Отговори
# 315
Ами, аз това имам предвид, че децата трябва да растат с деца, които ще са част от социалната им среда един ден. Моите деца няма да са в среда на работници на поточна линия и съответно ограничавам/не спирам, а ограничавам/ контактите с деца на такива. Моите деца няма и да са в среда на богати и бизнесмени и съответно не бих ги пуснала да учат в частно училище, защото тази среда е прекалено санитарна за тях. Работата ми ме е запознала с хора от по-богатата прослойка и да, считам, че техните деца не трябва да учат в един клас с деца на работници и шофьори, примерно. Те трябва да учат в частни училища-там, където съучениците им също са от подобни семейства и това ще им бъде средата занапред.
Защо бе хора ? ooooh!

# 316
Teмата става все по-яка!  Mr. Green

# 317
  • София
Да, аз също съм много "за" трупането на този опит. Много често тези контакти учат и на някои положителни неща. Затова не ги спирам, а ги ограничавам/намалявам/, за да не позволя да влияят повече, отколкото смятам за уместно.
Ами, аз това имам предвид, че децата трябва да растат с деца, които ще са част от социалната им среда един ден. Моите деца няма да са в среда на работници на поточна линия
Защо бе хора ? ooooh!
Ами, такива са ми очакванията като виждам произходът и възпитанието, на което са подложени в момента.

# 318
Интересно ми е как децата ви ще си подбират приятелите, като ги питат какво работят родителите им и след това минат одобрение на семейния съвет?
 Grinning

Последна редакция: нд, 16 ное 2014, 17:04 от Cygnus

# 319
Ох, няма преборване със снобизма и това си е!
Една говори за добри и качествени "семена", друга "ограничава" контактите с работниците на поточната линия (сакън нещо да не омърсят "семената"); друга чертае йерархия, сякаш локацията е Париж, а не София. Какво да се прави: предразсъдъци, стереотипи и много, много претенции.

# 320
Недай си Боже, ако има поврат в съдбата и се наложи да си изкарват хляба с ръцете, а не с акъла пак ли така ще мислиш?

Аглая, много приятна метаморфоза. Доскоро и ти задаваше въпроси "А, Вие чели ли сте този автор, а??? А???" Колко приятно е да видиш, че тези неща не са от огромно значение, защото във всяко стадо има мърша. И не това е важното!

Последна редакция: нд, 16 ное 2014, 16:42 от Серафима

# 321
Интересно ми е как децата ви ще си подбират приятелите, като ги питат какво работят родителите им и след това минат одобрение на семейния съвет?  Grinning
Те децата няма да ги питат , а мама и тате .
Голям похлупак над отрочетата, голямо чудо.

# 322
  • Пазете Гор
Мобилността по социална вертикала е характерна черта на съвременността..

Видно е и от много от постовете - видях много чистофайнически писания, изходени от инак съвсем придънни типове мислене, достойни за обитатели на не най-елитни махали. Ама ето - озовали се са се отгоре. Та динамика има. Не бих бил много уверен в бъдещата позиция на децата ми, че чак да ограничавам контактите им - може да се издигнат, може и да се спуснат, може средата да се измени.

Всички пресни патриции много внимават да не се мешкат с плебса, защото се знаят какви патриции са - току виж им повлиял.

Смятам, че не кварталът формира хората, а обратното.

# 323
Една говори за добри и качествени "семена", друга "ограничава" контактите с работниците на поточната линия (сакън нещо да не омърсят "семената"); друга чертае йерархия, сякаш локацията е Париж, а не София. Какво да се прави: предразсъдъци, стереотипи и много, много претенции.
В повечето случаи без покритие.На бас , че повечето от тези особи на работа не са стъпвали ,а са просто жени на мъжете си .За кариера да не говорим.Но иначе големи претенции .
Може би освен раждането на децата им и превръщането им  на жени на мъжете си нищо друго не са свършили в живота си.

# 324
  • Пазете Гор
Какво значи "претенции без покритие"? Какво е "покритие"? Какво покритие е нужно за такъв тип претенции?

Какво трябва да имаш, и какъв можеш да си и да си, за да смяташ априори, че детето на шивачка и монтажник ще омърси твоето.

Не става въпрос за никакво покритие, а за нагънатост на мозъчната кора.

Последна редакция: нд, 16 ное 2014, 16:51 от Куркума

# 325
Темата рулира. Хора, някои, кацнете малко на земята.

# 326
Мобилността по социална вертикала е характерна черта на съвременността..

Видно е и от много от постовете - видях много чистофайнически писания, изходени от инак съвсем придънни типове мислене, достойни за обитатели на не най-елитни махали. Ама ето - озовали се са се отгоре. Та динамика има. Не бих бил много уверен в бъдещата позиция на децата ми, че чак да ограничавам контактите им - може да се издигнат, може и да се спуснат, може средата да се измени.

Всички пресни патриции много внимават да не се мешкат с плебса, защото се знаят какви патриции са - току виж им повлиял.

Смятам, че не кварталът формира хората, а обратното.

smile3501
Мисля, че един аристократ по душа, интелект и възпитание възприема доста по-многопластово света и динамиката на обществото, в което живеем. Той и в гетото ще възпита аристократи.

# 327
  • София
В повечето случаи без покритие.На бас , че повечето от тези особи на работа не са стъпвали ,а са просто жени на мъжете си .За кариера да не говорим.Но иначе големи претенции .
Може би освен раждането на децата им и превръщането им  на жени на мъжете си нищо друго не са свършили в живота си.
О, не, това не са предразсъдъци срещу домакините. Хич.

# 328
Какво значи "претенции без покритие"? Какво е "покритие"? Какво покритие е нужно за такъв тип претенции?

Какво трябва да имаш, и какъв можеш да си и да си, за да смяташ априори, че детето на шивачка и монтажник ще омърси твоето.

Не става въпрос за никакво покритие, за нагънатост на мозъчната кора.
Да искаш нещо от детето си , без ти самия да си постигнал /освен да си се омъжила за татко му / си е претенция без покритие , снобизъм , парвенющина или както искаш го наречи.

# 329
  • София

Аглая, много ти благодаря и за разбирането и за доброто резюме на процесите, които се развиват в общественото пространство, по отношение на класовото диференциране и подредба.
Освен, че съм напълно съгласна с теб, намирам именно това за най-сериозния проблем, този зле организиран хаос, който продължава да цари и никой да не си знае мястото и на всяка крачка някоя чистачка или шлосер да тропа упорито с крак и да твърди, че се чувства онеправдан, огорчен и обиден и да търси място под слънцето, полагащо се на хора с много по-висок статус, дефиниран изброихме вече от кои фактори.
Защото, нали го разбирате и това, монетата има две страни, все пак.
Защото колкото и да беше хаотично положението преди, колкото и да съм съгласна с описаните от теб процеси, в крайна сметка, аз пък твърдя, че вече започна да се оформя социална постройка с по-ясни параметри, включително видима и в жилищните предпочитания и разделение по райони.
Съгласна съм, че тези процеси са все още в процес на развитие, има още много какво да се желая и ще продължат да се развиват в тази посока и всички се надяваме нашите деца да живеят съзнателния си живот в едно сравнително доста по-уредено общество, където ценностите, приоритетите, възпитанието, образованието ще придобият една по-завършена форма, което ще подреди съвсем ясно и категорично всяка жаба в собствения и гьол.

...и трета поредна ощипана девственица, защитничка на работническата класа и селяните, която се бори за социална справедливост, свобода, равенство и братство и аргументите и се изчерпаха на третата минута и хвана мотиката и я размаха.

Какво е сноб, дали знаеш? Ако не, да взема да ти разчертая и това понятие?

Общи условия

Активация на акаунт