Отговори
# 525
  • София
...И както много пъти други съфорумки казаха - простаци и маргинали има навсякъде. В определени райони обаче концентрацията им е по-голяма. Peace

За да критикуваш "простаците и маргиналите" обаче, следва рязко да се отличаваш от въпросната прослойка. В изказванията на авторката на темата (дето посещавала Цонки, Пенки и други подобни врачки и гадателки) аз подобно разграничаване не видях. И не само в нейните изказвания; не виждам фрапираща разлика между "люлинския" и "младосткия" дискурс.

Не познавам авторката, нито интересите й. Изхождам от въпроса на темата и приемам по дифолт, че повечето пишещи тук са нормални приридно-интелигентни хора (без значение от професията им), които се стремят към едни добри условия за развитие на децата си, така че ако не задминат родителите си, поне да не деградират.

И не съм съгласна, че м/у Люлин и Младост няма разлика. Peace Фактът, че години наред Люлин беше откъснат от София с един невъзможен ГТ, капсулова много от жителите му и оформи специфична култура. Да, сега има метро, но все още има много хора, които са родени и израснали там и почти не са го напускали - до скоро поне ходеха до мола на Стамболийски, сега като си има люлински мол ситуацията съвсем отива на самодостатъчен град в града. Никога не съм чула някой от Младост да казва - "Днес ще ходя до града".

# 526
  • Blondeville
 Ама ти знайш ли, че има точно такива хора, едно към едно. И хич не са малко... и то не само в Люлин.

Мда, именно, за тези хора става дума, че ги има навсякъде, някъде за съжаление повече, отклкото другаде. И те дори могат да бъдат и в частното училище, ако татко е направил достатъчно далаверки, могат и да бъдат в люлинското, където ако щерката получи 4-ка по математика, тате идва да "посъветва" учителката да си пресомисли позицията.

# 527
Скрит текст:
аз от темата разбрах, че Люлин е някакво място от филм на ужасите, изцяло населено с мъже, които по потници лочат бира и жулят карти от сутринта на изпочупени пейки в кварталните градинки, където пък жените им, някакви размъкнати тьотки, люпят семки и псуват по децата си и че там всички хора се обръщат към децата си с най-цинични обръщения и закани, и че е абсурд читав човек да излезе от там. Мъжете пък като излочат бирата, непременно се сбиват помежду си после.
Надежда, също както и северните квартали, също е населена от дебили и автоджамбази, почти както и Люлин, и там децата виждат само грозни картини и псувни.
Също така, че фризьорките и продавачките живеят предимно в тези и в северните квартали, и че счетоводителките били много скучни и ограничени. За сметка на това обаче, в Младост и в Изток изобщо няма фризьорки и продавачки, а и счетоводителки няма, защото там живеят само аристократи, директори на крупни международни фирми и финансови светила.
Също така, че в Изток скапани училища не могат да виреят, поради което отмират от самосебе си, някак си кварталът сам ги изхвърля, и некадърни учители също не може да има там. /93 СОУ/
От огромна важност за бъдещия успех в живота са горните фундаментални истини, поради което живеещите в Изток и в по-малка степен в Младост могат да са сигурни, че от техните деца ще излязат хора с високопрестижни и добре платени професии, а живеещите в Люлин и Надежда, ако не избягат бързо от там, не могат да очакват друго, освен децата им да станат фризьорки, чистачки, продавачки и в най-добрия случай автоджамбази. И естествено, непрекъснато ще псуват и ще употребяват само цинизми, докато израслите в Изток ще говорят само най-чист български, на който дори и Местан да завиди по сложност на изказа и никога няма да употребяват псувни - те няма да знаят дори, че съществуват такива думи. В Младост живеят интелигентни хора и писатели, но новите блокове се пълнят с "мьекащи", които все пак явно работели добри професии, за да плащат над 100К за жилище, много учудващ факт, понеже, както е известно, мьекащите са много непълноценна категория хора и по дефиниция са ужасно тъпи, нищо, че това е почти цялата Източна България.

"Криворазбраната цивилизация" ряпа да яде пред този форум. Никога и никъде не съм виждал толкова снобария, събрана на едно място и толкова много глупости изписани.

+1 Изцяло споделям. Фен съм ти! smile3501
В началото се дразнех, сега се забавлявам.
Тази снобария има 2 следствия:
-Лошото дали си давате сметка или не, тя поражда ксенофобия и "престижните" по произход отрочета тормозят непрестижните (квартал, професия и т.н.). Може да е пряко заповядана (като описаната случка от lacunababe) или просто насърчавана с изказвания.

Доброто следствие е, че снобарите си личат от рано и можем да ги избягваме. Имам си лакмус - винаги се представям, че съм от квартала, в който съм израснала.  Той е с по-нисък престиж дори от Надежда 1 (те говорещите не са стъпвали там, но нали то това си се знае, щом хората казват, значи е истина). Много е забавно да гледам реакциите.

# 528
  • София

И не съм съгласна, че м/у Люлин и Младост няма разлика. Peace Фактът, че години наред Люлин беше откъснат от София с един невъзможен ГТ, капсулова много от жителите му и оформи специфична култура. Да, сега има метро, но все още има много хора, които са родени и израснали там и почти не са го напускали - до скоро поне ходеха до мола на Стамболийски, сега като си има люлински мол ситуацията съвсем отива на самодостатъчен град в града. Никога не съм чула някой от Младост да казва - "Днес ще ходя до града".

Не знам за коя част говориш, но моят квартал си беше направо екстра откъм транспорт. В последните години, уж заради метрото - което обаче не е много достъпно в тези части - го разбутаха и вече трябва да се правят някакви гимнастики с прекачвания...
А това, че си е град в града - съгласна съм, човек, ако има желание и си нареди нещата, може изобщо да не излиза оттам...  Simple Smile

# 529
  • София
И в Студенстки град съм живяла, и в Люлин и се надявам никога да не живея там, нито аз, нито децата ми.
Толкоз по въпроса, кой както иска да теоретизира.

# 530
  • Blondeville
Скрит текст:
аз от темата разбрах, че Люлин е някакво място от филм на ужасите, изцяло населено с мъже, които по потници лочат бира и жулят карти от сутринта на изпочупени пейки в кварталните градинки, където пък жените им, някакви размъкнати тьотки, люпят семки и псуват по децата си и че там всички хора се обръщат към децата си с най-цинични обръщения и закани, и че е абсурд читав човек да излезе от там. Мъжете пък като излочат бирата, непременно се сбиват помежду си после.
Надежда, също както и северните квартали, също е населена от дебили и автоджамбази, почти както и Люлин, и там децата виждат само грозни картини и псувни.
Също така, че фризьорките и продавачките живеят предимно в тези и в северните квартали, и че счетоводителките били много скучни и ограничени. За сметка на това обаче, в Младост и в Изток изобщо няма фризьорки и продавачки, а и счетоводителки няма, защото там живеят само аристократи, директори на крупни международни фирми и финансови светила.
Също така, че в Изток скапани училища не могат да виреят, поради което отмират от самосебе си, някак си кварталът сам ги изхвърля, и некадърни учители също не може да има там. /93 СОУ/
От огромна важност за бъдещия успех в живота са горните фундаментални истини, поради което живеещите в Изток и в по-малка степен в Младост могат да са сигурни, че от техните деца ще излязат хора с високопрестижни и добре платени професии, а живеещите в Люлин и Надежда, ако не избягат бързо от там, не могат да очакват друго, освен децата им да станат фризьорки, чистачки, продавачки и в най-добрия случай автоджамбази. И естествено, непрекъснато ще псуват и ще употребяват само цинизми, докато израслите в Изток ще говорят само най-чист български, на който дори и Местан да завиди по сложност на изказа и никога няма да употребяват псувни - те няма да знаят дори, че съществуват такива думи. В Младост живеят интелигентни хора и писатели, но новите блокове се пълнят с "мьекащи", които все пак явно работели добри професии, за да плащат над 100К за жилище, много учудващ факт, понеже, както е известно, мьекащите са много непълноценна категория хора и по дефиниция са ужасно тъпи, нищо, че това е почти цялата Източна България.

"Криворазбраната цивилизация" ряпа да яде пред този форум. Никога и никъде не съм виждал толкова снобария, събрана на едно място и толкова много глупости изписани.

+1 Изцяло споделям. Фен съм ти! smile3501
В началото се дразнех, сега се забавлявам.
Тази снобария има 2 следствия:
-Лошото дали си давате сметка или не, тя поражда ксенофобия и "престижните" по произход отрочета тормозят непрестижните (квартал, професия и т.н.). Може да е пряко заповядана (като описаната случка от lacunababe) или просто насърчавана с изказвания.

Доброто следствие е, че снобарите си личат от рано и можем да ги избягваме. Имам си лакмус - винаги се представям, че съм от квартала, в който съм израснала.  Той е с по-нисък престиж дори от Надежда 1 (те говорещите не са стъпвали там, но нали то това си се знае, щом хората казват, значи е истина). Много е забавно да гледам реакциите.

Кажи ми с ръка на сърцето, че ако имаш възможност за неограничен избор, щеше да избереш мястото, където си израснала за отглеждане на децата си.

Аз не бих, и не защото съм сноб, а защото мен ме беше страх в моя квартал. Това е. Нищо снобско, нищо ксенофобско няма в това. Даже ксенофобското отношение към другите съм го вижадла основно в Люлин, писах назад как биха едно мое приятелче, защото беше от друг квартал. После и на първото ми събиране с прятели вкъщи, пред блока се събра една тумба момчета, защото чули, че горе имало хора и не от Люлин и искаха да ги бият. Искрено се надявам тази капсулованост "отвъд тунела", както казвахме тогава там, вече да не съществува.

# 531
  • София - Рим и обратно
Аз познавам една дама, която въпреки напоследък увеличилите се възможности на мъжа й, предпочете да си остане в Люлин (там се е родила и отрасла, не е мърдала) и там си купиха жилище, направи го супер дупер лукс, макар и пейзажът през терасата да няма как да се промени Confused. Няма да седна да я категоризирам тук, но нивото на интелектуалния й багаж е аргумент за моя собствена консумация и е в подкрепа на това, как битът определя съзнанието в доста голяма степен, пък кой каквото ще да казва.

# 532
93-то СОУ ми е № 1 в класацията на развъдниците на най-невъзпитани селски тарикатчета. Толкова качествено псуващи момичета само от "възпитаници" на това училище съм чувала.

# 533
 Абе какво му е толкова на тоя Люлин, трябва да отида да видя, ходила съм там на гости - блокове като блокове.

Вярно, че персонажът на Мецанко наднича през терасата, но той откъде ли не наднича.
 Ако щете вярвайте, но на Кракра от един прозорец хвърлят долу манджа на котките. Да не ви разправям вътрешните дворове на повечето кооперации на какво приличат...

# 534
  • Blondeville
Абе какво му е толкова на тоя Люлин, трябва да отида да видя, ходила съм там на гости - блокове като блокове.

Аз пиша за Люлин, защото там съм израснала, а явно имам повече свободно време в офиса от другите хора, от другите квартали, и затова Люлин, та Люлин  Mr. Green Не  бих коментирала район, в който не съм живяла. И аз даже си пиша за моя си Люлин само, за 7-ми.

# 535
Блонди, информация от първа ръка - Люлин 7 ( поне моят ареал де Simple Smile доста прилично се държи - дано тенденцията се запази, че и да се засили. Големи резерви и страхове брахме, засега си оставаме само с  насадените  предубедителни натрупвания Wink

# 536
  • София - Рим и обратно
Ами вчера минахме оттам на връщане от разходка сред природата, понеже изпуснахме великата Южна дъга, а допуснеш ли тая фатална грешка, чака те неизбежен обход на люлинските красоти Joy. Моят мъж гледаше стреснато през прозореца и се дивеше на гледката  Shocked(никога не сме обсъждали точно Люлин, виждал е Надежда и Дружба). Сега, той вярно, че има разглезени възприятия, но контрастът между районите в една София явно е голям и за непредубедени очи.

# 537
  • Куциндрел
Сега никой не смее да си признае вече, че живее в Люлин.
И аз не съм ходила.
И в родния си град не съм ходила в някои квартали, нямам и необходимост.

# 538
  • София
Те блоковете са си еднакви навсякъде, амбианса и компанията не ми понасяха, нито на мен, нито на детето. Щом 14-годишният ми син напоследък ми каза нещо в смисъл - добре, че се махнаме от там, мамо, значи не е била само моята снобария.
Нашият блок беше много добре поддържан, и входа, и пред входа, и градинката отпред - това много ми липсва в мърлявия Младост. Но нито аз успях да намеря общ език с хората, нито сина ми. За училището не искам да започвам да пиша, защото още страдам, че заради тъпата си слепота и тотална обърканост, го оставих там чак до 4-ти клас. Да, циганета в училище нямаше в клас, бяха на двора, където биеха децата дори в час и по пътя до вкъщи, където ги джобеха за пари.

Не че сега Младост ми е първа хубост, даже мога да кажа, че като квартал изобщо не го харесвам, но не мога да си изкривя душата, че атмосферата е различна. Но така или иначе, няма да ми е последна спирка тоя квартал, надявам се след някоя година да намерим път към Изток и там да си останем. Синът ми учеше в 119то след 5 клас и района, децата, училището, всичко ми харесваше - така че ще гледам ако можем да осигурим на номер 2 да учи там от 1 клас.

# 539
  • Blondeville
Блонди, информация от първа ръка - Люлин 7 ( поне моят ареал де Simple Smile доста прилично се държи - дано тенденцията се запази, че и да се засили. Големи резерви и страхове брахме, засега си оставаме само с  насадените  предубедителни натрупвания Wink

Искрено се надявам да е така. Аз живеех точно зад 79-то СОУ, там съм учила до 7-ми клас. По мое мнение една от по-приличните части на микрорайона.

Общи условия

Активация на акаунт