Отговори
# 420
  • София
Средата е един от фундаменталните фактори на влияние върху развитието на едно дете.
След определена възраст- доминатен фактор. Преди семейството.
Въпросната възраст е обичайно пубертета.

Децата, обаче имат нужда от собствена среда и в един момент започват сами да си създават такава, без значение дали мама иска или не иска да дружат с този или онзи.
През пубертета ще ме притесняват предимно децата на буржоазките и парвенютата, които могат да си позволят разнообразна дрога, хазарт, смятат се за принцове и принцеси, самозабравили се гаменчета, парашутисти в елитните гимназии и прочее флора и фауна.
Парашутистите са незначителен процент, така че едва ли могат да те притесняват, Елица.
Някои от тях средата ги дърпа нагоре, което е повече от положителен резултат.

# 421
  • София
Средата е един от фундаменталните фактори на влияние върху развитието на едно дете.
След определена възраст- доминатен фактор. Преди семейството.
Въпросната възраст е обичайно пубертета.

Децата, обаче имат нужда от собствена среда и в един момент започват сами да си създават такава, без значение дали мама иска или не иска да дружат с този или онзи.
През пубертета ще ме притесняват предимно децата на буржоазките и парвенютата, които могат да си позволят разнообразна дрога, хазарт, смятат се за принцове и принцеси, самозабравили се гаменчета, парашутисти в елитните гимназии и прочее флора и фауна.

И мен това ще ме притеснява  Whistling. Преди години бях за кратко учителка в частно училище. Помня как ученик в 6-ти клас беше хванат с пликчета канабис. Помня арогантно отношение на пикла в 7-ми клас: "Госпожо вижте, какъв телефон имам. Вие не можете да си купите такъв с вашта заплата". Така че децата на шивачки, фризьорки и други работещи нормална работа хора с нормални морални възприятия  със средно образование най-малко не ме притесняват.

# 422
  • София
Ох, много са ямите, които ме притесняват, Елица. Ужасно много.
Детето ми е малко, тепърва ми предстои да се тревожа по подобни въпроси и не се ограничавам само с тези. Обещавам, ако по някакъв повод, детето ми срещне твоето да направя всичко възможно, което зависи от мен, за да огранича вредното му евентуално бъдещо влияние над твоето дете.

http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=18&aid=372
Ето тук един млад мъж в едно интервю. Коментира средата и развитието си.

# 423
Оф, не мога да се сдържа да не цитирам това, което прочетох току-що:
"I'm a retired school principal. More than anything else, I wanted my students to understand just how big the world is. Because I didn't want them judging the world by the ten block radius around their house."
(от Humans of New York във ФБ)

Свободен превод, ако някой има нужда:
Скрит текст:
"Пенсиониран училищен директор съм. Най-важното, което исках моите ученици да разберат, е колко голям е светът. Защото не искам да съдят света по това, което виждат в радиус от десет улици около къщата си."

# 424
Познавам хора, успели в живота, но израснали в Люлин, които никога няма да стъпят там отново. Разбирам, явно наистина е било ужасно и веднага си го представям...Отчасти съм израснала в софийски квартал, в който вечер се стреляше на месо, дилърите ти излизаха на нож, ако няма да купуваш, а по пейките измряха сума ти наркомани. Убийствата си бяха ежедневие, но никой не го е приемал за ужасно, защото кварталът е супер престижен. Всичко си беше в реда на нещата. Атмосферата вече не е точно такава, но явно начинът на мислене не се е променил много.

Последна редакция: нд, 16 ное 2014, 23:28 от Leaves

# 425
  • Blondeville
blondie_anna, а преди години пък въобще не е имало нищо на това място. Говорим за днес, не за когато ти си била малка. Има разлика Simple Smile твое прави си е да имаш мнение, просто ти казвам, че живееш в миналото.

Е колко преди години, аз съм родена '85, напуснах Люлин 2002. Имаше си доста неща, не сме били на полето  Laughing Даже KFC си имахме и Слави Трифонов ни пя на откриването  Laughing Бях 6-ти клас, когато пуснаха метрото. Инфраструктурата на района се развива чудесно в последно време, но както писах по-назад за мен не районът определя хората, а хората - районът. И в този ред на мисли, на базата на моя собствен опит, не бих гледала дете в Люлин. Пак казвам, семейната  среда е най-важна, но и съседската също оказва влияние. В моя случай такова влияние, че да не помислям да се върна пак в района.

Последна редакция: нд, 16 ное 2014, 23:11 от blondie_anna

# 426
Момент да изляза да погледна дали живея в България, а не във фавел в Рио де Жанейро и ще се върна да си допиша по темата.
Хора, толкова ли е страшно?
Не вярвам.

# 427
И да се изцепя като живееща в центъра (демек не разчитайте на моето мнение, но все пак познавам повечето квартали сравнително добре от наблюдения) - според мен Люлин се е "поразхубавил" видимо през последните години, и не само инфраструктурно, а буквално. По-чисто, по-уредено, нови и оправени фасади. Няма как това да е без взаимодействие с обитателите.

За разлика от Младост 1 и 2, които просто с ужас гледам в какво се превърнаха/превръщат.

# 428
  • в едно миланско село

Прави ми впечатление и друго - че кварталите с лоша слава се защитават основно от хора, населили ли ги предимно като възрастни. За съжаление ако населиш Люлин, когато си на 30 не можеш да усетиш атмосфертата му в пълнота.
...

И наистина ли се нарича снобизъм желанието ти детето ти просто да не расте в среда, в която "Ще ти е*а аз на тебе мамата ако не дойдеш веднага" са най-често чуваните думи към 5-годишно дете, произнесени измежду люпенето на семки и обсъждането на поредната клюка?! За съжаление аз това чувах докато растях около себе си.

Peace

Да, това е тъмната страна на луната. Затова в Италия частните колежи не са гаранция за нищо, освен за потребителска диплома (купена, демек). от лични впечатления, и в България така.
В елитните гимназии е друго.

Аз лично се съмнявам, че ако семейството не даде достатъчно стабилност и сигурност, то и най-добрият квартал може да го направи.

Обратното за съжаление е възможно - кофти средата да провали инак нелоша семейна база на детето. Не задължително, не неизбежно, но е възможно.

ами, тя, темата, май оттам тръгна.

Аглая, това, че нямаме "елит с традиции" не значи, че няма да го имаме. нито значи, че ще го направят разните мутри, или мними биг брадъри. нормалните хора ще разделят нещата, тези, които искат да живеят на чисто място със спазващи се правила и сигурност за децата им.
и кварталите ще се обособят на този принцип, както сигурно са и започнали да го правят.

# 429
  • София
За мен кварталът, в който живея има значение за всичко. Където съм, се чувствам комфортно. Нормални хора, без простотии, но и без снобарии, тихо, но централно. Когато си избирахме жилище да си купим, дори не съм мислела за бъдещото си дете и средата, в която ще расте, а по-скоро за собствения си комфорт. И предпочетохме локация пред площ. Не съжалявам грам. И две стаи още да ми дадат, но в по-кофти квартал, не съм навита.

Колкото до децата, още в детската градина забелязах удивителна закономерност - детето ми се сприятеляваше с деца, чиито родители на мен са ми симпатични. Градината беше от най-прочутите, но близо до нас. Влязохме с късмет в жребия. Децата и родителите бяха най-различни. В първото училище пак така се случи, макар че там почти всички бяха свестни. Сега в новото още не познавам децата, но изглеждат свестни. Училището не е елитно, има добра слава за началните класове, без да е от най-търсените, където се навират връзкари и "елит", макар че го приеха и точно в такова, но по ред причини избрахме по-скромното.

# 430
# 431
  • София
Замислих се за бъдещ възможен проблем - мамин сладък е вече студент, семейството живее в престижен квартал, Надежа 1 е забравена. Изведнъж той се запознава и сгаджосва  в девойче, също от престижен квартал - напр. Изток. Но момата е видна столична маникюристка или шивачка. Търсена от богати и известни дами от политиката и бизнеса.
Как бихте постъпили в случая?

# 432
Замислих се за бъдещ възможен проблем - мамин сладък е вече студент, семейството живее в престижен квартал, Надежа 1 е забравена. Изведнъж той се запознава и сгаджосва  в девойче, също от престижен квартал - напр. Изток. Но момата е видна столична маникюристка или шивачка. Търсена от богати и известни дами от политиката и бизнеса.

Никакво омешване с простолюдие , ако ще да прави краката и на президента.Точка по въпроса . Laughing hahaha Joy

# 433
  • Пазете Гор
Замислих се за бъдещ възможен проблем - мамин сладък е вече студент, семейството живее в престижен квартал, Надежа 1 е забравена. Изведнъж той се запознава и сгаджосва  в девойче, също от престижен квартал - напр. Изток. Но момата е видна столична маникюристка или шивачка. Търсена от богати и известни дами от политиката и бизнеса.

Ако е мой син - оженвам го!
Ако не е  - ще гледам да ме поканят на сватбата.

# 434
  • Blondeville
Ама защо слагате изобщо на една везна професиите и манталитета на хората? Човек може да упражнява скромна професия, но да има богата обща култура и възпитание, както и обратното. Да не мислите, че го знам оня идиот, дето стреляше от терасата пиян какво точно работи? Ако това между ушите ти стига колкото да те заведе до кръчмата, където да поркаш и да се храчиш, а жена ти гледа гордо от пейката, докато детето ти бие и  псува друго дете, няма грам значение какво работиш.

Общи условия

Активация на акаунт