоводителя е кой знае колко престижна професия.Даже много хора и мои познати говорят за счетоводството като една скучна,и не особено интересна професия.Може да има фризьорка или продавачка с много по-голям умствен багаж от счетоводителя.Просто всичко е до човека.Говорете за кварталите,не за професиите на хората.И не определяйте хората според професията им,а според отношението им към вас,разговорите.Някой обидил ли ви е,вас или детето ви?Аз също не харесвам много родителите на децата в нашата градина,като сред тях има и счетоводители,които са крайно ограничени.

# 118
  • София
.
Не виждам с какво Младост 2 да е по-престижен от Надежда 1. Еднакви са си и на панелен изглед и на умствен багаж на живущите. И тук и там има всякакви хора. изграждането на детето като човек зависи от родителите. Като те чета не храня особенни надежди за сладкия Макси. За мене си с претенции, но без покритие.
А защо преди да купите апартамента не се разходи из квартала, не се огледа и не помисли?
Поне при любимите си гледачки защо не мина да се допиташ?

# 119
  • София
Нещо бъркаме понятията, струва ми се.
По отношение на съседите ми, изобщо не ме интересува образователния им статус, ако ще да са само професори, доценти и академици, фабриканти, финансисти или шлосери, монтьори, заварчици, шофьори, продавачки, фризьорки, готвачки или фолкзвезди. Ама абсолютно ми е все едно, стига да следват модел на битуване, съвместим с моя собствен, доколкото касае общите точки на съвместно съществуване и взаимно да не нарушаваме комфорта си на съществуване.

Последният случай на съседски тормоз и грандиозни различия от съседско-битов характер в нашата сграда бе осъществяван от високопоставен директор на международна банка и семейството му. Преподавател с научна степен в престижен университет.
Живееха буквално като скотове.
Вероятно все още живеят така, но не и в тази сграда.

Съответно най-възпитаната, мила, тиха и любезна съседка е дама /съвсем тенденциозно употребявам дама/ със средно специално образование и хуманитарна професия.

Съвсем отделно, въпросното разделение трудно може да се реализира много бързо, поради финансово-икономически фактори, които не позволяват всеки да живее, където му харесва, а където има възможност.

Последна редакция: сб, 15 ное 2014, 11:02 от Azzy

Общи условия

Активация на акаунт